καλημέρα ντολμαδάκια μου! τι κάνετε ;; γυρίσατε απ τα μπάνια;;
να πω καλό χειμώνα ή θα με ρίξετε στην πυρά;
εγώ θα πω! φτάνει με το καλοκαίρι!!
πως τα περάσατε; εμεις καλά ! μπορεί να μη πλατσουρίσαμε πολλές φορές αλλά ευχαριστηθήκαμε γιούρογκρουπ και εκλογές!!
απο που να αρχίσω;;; έχουμε και καιρό να τα πούμε
θα ξεκινήσω απ την σουπερ ντούπερ πιτούλα !! το απόλυτο σνακ για παραλία, γραφείο, δουλειά, σχολείο, ταξίδι, σπίτι, σουαρέ ντε γκαλά κλπ!!
αυτή τη τυρόπιτα θα σας ενθουσιάσει αν και μπελαλίδικη!
θα ξεκινήσω απ την σουπερ ντούπερ πιτούλα !! το απόλυτο σνακ για παραλία, γραφείο, δουλειά, σχολείο, ταξίδι, σπίτι, σουαρέ ντε γκαλά κλπ!!
αυτή τη τυρόπιτα θα σας ενθουσιάσει αν και μπελαλίδικη!
η ζύμη είναι του καλτσόνε {και για πίτσα κάνει} και γίνεται και υπέροχη στριφτή πίτα. είτε γεμιστή με τυρί, με ζαμπόν-κασέρι{μπεσαμέλ} με κοτόπουλο, με υλικά πίτσας με μερέντα, κλπ
Για το καλτσόνε χωρίζετε τη ζύμη στα 2 και γίνονται 2 μεγάλα καλτσόνε ή 2 μεγάλες πίτσες σε ταψί κουζίνας
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 αυγά
- 1 φλ νερό χλιαρό
- 1 φλ γάλα χλιαρό
- λίγο ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 κρόκο αυγού για άλειμμα μαζί με λίγο νερό
- λιωμένο βούτυρο με λίγο σπορέλαιο η ελαιόλαδο για άλλειμα τα φύλλα
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τη μαγιά με ζάχαρη αλάτι και την διαλύουμε στο νερό. Ρίχνουμε 4 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε αφήνουμε 10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά ανακατεύουμε και σιγά σίγα ρίχνουμε αλεύρι να γίνεται ζυμάρι μαλακό εύπλαστο να μην κολλάει.
3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μπαλίτσες στον αλευρωμένο πάγκο και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν. {αν είναι για πίτσα η καλτσόνε απλά το χωρίζουμε στα 2}
3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μπαλίτσες στον αλευρωμένο πάγκο και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν. {αν είναι για πίτσα η καλτσόνε απλά το χωρίζουμε στα 2}
4. Χωρίζουμε ανά τριάδες τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε φύλλο. Το κάθε φύλλο το λαδώνουμε με πινέλο και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
5. ρίχνουμε τυρί φέτα σε όλη την επιφάνεια και το στρίβουμε ρολό. ΤΟ πλάθουμε να τεντώσει ομοιόμορφα. Το κάθε ρολό το βάζουμε στο λαδωμένο ταψί
6. Αλείφουμε με το βούτυρο τα ρολά και τα αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και Ψήνουμε 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά
είναι αφράτη σα ψωμάκι!
Παραμονή αγίου φανουρίου σήμερα και ξέρω είστε ανασκουμπωμένες στην κουζίνα ετοιμάζετε φανουρόπιτες
επειδή εγώ προκοπή δεν είδα απ τις φανουρόπιτες, έκανα μελομακάρονα!!!
ελπίζω το μέλι να είναι καλύτερη παγίδα για τα τυχερά!!! ;)
δεν θα τα βάλω κάτω απ το μαξιλάρι όμως, γιατί αντί για τον μέλλον κύριο Dolma, θα δω τίποτα μυρμήγκια και κατσαρίδες και απ το τρεχαλητό θα φτάσω Αυστραλία με τα ποδάρια!!!
ΜοΟd: 120 μέρες πίπολ!!! 120 μέρες έμειναν μέχρι τα χριστούγεννα.....
είναι αφράτη σα ψωμάκι!
Παραμονή αγίου φανουρίου σήμερα και ξέρω είστε ανασκουμπωμένες στην κουζίνα ετοιμάζετε φανουρόπιτες
επειδή εγώ προκοπή δεν είδα απ τις φανουρόπιτες, έκανα μελομακάρονα!!!
ελπίζω το μέλι να είναι καλύτερη παγίδα για τα τυχερά!!! ;)
δεν θα τα βάλω κάτω απ το μαξιλάρι όμως, γιατί αντί για τον μέλλον κύριο Dolma, θα δω τίποτα μυρμήγκια και κατσαρίδες και απ το τρεχαλητό θα φτάσω Αυστραλία με τα ποδάρια!!!
ΜοΟd: 120 μέρες πίπολ!!! 120 μέρες έμειναν μέχρι τα χριστούγεννα.....
Αυτή η πίτα στριφογυρνά στο μυαλό μου από όταν την ανέβασες στο instagram...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν έχω φτιάξει μελομακάρονα "εκτός εποχής" αλλά πραγματικά χαίρομαι(και ζηλεύω) αυτούς που τα φτιάχνουν! Ευγε!!
ειναι παρεξηγημενα τα καημενα!!! τοσο οωραιο γλυκο και μονο μια φορα το χρονο να τα κανουμε... και ειναι κ νηστισιμα !!
Διαγραφήελα να κερασω!!! αναρχία στο καλοκαιρι !! χαχα
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραι πιτα, το φυλλο φαινεται μουρλια... και το δαχτυλίδι για φαγωμα χα χα!
Ε οχι απο τωρα κολο χειμωνα. Αν και ο καιρος εχει δροσισει αυτες τις μερες.
Δεν εφτιαξα φανουρόπιτα, μου εφερε ομως η γειτόνισσα ;)
Για να δουμε θα μας εμφανιστουν ολα αυτα που πρέπει?!
καλησπερα!!!! χαχαχα και μενα με εφεραν!!! γαι να δουμε τι θα δουμε!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η "στριμμένη"!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή είμαι του γλυκού...να είχα και ένα μελομακάρονο ;)
ευχαριστω!!! ε μετα το αλμυρο ενα γλυκο πηγαινει!!! ;)
ΔιαγραφήΓιατί οι στριμμένες είναι οι καλύτερες! Όσο για το χειμώνα...ούτε να το ακούω δεν θέλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα !! καλημερα ομορφη κυριακη!!
Διαγραφήαχ εσεις οι ΚΟΖΑΝΙΤΙΣΣΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΙΦΤΑ ΣΑς...............
ΑπάντησηΔιαγραφή:* :* ειμαστε στριμμενες και κανουμε στριφταρια !!!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαλά πολύ μερακλίδικη η πίτα σου!! Δεν το έχω καθόλου με το άνοιγμα του φύλλου, πρέπει όπως να ξαναπροσπαθήσω εγώ λέω!! Για τα μελομακάρονα ασχολίαστο!! Ένα έχω να πω: παγωτό παγωτό !! Χα χα ! Φιλιά πολλά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ειναι τιποτα αυτο το ανοιγμα!!! δοκιμασε το ισα ισα να ανοιξει το ζυμαρι ειναι... δεν ειαι οπως τις πιτες!!!
Διαγραφήχαχαχα μελομακαρονα τριμμενα σε παγωτο ;)
καλη κυριακη!!