Kibinai πιτάκια με κρέας



κιμπινάι


<<Kibinai. Εθνική και πολιτιστική κληρονομιά των Καραϊτών. Για τα νόστιμα, ζουμερά και τόσο αγαπημένα από όλους τους kibinai πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στο έθνος των Καραϊτών. Στη Λιθουανία υπάρχει ένα εξαιρετικό μέρος, όπου ζουν οι Καραϊτες σήμερα. Trakai - είναι η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από το Βίλνιους. Περιβάλλεται από λίμνες και σε ένα από αυτά τα νησιά της λίμνης Galve υπάρχει το κάστρο Trakai. Το κάστρο Trakai ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Λιθουανό Μεγάλο Δούκα Γεδινίνα. Το όνομα της πόλης Trakai είναι αδιάσπαστο από τη μαγειρική κληρονομιά των Καραϊτών. Στο Trakai Karaites έγινε το δημοφιλές πιάτο kibinai, το οποίο διανεμήθηκε σε ολόκληρη τη Λιθουανία. Πρόκειται για ζύμη με γέμιση από ψιλοκομμένο αρνί ή βόειο κρέας, ψημένο στο φούρνο. Όταν το τρώτε, μπορείτε να πίνετε φυσικό ζεστό ζωμό, τσάι, μπύρα ή βάμμα καραϊτών. Το παραδοσιακό αλκοολικό ποτό των Καραϊτών είναι φτιαγμένο από διάφορα βότανα, ρίζες και ανατολίτικα καρυκεύματα. >>
Μια μικρή ιστορία για αυτά τα υπέροχα πιτάκια!! Φυσικά, εννοείτε οτι ΚΑΙ αυτά τα έχουμε στην Ελλάδα 😉😉

Ένα καλοκαιρινό πρωινό στην όμορφη Πράγα, ετοιμάσαμε το πρωινό μας μέχρι να ανασκουμπωθούμε για το svickova - προηγούμενο ποστ- 


Όταν δεν έχεις μπουγάτσα, κουλούρι και γάλα κακάο, αναγκαστικά αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με το περιβάλλον: μπύρα, καρπούζι και πιτάκια!

Συνδυασμός που σκοτώνει το πεπτικό πρωινιάτικα - σου είπα οτι ξημερώνει απ τις 4:30?-  αλλά δυναμικός για να σου χαρίσει ενέργεια!

Αυτά τα πιτάκια, όπως διαβάσατε και παραπάνω, ονομάζονται kibinai / κιμπινάϊ. Είναι παραδοσιακά πιτάκια της Λιθουανίας. Το ζυμάρι τους δεν είναι τίποτα άλλο απο ένα απλό ζυμαράκι κουρού, αλλά με μια τσαχπινιά!!
Συνηθίζονται να είναι γεμιστά με κρέας - είπαμε, εδώ στο βορρά θες γερό πρωινό-  αλλά θα τα βρείτε και γεμιστά με μήλο και κανέλα, ιδανική συνοδεία για ένα ζεστό κρασί!

Αυτό που τα ξεχωρίζει απ τα υπόλοιπα ταπεινά πιτάκια, είναι το κλείσιμο το ζυμαριού. Θυμίζει ραχοκοκαλιά δράκου!! 🐲 🐉 

Μπορείς να πείς οτι είναι μια διασταύρωση καλτσόνε, τυρόπιτα κουρού και πεϊνιρλί! Απλά αυτά τα "στήνεις" σαν πουγκάκια.




Υλικά:
kibinai
Υλικά:
 - 350 γραμμάρια αλεύρι
 - 200 γραμμάρια κρύο βούτυρο
 -  αλάτι
 -  160 ml κρέμα γάλακτος
 -  1 αυγό
 - 1 αυγό για επάλειψη
γέμιση:
 -1 κιλό χοιρινό λαιμό
 - 1 κρεμμύδι
 - 2 κρόκοι αυγών
 - φύλλα δάφνης
- αλάτι, πιπέρι 
 - μαϊντανό
 - 2 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα
Εκτέλεση
1.    Πρώτα ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κρύο βούτυρο και λίγο αλάτι, να γίνει σαν άμμος.
2.   Προσθέτουμε το αυγό και την κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
3.  Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  και ρίχνουμε το κρέας (κομμένο σε κυβάκια) Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε δάφνη, μαϊντανό και ρίχνουμε λίγο νερό να βράσει το κρέας.
4.    Χτυπάμε την κρέμα με τους κρόκους και την ρίχνουμε στο κρέας αφού βράσει και μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
5.    Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό, και κόβουμε στρόγγυλα με ένα ποτήρι ή κουπ πάτ. Βάζουμε 1 γενναιόδωρη κουταλιά στη μέση και κλείνουμε ενώνοντας τις άκρες προς τα πάνω, γυρνώντας τες σαν πλεξούδα. Με το πιρούνι, τρυπάμε κοντά στο κλείσιμο και απ τις δυο πλευρές.
6.   Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με ένα αυγό και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Περίπου 30 λεπτά στους 180.
Ingredients
·         350 grams of flour
·          200 grams cold butter
·          Salt
·          160 ml of cream
·          1 egg
·          1 egg for spreading

stuffing:
·   1 kg of pork neck
·   1 onion
·   2 egg yolks
·    Bay leaves
·    Salt Pepper
·    Parsley
·   2 tablespoons of sour cream
1.     First we prepare the dough.
Stir the flour with the cold butter and a little bit of salt, make it like sand.
2.    Add the egg and cream and knead to have a soft dough. Store it in the refrigerator until we prepare the filling.
3.    For  the filling, sauté the chopped onion in a pan and pour the meat - chopped. Add salt, pepper, bay leaves, parsley and add some water to boil the meat.
4.    Beat the cream with the yolks and pour it into the meat after boiling and softening. Let it cool
5.   Open the dough on a sheet, not too thin, and cut it round with a glass or bowl. Put 1 generous spoon in the middle and close by joining the edges upwards, turning them like "braids". Use a fork to make hols close to the edges.
6.     Put the pies on a baking sheet, spread it with an egg and bake until golden brown. About 30 minutes to 180oC.





Αντί να ανοίξετε το ζυμάρι και να κόψετε πιτάκια, χωρίστε το σε μπαλίτσες και την κάθε μπαλίτσα ανοίξτε την πιτάκι στην παλάμη σας
Επειδή είναι λίγο δύσκολο να πεταχτείτε στη Λιθουανία για αυτά τα πιτακια, δοκιμάστε τα στο σπίτι. Η προσθήκη κρέμας γάλακτος στο ζυμάρι κάνει τη διαφορά!
Επίσης η γέμιση είναι κάτι που δε το συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Συνήθως το ζυμάρι καταλήγει τυροπιτάκι ή κοτοπιτάκι.

και με μανιτάρια σωταρισμένα με κρεμμύδι
Το πιο δύσκολο ως τώρα είναι να βάλω πρόγραμμα για ταπεράκι!! Όταν είσαι στην Ελλάδα είναι διαφορετικά, εδώ οι περισσότεροι τρώνε στα εστιατόρια / φαγάδικα των επιχειρήσεων ή των κοντινών εμπορικών κέντρων, κάτι που δεν είναι του γούστου μου.

Καλά είναι και τα πιτάκια και οι πίτες, αλλά τι να με χορτάσουν και πόσα να τρως κάθε μέρα!!! Για δυο μέρες πήρα σπέσιαλ σαλατούλες: μια κοκτέιλ με ζαρζαβάτια και ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε και μια με ελληνικό κοφτό μακαρόνι. Ήδη μου πέφτει το παντελόνι απ την πείνα !! 


Οπότε η επιχείρηση "ταπεράκι, αγάπη μου" -και η μυστική υπο-επιχείριση "μάθε Τσέχε μου να τρως"- ξεκίνησαν δυναμικά!!

ΜoOd: σε βλέπω στο ταπεράκι μου.....
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου