Μπακαλιαράκια



Το κλασσικό ψάρι για την 15 Μαρτίου ειναι σίγουρα ο μπακαλιάρος!
Είτε τηγανητός με σκέτο αλευράκι είτε βουτηγμένος σε κουρκούτι ειναι μια λιχουδια! κάτι ξέρουν οι αγγλοι και το τιμάνε δεόντως σε όλη την αγγλιά με τα περίφημα "Fish and chips" μαγαζάκια σε κάθε γωνιά! Και η βασίλισσα πριν το τσάι ενα φισ εντ τσιπς τρώει, αμ πως! ...



Εγώ τον μπακαλιάρο τον προτιμώ με κουρκούτι. Θα σας δείξω δυο τρόπους:

  • τηγανιτός σε κομμάτια
  • τηγανιτος σα κεφτεδάκι (μπακαλιαροκροκέτες)
Χρησιμοποιούμε παστό μπακαλιάρο. Τον ξαρμυρίζουμε απ την προηγούμενη μέρα κόβοντας τον σε φέτες και αφαιρώντας την πέτσα. Τον ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό το οποίο φροντίζουμε να το αλλάζουμε συχνά. Ενα κόλπο για να μη κολλάει το αλάτι στο ψάρι είναι να βάλουμε μια σχάρα μέσα στη λεκάνη ή ενα πιάτο ή κουτάλες ανάποδα ωστε να πέφτει το αλάτι κατευθείαν στον πα΄το της λεκάνης. 

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Εδώ μπορούμε να βάλουμε είτε μπύρα είτε σόδα. Για μένα η διαφορά τους είναι στο οτι η μπύρα δίνει ενα πιο χρυσό χρώμα αλλά η σόδα είναι πιο ελαφριά στην γεύση.





Υλικά :

  • 1 τενεκεδάκι σόδα ή μπύρα
  • αλεύρι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκανίτσα αδειάζουμε το κουτάκι με τη μπύρα ή τη σόδα. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι
2. Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχουμε ενα χυλό, όχι πολύ ρευστό αλλά ουτε πολύ πηχτό.
3. Παίρνουμε ενα ενα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βουτάμε μέσα στο κουρκούτι. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να τηγανιστούν


Υλικά για μπακαλιαροκροκέτες
  • 1 κουτάκι μπύρα ή σοδα
  • αλεύρι
  • πιπέρι
  • κόκκινο πιπέρι
  • μαϊδανός ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • λίγο δυόσμο
Εκτέλεση:
1. Ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο και τον μαδάμε
2. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τη μπύρα, το αλεύρι και τα μυρωδικά ανακατεύοντας
3 Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά
4. Σε ενα βαθύ τηγανάκι βάζουμε λάδι να κάψει και με ενα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο απο το μίγμα πατώντας το να απλώσει. Μόλις αρχίσει να κοκκινίζει στις άκρες το γυρνάμε και απ την άλλη μεριά


Το καλύτερο συνοδευτικό;; μα φυσικά η σκορδαλιά!

*Εγώ προτιμώ τις μπακαλιαροκροκέτες γιατί δεν χρειάζεται να βγάζω τα αγκάθια όλη την ώρα καθώς τρώω, τηγανίζονται πιο εύκολα και είναι πιο νόστιμες. Επίσης μπορούμε να τις βάλουμε και σε ψωμάκια σαν σάντουιτς με μαρούλι ντομάτα και μαγιονέζα!!


Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου