Τσιμπιστά (ισλί)






Τα τσιμπιστά ειναι παραδοσιακά σιροπιαστά της Κοζάνης και των περιχώρων..... Έτσι ήξερα απο τις θειές, τουλάχιστον, μέχρι που το ιντερνετ μου αποκάλυψε οτι υπάρχουν και αλλού και μάλιστα η χαρη τους φτάνει μέχρι την Τουρκία!!! Λέγονται και ισλί και οι διαφορές ειναι ελάχιστες! Εμείς τα λέμε τσιμπιστά λόγο των σχεδίων που κάνουμε πάνω τους με ένα μαραφετάκι και μοιάζουν σαν κεντημένα

 το μαραφέτι (τσιμπιδάκι)


Υλικά (40 -45κομμάτια)
  • Μισό κιλό βούτυρο φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ το μεγάλο
  • 2 αυγά
  • 1 μπεικιν
  • Μισό φλ ζάχαρη
  • 1 κουτ γλ σόδα
  • Καρύδια
  • Κανέλα, γαρύφαλλο
  • Αλεύρι 1- 1,200 κιλό
Σιρόπι :

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 βανίλια
  • Λίγο λεμόνι
Εκτέλεση :

1. Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά
2. Λιώνουμε τη σόδα με λίγο εβαπορέ και τη ρίχνουμε στο βούτυρο. Προσθέτουμε και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
3. Ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι ( περίπου 1κιλό) μέχρι να έχουμε μια σκληρή ζύμη
4. Σε ενα πιατάκι ανακατεύουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα με λίγο γαρύφαλλο, κανέλα, ζάχαρη και φρυγανιά τριμμένη
5. Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη την ανοίγουμε πιτάκια και βάζουμε γέμιση στη μέση. Πλάθουμε σε στρόγγυλα ή οβάλ σχήματα και κάνουμε σχέδια με το τσιμπιδάκι




6. Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ισα ίσα να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν
7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη τη βανίλια και λίγες σταγόνες λεμόνι. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα γλυκά κρύα

* Προσοχή μη τα κάνετε μπαμπάτσικα, γιατί με το σιρόπιασμα φουσκώνουν!!






Print Friendly and PDF

4 σχόλια:

  1. Ισλί έχω φάει και είναι πολύ νόστιμα, όμως το εργαλείο για το "τσίμπημα" πρώτη φορά το βλέπω! Πολύ ωραία τα έχεις κάνει! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!! αυτο το μαραφετακι το εχω απ την γιαγια μου, αν δεν το εχεις μπορεις να τα κάνεις και με 2 πιρούνια αλλα αυτο βολευει παρα πολύ!! :)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Ισλί δεν έχω φάει, τα έχω μόνο ακουστά από τις προηγούμενες γενιές γιατί είναι Μικρασιάτικο γλυκό, όμως φαίνεται πολύ ωραίο και τα έχεις φτιάξει πολύ όμορφα! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Ελεάννα!! Χρόνια πολλά Καλή χρονια!! ευκαιρία να τα κάνεις και να δοκιμάσεις! Δεν ξέρω αν όντως ειναι ισλί, απλα ψάχνοντας στο ιντερνετ είδα οτι τα ισλι ειναι "κεντημένα έτσι πάνω και εχουν πανω κατω ιδια υλικα απλα εμεις τα λέμε τσιμπιστα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή