Ζεστές καυτές καλησπέρες!!
Λιώνουμε απ τη ζέστη εδω στα βόρεια!
Ας ξεκινήσουμε απ τα βασικά... Το Dolmadaki αλλάζει!
Πλέον θα εκπέμπουμε απ την Τσεχία και δε θα είναι μονο για καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλαγή σελίδας και στα προσωπικά και στα επαγγελματικά. Μη με ρωτήσετε πως και τι, γιατί δεν ξέρω να σας απαντήσω!! αυτά γίνονται τσακ μπαμ.
Μόνο ένα θα σας πω: σηκωθείτε να φύγετε να γλυτώσετε!
Το νέο ξεκίνημα δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τραπέζωμα και μάλιστα στην Πράγα!
Ένα φαγητό μαμαδίστικο, comfort food που λέμε και στην Κοζάνη.
Ένα απ τα παραδοσιακά και διαδεδομένα φαγητά της Τσεχίας - το γκούλας είναι πιο πολύ στην Ουγγαρία- είναι το Svickova.
Είναι το δικό τους κυριακάτικο φαί της μαμάς, όπως εμείς με το κοκκινιστό πχ. Επίσης το συνηθίζουν και στους γάμους τους, όπως εμείς!
Το Svickova είναι μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά. Είναι πολύ εύκολο, αν και θέλει λίγη υπομονή στο ψήσιμο και στο μαρινάρισμα.
Συνηθίζετε να σερβίρετε με το βραστό ψωμί (houskové knedlíky), που είναι μπλιάξ, και με σάλτσα cranberry .
Εμείς το πειράξαμε λίγο, να έρθει στα γούστα μας.
Svickova
|
|
Υλικά:
500γρ μοσχάρι κόντρα φιλέτο
Καρότα
Σέλερι
Κρεμύδι
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Γιαούρτι πλήρες
2 κουταλιές βούτυρο
χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ξύδι
1 φύλλο δάφνης
|
Ingredients :
500g beef fillet
Carrots
Celery
Onion
Olive oil
Salt Pepper
Yogurt
2 tablespoons of butter
Lemon juice
1 tablespoon of vinegar
1 bay leaf
|
1. Μια
μέρα πριν ξεκινάμε την ετοιμασία. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες
στο κρέας-για να εισχωρήσει το βούτυρο-.Το αλείφουμε με το βούτυρο και λίγο
λάδι.
2. Ψιλοκόβουμε
όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνουμε στο κρέας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δάφνη,
ξύδι και λίγο λάδι αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε μια
νύχτα στο ψυγείο.
3.
Αδειάζουμε τα υλικά σε ένα πυρέξ ή γάστρα. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να
σκεπάζονται τα λαχανικά.
4.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1:30 ώρα στους 160. Στη μία ώρα
ελέγχουμε το νερό αν χρειαστεί να προσθέσουμε.
5.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα το
κρέας.
6.
Αφαιρούμε το κρέας απ το ταψί. Αν έχει πολύ νερό το βγάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ με λίγο απ το ζουμι και τα λιώνουμε με το
μούλτι χειρός. Θέλουμε να μην είναι πολύ σφιχτή σάλτσα γιαυτό προσθέτουμε
λίγο ζωμό. Προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα
7. Κόβουμε
το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα λαχανικών
*Τον ζωμό απ το ταψί μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε παγοθήκες και να
τον χρησιμοποιήσετε σε φαγητά
**Αντί γιαούρτι, βάλτε κρέμα γάλακτος ή sour cream
όπως συνηθίζετε εδώ
***Μπορείτε να το ψήσετε και σε πυρέξ χωρίς καπάκι,
απλά να το γυρνάτε συχνά να μη ξεραίνετε.
|
1. We start preparing the meat a day before. With a
sharp knife, we make holes in the meat-to penetrate the
butter-. Grind it with butter and some oil.
2. Chop all the vegetables. Put them in the meat. Add
salt, pepper, bay leaf, vinegar and some oil if needed. Mix and cover. Leave
a night in the refrigerator.
3. Pour the materials into a pyrex or pan. Add water
until the vegetables are covered.
4. Cover with lid and bake for 1:30 at 160. In 1 hour check if we need to add more water. 5. Remove the lid and bake for another half hour until the meat is colored.
6. Remove the meat from the pan. If it has a lot of
water, put it in a bowl. Put the vegetables in a bowl with some of the water
and melt them with the handmade mule. We want it not too tight sauce. Add 1-2
tablespoons of yogurt and continue to hit
7. Cut the meat into slices and serve with vegetable
sauce.
* The broth can be stored in ice-cubes and used in dishes
** Instead of yogurt, put
cream or sour cream
*** You can also cook it in a pyrex without a lid, just keep turning the meat often
not to dry.
|
ο νυχτερινός περίπατος ολοκληρώθηκε με ενα "πιτόγυρο"! απο τα πολλά αρμένικα γυράδικα στο κέντρο! γύρος μοσχάρι {μπορείτε να επιλέξετε και κοτόπουλο ή κατσίκι} σε τορτίγια με λαχανικά και γιαούρτι!! άκρως χορταστικό και νόστιμο!
ΜοΟd: τα καλύτερα έρχονται στο τέλος!! ακόμα και αν έρχονται απο την κίνα, καβάλα σε κουτσή χελώνα ή μας προσπερνάνε... και αν δεν ήρθαν ακόμα, τότε δεν είναι το τέλος 😉
Μου αρέσουν τα νέα ξεκινήματα γενικά και εύχομαι ό,τι καλύτερο στο μέλλον! Εγώ θα σε παρακολουθώ όπου και να είσαι, μαθαίνω και ένα σωρό νέα φαγητά-μέρη! Νοστιμότατο φαίνεται το μοσχαράκι, ωραία συνταγή και κοντά στα γούστα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!!! Ευχαριστώ πολυ !! Νέες συνταγές νέα μέρη νέα κουτσομπολιά !! :) ναι μοιαζει σαν τα δικα μας γι αυτο το λάτρεψα
Διαγραφήκαλή αρχή στο νεο ξεκίνημα!! Η πεθερά μου έχει γεννθεί και μεγαλώσει Τσεχία και όλα αυτα τα νόστιμα τα εχω φάει. Μιαμ μιαμ!! Αυτο το ψωμι ειναι το αγαπημένο μου.. Δώσε του μια ευκαιρία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!! Αααα οποτε τα γνωρίζεις τα κατατόπια!! Δυο φορές το εχω δοκιμασει σε εστιατοριο κ δεν μου άρεσε ισως Γιαυτο το πηρα με κακο ματι ....
Διαγραφήοπου και να πας αγαπημενο μας ντολμαδακι εμεις που σε αγαπαμε θα σε ακολουθουμε.και βεβαια θελουμε για εσενα τα καλυτερα.τις καλυτερες ευχες μου για οτι αποφασισεις.την αγαπη μου και τα φιλια μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστωωω πολυ!! Εννοείται δε θα χαθούμε ! Θα σας μάθω και τσέχικη κουζινα !
ΔιαγραφήΤι έγινε??? εχασα επεισόδια..Που πήγες? Εφυγες??
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτε έγιναν ολα αυτά?? Κι εγώ έλεγα πως κάνεις διακοπές διαρκείας ;)
Ολα καλά λοιπόν. Ολα γίνονται για καλό κι εύχομαι να σου πάνε όπως εσύ θες. Αισιοδοξία και καλή διαθεση για όλα.
Πάντως από ότι βλέπω τα φαγητά κι εκεί είναι σουπερ.
Φιλιά πολλά
Ναι έφυγα και εγω !!! Είπα να κανω διεθνή καριερα σαν τη βισση και τη Βανδή ;) ευχαριστώ πολυ !! :) μπα τα φαγητά τους δν τρώγονται περα απ το συγκεκριμένο :( :(
Διαγραφήγλυκια μου..........φαινεται ζουμερο κ γιαμι γιαμι.......καλα να περνας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι πολυ ωραιο δοκιμασε το !! ευχαριστωωω φιλαι απο τσεχια!!
Διαγραφή