Σκορδαλιά




Αύριο είναι 25 Μαρτίου, και όπως συνηθίζεται το μενού της ημέρας έχει μπακαλιάρο και σκορδαλιά. Συνήθως ο μπακαλιάρος τηγανίζεται με κουρκούτι {δοκιμάστε κουρκούτι μπύρας} αλλά και μαγειρευτός στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Το σίγουρο είναι οτι δεν λείπει η σκορδαλιά σαν συνοδευτικό. Η σκορδαλιά μπορεί να είναι είτε με πατάτα {εκλεπτυσμένος πουρές} είτε με ψωμί. Δοκιμάστε και τις δυο εκδοχές και καθιερώστε αυτή που σας αρέσει περισσότερο!

Σκορδαλιά με Πατάτα
  • 3-4 πατάτες μεγάλες 
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 λεμόνι χυμός 
  • αλάτι 
  • ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε λίγο νερό. 
2. Καθαρίζουμε το σκόρδο και τις βάζουμε στο μουλτι μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε. 
3. Ρίχνουμε 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό απο αυτό που έβρασαν οι πατάτες και μια λάδι, πολτοποιούμε, αδειάζουμε το μίγμα σε μπωλ και ρίχνουμε και τις υπόλοιπες πατάτες μία μία με τον ίδιο τρόπο. Αν στην προτελευταία πατάτα το μίγμα είναι πολύ ρευστό λιώνουμε την τελευταία μόνο με το λάδι. 
4. Ανακατεύουμε καλά τη σκορδαλιά στο μπολ. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα λεμόνι ή λάδι. Αν το μίγμα είναι ρευστό περιμένουμε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα σφίξει.


Σκορδαλιά με ψωμί

  • ψίχα απο ένα ψωμί του μισού κιλού 
  • 250 γραμμάρια καρύδια 
  • 6 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι 
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι 
  • ενα ποτηράκι κρασιού όχι πολύ γεμάτο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

1. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά. 
2. Στο μούλτι χτυπάμε τα καρύδια, το ξύδι,το αλάτι και τα σκόρδα. Προσθέτουμε το ψωμί και το χτυπάμε. Κάθε λίγο το σταματάμε και ρίχνουμε το λάδι.
3. Οταν έχει γίνει σαν αλοιφή η σκορδαλιά, είναι έτοιμη.


Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου