Ο μπακαλιαρόγατος: Σουφλέ μπακαλιάρου




Καλημέρα καλή εβδομάδα τι κάνετε;;; τα νέα σας.
σας ήρθε η άνοιξη ή ακόμα;;; εμάς μας έκανε μια γκεστ εμφάνιση μια μέρα......
εγώ εδώ ησυχία, τάξη και ασφάλεια.... πολύ ησυχία για την ακρίβεια!

Μιας και την Τετάρτη είναι 25η Μαρτίου, και το ίντερνετ έχει γεμίσει απο μπακαλιαροσυνταγές {είπαμε ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του αυτή τη μέρα}, είπα να μη ξεφύγω απ το μενού και επι της ευκαιρίας να δοκίμαζα μια συνταγή που την έχω στο περίμενε απ τον δεκέμβρη!

Ξέρετε γιατί ο μπακαλιάρος τιμάται ιδιαίτερα αυτή τη μέρα;; 2 γιορτές έχουμε αυτή τη μέρα: μια του ευαγγελισμού και μια της επανάστασης του 1821! Νηστεία και γιορτή συνδυάστηκαν να τρώγεται το ψάρι. Ο μπακαλιάρος στην παστή του μορφή ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να προμηθεύονταν ψάρι οι κάτοικοι περιοχών μακρυά απ τη θάλασσα. Βέβαια τώρα φρέσκο ψάρι βρίσκεις και στο βουνό, αλλά τότε ήταν δύσκολο να το προμηθευτεί ένα βουνίσιος. Γιαυτό το λόγο προτιμούσαν τον παστό μπακαλιάρο.

Η σημερινή πρόταση έρχεται απ τον βορρά. Απ τον πολύ βορρά.....
Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα ωραίο γραφικό χωριουδάκι κάπου στην Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία, στο χωρίο του άη βασίλη, και να κάνετε βόλτες μέσα στο χιόνι. Να περπατάτε στα χιονισμένα πάρκα, να κυκλοφορείτε με έλκηθρο, να πίνετε ζεστό καφέ σε μια μικρή καφετέρια και να χαζεύετε απ το παράθυρο την μικρή πλατεία.. Ωραία ε;; Ωραία αλλά πολύ κρύο και σας έχει θερίσει η πείνα. {με τα κρύα ο οργανισμός αναγκάζετε να κάνει καύσεις για να διατηρηθεί, γιαυτό πεινάμε περισσότερο το χειμώνα παρά το καλοκαίρι!!} Τι θα λέγατε για ένα ζεστό ζεστό χουχουλιαστό σουφλέ;; Ναι θα λέγατε! 
Αλλά αυτό το σουφλέ είναι ιδιαίτερο!! Έχει πατάτες και μπακαλιάρο!!
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν είναι. Η συνταγή ήρθε εκ τσεχίας και η εκτέλεση εκ ελλάδος!!

Αυτό το σουφλέ τρώγεται ζεστό. Συνοδεύεται απο φρυγανισμένο σκορδάτο ψωμί, στο οποίο αλείφεις τον πουρέ..... Βόρειο φαγητό, ότι πρέπει να τους ζεσταίνει στα κρύα. Ταιριάζει πολύ ωραία με μπύρα, κατά προτίμηση μαύρη και όχι παγωμένη! αν και ένα κρασάκι μια χαρά θα ταίριαζε πάντως!!

Η συνταγή λέει βράσιμο σε γάλα. Ναι είναι περίεργο, αλλά το γάλα μαλακώνει τον μπακαλιάρο καλύτερα απ το νερό και κρατάει όλα τη νοστιμιά. Γιαυτό το βάζουμε μετά στον πουρέ και δεν το πετάμε. 
Σσσσ: ρίξε και λίγο νερό στο γάλα γιατί εμένα μου άρπαξε απο κάτω!

