Μήλο μου κόκκινο....και πράσινο και κίτρινο!




Όπως σας υποσχέθηκα, ραντεβού σήμερα για να μηλίσουμε!! 
τα μήλα σιγά σιγά αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στα καλοκαιρινά φρούτα!!!
αν και πλέον μπορείς να βρεις και μήλα Ιούλιο μήνα και φράουλες χριστουγεννιάτικα, καλό είναι να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά της εποχής.


Τα μήλα είναι το αγαπημένο μου φρούτο!!! με τόσα μήλα που τρώω έχω στείλει οαεδ πολλούς γιατρούς!!!
ίσως γιαυτό δεν μ αρέσει το καλοκαίρι γιατί δεν έχει μήλα!!! είμαι σίγουρη οτι δεν θα εκπλαγείς με το να σου πω οτι δεν μου αρέσει το καρπούζι, τα βερίκοκα, οι φράουλες και το πεπόνι!!! πλέον όλα περιμένεις να τα ακούσεις απο μένα!!! 
ευτυχώς παρηγορούμαι με τα ροδάκινα!

Όπου και να βάλουμε το μήλο, σε κέικ, σε στρούντελ, σε μηλόπιτες, σε λουκουμάδες, σε τηγανίτες, σε φαγητό, κλπ, απογειώνει τη γεύση!!!
Κακά τα ψέμματα, αν η κακιά βασίλισσα ήξερε να μαγειρεύει, δεν θα έδινε τα μήλα στη Χιονάτη!!

Αν σας έμειναν μήλα στο καλάθι ή βρείτε στη λαϊκή κανένα τελευταίο, σας προτείνω μερικές ιδέες για να τα τιμήσουμε λίγο πριν εξαφανιστούν!!
βάλτε στο replay το "μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο" και το "Μηλίτσα μου, μηλίτσα μου,για μίλα μου κουκλίτσα μου" και βουρ στην κουζίνα!!!

 1η συνταγή και φαντασμαγορική, αυτή που σας υποσχέθηκα! Μηλοπιτάκια τριαντάφυλλο 





είναι πανεύκολα, εντυπωσιακά και νόστιμα!!

για 6 -8 τριαντάφυλλα 

  • 1 φύλλο σφολιάτας 
  • 2-3 μήλα κόκκινα 
  • λίγο βούτυρο 
  • καστανή ζάχαρη 
  • κανέλα 
Σιρόπι: 
  • 1/ 2 κούπα ζάχαρη 
  • 1/2 κούπα νερό
 Εκτέλεση: 
1. Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε με νερό μέχρι να μαλακώσουν 
2. Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες κατά πλάτος και τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα 
3. Σε κάθε λωρίδα αραδιάζουμε φέτες μήλου με την καμπυλωτή πλευρά απο πάνω. Εγώ έκλεισα σα φάκελο το από κάτω μισό της σφολιάτας για να συγκρατήσει τα μήλα.
4. Ρολάρουμε την κάθε λωρίδα σε ρολό να σχηματιστεί τριαντάφυλλο 
5. Τοποθετούμε σε ταψάκι για μάφινς που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά 
6. Μόλις τα βγάλουμε ρίχνουμε 2 -3 κουταλιές απ το σιρόπι. 

*Αντί ζάχαρη κανέλα στο φύλλο μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα. 
**Προαιρετικά σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη
*** Δοκιμάστε να κάνετε δικό σας φύλλο σα σφολιάτα πανεύκολα!!! 


2η συνταγή η πιο εύκολη μηλόπιτα!! αμερικάνικη ! τη θυμάστε την Τζένιφααααρρ απ το Μασατσούτσετς;; ε, αυτή η μηλόπιτα είναι η αγαπημένη της!! και με παγωτό από πάνω γίνεται άκρως γκουρμεδιάρικη!!! και νηστίσιμη παρακαλώ!!! 

στρούντελ


  • 2 φύλλα σφολιάτας ή 1 αν κάνετε μικρή
  • 3-4 μήλα
  • 3 κουτ. γλ κορνφλάουερ
  • κανέλα
  • ζάχαρη
  • λίγο λικέρ η εκχύλισμα βανίλιας
σφολιάτα με μήλα

Εκτέλεση:
1. βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αν είναι στρόγγυλο μπορούμε να κόψουμε τη σφολιάτα λίγο μεγαλύτερη απ το μέγεθος του ταψιού
2. Ψιλοκόβουμε τα μήλα σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με κανέλα, ζάχαρη, βανίλια και λίγο κορν φλάουερ.
3. Ρίχνουμε τα μήλα πάνω απ τη σφολιάτα. Τα μήλα πρέπει να είναι αρκετά μη σας τρομάζει! με το ψήσιμο θα χάσουν τον όγκο τους.
4. Καλύπτουμε τα μήλα με την υπόλοιπη σφολιάτα. Κόβουμε τα περισσεύματα και διπλώνουμε τις άκρες για να κλείσουν. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε ένα Χ στη μέση για να βγαίνουν οι ατμοί και να μη φουσκώσει πολύ η σφολιάτα
5. Ψήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει πριν τη κόψουμε για να σταθεροποιηθεί λίγο η γέμιση.


