Κεφτέδες με κρεμμύδια στον φούρνο





Οι κεφτέδες με κρεμμύδια στον φούρνο είναι (κατά τη γνώμη μου) το απόλυτο φαί του καλοφαγά.  Παραδοσιακό, το οποίο συνηθίζονταν να το φτιάχνουν οι νοικοκυρές στον τρύγο για να κερνιούνται όλοι απο έναν μεζέ. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί στο να μη φάει όλο το ταψί! Τρώμε, τρώμε μέχρι να μας βγει απ τη μύτη και μετά δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα απ το φούσκωμα!! πεινάλες, όχι αστεία!! ;)

Εγώ το προτιμώ τον χειμώνα γιατί το θεωρώ βαρύ όταν δεν έχουν πιάσει ακόμα τα κρύα...

ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος είναι στη μέση το ταψί και γύρω γύρω όλοι με τα κουτάλια!!! 

το μυστικό είναι να ζεματίσουμε τα κρεμμύδια να φύγει η πολύ η κάψα και αν μην είναι τόσο βαρύ


Υλικά

Για τα κρεμμύδια

  • 2 κιλά νεροκρόμμυδα
  • αλατι, πιπέρι
  • σάλτσα ντομάτας
  • ελαιόλαδο

Για τους Κεφτέδες (βασική συνταγή, αν θέλετε προσθέτετε και άλλα υλικά)

  • 500 κιμάς ανάμεικτος
  • 1 αυγό
  • μαιδανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • ξύδι
  • ψωμί μπαγιάτικο (το μουλιάζουμε σε νερό)
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση:


1. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (όπως στη σαλάτα) και τα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τον πελτέ, το αλατοπίπερο και ελάχιστο νερό για να μην καούν. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, να φύγουν τα πολλά υγρά {προαιρετικά λίγο κρασί κόκκινο}





2. Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες ζυμώνοντας πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. 
3. Αδειάζουμε σε ενα ταψί τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε να το καλύψουν. Πλάθουμε τους κεφτέδες (προαιρετικά μπορούμε να τους αλευρώσουμε ελαφρά) και τους αραδιάζουμε πάνω απο τα κρεμμύδια. εγώ δεν τους θέλω αλευρωμένους αλλά οι μερακλήδες το αλευράκι το θέλουν!

                             

4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1.30 ώρα περίπου. Στη μια ώρα, γυρνάμε τους κεφτέδες για να ψηθούν και απο την άλλη πλευρά.
5. Σερβίρονται είτε σκέτοι μαζί με τα κρεμμύδια είτε με μακαρόνια, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι

*Αν χρησιμοποιήσετε τα απλά κρεμμύδια, πρώτα θα τα ζεματίσετε με ελάχιστο νερό για να φύγει η κάψα και μετά θα τα τσιγαρίσετε με το λάδι
**έξτρα πινελιά, λίγο κόκκινο κρασί στα κρεμμύδια

***θυμάμαι τον παππού να μη βάζει σάλτσες αλλά πιπέρι κόκκινο. εγώ την σάλτσα την θέλω!

**έκπληξη: λεπτές ροδέλες πατάτας στρωμένες στο ταψί πριν ρίξουμε τα κρεμμύδια απο πάνω


κιφτεδις μι κρουμυδια


** τα νεροκρόμυδα σε σχέση με τα κλασσικά άσπρα κρεμμύδια είναι πολύ πιο γλυκά.  είναι μεγάλα σε μέγεθος {όχι οτι δεν υπάρχουν τα κλασσικά κρεμμύδια σε μεγάλα!!} αλλά θα τα βρείτε αρχές φθινοπώρου και όχι όλη τη χρονιά! είναι ιδανικά για γεμιστά με κιμά ή ρύζι για σούπες και πίτες

δείτε το βίντεο εδω
Print Friendly and PDF

6 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη συνταγή! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιστεψε με θα γινει το αγαπημενο σου φαι ειδικα για κυριακάτικο τραπέζι!!! ειναι πολυ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Φαίνεται πολύ νόστιμο και μαμαδίστικο φαγητό! Γιατί νερόκρέμμυδα; Πάντα τα βλεπα και δεν ήξερα την διαφορά με τα κανονικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα loulou!! Τα νεροκρόμμυδα είναι πιο γλυκά απο τα κανονικά, δεν έχουν αυτη την κάψα και έτσι δεν κάνουν πολύ βαρύ το φαγητό. Επίσης λιώνουν πιο πολύ, καραμελώνουν σε σχέση με τα κανονικά. Σε φαγητά που βαζεις ολοκληρα τα κρεμμύδια οπως αυτό ή ενα στιφάδο (αντι τα πολυ μικρά κρεμμύδια)παράδειγμα, καλύτερα να βάλεις νεροκρόμμυδα για να είναι πιο ελαφρύ!

      Διαγραφή
  3. Από τα πιο αγαπημένα φαγητά που φτιάχνει η γιαγιά μου!!! Τί μου έκανες μεσημεριάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! οντως αγαπημενο φαι κ μενα ηγγιαγια το εφτιαχνε συνεχεια στον τρυγο !

      Διαγραφή