Υλικά
  • φιλέτο μπακαλιάρου χωρίς πέτσα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • θυμάρι
  • 1 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • πιπέρι κόκκινο καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • πατάτες
  • 1/2 λεμόνι, χυμό
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

 1. Αν ο μπακαλιάρος δεν είναι ξαλμυρισμένος, τον αφήνουμε 2 μέρες μέσα σε κρύο νερό το οποίο το αλλάζουμε συχνά {βάλε και εφημερίδες, όπως η γιαγιά μου, για να κρατάει το αλάτι}.
2. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια. Τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με την δάφνη, θυμάρι, κόκκινο πιπέρι και το γάλα. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει ο μπακαλιάρος και να αρχίσει να διαλύεται όταν το πιάνουμε. Με μια τρυπητή κουτάλα τον βγάζουμε, αφαιρούμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να κρυώσει. ΔΕΝ πετάμε το γάλα.
3. Βράζουμε πατάτες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν
4. Μαδάμε τον μπακαλιάρο αφαιρώντας τυχόν κόκκαλα ή πέτσα και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και λίγο απ το γάλα που έβρασε. Τον λιώνουμε με ενα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέτουμε κι άλλο γάλα αν χρειαστεί. Ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε κομματάκια και συνεχίζουμε το πάτημα. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο
5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πήλινο σκεύος, ελαφρά λαδωμένο.  Απο πάνω, προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φρυγανιά ή παρμεζάνα ή λίγη κρέμα γάλακτος.


6. Ψήνουμε στους 200 για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Γύρνα το και στο γκρίλ να κάνει κρούστα! Σερβίρετε ζεστό.

*Το γάλα ισα ισα να τον καλύπτει στο βράσιμο. Η συνταγή έλεγε Heavy cream μαζί με λίγο γάλα. Δεν έχω τέτοιο πράμα εδώ. Αν θες βάλε κρέμα γάλακτος.
**με τα μυρωδικά μπορείς να πειραματιστείς. Επίσης το σκόρδο καλύτερα να βάλεις 1-2 σκελίδες λιωμένες μέσα στο μείγμα παρά να το βράσεις με τις πατάτες!

σουφλέ πατάτας μπακαλιάρου

Κάλεσε φίλους, βάλτο στη μέση στο τραπέζι, μοίρασε πιρουνάκια και φρυγανισμένο ψωμάκι, άστους να φάνε μια δυο μπουκιές, να σε παινέψουν τι καλό μαγείρεψες, και μετά πέτα τη βόμβα τι έχει μέσα!! Δεν πρόκειται να ενοχληθεί κανείς γιατί η γεύση του είναι φοβερή!! Η μόνη ενόχληση θα είναι οι καμένες γλώσσες γιατί δύσκολα αντιστέκεσαι να το αφήσεις να κρυώσει ελαφρά!!!

Άλλες προτάσεις για το τραπέζι της 25ης:
 ΜοΟd: ακρογιαλιές δειλινά....
Print Friendly and PDF

39 σχόλια:

  1. πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι !!! Δεν καταλαβαίνεις τον μπακαλιάρο σαν σκέτος πουρές πατάτας ειναι !

      Διαγραφή
    2. Νόστιμο που φαίνεται!!!! Θα πω στη μαμά μου να το κανει! Το εκτυπώνω!

      Διαγραφή
    3. ριτσα ειναι πολυ ωραιο !! δεν καταλαβαινεις ψαριλα!! σα σουφλε!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ διαφορετική η βόρεια πρόταση μπακαλιαροσουφλέ!
    Όλα μού άρεσαν, και επιπλέον τα φρυγανισμένα ψωμάκια που επάνω τους κουβαλούν τον μπακαλιαρόγατο σε μορφή σουφλέ!

