τσέχικες φαγητοιστορίες




καλημερα τι κάνετε ; 
ξεκίνησαν τα σχολεία, ξεκίνησα κ εγώ σιγα σιγα να μπαίνω σε σειρά να προσαρμόζομαι σαν μαθητούδι την πρώτη μέρα στο σχολείο.


Δε θα το κρύψω οτι είναι δύσκολα να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου στα ξαφνικά.  Ξένη χώρα, ξένος κόσμος, ξένες συνήθειες.
Και όσοι με ξέρουν , ξέρουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για μένα να μην έχω έναν άνθρωπο να ειρωνευτώ, να αστειευτώ, να βρίσω !
Το καλό είναι οτι σαν αντικοινωνική που είμαι, βρήκα την υγεία μου. Κανένας δε θα τρέξει απ το απέναντι πεζοδρόμιο να σε χαιρετήσει. Ούτε καν αν περάσει απο δίπλα σου. Ούτε αν κάθεσαι στο 1χ1 μπαλκονάκι σου δε θα βγεί και η γειτόνισσα να πιάσετε κουβέντα.
Ησυχία.....


Αυτό που μου λείπει αφάνταστα είναι οι συμπεθέρες μου. Να μαζευόμαστε για καφέ, κουτσομπολιό, βόλτες...... 
Επίσης ένας άλλος σημαντικός λόγος που έχασα την έμπνευση μου αυτές τις μέρες είναι το φαγητό. Τι σόι φουντ μπλόγκερ είμαι χωρίς να έχω υλικά να μαγειρεύω. Θα με πείς, ολόκληρη τσεχία δν έχουν ζαρζαβάτια κλπ; Θα σε πω, ναι έχουν αλλά δεν είναι σα τα δικά μας. Που κόβεις την ντομάτα και είναι ντομάτα. Που έκοβες το κρεμμύδι και σπάραζες στο κλάμα λες και έχασες τη μάνα σου. Το καρπούζι το μυρωδάτο το ζουμερό. Οι πατάτες ρε φίλες!! οι πατάτες τους εδώ είναι μόνο για βράσιμο , ουτε τηγάνι ούτε φούρνο. Αχ το μαρούλι το κατσαρό, πόσο μου έλειψε! περισσότερο απ τις συμπεθέρες!!  Και τα μήλα... μήλα ζουμερά, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα που μυρίζουν μήλο και έχουν τη γεύση του φθινοπώρου. Τα δικά τους εδώ σαν ψεύτικα...

η παρηγοριά μου: το παγωτό μηχανής!! νομίζω έχω ανεβάσει τον οικονομικό δείκτη του Μπρνο με τα τόσα παγωτά που έφαγα!! φρέσκο παγωτάκι , να βλέπεις να ρίχνουν τα φρούτα μέσα στη μηχανή και σε λίγα λεπτά τσουπ! να το το παγωτάκι. και μπαμπάτσικη ποσότητα οχι σαν τα δικά μας τα τσιγκούνικα. και λιγότερο απο 1 ευρω

Η νέα κουζινουλα περιμένει τα μαγειρέματα και τις νέες περιπέτειες με το φαγητο. Αγαπώ που εχει γκάζι !! Λατρεύω τις κουζίνες με γκάζι, μου θυμίζουν γιαγιά! Να φας τηγανητή πατάτα σε τέτοια φωτιά και να πετάξεις κατευθείαν την ηλεκτρική ! 




Βέβαια θελει λιγο προσοχή οπως πχ η σπιτονοικοκυρα μου είπε παντα να αφήνω ενα παράθυρο ανοιχτό για λόγους ασφαλείας. Και τωρα οποτε παω κουζινα με τρώει τ αγιάζι!! 

Σιγά σιγά θα φέρω και τα συμπράγκλα μου : μίξερ , ταψιά, κατσαρόλες, γκατζετακια γτ προς το παρών αγγαρεύω την λιτλ σιστερ να μου τα δανείζει. 

Και κάπως έτσι, σιγα σιγα μπαίνω σε σειρά και περιμένω τη θεία έμπνευση να αρχίσω να μαγειρεύω. Να μυρίσει το σπίτι κέικ και κουλουράκια, να στρωθεί το τραπέζι με ενα μερακλίδικο κοκκινιστό με πουρέ ή τηγανίτες πατάτες και να ευωδιασει η γειτονιά απο την μυρωδιά των κεφτέδων!!

Θα ξεκινήσω νέα καμπάνια να μάθω τα τσεχακια να μαγειρεύουν. Όλοι εδώ τρώνε εξω. Γρήγοροι οι ρυθμοί κάθε μέρα αλλα και οικονομικό το φαγητό εξω. Δεν εχω ακούσει καμιά να λέει οτι έκανε κέικ για κάθε μέρα κολατσιό η κάποιο μαγειρευτό φαγητό. 
Αντίθετα, εγώ η τρελή κάθε μέρα ταπεράκι με φαγητό , κέικ η κουλουράκια σαν να πηγαίνω για πικ νικ ! 

Εκτός απ το παγωτό μηχανής την τιμητική είχαν και οι φρέσκες λεμονάδες, κάποια περίεργα γλυκά και φαγητά.


Τσιζκεικ λεβαντα ρε φιλε !!! Αν θες να μάθεις τι γευςη εχει το καζολίν, δοκίμασε το !! 
Πολυ λεβάντα....


να σας κεράσω ένα μυρωδάτο φθινοπωρινό κέικ! με άρωμα πορτοκάλι και κανέλα. Η βασική συνταγή του κέικ με 2 τσαχπινιές: έβαλα σχεδόν 1 φλ ζάχαρη και απλά έριξα σιρόπι απο γλυκό κουταλιού έξτρα. Επίσης αντί γάλα έβαλα γιαούρτι.  Την κανέλα την έριξα στο μισό μείγμα που κράτησα για να κάνω το σχέδιο, αλλά επειδή δεν μου έδωσε χρώμα πρόσθεσα λίίιίίγο κακάο - στη μύτη απ το κουτάλι- για ένα απαλό καφέ. Επίσης ψιλόκοψα λίγο πορτοκάλι και το έριξα στο κέικ πριν το βάλω για ψήσιμο. 


Ότι πρέπει για τον καιρό εδώ! έπιασε ο χειμώνας για τα καλά....


Ετοιμαστείτε για νέες συνταγές!
Ήδη στο μπλογκ υπάρχουν 2 συνταγές από την εξωτική κεντρική ευρώπη:

και να κλείσω με το αγαπημένο μου, σε ένα φεστιβάλ κρασιού εδώ στο Μπρνο πετύχαμε πιτόγυρο!!! οπότε καταλαβαίνετε τι γιορτή κάναμε εμείς!!


ΜοΟd: θα τα παρατήσω όλα και θα γίνω πριγκίπισσα, με τόσα κάστρα εδώ πέρα! 

Εκτύπωση

21 σχόλια:

  1. Καλό Φθινόπωρο και να περνάς καλά με μαγειρέματα ή χωρίς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετακόμισες στην Τσεχία; Αυτό και αν είναι συγκλονιστικό νέο! Εύχομαι από καρδιάς καλή προσαρμογή και όλα να πάνε καλά!
    Την ανάρτησή σου τη γέλασα πολύ :)
    Ανυπομονώ να διαβάσω τις νέες μαγειρικές σου περιπέτειες!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα ερμιόνη μου!!!! δυστυχώς ή ευτυχώς ναι !! εχω 4,5 μήνες εδώ και τώρα πλέον μπορώ να πω οτι μπήκα σε σειρά... έρχονται πολλές φαγητοιστορίες εδώ στα νέα μέρη!!
      φιλάκιααα

      Διαγραφή
  3. Αγαπημένο μου ντολμαδακι καλή αρχή !!!! Εύχομαι η Τσεχία να σου φέρει έμπνευση !!!! Πολλά φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κουζίνα σου πάντως είναι πολύ όμορφη και προσφέρεται για μαγειρέματα! Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ αμαλία!! είναι μοντέρνα να έχω να καμαρώνω οταν πηγαίνω στην κοζάνη χαχαχαχα φιλάκια

      Διαγραφή
  5. χαιρομαι πολυ που περνας καλα και πανω απο ολα εισαι χαρουμενη.καλο φθινοπωρο και πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναστασια μου μηπως καποιος σε χακαρει;κατι περιεργο συμβαινει οταν ανοιγω την σελιδα σου.ριξε μια ματια.φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπαινουν πονηρες διαφημισεις.και δεν καταλαβαινω γιατι ερχονται σε εσενα γραμμενα ετσι τα σχολια που σου γραφω.συγνωμη για την αργοπορια.καλο βραδυ.

      Διαγραφή
  7. Αυτό που μου κάνετε να με "φεύγετε" και μετά να "τρέχω να σας προλάβω" και να σας διαβάσω...με έχει ξεπεράσει Αναστασία μου. Όμως ότι κι' αν γίνει εκεί στα νέα μέρη που "αγκυροβόλησες" ελπίζω να έχει ωραία αποτελέσματα για σένα και πολλές νέες γεύσεις για εμάς, καθώς εμείς την Τσεχία την έχουμε δει απλώς ως τουρίστες πριν αρκετά χρόνια.
    Καλή δύναμη και πολλές και καλές νέες γνωριμίες για να μοιράζεστε τα ελληνικά μαγειρέματα που θα τους κάμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σεευχαριστω πολυ πηνελοπη μου!!! καθε αρχη κ δυσκολη...αλλα τι να κανουμε! οταν ξαναρθειτε τσεχια κερναω καφε ;)

      Διαγραφή
  8. ψυχουλα μου........μην μασας..........ολα καλα θα πανε !!!!γεμισε μπαταριες τωρα εσυ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σοφουλινι μου!!!! δε μασαμε!!! :) διεθνη καριερα σαν τη βισση κ τη βανδη ενα πραμα !! χαχα

      Διαγραφή
  9. Α! Μου είχαν λείψει οι γλυκοφωτογραφιες απο Τσεχία... θελω όοοοοολα τα παγωτά :)

    By the way, to νεο μου blog:
    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλεεεεεεεεεεεε γιουχουυυυ που εισαι χαμενη εσυ;;; !!! μεγια το νεο μπλογκ !!! καραlike!! :) αποθηκευτηκε ηδη ;)
      κερασμενα, οριστε!

      Διαγραφή
    2. Φχαριστω!

      ΤΙ κανεις εκει στα ξένα? Η αδελφή σου δεν είναι κοντά?

      Διαγραφή
    3. Ναι Τσεχία ειναι η αδερφή μου !!βαρεθηκαναυην επισκέπτομαι κάθε χρονο κ είπα να έρθω κ εγω εδω!! Σαν τη διεθνή καριερα της βισση κ της Βανδή ενα πράμα !!!

      Διαγραφή