Σπληνάντερο, Παντζαροσαλάτα,χοιρινό σακουλάτο κ.α




καλημέρα καλή χρονιά!!!
τι κάνετε πώς είστε;
επιβιώσατε απ τα γιορτινά τραπέζια;;;

η καλύτερη στιγμή τις τελευταίες μέρες του 15 και το ξεκίνημα του 16 ήταν φυσικά το χιόνι!! μας χιόνισε, επιτέλους! μέσα στην πόλη μπορεί να μην έπιασε πολύ αλλά στα γύρω χωριά και έξω στους δρόμους έπιασε για τα καλά! το κρύο ιδανικό να σφίξει λίγο το πρόσωπο να φύγουν οι ρυτίδες!



το καλύτερο: τριαντάφυλλα που επιβίωσαν μέχρι τον Δεκέμβρη να καλύπτονται απ το χιόνι!  [πρωτοφανή πράματα τέτοιο μήνα να έχουμε ανθισμένες τριανταφυλλιες εδώ πάνω!! σημάδι, ήρθε το τέλοοοοςςς




κιμαδόπιτα όπως κάθε χρόνο η βασιλόπιτα μας! την κόβουμε ανήμερα πρωτοχρονιά..... 

και το τυχερό φλουρί..... που δεν έπεσε σε κανέναν!

Αφού είδαμε το χριστουγεννιάτικο μένου, σε αυτή την πρώτη ανάρτηση θα κάνω ποδαρικό με το πρωτοχρονιάτικο!
όπως βλέπετε και στην αρχική φώτο, πολλά τα καλούδια για τα μεζεδοπιάτα
Θα ξεκινήσω με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή. Σπληνάντερο. 
Το λουκάνικο του καλοφαγά! Ο τόπ μεζές...

μπομπαρι

Πάντα θυμάμαι τον παππού να τα ετοιμάζει παραμονές χριστουγέννων {γιόρταζε 2 μέρες, και καρτερούσε την παρέα για τσίπουρα}
Πρέπει να βρείτε καλά εντεράκια, γιαυτό να πάτε σε χασάπη που ξέρετε. Επίσης, επειδή πλέον δύσκολα βρίσκεις συκωταριές {αρνίσια σπλήνα, καρδιά συκώτι} όπως είναι η κανονική συνταγή, μπορείτε να βάλετε μοσχαρίσιο συκωτάκι {όπως έβαλα εγώ}
  • χοιρινά έντερα
  • κιμάς
  • συκωτάκι μοσχαρίσιο{ή συκωταριές αρνίσιες}
  • ρύζι
  • μαϊντανός
  • κρεμμύδι
  • κρασί
  • σκόρδο
  • δάφνη
1. καταρχήν προετοιμάζουμε τα εντεράκια. Τα πλένουμε πολύ καλά και γυρνάμε το μέσα έξω {μου γύρισαν τα έντερα!}. Τα βάζουμε σε ενα μπολ με ξύδι και νερό. Τα αφήνουμε λίγη ώρα, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβάζουμε σε ένα μπολ με κρασί δάφνη και λίγες σκελίδες σκόρδο. Τα αφήνουμε λίγη ώρα πάλι. 
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε τον κιμά με κρεμμύδι.  Αφήνουμε να κρυώσει. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε τον μαϊδανό, το ρύζι και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε όλο το μείγμα.
3. Ξεπλένουμε τα έντερα, τα γυρνάμε κανονικά, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Προτού γεμίσουμε πρέπει να ράψουμε με κλωστή η να δέσουμε την μια άκρη για να να μη μας φύγει η γέμιση. Ρίχνουμε κ λίιιιγο νεράκι μέσα.
4. τα απλώνουμε σε ένα ταψί βάζουμε λίγο βούτυρο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε 30 λεπτά περίπου.


*μπορείτε να βάλετε και σκέτο κιμά με ρύζι και θα έχετε το λεγόμενο μπομπάρι!

και οι αγαπημένοι μου μεζέδες γτ τα άλλα δε τα τρώω.
ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον , έτοιμο απ τον χασάπη!
και χοιρινό κεμπάπ σε κομμάτια μαριναρισμένο από βραδύς σε λάδι κρεμμύδι πιπεριά ντομάτα αλάτι πιπέρι μουστάρδα. Το πρωί τα έβαλα όπως ήταν με τη μαρινάδα μέσα στη σακούλα ψησίματος, τύλιξα και το ρολό σε αλουμινόχαρτο{ το άλειψα με λίγο βούτυρο} και τα έψησα για 1 ώρα περίπου.

ρολο κοτοπουλο


και η γκουρμεδιάρικη πινελιά πατζαροσαλάτα!
θα με πεις, είναι γκουρμέ η πατζαροσαλάτα;;; 
θα σε πω ναι! μόνο αν την σερβίρεις σε καλουπάκι από φλούδα πορτοκαλιού και δεν έχεις σκέτο παντζάρι μέσα!


τρίβω στον τρίφτη παντζάρι, χωρίς να το βράσω. 
τρίβω και ξυνόμηλο.
τα ανακατεύω μαζί με καρύδια και μαγιονέζα!
γκουρμεδιά;;;;;!! ;)

τα πορτοκαλομπωλ είναι διαχρονική πατέντα της μάνας μου, για να βάζει μέσα αλοιφές ή σαλάτες για να μη λερώνει το πιάτο των μεζέδων αλλά και να μην ακουμπάνε τα κρέατα στις αλοιφές και αν δεν τα φάνε να λερώνονται!
εννοείτε την έχω υιοθετήσει αυτή την πατέντα και εγώ! υπερβιταμίνωση θα πάθουμε στο τέλος!

για γλυκό τσιμπιστά 



ΜοΟd: αργεί το 2017;; βαρέθηκα....
μ αρέσει όπως ξεκίνησε το 2016.... ελπίζω να τελειώσει το ίδιο φανταστικά!
Print Friendly and PDF

12 σχόλια:

  1. καλή Χρονιά με υγεία, καλή διάθεση και πολλά-πολλά χαμόγελα!!! Βλέποντας όλες αυτές τις λιχουδιές, άντε μετά να μπω σε δίαιτα (κάτι που πρέπει να κάνω ΑΜΕΣΑ, το κακό έχει παραγίνει!). Την παράσταση βέβαια κλέβει το πορτοκαλομπολάκι, πολύ-πολύ ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα καλη χρονια!!!!!!! αχ αυτη η διαιτα να δω ποτε θα την αρχισω κ εγω !!! θα παρω τα βουνα μου φαινεται να σταματησω να τρωω !! χαχαχα

      Διαγραφή
  2. Καλή Χρονιά!!
    Ετοίμασε μου ένα ενισχυμένο πιατάκι σαν της πρώτης φωτογραφίας κι έρχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τα και τα χαρντ κορ πιάτα!

    Κι εδω εριξε ενα ψιλοχιονο την παραμονη της πρωτοχρονιας, ωραια ηταν εστω κι αν τωρα εχει ηλιο και 16 βαθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για γερα στομαχια ;) αααα σας ηρθε κ σας ο χειμωνας; τελεια!! καλα ναι κ μεις ηλιο σημερα

      Διαγραφή
  4. Πωπω μεζέδες, καλοπεράσατε την Πρωτοχρονιά!!! Όλα δείχνουν νοστιμότατα!!! Καλή Χρονιά, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σιελογόνοι αδένες μου κάνουν πάρτυ! Δεν εχω δοκιμασει ποτε σπληνάντερο, αλλά θα το κανω κάποια στιγμη!
    Καλη χρονιά, καλό Σαββατόβραδο!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! εκλεκτο μεζεδακι το σπληναντερο!! καλη βδομαδα!

      Διαγραφή
  6. Φαίνονται όλα τόσο λαχταριστά γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή