Ρυζόγαλο






Κλασσικό ελληνικό γλυκό με την υπέροχη μυρωδιά της κανέλας!! Είναι και μια καλή λύση για το ληγμένο (!) γάλα στο ψυγείο ή το ρύζι που περίσσεψε απο την προηγούμενη μέρα {μη βάλετε ρύζι απο ριζότο ουτε με μπαχαρικά και κρέατα! σκέτο πιλαφακι, ε!!}
Στην Κοζάνη το έχουμε συνδυάσει με την Πρωτομαγιά. πρωτομαγιά χωρίς ρυζόγαλο δεν γίνετε!

Πάντα θυμάμαι τη γιαγιά μου να ετοιμάζει μια μεγάλη κατσαρόλα και να τη μοιράζει σε δυο ταψάκια. Αφού κρύωνε το ρυζόγαλο το διακοσμούσε κάνοντας σχέδια με την κανέλα και το σερβίριζε το απόγευμα της πρωτομαγιάς με μια κουτάλα!


Ειναι παρεξηγημένο γλυκάκι, αλλά πλέον το συναντάμε και σε διάσημα εστιατόρια σαν επιδόρπιο. Εκεί βέβαια, παρουσιάζετε σαν "πουτίγκα ρυζιού με βανίλια Μαδαγασκάρης" και χαίρεται η κάθε πικραμένη Γκόλφω......


Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι γαλατάκι και ρύζι!

Υλικά: (6 μπολάκια)


4 κούπες γάλα {1 λίτρο}
5 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ{1 φλ΄}
1 φλιτζάνι νερό
μια ιδέα αλάτι
1,5 κούπα ζάχαρη (και λιγότερο αν δεν θέλετε πολύ γλυκό)
1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού ή ξύσμα πορτοκάλι
προαιρετικά 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάου {ειδικά αν το γάλα είναι με χαμηλά λιπαρά γιατί πήζει δύσκολα}
κανέλα για το στόλισμα
Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι ( αν έχουμε έτοιμο βρασμένο ρύζι από πιλάφι, το παραλείπουμε αυτό το βήμα) . Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη.
2. Από τις 4 κούπες γάλα τη μισή την κρατάμε για να λιώσουμε το κορν φλάου με τη βανίλια.
3. Μόλις βράσει το ρύζι το ρίχνουμε στο γάλα (αν δεν έχει πιει όλο το νερό το στραγγίζουμε πρώτα).
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που μην μας κολλήσει.
5. Προσθέτουμε το κορν φλάου που διαλύσαμε στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.
6. Μοιράζουμε στα μπολάκια, πασπαλίζουμε με κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει.

* Κανονικά το ρυζόγαλο δεν θέλει κορν φλάου. Βράζουμε το ρύζι με γάλα μέχρι να χυλώσει και να αρχίσει να πήζει.
** Αντι για κορν φλαουερ βανίλια μπορούμε να βάλουμε με γεύση σοκολάτα.

*Δοκιμάστε το με φρέσκες φράουλες!! ειναι Α Π Ι Θ Α Ν Ο!!! 






Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου