Μοσχάρι Σωτέ Ιντιέν - Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική Χρύσα Παραδείση





καλημέρα τι κάνετε;
σας καλοκαίριασε;


Αυτή την Κυριακή επέλεξα να κάνω το τραπέζι με μια συνταγή απο το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, "Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική".

Είχα ήδη δοκιμάσει το κέικ μελιού και τώρα ήρθε η ώρα για φαγητό!


Τελευταία εβδομάδα που μπορείτε να ψηφίσετε το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, των εκδόσεων "Τερζόπουλος" , στο διαγωνισμό βιβλίου των Public.  Το βιβλίο είναι υποψήφιο για τα Βραβεία Βιβλίου Public στην κατηγορία " ΕυΖην". Μπορείτε να ψηφίσετε { εδώ }


Μια ανανεωμένη έκδοση με 392 σελίδες, 747 συνταγές, 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές για το πώς πετυχαίνει ένα φαγητό ή γλυκό, συμβουλές απαραίτητες για την επιτυχία κάθε γαστρονομικής προσπάθειας.

Εκτός από συνταγές θα βρείτε και έναν πλήρη οδηγό με βασικές οδηγίες για συντήρηση των τροφίμων, το πως επιλέγουμε κρέατα ή ψάρια, και άλλες συμβουλές.

Ένα βιβλίο που πρέπει να έχει κάθε νοικοκυρά και ειδικά εμείς οι νέες νοικοκυρές που τώρα ξεκινάμε το νοικοκυριό μας και θέλουμε έναν βοηθό στην κουζίνα - πέρα απ την αθάνατη ελληνίδα μάνα!



Η επιλογή μου ήταν το Μοσχάρι Σωτέ Ιντιέν !!
Το μοσχαράκι έχει την τιμητική του στα κυριακάτικα τραπέζια!
Άλλοτε κοκκινιστό , άλλοτε λεμονάτο  είναι εκεί σε κάθε επίσημο γεύμα!
Τώρα ήρθε η ώρα να το γευτούμε και "ανατολίτικο" !!

Αν και είχα στο μυαλό να δοκιμάσω το Μπουργκινιόν, που το έχω απωθημένο απ την ταινία με την Τζούλια Τσάιλντ, με ενθουσίασε η ονομασία του συγκεκριμένου! 

-να σας τρατάρουμε ολίγον Μπιφ Σοουτέ Ιντιέ(παχυ ε)Ν;
- τι εχει το μενIού; Σώ{παχυ ω}τε Ιντιέ(παχυ ε)Ν 



Το ιδιαίτερο αυτού του πιάτου είναι οτι περιέχει σάλτσα με κάρυ

το κάρυ το τιμάω στην κουζίνα μου σαν αρχηγό κράτους!!
κάρυ + κουρκουμάς {που είναι η αδυναμία μου)
το έχω δοκιμάσει παντού, ακόμα και σε γλυκό, αλλά με μοσχάρι ομολογώ ποτέ δε το συνδύασα.


Υλικά

  • 1 κιλό σπάλα μοσχαριού
  • λίγο λάδι και βούτυρο για σοτάρισμα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • μαϊντανό
  • αλάτι πιπέρι
για τη σάλτσα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κοφτή κουταλιά κάρυ
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1φλ γάλα 225γρ

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε το κρέας σε 5 μερίδες και το σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
2. Δένουμε το σέλινο, τη δάφνη και το μαϊντανό σε ματσάκι και τα ρίχνουμε στο κρέας μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.
3. Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για μισή με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το κάρυ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3-5 λεπτά.



*εγώ ψιλόκοψα το σέλινο και το μαϊντανό και τα άφησα μέσα με το κρέας. μόνο τη δάφνη αφαίρεσα.
** μια κουταλιά κάρυ μου φαινόταν πολύ και έβαλα 1 κουταλάκι του γλυκού. επίσης έριξα και λίγο νερό στη σάλτσα πέρα από το γάλα 
***αντί γάλα, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι

Αν και στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτική με τη γεύση, η αλήθεια είναι οτι καθάρισα το πιάτο!!! Αν σας αρέσουν αυτές οι γεύσεις, αγαπάτε το κάρυ, τότε σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!



Ιδανικό συνοδευτικό αν μη τι άλλο, το ρυζάκι!!
αλλά μιας και είχα έτοιμο σοκολατένιο ρυζόγαλο, ε δε μου κολλούσε πάλι ρύζι!


έτσι ετοίμασα πατάτες τηγανιτές! κακώς, γιατί η αλήθεια είναι οτι το ρυζάκι του το ήθελε το συγκεκριμένο φαΐ για να μαζευτεί η σαλτσούλα!

όχι οτι δε το καθαρίσαμε το πιάτο, αλλά για τη φωτογράφηση το ρύζι θα φάνταζε περισσότερο η αλήθεια είναι. γιατί τώρα μοιάζει το πιάτο άδειο και ολίγον μη φωτογενές!!! :P


έξτρα χορταστική πινελιά, η σαλάτα κοκτέιλ ή όπως είναι γνωστή "σαλάτα του σέφ" ! την θυμάστε και απ το γαμομενού

προσωπικά εμένα δε μου αρέσει καθόλου...... ούτε καν η ανακατωσούρα των υλικών της!! αλλά επειδή εγώ είμαι ανώμαλη με το φαϊ, δε θα αφήσω να πεινάσει ο λαός μου!!


  • μαρούλι ψιλοκομμένο
  • λάχανο ψιλοκομμένο
  • καρότο τριμμένο
  • αυγά βραστά
  • ντομάτα ψιλοκομμένο
  • αγγουράκι ψιλοκομμένο
  • ζαμπόν σε κυβάκια
  • κασέρι σε κυβάκια
  • αλάτι πιπερι
  • για τη σως ελαιόλαδο, μηλόξυδο, μαγιονέζα, λίγη κέτσαπ, λεμόνι
εγώ προτίμησα σκέτο μαρουλάκι με φρέσκο κρεμμύδι και αγγουράκι


και όπως έχω ξαναπεί, το μυστικό για τέλειες πατάτες τηγανιτές είναι να τις προτηγανίζετε λίγο να μαλακώσουν και μετά όταν έρθει η ώρα του φαγητού να τις βάζετε 2 λεπτά να τηγανιστούν και έτοιμες!

ΜοΟd: καλέ τι αισιοδοξία ειναι αυτή;; φτού μου
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Βάλε μου σ'ένα πιάτο τις πατάτες και από πάνω το μοσχαράκι με μπόλικη σάλτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωτέ ιντιέν!!! Ο λαλα! Σε μανιφικ! Τρε σικ!
    Και μονο απο το όνομα θα πάρω ενα πιατακι ;)

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πΩ ΠΩ ΦΑΓΗΤΑΡΑ!!
    Να σου πω την αλήθεια μου, όταν ήρθε το βιβλίο της Παραδείση σπίτι μου το φαγητό αυτό το πρόσεξα.
    Όσο για το αν ταιριάζουν οι πατάτες, εγώ θα σου πω πως έπρεπε για σιγουριά να φτιάξεις και ρύζι και τηγανιτές πατάτες και φυσικά να με καλέσεις να σου πω τη γνώμη μου από πρώτο χέρι! χαχαχααχχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχα επρεπε εχεις δικιο!! στο να σε καλεσω ;) χαχαχα!!!

      ε ειπα εμ ρυζογαλο εμ ρυζι αλλα το μετανοιωσα!! θα το επαναλαβω τωρα που το εμαθα

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμο το φαγητό! Και το κάρυ του πάει τρελλά!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mια χαρά και οι πατατούλες.
    Εντάξει το ρυζάκι του πάει περισσότερο αλλά δεν μας χαλάει.
    Το κάρυ τέλειο ειναι συμφωνώ.

    Ολα ωραία τα έκανες. Και τη σαλάτα ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! καλη βδομαδα!!! πες τα πες τα τα εκανα ωραια να μη μου κρατανε μουτρακια 1! χαχαχα

      Διαγραφή
  6. Το κάρυ ταιριάζει υπέροχα με το μοσχαράκι, η σάλτσα δείχνει πολύ ωραία! Γευστικότατο πιάτο, απίθανη και η σαλάτα του σεφ, ΣΛΟΥΡΠ! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα καλη βδομαδα!!! ευχαριστω !! τελικα ναι ταίριαξε με το μοσχαρι το καρυ !

      Διαγραφή