*το κορν φλάου βοηθά στο δέσιμο των χυμών του μήλου σε κρέμα, να μη γίνει νερουλό μέσα και παπαριάσει η σφολιάτα. Εγώ έβαλα άνθος αραβοσίτου λεμόνι!!! δοκιμάστε άνθος αραβοσίτου με βανίλια ή σοκολάτα ή πορτοκάλι ή μπανάνα !!!

3η συνταγή μια ... περίεργη κρέμα μήλου!!! μπορείς να την πεις και γκουρμεδιάρικη φρουτόκρεμα!

Σκηνικό: είσαι σπίτι και ξαφνικά...... {οχι δε πετάγεται ο Αντύπας με το καταιγίδα!} ντριν ντριν κουδούνι ή τηλέφωνο!
Ξαφνική επίσκεψη!!! απ αυτές τις.... αγαπημένες! τις απροειδοποίητες .... που σκας το χαμόγελο απ την έκπληξη και θα έπρεπε να σε δώσουν όσκαρ ερμηνείας!!! δε πα να είναι κολλητή, δε πα να είναι γειτόνισσα, δε πα να είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ, εεεεεε ειλικρινά θέλω να βγω στο παράθυρο και να κάνω  νια νια νια δε σ ανοίγω δε σ ανοίγω  σα τα μικρά παιδιά!! αν είσαι σε πολυκατοικία είναι πιο εύκολο να μην απαντήσεις στο θυροτηλέφωνο απ ότι οταν είσαι σε μονοκατοικία!

και πες οτι δεν έχεις τίποτα να κεράσεις {τα γλυκά κουταλιού εξαιρούνται} ή πολύ απλά δεν θέλω ρε παιδί μου να μοιραστώ τη σοκολατόπιτα ΜΟΥ... τι κάνεις;;;
α} ανοίγεις ντουλάπια, τοίχους, πατώματα για κανένα ξεχασμένο μπισκότο, κρουασάν κλπ συσκευασμένα
β} πετάγεσαι δυο λεπτά στο ψιλικατζίδικο μέχρι να γίνει ο καφές

γ} θυσιάζεις τη σοκολατόπιτα

δ} αυτοσχεδιάζεις

ε} όλα τα παραπάνω


Ας ξεκινήσουμε απ τον αυτοσχεδιασμό! 
ή θα κάνεις κανένα σοκολατοτόστ  ή θα εκμεταλλευτείς τα μήλα


στο μούλτι βάλε 2 μήλα , λίγο μέλι, κανέλα, λίγο γιαούρτι, αμύγδαλα, κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι για να γίνουν κρέμα


Σέρβιρε σε φανταχτερά μπολάκια με μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή κάποιο γλυκό κουταλιού και ενα στικ σοκολάτας για τσαχπινιά! 
Το γιαούρτι το έβαλα για να βοηθήσει το μήλο να γίνει κρέμα. μπορούμε να βάλουμε μπανάνες αντί γιαούρτι.

Στο ίδιο στυλ περίπου είναι και η 4η συνταγή  και αγαπημένη μου!! Μου αρέσει να την τρώω για πρωινό ή απογευματινό. Γιαούρτι με μήλα !!!


Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνω ψιλοκομμένα τα μήλα {1 μεγάλο ή 2 μεσαία}. Ρίχνω καστανή ζάχαρη, λίγο χυμό λεμονιού  2 κουταλιές νερό και αφήνω να καραμελώσουν, να μαλακώσουν και να γίνουν σα μαρμελάδα. Τα ανακατεύω με καρύδια ή αμύγδαλα και μπόλικες σταφίδες .
Βάζω γιαούρτι στο μπολ μου, και απο πάνω λίγο απ τα μήλα. Είναι ωραία ιδέα και δροσιστική μετά από ένα βαρύ γεύμα. Βάλτε σε πιατέλα το γιαούρτι και δώστε κουταλάκια να παίρνει ο καθένας να δοκιμάζει!!

*Αντί για μήλα δοκιμάστε το και με βερίκοκα, ροδάκινα ή φράουλες!

και κλείνω το παραμηλιτό με την αγαπημένη χειμωνιάτικη συνταγή!!! εκτός αν βάλετε και μια μπάλα παγωτό απο δίπλα και την μεταμορφώσετε σε καλοκαιριάτικη!!
5η συνταγή τα ψητά μήλα!


καθαρίζουμε το εσωτερικό απ τα μήλα με το ειδικό γκατζετάκι προσέχοντας να μην ανοίξουμε μέχρι κάτω κάνοντας τρύπα γιατί θα φύγει όλη γέμιση!!!
Αδειάζουμε και λίγη ψίχα απ τα μήλα και την ανακατεύουμε με ζάχαρη, λίγο βούτυρο κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μαρμελάδα, κονιάκ και λίγη τριμμένη φρυγανιά ή μπισκότο. Γεμίζουμε τα μήλα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το ζουμί στα μήλα να μη ξεραθούν. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν

Αυτά τα ολίγα για τα αγαπημένα Μήλα!!!
κάτι ήξερα οι παλιοί και τα λάτρευαν!!

Έξτρα Μηλιμένες Ιδέες:
ΜοΟd: Μήλα μου ..... ναι μήλα μου.....
Εκτύπωση

24 σχόλια:

  1. καλησπέρα ντολμαδάκι!!
    κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα μήλα, αλλά τόσες συνταγές δεν έχω! χαχαχα! με πέρασες!!
    όλες φαίνονται υπέροχες, αλλά τα τριανταφυλλάκια κλέβουν την παράσταση!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!!! χαχαχα ειπα να τα βαλω μαζεμενα ολα!!! ε ναι τα 30φυλλάκια ειναι ολα τα λεφτα!!

      Διαγραφή
  2. Ααα τι ωραια τα τριανταφυλλένια μηλαρακια... φοριουνται στο πέτο σαν μποτονιέρα χα χα!
    Δεν σ αρεσει το καρπουζι? Καλα το καλοκαιρι να μην σ αρεσει το καταλαβαίνω. Αλλά το καρπουζι?!
    Οτιδηποτε σε κοκκινο με αρεσει πολλάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα και σα μπουτονιερα και σαν ανθοδεσμη προσφερονται!!!!
      εεε το καρπουζι ειναι ολο νερο τι να σε χορτασει!!! πολυ γλυκο για τα γουστα μου κιιολας...
      χαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Ποια μηλοσυνταγή να πρωτοδιαλέξω?? Όλες μάλλον, σιγά-σιγά θα τις δοκιμάσω, αχ, τι μου κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφαγα τόσα μήλα τους προηγούμενους μήνες που μπούχτησα!! Όσο και να μ'αρέσουν τώρα θέλω μια αλλαγή...
    Οι συνταγές σου όμως η μια καλύτερη από την άλλη...βάζω υπενθύμιση για όταν πιάσει φθινόπωρο που θα τα ξαναλαχταρίσω!!
    Μ' άρεσαν πολύ οι επιλογές της ξαφνικής επίσκεψης!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!!! βαλτες στα προσεχως για το φθινόπωρο !!! τωρα πειραματίσου με αλλα φρουτα καλοκαιρινα!!!

      Διαγραφή
  5. προτιμας το μηλο απο το καρπουζιιιι????α ντολμαδακι συνεχεια αφωνη με αφηνεις!!!
    τοσες πολλες μηλοσυνταγες μαζεμενες δεν εχω ξανα δει!!!!ολες μια και μια!!!
    σε απολαυσα για μια ακομα φορα!!!
    φιλακια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σαν αλλη ωραια αναστασια διαλεγω το μηλο!!!! χαχαχαχα
      φιλακια1!!!!!

      Διαγραφή
  6. ααααα το πρωτο το εκανα καποτε αλλα χωρις φορμα με φορμα ακομα καλυτεροοοοοο....να περνας καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλο σαββατοκυριακο σοφακι!!! η φορμα τα κρατα να μην απλωσουν και χαλασει το σχημα ;)

      Διαγραφή
  7. Πω πω μηλαράκια ωραία!! Είναι το αγαπημένο της κόρης μου να δούμε τί θα της δίνουμε τώρα που έφυγε ο καιρός τους...σνιφ! Λάτρεψα τα τριαντάφυλλα!! Τόσο φίνα και ευπαρουσίαστα!! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι ωραια τα άτιμα!!! θα παρηγορηθει μεφραουλες και ροδακινα !!! οπως εγω!! καλο σαββατοκυριακο!!

      Διαγραφή
  8. Όπως καταλαβαίνεις ντολμαδάκι μου, τα μηλοπιτάκια είναι αυτό που λέμε "όλα τα λεφτά".
    Προς Θεού δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω τις υπόλοιπες προτάσεις σου γιατί είναι εξαιρετικές πραγματικές (ειδικά τα ψητά μήλα τα λατρεύω) αλλά αυτά τα τριανταφυλλένια μηλοπιτάκια είναι απλά... ουάου!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι τσαχπινιές ειναι αυτες παιδι μου;;;; Τις λατρεψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίες οι συνταγές με τα αγαπημένα μου μήλα!!
    Για όλα τα γούστα και με ότι υλικά έχουμε σπίτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρευω τα μήλα και αυτή η μηλόπιτα μου έκανε "κλικ"! Πολύ ωραίες προτάσεις για ένα αγαπημένο φρούτο :)
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή