Τσέχικες Γεύσεις Νο 5 & φθινοπωρινό bazaar στην κοζάνη





Καλημέρα και καλό χειμώνα απ τη φθινοπωρινή Κοζάνη!!
Παρασκευή σήμερα και συνεχίζουμε τη βόλτα μας στις τσέχικες γεύσεις. Μετά απο την αφιξη στην τσεχία  και τις περιπλανήσεις μας σε πράγα , βιέννη , βόλτα στο μπρνο, βόλτες στα σούπερ μάρκετσας πήγα για ποτό, για φαγητό, για γλυκό και για καφέ/μπύρα/brunch. Δεν πιστεύω να χετε παράπονα, στα καλύτερα σας κυκλοφόρησα!!! Σειρά έχει το street food & food festivals.

Μιας και έρχεται σ/κ και σαν σωστοί Ευρωπαίοι, αφήνουμε τις δουλειές μας, ντυνόμαστε σπορ και ξαμολυνόμαστε στα πάρκα, τα βουνά, τις λίμνες της πόλης μας να κάνουμε βόλτες και πικ νικ. ΖΟΟΟΓΓΚΚΚΚ!!!! εδώ χτυπά το ξυπνητήρι και επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Αν κάποιος απο σας έχει πόλη που να έχει πάρκα {χωρίς: κουτσουλιές, σκ@τ@, ανώμαλους, λάσπες. Με δέντρα-παγκάκια-μια βρύση για νερό-μονοπατάκια για περπάτημα} διατίθεμαι για υιοθεσία. Έναν ποδηλατόδρομο παύλα πεζόδρομο έχουμε στην κοζάνη χωρίς κάδους απορριμάτων, ο οποίος είναι δίπλα σε κεντρικό δρόμο, δεν έχει ενα παγκάκι να ξαποστάσεις αν πάθεις το έμφραγμα απ το πολύ το fitness, δεν έχει συγκοινωνία να πας πίσω στο κέντρο ούτε σπίτι σου και είναι και με κλίση ο δρόμος στραβοπερπατάς  και έχει κάθε λίγα μέτρα παράδρομους που πετάγονται αυτοκίνητα {χωρίς ορατότητα} για να πάνε στα χωράφια ή τα σπίτια και αναγκάζεσαι ν φρενάρεις είτε πεζός είτε με ποδήλατο μη σε πάρει σβάρνα και τον πληρώνεις και απο πάνω που του φαγες τον προφυλακτήρα!!! ιδού: 




Οι φώτο κάτω είναι απο 2 πάρκα του Μπρνο μέσα στην πόλη. χαίρεσαι να κόβεις δρόμο απο κει ή απλά να πάς να περπατήσεις. Τα πάντα είναι πεντακάθαρα, ούτε ίχνος απο σκουπίδια. Επίσης δεν θα δείς περιττώματα απο σκυλιά. Μόλις το σκυλάκι σου κάνει την ανάγκη του, είσια υποχρεωμένος απ τον νόμο να τα μαζέψεις {υπάρχουν σε κάποιες γωνιές σταντς με σακούλες για τα κακάκια δωρεάν!!!} Υπάρχουν πάρκα αποκλειστικά για σκυλιά {οχι οτι στα άλλα απαγορεύονται}με μπάρες για παιχνίδι και γυμναστική. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πάρεις κατοικίδιο χωρίς να το εκπαιδεύσεις πρώτα και να του φοράς φίμωτρο σε δημόσιους χώρους. Α και απαγορεύεται να δεις ενα σκυλάκι χαριτωμένο και να τρέξεις να το χαϊδέψεις χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη γιατι αν σε φάει εσυ θα φταις που το τρόμαξες!!! και δεν τα χρυσοπληρώνεις να τα αποκτήσεις, μπορείς να τα πάρεις και δωρεάν απο διάφορα φιλοζωικά καταφύγια. Γιαυτό οι περισσότεροι έχουν ενα σκυλάκι και χαίρονται!


 Γιαυτό περπατάνε όλοι ή κάνουν ποδήλατο και τους ανοίγει και η όρεξη. Αυτοί δεν είναι σαν εμάς να κουβαλάνε τις αυγόφετες ή το τάπερ με τους κεφτέδες στη βόλτα. Παντού θα βρείς κατι τις να φάς να αναπληρώσεις τις χαμένες θερμίδες. Είτε σούπερ μάρκετ είτε μικρές καντίνες είναι εκεί για σένα και το στομάχι σου.

ξεκινάς ένα παγωτάκι να δροσιστείς!! εγώ το μοντέλο πήρα το μικρό και η συμπεθέρα Χ. το μεγάλο. ναι ζήλεψα το παραδέχομαι....

είπαμε τα σουπερ μάρκετ έχουν και απο μια γωνιά με αρτοσκευάσματα μέσα. Επίσης μπορεί να βρείτε μικρού φούρνους με 1000 καλούδια να τα φάτε περπατώντας. ΠΡΟΣΟΧΗ μη ξεγελιέστε απ την εμφάνιση!! μάθετε να μεταφράζετε τις ετικέτες!! και μεις την πατήσαμε, ειδικά η συμπεθέρα Χ {πάλι }  που λιμπίστικε ενα στρόγγυλο αφράτο ψωμάκι με σάλτσα και κασέρια πάνω και μόλις το δάγκωσε απο μέσα είχε λάχανο τουρσι!!! 


Μη περιμένετε να βρείτε διπλό σπέσιαλ πιτόγυρο. Το απόλυτο street food είναι ο δικος τους γύρος απο κασέρι τηγανισμένο σα σνίτσελ μέσα σε ψωμάκι {εμείς το λέμε κυπριακή πίτα} . Εξτρα βάζεις ότι θες πχ ντομάτα, πατατοσαλάτα, κρεμμύδι, λάχανο τουρσί μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ. Οικονομικό γρήγορο και θα το βρείς παντού. Υπάρχουν γυράδικα με γύρο απο τα τα οποία μόνο ένα ανήκει σε έλληνα. ΜΗ μπείτε στον πειρασμό να φάτε!!! εκτός οτι θα το χρυσοπληρώσετε {αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο} ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό γύρο!!! 


Πλανώδιος πάγκος με φρέσκα φρούτα σε χυμούς ή φρουτοσαλάτες και πατάτες σπιράλ!!! Αυτό το γκουρμέ "βρώμικο" είναι πατάτα κομμένη σε σχέδιο σπιράλ περασμένη σε ξυλάκι και τηγάνισμα. Κάνει θραύση σε μικρούς και μεγάλους!!!  



 Αν βρεθείτε στο Μπρνο και στην τσεχία γενικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Λανγκός {langos ή langosh}. Είναι ζυμάρι ίδιο με τους δικούς μας λουκουμάδες με τη διαφορά οτι έχει λίγο παραπάνω αλεύρι και πλάθετε σε μικρές μπαλίτσες. Το ανοίγουν σε μικρά πιτάκια και μόλις το βάλουν μέσα στο καυτό λάδι το πιάνουν με δυο τσιμπίδες και το ανοίγουν. 

Γίνεται ένας τεράστιος λουκουμάς, μέσα στη λαδίλα. Σερβίρεται αλειμμένος με λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με σκόρδα, κέτσαπ και ένα αλμυρό κασέρι τσέχικο τριμμένο απο πάνω. Είναι φουλ στη χοληστερίνη αλλά είναι τόσο χορταστικό {και βαρύ}


Τον Αύγουστο γίνονται τα περισσότερα food festivals και wine festivals. Το μεγαλύτερο wine festival γίνεται τον νοέμβριο. Φέτος τον 15αύγουστο είχαν φεστιβάλ παραδοσιακό εποχής. Μπρνο εποχής 1645!!! Γιατί αυτή τη χρονολογία δεν ξέρω, αλλά ήταν απίθανο!!! ντυμένοι όλοι όσοι συμμετείχαν με στολές εκείνης της εποχής και πολύ φαγητό. Ο κάθε πωλητής είχε ένα μικρό μέρος και πουλούσαν φαγητά όπως λουκάνικα, πίτες με τυρί και μαρμελάδα, κοσμήματα χειροποίητα, παραδοσιακές φορεσιές τσάντες παπούτσια κλπ... 

παραδοσιακός σιδεράς που φτιάχνει σπαθιά. Όταν δεν εξοπλίζει ιππότες και πρίγκιπες, σφάζει μαντολάτα!!


Οι 3 σωματοφύλακες!!!! ολες οι λυσσάρες τρέξαμε να τους φωτογραφίσουμε!!! χαχαχαχα



και περνάμε στο φαί που υπηρχε στο φεστιβάλ:
1. οι πιτουλες που είδαμε και στο προηγούμενο ποστ με το τυρί και τις μαρμελάδες!




