Μπακαλιάρος με κρεμμύδια στο φούρνο



μπακαλιάρος με κρεμμύδια


Καλημέρα τι κάνετε;
Σήμερα σας έχω ένα φαγάκι μούρλια!
Μπακαλιάρο με κρεμμύδια στο φούρνο!

Θυμάστε το παραδοσιακό φαγητό του τρύγου, της Κοζάνης; Τους κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο;
Κάτι παρόμοιο σας έχω σήμερα αλλά με ψάρι. Συγκεκριμένα με μπακαλιάρο, μιας και πλησιάζει η 25η Μαρτίου.

Όπως και οι κεφτέδες, έτσι και ο μπακαλιάρος μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακό. Βλέπετε εκείνα τα χρόνια, δύσκολα έφτανε το ψάρι στα μέρη μας. Οπότε ο παστός μπακαλιάρος ήταν το πιο διαδεδομένο, μιας και δεν είχε θέμα ούτε μεταφοράς ούτε διατήρησης.

Καλός και ο τηγανιτός, αλλά αν είχες να θρέψεις πολλά στόματα τι να φτουρήσει; 11 αδέρφια ο παππούς , 6 η γιαγιά, χώρια οι γονείς τους και αν είχαν και κάναν παππού ή γιαγιά στο σπίτι, ποιος θα πρωτοφάει τον μπακαλιάρο;
Γιαυτό τον έβαζαν στο φούρνο με λίγες πατάτες, μπόλικο κρεμμύδι να χορτάσει όλη η φαμίλια.




Υλικά:
  • μπακαλιάρος σε φέτες
  • κρεμμύδια κανονικά κομμένα σε φέτες
  • πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματίζουμε με λίγο νερό ίσα ίσα να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο, σάλτσα, αλάτι και πιπέρι
2. Σε ενα ταψί, βάζουμε τις πατάτες και από πάνω απλώνουμε τα κρεμμύδια
3. Τέλος βάζουμε τον μπακαλιάρο. Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι και λίγο νερό (1 φλυτζανάκι του ελληνικού}. Ψήνουμε μέχρι να ψηθεί το ψάρι (κάνα 20 λεπτο ). Βγάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο των κρεμμυδιών, να μείνουν με το λάδι τους και να μαλακώσουν οι πατάτες.



*Αν ο μπακαλιάρος είναι παστός, εννοείτε πρέπει να ξαλμυριστεί 2 μέρες πριν πριν μαγειρευτεί
**Αντί μπακαλιάρο, μπορείτε να βάλετε και άλλο ψάρι


με γριβάδι!
Ευτυχώς έκανε καλό καιρό και βρήκα ευκαιρία να ξεσηκώσω το σπίτι!! Ασβεστώματα, βαψίματα, πλύσιμο τα χαλιά, γενικό συμμάζεμα για την πασχαλιά!
Έτσι είναι, άμα ζεις στον βορρά. Μόλις βγεί ο ήλιος τρέχεις για φασίνα!

Άλλες προτάσεις για την 25η Μαρτίου
MoOd: 
Εκτύπωση

8 σχόλια:

  1. αφου τελεισατε περαστε και απο εμας.και φερτε ενα ταψι με το νοστιμοτατο φαγητο που κανατε.τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα περάσουμε θα περάσουμε!!!αμα θελετε να σας καθαρίσουμε κιολας τωρα που ειμαστε ζεστοι ακόμα απ τη φασίνα χαχαχα

      Διαγραφή
    2. μα αυτο εννοω.χαλια τοιχους πορτες ολα αυτα.τι νομισατεδηλαδη;μονο βολτες στις παραλιες μας και καφεδες και μαγειρεματα.;α πα πα.

      Διαγραφή
    3. xaxaxaxa κανουμε κ καμια δουλεια να χασουμε τις θερμιδες απ τα μαγειρεματα!

      Διαγραφή
  2. Ντολμαδάκι μου θα ήθελα να δοκιμάσω μα..δεν τολμώ να βγω από τα..συνήθη της ημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τον πρόλαβα για την εθνική εορτή τον μπακαλιάρο αλλά επειδή μου αρέσει η πρόταση θα τον κάνω σε άσχετη μέρα. Καλέ, πολύ προκομμένες είσαστε εκεί πάνω, άκου φασίνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα εμ θελει να σηκωσουμε βελετζες και χαλια να βαλουμε τα ανοιξιατικα!!
      κρατα τον στα υποψην τον μπακαλιαρο!

      Διαγραφή