Λουλουδένια τυροπιτάκια &ψωμί χωρίς μαγιά



λουλουδι απο ζυμαρι

τελικά όσο μεγαλώνεις τόσο πιο δύσκολα χαίρεσαι τα χριστούγεννα!!!
υποχρεώσεις, τρέξιμο κλπ αφήνουν στην άκρη το σακουλάκι με τη μαγική χριστουγεννόσκονη!!! η μόνη σκόνη που βλέπω και θα την αφήσω εκεί να καμαρώνει είναι η σκόνη στα στολίδια και στο δέντρο στο πατάρι!!!! 

φέτος για πρώτη φορά στα 30 χρόνια {αιθέριας} ύπαρξης μου, αποφάσισα να μη στολίσω!!! όχι γιατί βαρέθηκα τα χριστούγεννα!!! αλίμονο !! περιμένω πως και πως να τρέχω σαν τρελλή σε στολισμένους δρόμους, χριστουγεννιάτικα χωριά, ακούω χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλη μέρα και χαίρομαι. Αλλά γιατί βαρέθηκα να κάνω δουλειές στο σπίτι !!! μέχρι του χρόνου του αη κωσταντίνου, που στρώνουμε τα ανοιξιάτικα, ΔΕ κουνιέται τίποτα και δεν αλλάζει το ντεκόρ στο σπίτι!!


κοιτάω το πρόγραμμα μου, και δε μου φτάνει ο χρόνος να κάνω αυτά που θέλω στην κουζίνα!! στα προσεχώς έχω πολλά μαγειρέματα σούπερ αλλά πρέπει να βρω και έξτρα "θύματα" να κεράσω!!!

τις προάλλες ανασκουμπώθηκα και έφτιαξα ψωμάκι!
όχι όμως οποιοδήποτε!!! έφτιαξα Ιρλανδέζικο ψωμί χωρίς μαγιά, χωρίς προζύμι αλλά με σόδα.
το έφτιαξε η Ζαμπία του Kitchen Stories εδω  και το ζήλεψα!!!



ψωμις χωρις μαγια προζυμι ιρλανδεζικο

είναι πανεύκολο!!! πεντανόστιμο και γίνεται τσακ μπαμ. Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά ή σταφίδες με βερύκοκα ή ελιές με λιαστή ντομάτα ή τυρί.

υλικά:
  • 260γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ ξυνόγαλα ή κεφίρ
  • 1 κ γλ μαγειρική σόδα, κοφτό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκάνη τα ανακατεύουμε όλα μαζί. θα γίνει μια μαλακή ζύμη που κολλάει λίγο. αν χρειαστεί ρίξτε λίγο ακόμα αλεύρι. {συνολικά εμένα μου πήρε 350 γρ αλεύρι} Μη βάλετε πολύ αλεύρι και σκληρύνει! 
2. Πλάστε το σε στρόγγυλο καρβελάκι και βάλτε το σε λαδόκολλα με ελάχιστο αλεύρι πάνω της,  για να μη κολλήσει.
3. Με ένα μαχαίρι κόψτε το σταυρωτά. όχι απλό χάραγμα! αυτό θα βοηθήσει στο φούσκωμα. Αφήστε το 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί {εγώ ζυμώνω, αυτό θα ξεκουραστεί!!}
4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
5. Προσπαθήστε να ΜΗ το κόψετε ζεστό γιατί λασπώνει απο μέσα!!


ψωμί χωρίς μαγιά

δείτε το βίντεο εδώ

ιρλανδεζικο ψωμι

ιρλανδεζικο
*αν δεν εχετε ξινογαλα, βαλτε γάλα στο οποίο θα ρίξετε 1 κουταλια λευκό ξύδι ή λεμόνι. Το αφήνετα λίγο να αρχίσει να "κόβει' και ειναι έτοιμο!

πλέον το έχω καθιερώσει στα πικ νικ και στα όρη στα άγρια βουνά!!! γιατί που να βρείς μαγιά και προζύμι μακρυά απ τον πολιτισμό;;;


σίγουρα έχετε ένα ζυμάρι για όλα... το μάθατε με κλειστά μάτια, σας αρέσει, σας βολεύει κλπ. όλες μας πιστεύω έχουμε ένα τέτοιο.
το δικό μου είναι το κλασσικό!

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 2 ποτήρια χλιαρό γάλα
  • λίγη ζάχαρη λίγο αλάτι
  • και σχεδόν 1 κιλό αλεύρι

  1. τα ζυμώνουμε όλα μαζί. σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος. {περίπου 2 ώρες}

μπορεί να γίνει ψωμί, ψωμάκια για σάντουιτς ή χαμπουργκερ, τυροπιτάκια {λουκανικοπιτακια, κρουασάν}, πίτσα, σαν ντόντας περίπου, πίτα όπως η στριμμένη εδώ, ρολάκια γλυκά ή αλμυρά και γενικά τα πάντα όλα!!!



την ετοίμασα για να κάνω τυροπιτάκια αλλά μου ήρθε αναλαμπή να κάνω με σχεδιάκια, σα -μεγάλο- παιδί και εγώ!!
τυροπιτάκια μαργαρίτες !!!



τυροπιτακια λουλουδια

  • κόβω μπαλίτσες και τις ανοίγω σα πιτάκια. με ενα μαχαίρι ή ακόμα καλύτερα με το γκατζετάκι της πίτσας κόβω σταυρωτά, χωρίς να κόψω το κέντρο.
  • βάζω ελάχιστο τυράκι {ή ζαμπόν κασέρι, ή κιμά, ή ότι άλλο θέλετε} στα 4 σημεία. Διπλώνω τις 2 μυτούλες προς το κέντρο και σχηματίζω ένα λουλουδάκι.
  • βάζω σε λαδωμένο ταψί, και αλείφω τα πιτάκια με  κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νεράκι. στο κέντρο έκοψα στρόγγυλα απο ντομάτα ή πιπεριά φλωρίνης {έβαλα και πράσινη πιπεριά αλλά μαύρισε στο ψήσιμο} τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσουν.
  • ψήνουμε 30 λεπτά στους 200. 



 λουλουδοπιτάκια



έκανα και κάνα δυο τριανταφυλλάκια 


και ήθελα να κάνω και ένα χρυσάνθεμο...... 
το έκανα αλλά βγήκε μαδημένο!!
τι εννοώ;; οτι επειδή είμαι σαΐνι, αντί να κάνω πρώτα το χρυσάνθεμο που είχα αρκετό ζυμάρι έκανα τα 30φυλλα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλα και μεγάλο ταψάκι γιατί υπέθεσα στο μικρό δε θα φούσκωναν καλά, θα ήταν στριμωχτά
Στη γέμιση έβαλα πατάτα. Έτριψα πατάτα στον τρίφτη ψιλόκοψα κρεμμύδι, τα τσιγάρισα να μαλακώσουν με κόκκινο πιπέρι, αλάτι, λευκό πιπέρι και λίιιγη κέτσαπ. την άφησα να κρυώσει.


  •  έκοψα με ενα φλυτζανάκι στρόγγυλα, τα πάτησα να ανοίξουν, έβαλα γέμιση και το έκλεισα μισοφέγγαρο. μετά το δίπλωσα απ τις δυο άκρες στο κέντρο να κάνει σχήμα σα τορτελίνι

δε μου βγήκε χρυσάνθεμο γιαυτο δε σας βάζω φώτο αφ' υψηλού.... αλλά τα άτιμα ήταν πεντανόστιμα!!! ειδικά ζεστούτσικα!!
νομίζω θα την καθιερώσω τη γέμιση της πατάτας!!!


αφράτα, μαλακά, αυτές οι μπουκίτσες έγιναν οι αγαπημένες μας !!

πατατοπιτάκια

ΜοΟd: μάδαγες τις μαργαριτοπίτες  για να δεις αν σ' αγαπώ.....
Εκτύπωση

10 σχόλια:

  1. Υπέροχες οι τυρομαργαρίτες σου!
    Χαίρομαι που σ΄ άρεσε το ιρλανδέζικο!
    Το έφτιαξα ξανά εχθές για το τραπέζι με φίλους κι ήθελα να βάλω ελιές, να το δοκιμάσω κι αλλιώς, και δυστυχώς τις ξέχασα, όμως θα το ξανακάνω...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αλήθεια είναι ότι όταν στολίζουμε δέντρο (εμείς τουλάχιστον) το κάνουμε το σαλόνι (και μετά το υπόλοιπο σπίτι) καλοκαιρινό. Χρυσόσκονες μαζι΄με κανονικές σκόνες, γκλίτερ και τα συναφή ... γίνεται πανικός. Δεν πειράζει για μια φορά μην στολίσεις.. αν και προλαβαίνεις ;)

    Πολύ μου άρεσαν τα λουλουδο-πιτάκια σου. Η γέμιση με την πατάτα θα είναι πολύ νόστιμη.
    Το ψωμί εύκολο και με σίγουρη επιτυχία

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! με βλεπω τελευταια στιγμη να μου τη βιδωσει κ να στολισω και να ανακατεψω ακομα παραπανω χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Σε καταλαβαινω, φετος στολισα σε πολλές δοσεις. Οποτε εβρισκα ενα τεταρτο εβγαλα και ενα στολιδι. Δενδρο ουτε για αστειο.
    Αμα ψαχνεις για θυμα... εδώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΛΑΑΑΑΑΑ....θα τα κανω..γιατι ειναι ευκολα...μου τρεχουν τα σαλια οποτε μπαινω εδω...μου τρυπαει τη μυτη η μυρουδια...μμμμμμμμμμμ...καλες γιορτες ολα τα προλαβαινεις εσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα λουλουδοπιτακια θα ξετρελανουν τα μικρα σου σιγουρα!!!
      καλες γιορτεςςςςς!!! εγω κ ο θου βου σιφουνες!!

      Διαγραφή
  5. Γέμισε η οθόνη ψωμάκια! Τι ωραία! Έλα ρε συ, αποκλείεται να μην στολισεις, δεν πρόκειται να κρατηθείς! Ας ειναι βρε και λίγο άνω κάτω το σπίτι, τι έγινε πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ξερω οτι δε προκειτε να κρατηθω!!!! αλλα ειλικρινα φετος εχω καθαρισει και στρωσει τοσες πολλες φορες το σπιτι που αν ανοιξω συρταρι κ δω πετσετακια θα τα βαλω φωτια!!! χαχαχαχαχα

      Διαγραφή