Όπως σας υποσχέθηκα, ραντεβού σήμερα για να μηλίσουμε!!
τα μήλα σιγά σιγά αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στα καλοκαιρινά φρούτα!!!
αν και πλέον μπορείς να βρεις και μήλα Ιούλιο μήνα και φράουλες χριστουγεννιάτικα, καλό είναι να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά της εποχής.
ίσως γιαυτό δεν μ αρέσει το καλοκαίρι γιατί δεν έχει μήλα!!! είμαι σίγουρη οτι δεν θα εκπλαγείς με το να σου πω οτι δεν μου αρέσει το καρπούζι, τα βερίκοκα, οι φράουλες και το πεπόνι!!! πλέον όλα περιμένεις να τα ακούσεις απο μένα!!!
ευτυχώς παρηγορούμαι με τα ροδάκινα!
ευτυχώς παρηγορούμαι με τα ροδάκινα!
Όπου και να βάλουμε το μήλο, σε κέικ, σε στρούντελ, σε μηλόπιτες, σε λουκουμάδες, σε τηγανίτες, σε φαγητό, κλπ, απογειώνει τη γεύση!!!
Κακά τα ψέμματα, αν η κακιά βασίλισσα ήξερε να μαγειρεύει, δεν θα έδινε τα μήλα στη Χιονάτη!!
Αν σας έμειναν μήλα στο καλάθι ή βρείτε στη λαϊκή κανένα τελευταίο, σας προτείνω μερικές ιδέες για να τα τιμήσουμε λίγο πριν εξαφανιστούν!!
βάλτε στο replay το "μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο" και το "Μηλίτσα μου, μηλίτσα μου,για μίλα μου κουκλίτσα μου" και βουρ στην κουζίνα!!!
βάλτε στο replay το "μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο" και το "Μηλίτσα μου, μηλίτσα μου,για μίλα μου κουκλίτσα μου" και βουρ στην κουζίνα!!!
1η συνταγή και φαντασμαγορική, αυτή που σας υποσχέθηκα! Μηλοπιτάκια τριαντάφυλλο
είναι πανεύκολα, εντυπωσιακά και νόστιμα!!
για 6 -8 τριαντάφυλλα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2-3 μήλα κόκκινα
- λίγο βούτυρο
- καστανή ζάχαρη
- κανέλα
- 1/ 2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα νερό
1. Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε με νερό μέχρι να μαλακώσουν
2. Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες κατά πλάτος και τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα
3. Σε κάθε λωρίδα αραδιάζουμε φέτες μήλου με την καμπυλωτή πλευρά απο πάνω. Εγώ έκλεισα σα φάκελο το από κάτω μισό της σφολιάτας για να συγκρατήσει τα μήλα.
4. Ρολάρουμε την κάθε λωρίδα σε ρολό να σχηματιστεί τριαντάφυλλο
5. Τοποθετούμε σε ταψάκι για μάφινς που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά
6. Μόλις τα βγάλουμε ρίχνουμε 2 -3 κουταλιές απ το σιρόπι.
*Αντί ζάχαρη κανέλα στο φύλλο μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα.
**Προαιρετικά σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη
*** Δοκιμάστε να κάνετε δικό σας φύλλο σα σφολιάτα πανεύκολα!!!
*** Δοκιμάστε να κάνετε δικό σας φύλλο σα σφολιάτα πανεύκολα!!!
2η συνταγή η πιο εύκολη μηλόπιτα!! αμερικάνικη ! τη θυμάστε την Τζένιφααααρρ απ το Μασατσούτσετς;; ε, αυτή η μηλόπιτα είναι η αγαπημένη της!! και με παγωτό από πάνω γίνεται άκρως γκουρμεδιάρικη!!! και νηστίσιμη παρακαλώ!!!
- 2 φύλλα σφολιάτας ή 1 αν κάνετε μικρή
- 3-4 μήλα
- 3 κουτ. γλ κορνφλάουερ
- κανέλα
- ζάχαρη
- λίγο λικέρ η εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
1. βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αν είναι στρόγγυλο μπορούμε να κόψουμε τη σφολιάτα λίγο μεγαλύτερη απ το μέγεθος του ταψιού
2. Ψιλοκόβουμε τα μήλα σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με κανέλα, ζάχαρη, βανίλια και λίγο κορν φλάουερ.
3. Ρίχνουμε τα μήλα πάνω απ τη σφολιάτα. Τα μήλα πρέπει να είναι αρκετά μη σας τρομάζει! με το ψήσιμο θα χάσουν τον όγκο τους.
4. Καλύπτουμε τα μήλα με την υπόλοιπη σφολιάτα. Κόβουμε τα περισσεύματα και διπλώνουμε τις άκρες για να κλείσουν. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε ένα Χ στη μέση για να βγαίνουν οι ατμοί και να μη φουσκώσει πολύ η σφολιάτα
5. Ψήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει πριν τη κόψουμε για να σταθεροποιηθεί λίγο η γέμιση.
*το κορν φλάου βοηθά στο δέσιμο των χυμών του μήλου σε κρέμα, να μη γίνει νερουλό μέσα και παπαριάσει η σφολιάτα. Εγώ έβαλα άνθος αραβοσίτου λεμόνι!!! δοκιμάστε άνθος αραβοσίτου με βανίλια ή σοκολάτα ή πορτοκάλι ή μπανάνα !!!
3η συνταγή μια ... περίεργη κρέμα μήλου!!! μπορείς να την πεις και γκουρμεδιάρικη φρουτόκρεμα!
Σκηνικό: είσαι σπίτι και ξαφνικά...... {οχι δε πετάγεται ο Αντύπας με το καταιγίδα!} ντριν ντριν κουδούνι ή τηλέφωνο!
Ξαφνική επίσκεψη!!! απ αυτές τις.... αγαπημένες! τις απροειδοποίητες .... που σκας το χαμόγελο απ την έκπληξη και θα έπρεπε να σε δώσουν όσκαρ ερμηνείας!!! δε πα να είναι κολλητή, δε πα να είναι γειτόνισσα, δε πα να είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ, εεεεεε ειλικρινά θέλω να βγω στο παράθυρο και να κάνω νια νια νια δε σ ανοίγω δε σ ανοίγω σα τα μικρά παιδιά!! αν είσαι σε πολυκατοικία είναι πιο εύκολο να μην απαντήσεις στο θυροτηλέφωνο απ ότι οταν είσαι σε μονοκατοικία!
και πες οτι δεν έχεις τίποτα να κεράσεις {τα γλυκά κουταλιού εξαιρούνται} ή πολύ απλά δεν θέλω ρε παιδί μου να μοιραστώ τη σοκολατόπιτα ΜΟΥ... τι κάνεις;;;
α} ανοίγεις ντουλάπια, τοίχους, πατώματα για κανένα ξεχασμένο μπισκότο, κρουασάν κλπ συσκευασμένα
β} πετάγεσαι δυο λεπτά στο ψιλικατζίδικο μέχρι να γίνει ο καφές
γ} θυσιάζεις τη σοκολατόπιτα
δ} αυτοσχεδιάζεις
ε} όλα τα παραπάνω
Ας ξεκινήσουμε απ τον αυτοσχεδιασμό!
ή θα κάνεις κανένα σοκολατοτόστ ή θα εκμεταλλευτείς τα μήλα
στο μούλτι βάλε 2 μήλα , λίγο μέλι, κανέλα, λίγο γιαούρτι, αμύγδαλα, κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι για να γίνουν κρέμα
Σέρβιρε σε φανταχτερά μπολάκια με μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή κάποιο γλυκό κουταλιού και ενα στικ σοκολάτας για τσαχπινιά!
Το γιαούρτι το έβαλα για να βοηθήσει το μήλο να γίνει κρέμα. μπορούμε να βάλουμε μπανάνες αντί γιαούρτι.
Στο ίδιο στυλ περίπου είναι και η 4η συνταγή και αγαπημένη μου!! Μου αρέσει να την τρώω για πρωινό ή απογευματινό. Γιαούρτι με μήλα !!!
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνω ψιλοκομμένα τα μήλα {1 μεγάλο ή 2 μεσαία}. Ρίχνω καστανή ζάχαρη, λίγο χυμό λεμονιού 2 κουταλιές νερό και αφήνω να καραμελώσουν, να μαλακώσουν και να γίνουν σα μαρμελάδα. Τα ανακατεύω με καρύδια ή αμύγδαλα και μπόλικες σταφίδες .
Βάζω γιαούρτι στο μπολ μου, και απο πάνω λίγο απ τα μήλα. Είναι ωραία ιδέα και δροσιστική μετά από ένα βαρύ γεύμα. Βάλτε σε πιατέλα το γιαούρτι και δώστε κουταλάκια να παίρνει ο καθένας να δοκιμάζει!!
*Αντί για μήλα δοκιμάστε το και με βερίκοκα, ροδάκινα ή φράουλες!
και κλείνω το παραμηλιτό με την αγαπημένη χειμωνιάτικη συνταγή!!! εκτός αν βάλετε και μια μπάλα παγωτό απο δίπλα και την μεταμορφώσετε σε καλοκαιριάτικη!!
5η συνταγή τα ψητά μήλα!
καθαρίζουμε το εσωτερικό απ τα μήλα με το ειδικό γκατζετάκι προσέχοντας να μην ανοίξουμε μέχρι κάτω κάνοντας τρύπα γιατί θα φύγει όλη γέμιση!!!
Αδειάζουμε και λίγη ψίχα απ τα μήλα και την ανακατεύουμε με ζάχαρη, λίγο βούτυρο κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μαρμελάδα, κονιάκ και λίγη τριμμένη φρυγανιά ή μπισκότο. Γεμίζουμε τα μήλα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το ζουμί στα μήλα να μη ξεραθούν. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν
Αυτά τα ολίγα για τα αγαπημένα Μήλα!!!
κάτι ήξερα οι παλιοί και τα λάτρευαν!!
Έξτρα Μηλιμένες Ιδέες:
- Μηλόπιτα με καραμέλα
- Μηλοπιτάκια Εξπρές
- Ψητά Μήλα Πίτα
- Μηλόπιτα Τριφτή
- Κέικ Μήλου
- Μηλόπιτα Κέικ
- κομπόστα με φρούτα
ΜοΟd: Μήλα μου ..... ναι μήλα μου.....
καλησπέρα ντολμαδάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εμένα μου αρέσουν πολύ τα μήλα, αλλά τόσες συνταγές δεν έχω! χαχαχα! με πέρασες!!
όλες φαίνονται υπέροχες, αλλά τα τριανταφυλλάκια κλέβουν την παράσταση!
φιλιά πολλά!
καλησπερα!!! χαχαχα ειπα να τα βαλω μαζεμενα ολα!!! ε ναι τα 30φυλλάκια ειναι ολα τα λεφτα!!
ΔιαγραφήΑαα τι ωραια τα τριανταφυλλένια μηλαρακια... φοριουνται στο πέτο σαν μποτονιέρα χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σ αρεσει το καρπουζι? Καλα το καλοκαιρι να μην σ αρεσει το καταλαβαίνω. Αλλά το καρπουζι?!
Οτιδηποτε σε κοκκινο με αρεσει πολλάν!
χαχαχα και σα μπουτονιερα και σαν ανθοδεσμη προσφερονται!!!!
Διαγραφήεεε το καρπουζι ειναι ολο νερο τι να σε χορτασει!!! πολυ γλυκο για τα γουστα μου κιιολας...
χαχαχαχα
Ποια μηλοσυνταγή να πρωτοδιαλέξω?? Όλες μάλλον, σιγά-σιγά θα τις δοκιμάσω, αχ, τι μου κάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήξεκινα να δοκιμάζεις!!! :)
ΔιαγραφήΈφαγα τόσα μήλα τους προηγούμενους μήνες που μπούχτησα!! Όσο και να μ'αρέσουν τώρα θέλω μια αλλαγή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συνταγές σου όμως η μια καλύτερη από την άλλη...βάζω υπενθύμιση για όταν πιάσει φθινόπωρο που θα τα ξαναλαχταρίσω!!
Μ' άρεσαν πολύ οι επιλογές της ξαφνικής επίσκεψης!!
Καλημέρα!!
καλημερα!!!! βαλτες στα προσεχως για το φθινόπωρο !!! τωρα πειραματίσου με αλλα φρουτα καλοκαιρινα!!!
Διαγραφήπροτιμας το μηλο απο το καρπουζιιιι????α ντολμαδακι συνεχεια αφωνη με αφηνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτοσες πολλες μηλοσυνταγες μαζεμενες δεν εχω ξανα δει!!!!ολες μια και μια!!!
σε απολαυσα για μια ακομα φορα!!!
φιλακια!!!!
σαν αλλη ωραια αναστασια διαλεγω το μηλο!!!! χαχαχαχα
Διαγραφήφιλακια1!!!!!
Υπέροχες όλες οι μηλοσυνταγές
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ!!
Διαγραφήααααα το πρωτο το εκανα καποτε αλλα χωρις φορμα με φορμα ακομα καλυτεροοοοοο....να περνας καλα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σαββατοκυριακο σοφακι!!! η φορμα τα κρατα να μην απλωσουν και χαλασει το σχημα ;)
ΔιαγραφήΠω πω μηλαράκια ωραία!! Είναι το αγαπημένο της κόρης μου να δούμε τί θα της δίνουμε τώρα που έφυγε ο καιρός τους...σνιφ! Λάτρεψα τα τριαντάφυλλα!! Τόσο φίνα και ευπαρουσίαστα!! Τα φιλιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι ωραια τα άτιμα!!! θα παρηγορηθει μεφραουλες και ροδακινα !!! οπως εγω!! καλο σαββατοκυριακο!!
ΔιαγραφήΌπως καταλαβαίνεις ντολμαδάκι μου, τα μηλοπιτάκια είναι αυτό που λέμε "όλα τα λεφτά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος Θεού δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω τις υπόλοιπες προτάσεις σου γιατί είναι εξαιρετικές πραγματικές (ειδικά τα ψητά μήλα τα λατρεύω) αλλά αυτά τα τριανταφυλλένια μηλοπιτάκια είναι απλά... ουάου!!
Φιλιά πολλά!
Καλημερα !!!! Χαχα όντως ειναι πρωτότυπα !!
ΔιαγραφήΤι τσαχπινιές ειναι αυτες παιδι μου;;;; Τις λατρεψα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ !!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι συνταγές με τα αγαπημένα μου μήλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλα τα γούστα και με ότι υλικά έχουμε σπίτι!!
Ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΛατρευω τα μήλα και αυτή η μηλόπιτα μου έκανε "κλικ"! Πολύ ωραίες προτάσεις για ένα αγαπημένο φρούτο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά
Craftaholic.gr
ευχαριστω!!!! να παρεις παγωτο με τη μηλοπιτα ;)
Διαγραφή