Ψητά Μήλα....πιτα !?!?!?




Οπως εχω πει και άλλες φορές, μου αρέσει να ψάχνω συνταγές απο ξένες κουζίνες και να τις εκτελώ {"κυριολεκτικά" και μεταφορικά!}.
Το... θύμα αυτής της βδομάδας είναι αυτή η συνταγή, απο την αγαπημένη μου αμερικάνικη κουζίνα. Και μόνο που είδα μήλα, ειδικά ψητά, την αγάπησα! είχα και κάτι ξεχασμένα στο ψυγείο, ευκαιρία...τσάλεντζ ακσέπτεντ!
Κλασσικά, η γνωστή Τζένιφαρ {με παχύ Α} των brownies , καθόταν στην κουζίνα της και κοιτούσε τα άπλς απο τον μπαξέ. Οι αμερικάνοι ως γνωστόν τρελλαίνονται για μηλόπιτες! Αρα και η Τζένιφαρ {με παχύ Α}.
Αλλά σε λέει, εγώ ειμαι κιουρία θα φάω την κλασσική μηλόπιτα; οοχι! ας σκεφτώ κάτι άλλο να παιδέψω τις χαρωπές νοικοκυρές. Κι αυτό το άλλο συνδυάζει τα γεμιστά ψητά μήλα με τη ζύμη μηλόπιτας / πάστας φλώρας

Και εγένετο ...... "Μηλόπιτα Lattice ψήνεται σε ένα μήλο" {μη σκιάζεστε καλά μου Dolmaδάκια, το google translate το είπε όχι εγω! Εσείς ονομάστε τα όπως αγαπάτε}

Η συνταγή που σας δίνω ΔΕΝ έχει καμία σχέση με αυτη του λινκ! Διοτι ως γνωστόν η μαγειρική στην ελλάδα είναι Level 999, γιατί ΔΕΝ έχουμε έτοιμες ζύμες τάρτας {εσείς στας Αθήνας δεν μετράτε :P }, ΔΕΝ έχουμε έτοιμη γέμιση μήλου και γενικά ΔΕΝ έχουμε πολλά σε σχέση με τους αμερικάνους {αυτοί έχουν και έτοιμο μίγμα κεικ! μπλουμ στο ταψί με λίγο γάλα ή νερό ανακάτεμα και ψήσιμο.} και αναγκαστικά βάζουμε όλες μας τις ικανότητες και αρχίζουμε απ το 0.

Υλικά {κατα προτίμηση οι αναλογίες}
  • μήλα μεσσαίου μεγέθους (κατα προτίμηση τα πράσινα που είναι πιο σκληρά και στέκονται)
  • καρύδια
  • αμύγδαλα
  • ζάχαρη
  • μια κουταλιά μαρμελάδα
  • κονιάκ
  • κανέλα
  • σταφίδες {εγω τις ξεχασα :'( }
  • νεράκι
για τη ζύμη
  • 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο παγωμένο
  • 4 κουταλιές του γλ. αλεύρι
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • κρύο νερό
 Εκτέλεση:

1. Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη ζύμη γιατί πρέπει να μπει ψυγείο. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα υλικά εκτός του νερού. Τα τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν άμμος, ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε ψυγείο για 30 λεπτά
2. Πλένουμε καλά τα μήλα. Κόβουμε απο το μέρος του κοτσανιού ενα καπάκι. Με ένα κουτάλι σκαλίζουμε λίγο το εσωτερικό να βγάλουμε τα κουκούτσια. 





3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καπάκια απ τα μήλα. Με το κουτάλι σκάβουμε τα μήλα να βγάλουμε λίγη ψίχα να τα κάνουμε δηλαδή σα βαρκούλες
4. Την ψίχα την αλέθουμε στο μούλτι να γίνει πολτός και την ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα, σταφίδες, κανέλα, ζάχαρη και μαρμελάδα. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και γεμίζουμε τα μήλα μας. Τα αραδειάζουμε σε ένα πυρεξ



5. Βγάζουμε τη ζύμη απ το ψυγείο και με εναν πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε λωρίδες το φύλλο και υπολογίζουμε σε μήκος να είναι όσο το άνοιγμα των μήλων 
6. Πλέκουμε τις λωρίδες εναλλάξ, όπως με την πάστα φλώρα, και τις αλείφουμε με λίγο γάλα

7.
Στο πυρέξ ρίχνουμε ελάχιστο νερο, λίγο κονιάκ και λίγο μέλι {αν σας περισσέψει γέμιση όπως εμένα, ρίξτε την και αυτήν μέσα}
8. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς γαι 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να ψηθεί η ζύμη απο πάνω

Κατα προτίμηση σερβίρονται ζεστά, και για ακόμα πιο τέλεια γεύση μπορούμε να βάλουμε και μια μπάλα παγωτό βανίλια!! Το μπισκοτένιο καπάκι τρώγεται και σκέτο πάντως! γιάμι....

MoOd: μήλα μου, Ναι μήλα μουυυυυ...... τέτοιο γκουρμεδιάρικο γλυκό ούτε στα ανάκτορα!
Print Friendly and PDF

12 σχόλια:

  1. Μπράβο σου!!! Πολύ ωραία είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!! μια μικρή αναβάθμιση των κλασσικών ψητών μήλων!

      Διαγραφή
  2. Αααα! Καλλιτεχνίες βλέπω! Πολύ ωραία σου βγήκαν! Δεν νομίζω ότι θα καταφέρω να βγάλω αυτό το αποτέλεσμα -κάπου στην πορεία θα διαολιστώ και θα τα κάνω μαντάρα- οπότε κερνάς κάνα δυό; ;)
    Γεια στα χεράκια σου! Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αν δεν εχεις ικανότητες νίντζα και αυτοσυγκέντρωση ινδού βουδιστή δεν θα το κάνεις εύκολα!! :P χαχαχαχα
      πις οφ κέικ ειναι ! δοκιμασέ το και κατέπληξε τα πλήθη!!

      Διαγραφή
  3. Καταρχήν έχω την αίσθηση ότι βλέπεις το how i met your mother :)
    Αυτή η Τζένιφαρ όλο ωραίες ιδέες είναι!
    Πολύ ευπαρουσίαστο γλυκάκι, διαφορετικό και σίγουρα νόστιμο.
    Και το μπισκοτένιο κάλυμμα πολύ μου αρέσει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου ερμιόνη μου!! οχι δεν το βλέπω (εψαξα γοογκλε να δω ποιο ειναι χαχαχα) αλλα μου κινησες την περιεργεια!!
      η τζενιφαρ ειναι ενα αστειο που λεω με τις φίλες μου οταν φτιαχνω αμερικάνικα γλυκα (τύπου "η θεία απ το σικάγο") !!!
      Τα ψητα μήλα (όπως και τα κυδώνια) ειναι το πιο ωραίο χειμωνίατικο γλυκό παρέα με ενα ποτηράκι κρασί ή μαι κούπα καφέ δίπλα στο τζάκι! το μπισκοτάκι - καπέλο τα αναβάθμισε απο παραδοσιακά σε γκουρμεδιάρικα!
      Καλό βραδυ!! :)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!!
    Να το δεις, να το δεις! Κάτι μου λέει ότι θα σου αρέσει.
    Το "challenge accepted" είναι χαρακτηριστική έκφραση ενός από τους πρωταγωνιστές της σειράς, για αυτό και το αντίστοιχο σχόλιο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το εψαξα το βρηκα κατεβαζω την πρωτη σεζον (εχει και πολλες παναθεμα το!) θα το δω και θα σου πω εντυπωσεις!!χαχα
      Καλημερούδια!

      Διαγραφή
  5. Χα χα, πλάκα (και κέφια προφανώς) έχει βρε Ντολματζού (πω πω, αυτή η νέα προσφώνηση τώρα μου ήρθε -έμπνευση! :)
    Χωρίς πλάκα όμως μια χαρά συνταγή ξετρύπωσες, εύκολη και με την "πονηριά" της, έτσι για να δείχνεις τι έφτιαξες και να κάνεις το κομμάτι σου! Σκέφτομαι πως και με καλό cider εκτός από κρασί θα είναι ωραία αυτά τα μήλα (αν και εδώ πάμε προς UK μεριά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ντολματζού"!! χαχα μ αρέσει!
      Το cider δεν το γνωρίζω η δόλια επαρχιωτοπούλα (!) αλλα ο καλός μου φίλος το γοογκλε με φώτισε οτι ειναι μηλίτης ε?! Πάντως με συνοδεία κρασιού ειναι πολύ καλύτερα τα ψητά μήλα, και τα κυδώνια, και φυσικά με καφέ (κατά προτίμηση φίλτρου ή εσπρεσάκι)
      Αλλα ναι, αεράτα κάνεις μόστρα με το μπισκοτένιο καπελάκι απο πάνω και σκάνε απ τη ζήλεια πεθερές, κουνιάδες, συνυφάδες κλπ ;)

      Διαγραφή
  6. Α, πολυ με αρέσει, θα το φτιάξω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να το φτιάξεις να το φτιάξεις!! πολυ εύκολο και πολυ ωραίο γλυκάκι!

      Διαγραφή