    Κίσις Ντολμαδάκι!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψωμι παντα κλέβει τις εντυπώσεις !! Ειναι ωραίο παντως το ευχαριστειθηκαμε

      Διαγραφή
  3. Ωραία εναλλακτική πρόταση που θα ικανοποιήσει και τα παιδάκια (διότι τα συμπαθή μας τέκνα συνήθως όταν βλέπουν μπακαλιάρο σουφρώνουν αηδιασμένα τα μουτράκια τους!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτα τα μουτράκια!!! Χαχαχαχ σίγουρα θα ξεγελαστούν !! Θα το εφαρμόσω στα ανήψια ;) !!!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο!!! Έτσι ναι τον τρώω τον μπακαλιάρο γιατί αλλιώς δεν είμαι και μεγάλη fan!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα γουελ καμ το δε κλαμπ!!!! δοκιμασε το!!! να δεις πως θα τον αγαπησεις μετα!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Κάτι ξέρουν στο Βορρά.. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το λες ιδιαίτερο... όμως πρέπει να είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! Και οι βουτιές με το ψωμάκι, απαραίτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι αρκετα νοστιμο!!! και αν πειραματιστεις με μυρωδικα ή υλικά μπορείς να έχει διάφορες παραλλαγές!!!

      Διαγραφή
  7. Μμμμ τασα μπραβο πολυ ωραιο φαινεται,πρωτοτυπο,εναλλακτικο πιατο!!στην αρχη βλεποντας τις φωτο μου θυμισε μπρανταδα μπακαλιαρου(θυμηθηκα που την ειχα κανει τον σεπτεμβριο και ετσι την ανεβασα κιολας στην ομαδα,αχαχα) αλλα τελικα καμια σχεση στα υλικα!παρα πολυ ωραια συνταγη ,την κραταω οποσδηποτε!!!!
    φιλιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε ναι ρε φίλεεεεεεεεεεε !!! κ ελεγα γ#@%^ο που το ειχα δει κατι παρόμοιο!!! http://kikitchenandthechef.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

      παρόμοιο ειναι!!! με τη διαφορά στην πατάτα !!! εσυ την απόλαυσες στα παρίσια εγώ στις φιλανδίες!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  8. Θα προτιμήσω την εξ΄ Ελλάδος και φτιαγμένη από τα χεράκια σου εκτέλεση της συνταγής και θα αφήσω τους βορείους, Νορβηγούς, Σουηδούς, Φινλανδούς, Τσέχους και λοιπούς, να ζηλεύουν!! Διαφορετική, πολύ ενδιαφέρουσα και εξόχως χορταστική πρόταση για τον μπακαλιάρο! Όπως και να έχει μια αλλαγή την θέλουμε που και που! Χρόνια πολλά για την αυριανή ημέρα!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!! Ακριβώς, να αλλάζουμε λιγο όλο τα ίδια!! Χρόνια πολλά επίσης !!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρον συνταγή!!!!!!!!!!!!!!
    Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) :) ελπίζω να σας αρέσει οταν τη δοκιμάσετε!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία εκδοχή για μπακαλιάρο που ξεφεύγει από τις πιο κλασικές προτάσεις!
    Σίγουρα αξίζει να δοκιμαστεί και νομίζω ότι και τα πιτσιρικάκια που δυσκολεύονται ενίοτε με το ψαράκι, αυτό το πιάτο θα το φάνε πάρα πολύ ευχάριστα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα ! Χρονια πολλά!! Ακριβώς, ότι πρέπει για τα πιτσιρίκια !!

      Διαγραφή
  11. Α, εγω δεν θ απάρω απο την Ανοιξη
    αλλα απο το Σκανδιναβικό σου story!!!
    Τι ωραια που το εγραψες... βαλε με και εμενα σε μια γωνιτσα με το τσουκάλι του σουφλεδομπακαλιάρου αγκαλια χα χα!

    Ελπιζω να πέρασες ομορφα today και να επήλθε σωστα η χώνεψις του βακαλάου :)
    Καλά ηταν και εδω... χαζεψα τα σινουκ και τα χελικόπτερς απο το μπαλκόνι
    περασαν και κάτι σπιντάτα αεροπλανα πάνω απο τις ταρατσες την στιγμη που μιλαγα στο τηλεωνο και δεν ακουγα τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααα που εισαι καλε και ειναι σα να σας την επεσαν πολεμο;;!!! εμεις δεν εοχυμε τετοια!! φετος παρελαση μονο τα φανταράκια! λογο καιρου τα παιδια εμειναν σπιτι!! παρε γουνες σκουφια κασκολ και φυγαμε για σκανδιναβικο καφε!

      Διαγραφή
    2. Μα καλά δεν ειδες τηλεόραση!!! Γκραντε παρέλαση σου λέει φετος στο κέντρο της Αθήνας... τα αεροπλάνα πεταγαν, οι καραγκουνες χορευνα, ο κόσμος χαιρόταν (νόμιζω... δεν παίρνω και όρκο). η βροχή έπεφτε!
      Αλλα ας τα αφησουμε όλα αυτα τα folkor και ας πάμε για ενα καφεδάκι στα Φιορδ ;)

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχα ναι ναι τα βλεπαμε και θεσσαλονικη και αθηνα!!!! παμε παμε να τα πουμε απο κοντα !!!

      Διαγραφή
    4. Και κανα γλύκο μάζι με τον καφέ, ε?!
      Απαρατησα τις διαιτες και τις διατροφές
      και τρωω οτι μου έρχεται χα χα!

      Διαγραφή
    5. εννοειτε και γλυκο!!! φαε παιδι μου ακομα χειμωνα εχουμε δεν θα εχει καλοκαιρι φετος!

      Διαγραφή
  12. Ντολμαδάκι φοβερή η συνταγή σου, πέρασε σχεδόν η παραδοσιακή μέρα όπου τρώμε μπακαλιάρο αλλά να ξέρεις πως πάντα μου αρέσει να γιορτάζω με μερικές μέρες καθυστέρηση γιορτές, επετείους και γενέθλια! Το βράσιμο με το γάλα και τη δάφνη φοβερό, όπως εντύπωση μου έκανε αυτό που λες για το μούλιασμα του μπακαλιάρου και τις εφημερίδες !! (πρώτη φορά το ακούω!)
    Α, αυτό το heavy cream κι εγώ το έχω δει. δε βαριέσαι, βάλε γάλα εβαπορέ που είναι και πιο φτηνό από κρέμα γάλακτος και πιο light και κολλάει και λιγότερο στις κατσαρόλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι που σου αρεσε!!! χαχα οπως λεμε και εμεις εδω κοζανη : 40 μερες κρατα καθε γιορτη ;) !!!! ναι μυστικό της γιαγιας! κραταει το αλατι η εφημεριδα!!! εγω εβαλα κλασσικο γαλατακι απ το σουπερ... την επομενη φορα θα δοκιμασω με εβαπορε που λες οτι δνε κολλαει και τοσο γτ με το γαλα μια τρομαρα την πηρα!!!

      Διαγραφή
  13. χαχαχαχαααααααα............το κανες κι αυτοοοοοοοοο?....αϊντε καμε βαλιτσες ερχομαι να σε παρωωωωωωωωωωωω........θα φαμε καλααααααααααααα..........χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ελα εσυ και ετοιμη ειμαι εγω!!!! ;) ;)

      Διαγραφή
  14. σούπερ φαγητάκι!!
    θα το φτιάξω και θα ονειρεύομαι την Νορβηγία την ώρα που θα το απολαμβάνω!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωω και αν σας εχει και καιρό σα χειμώνα όπως εμάς ειναι ότι πρέπει !

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραία ανάρτηση και πληροφορίες αλλά το σουφλέ μπακαλιάρου είναι τέλειο!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! καλη εβδομαδα!!! ειναι πολυ ωραίο μας ενθουσιασε!

      Διαγραφή
    2. καλημερα!! καλη εβδομαδα!!! ειναι πολυ ωραίο μας ενθουσιασε!

      Διαγραφή
  16. great post :)
    have a nice week :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή