Ντόνατς Φούρνου





Καλημέρα dolmadakia μου!! 
Τι κάνετε; πλατσουρίζετε στη θάλασσα; 
Αν περάσει ο λουκουματζής, πάρτε μου έναν λουκουμά με ζάχαρη ;) 

Μια ακόμα μάχη έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των φαγητών: λουκουμάς ή ντόνατς; Όχι Γιάννη, Γιαννάκη που λέμε.. 
Ελάχιστες οι διαφορές, πολλές οι ομοιότητες, όλα τα άλλα λεπτομέρειες! 

Ποιος δεν τα αγαπάει; Ποιος δεν έχει πασαλειφτεί με τις ζάχαρες και τις σοκολάτες; Ποιος δεν τα έχει αναζητήσει σε παραλίες και σε φούρνους;

Σενάριο 1: 
Λιάζεστε σε κάποια παραλία, με τον παγωμένο καφέ και το τάπερ αγκαλιά. 
Και εκεί που είστε σε απόλυτη νιρβάνα ακούγοντας το κύμα και χαριτωμένες παιδικές φωνούλες να ουρλιάζουν, ακούγετε η επουράνια μελωδία: 
«ελαααα λουκουμάδες έχω, λουκουμάδες παραλίας πάρε κόσμε» τσαααααακ πετάγεστε απ την ξαπλώστρα με τέτοια εκκίνηση που θα ζήλευε και ο Μπολτ. 
Γιατί τι είναι η παραλία χωρίς τους λουκουμάδες της, φίλοι μου;;; σαν θάλασσα χωρίς ψάρια! 

Σενάριο 2: 
Είστε για brunch με την κολλητή πίνοντας την νέα μόδα εσπρέσο με σόδα τόνικ (έμαθα σας ήρθε και ελλάδα! Να το χαίρεστε!!!!) 
Να μη παραγγείλετε και ένα ντόνατς να βγείτε μια σέλφι να κοιτάτε απ την τρύπα; 
η νεα μόδα στην ευρώπη , εσπρέσο με τόνικ! καφες με μπουρμπουληθρες δλδ. 
Και αφού καταβροχθίζουμε 2-4 κομμάτια, μας πιάνουν τα κλάματα για τις θερμίδες και το σάκχαρο!
Σας έχω όμως την λύση για να απολαύσετε σπιτικά ντόνατς χωρίς τύψεις, αλλά και οικονομικά. 
Το μυστικό τους είναι ότι τα ψήνουμε στο φούρνο και δεν τα τηγανίζουμε. ΟΥΑΟΥ ε; μη χαίρεστε και πολύ.... 

Βέβαια έτσι μοιάζουν σαν γλυκά ψωμάκια και όχι σαν λουκουμάδες/ντόνατς που έχουν κολυμπήσει στο καυτό λάδι, αλλά από το τίποτα..... 
Το "κακό" είναι ότι την επόμενη μέρα όντως μεταμορφώνονται σε ψωμάκια, παρόλο που όταν είναι φρεσκοψημένα είναι ωραία και αφράτα.
( 9 στις 10 περιπτώσεις δεν μένει τίποτα για την επόμενη μέρα!! Αν μείνει θα είναι γιατί θα ήρθε το τέλος και τρέχετε να σωθείτε!)



Τα έφτιαξα με τον ανιψιό μου και το χαρήκαμε πολύ!! Τα τρουφάκια αντί να τα κολλάει στα ντόνατς τα έτρωγε ή τα σκορπούσε στο πάτωμα αλλά το φχαριστήθηκε!! 

Είναι ωραία ιδέα για παιδικό πάρτυ ή μια γλυκιά απασχόληση για τα ζουζούνια σας! Φυσικά είναι και πιο υγιεινά απ τα τηγανητά ή τα κατεψυγμένα ετοιματζίδικα.

Το ζυμάρι είναι το κλασσικό πασπαρτού που αν αφαιρέσετε την ζάχαρη (βάλτε μισό κουταλάκι ίσα ίσα να ξυπνήσει η μαγιά) μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές. 



Υλικά (για 18-22 κομμάτια):
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 4 κουταλιές σούπας Λιωμένο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • αλεύρι περίπου 400γρ
Εκτέλεση: 

1. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά 
2. Ρίχνουμε το αλεύρι προσεχτικά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελάχιστα. Μη το παρακάνετε γιατί θα καταλήξει ψωμί
3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί 
4. Ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό, και κόβουμε τα ντόνατ. Με ένα καπάκι από μπουκάλι μπορείτε να κάνετε την τρύπα στη μέση
5. Βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά να πάρουν χρώμα
6. Μόλις τα βγάλουμε απ το φούρνο αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Αυτό θα τους δώσει λάμψη και θα τα κρατήσει μαλακά.
7. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα διακοσμήσουμε. 




*Για να κάνετε σοκολατένιο γλάσο, απλά λιώστε λίγη σοκολάτα και βουτήξτε τη μια πλευρά πάνω. Πασπαλίζατε με τρούφα ή αφήστε τα σκέτα. Έλιωσα μια κουβερτούρα με μια κουταλιά σπορέλαιο για γυαλάδα και ξεχωριστά έλιωσα μια σοκολάτα γάλακτος μαζί με λίγη πραλίνα και 2-3 κουταλιές γάλα. 
*Για χρωματιστό γλάσσο, λιώνουμε άχνη με λίγο νερό η χυμό και ρίχνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής
*Αν θέλετε να τα κάνετε σαν τους λουκουμάδες παραλίας, αλείψτε με βούτυρο λιωμένο και βουτήξτε στην κανελοζάχαρη
*Μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη είτε σκέτα είτε με τη σοκολάτα και μόλις τα ξεπαγώσετε είναι σαν φρέσκα

 Για να τα κάνετε γεμιστά προτείνω 2 τρόπους:

Πάρτε με ένα κουταλάκι από λίγη μερεντα και βάλτε μπαλίτσες σε λαδόκολλα. Καταψύξτε καλά να σταθεροποιηθεί. Πλάθουμε μπαλίτσες το ζυμάρι και το πατάμε να ανοίξει σαν πιτάκι. Βάζουμε στη μέση την μερέντα και κλείνουμε καλά το μπαλάκι. 
Και ο 2ος πιο εύκολος τρόπος, ψήστε τα ντόνατς κανονικά και μετά γεμίστε τα είτε ανοίγοντας στη μέση και αλείφοντας μερέντα/ μαρμελάδα, είτε γεμίζοντας με κορνέ

Από περιέργεια τηγάνισα έναν και βγήκε μια χαρά.


Για να κόψετε το ζυμάρι, χρησιμοποιείστε ένα ποτήρι ή αν βρείτε αυτό το γκατζετάκι που απέκτησα απ το ebay (αμα βαριέσαι στη δουλειά στην νυχτερινή βάρδια, αγοράζεις χαζαμάρες!!) Είναι πολύ βολικό και δίνει ωραίο σχήμα.

*Μήπως να κάνω έναν διαγωνισμό για να σας στείλω και εσάς; Χμμμμ



MoOd1: σε κάποια εξωτική παραλία της Κατερίνης
- 3ος λουκουμάς είναι αυτός;
- 3 φορές πέρασε ο άνθρωπος, μην τον προσβάλλω

mOoD2: τα λεφτά δεν φέρουν την ευτυχία, αλλά θα προτιμούσα να έχω κατάθλιψη πάνω στο γιοτ μου διασχίζοντας το Αιγαίο!

Print Friendly and PDF

9 σχόλια:

  1. Είπαμε, τρελαίνομαι για ντόνατς με κανέλα και ζάχαρη ή γλάσο λεμονιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε, τρελαίνομαι για ντόνατς με κανέλα και ζάχαρη ή γλάσο λεμονιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν λεμε οχι ποτε σε πασης φυσεως λουκουμαδες και λουκουμαδακια.αλλα δυστηχως στις εδω παραλιες δεν το εχουν.εξαιρεση η Κερκυρα.φιλακια Αναστασουλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααααααααα σε ποιες δν περναει ο λουκουματζης να το θεσω ερωτημα στη βουλη !!! σε ολες τις παραλιες πανω στη βορεια ελλαδα ειδικα κατερινη χαλκιδικη τον τιμαμε τον λουκουματζη καθε φορα που περναει!!! τσ τσ τσ αλλιως γτ να πας παραλια αμα δν εχει λουκουμαδες καλε !!

      Διαγραφή
  4. Λουκουμάδες παραλίας, τι μου θύμισες τώρα... Αλήθεια στις παραλίες της Αθήνας γιατί δεν πουλάνε? Όπως γράφει και η litsa t. μόνο στην Κέρκυρα βλέπω κι εγώ από τότε που ήμουν μικρή (τότε περισσότερο η αλήθεια είναι) μέχρι και πέρισυ τουλάχιστον, φέτος τον Αύγουστο που θα ξαναπάω θα ξανατσεκάρω :) Και ψητά είναι μια χαρά, ειδικά για πιτσιρίκια... όλων των ηλικιών! :)
    Α και να μην ξεχάσω, αυτόν τον φρέντο - τόνικ (...) ευτυχώς δεν τον έχω βρει μπροστά μου ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τζιζασ σε τι κοσμο μεγαλωσατε καλε εκει κατω στην αθηνα!!!! που ακουστηκε παραλια χωρις λουκουμα η βραστο - ψητο καλαμποκι;;;; μηπως να ξεσηκωθειτε;;; γτ δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απο ενα λουκουμα με ζαχαρη στην παραλια με την αλμυρα!!!
      μα γτ ;; ειναι γκουρμε καφες που εμαθα εμφανίστηκε ηδη αθηνα θεσσαλονικη !!

      Διαγραφή
  5. Λατρεύουμε λουκουμά!Είμαστε παραλία κ τους βλέπουμε να πηγαινοέρχονται και να μας καλούν!🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δωρα μου !!! φιλια πολλαααα !! φωναξτε τον λουκουματζη κ στειλτου χαιρετισματα απο μενα!! ολοι οι λουκουματζηδες στις παραλιες με ξερουν !!! χαχαχα

      Διαγραφή