αυτό εδώ το κομψοτέχνημα είναι μούστος {αντο μεταφράσαμε καλα} που πωλείται σαν πίτα.  Εγώ στην αρχή το πέρασα για κόλυβα να σας πω την αλήθεια... Τα στρόγγυλα κεκάκια είναι κέικ με πετιμέζι. Είναι ΑΠΙΘΑΝΑ!!!  Θα τα βρείτε απο αύγουστο μέχρι γενάρη παντού!! 



2. τα τζιντζερόψωμα / τζιντζερωμπισκότα!! Θα τα βρείτε παντού!! εγώ ενθουσιάστηκα με αυτό τον πάγκο που είχε αυτα τα ιδαίτερα μπισκοτάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα! 


 3.  παραδοσιακό φεστιβάλ στην τσεχία χωρίς λουκάνικα κρέας και μπύρες δεν γίνεται!!! σαν να λέμε ελληνικό πάσχα χωρίς σούβλισμα!! 


 4. πρετζελς ή πρέτσελς !!! μισά με παπαρουνόσπορο μισά σκέτα!



5. δεν ξέρω τι είναι ούτε πως τα λένε!!! δοκίμασα όμως γιατί έσκασα που δεν μπορούσα να συνεννοηθώ!! ηταν και πάρα πολύ οικονομικά. σαν βάφλες μοιάζουν και τα βουτάς σε σαλτσούλα. γιαμ!

συνεχίζουμε με ένα άλλο φεστιβάλ 
6.  αγαπημένο κρέας!! και το πόστο με τη μεγαλύτερη ζήτηση!! 


7. κι άλλα κρέατα και τουρσιά!!



8. να μη δοκιμάσουμε λουκάνικα ;;;  



δοκιμάσαμε το παραπάνω σάντουιτς με μουστάρδα ντιζόν {πςςςςς γκουρμεδιά στο βρώμικο} και κάτι σαν τη δική μας τυροκαυτερή αλλά θα σας γελάσω τι είναι!! 

9. ο πάγκος "λίγο απ όλα". σούπες, τουρσιά, πατάτες. Διαλέγεις στο ζυγίζει και πληρώνεις!


10. ο γαμπρός μου και η αδερφή μου, μας πρότειναν να δοκιμάσουμε αυτά: τσέχικα τυριά τηγανιτά. το ένα σα σαγανάκι με μια κουτσουλιά κέτσαπ και το άλλο σα, σαγακονσίτσελ με ψωμί. ωραία!! Θα βρείτε διάφορα τυριά είτε τα γνωστά στρόγγυλα σα γραβιέρες είτε καπνιστά είτε με σχήμα πλεξούδας που μοιάζουν με τα παιδικά κασέρια του εμπορίου με τις ίνες. Εκτος απο σκέτα υπάρχουν και πικάντικα ή με διάφορα μπαχαρικά. 



11. οι κρέπες είναι οπου γάμος και χαρά πρώτες!! 

12. Τσέχοι χωρίς κρασί δεν γίνεται!!  με 4 ευρώ γεμίζεις ενα μεγάλο κρασοπότηρο και σου μένει και το ποτήρι ενθύμιο. Περνάς απο κάθε οινοποιό και ξαναγεμίζεις το ποτήρι σου με 2-3 ευρώ. Μην είστε γύφτοι και φέρετε απ το σπίτι ποτήρι!! 4 ευρώ παίρνετε και ποτήρι και κρασί και ξαναγεμίζεται στη μισή τιμή!


να και το ποτήρι για την προίκα!!!

σε αυτοί την ξανθιά τσέχα είχαν μαζευτεί οι περισσότεροι έλληνες....  κλασσικά..... 
και pink lemonade και ζεστό κρασί με μυρωδικά σε πλαστικό ποτήρι και τα ποτήρια για το κρασί.


 διάφορα τοπικά ποτά, κρασιά, ξηροί καρποί και βαζάκια με μέλι και ξηρούς καρπούς. Δείτε οτι εκτός απ το κρασί με σταφύλια στην τσεχία θα βρείτε και κρασί απο άλλα φρούτα οπως και τσίπουρο. 


οπως το slivovice που είναι το παραδοσιακό τσίπουρο απο δαμάσκηνα. Ξέχασα να σας το πω στην προηγούμενη ανάρτηση με την κοφόλα και τις βάφλες. είνα πάρα πολύ δυνατό σα ποτό με αρκετό αλκοόλ.



 Αυτή ήταν η τελευταία μας βόλτα!!! Καλύψαμε τα πάντα!! μέχρι να πάρω και τις φώτο απ τις συμπεθέρες και την αδερφή μου και να δω αν κάτι μου ξέφυγε.


ΜοΟd1: 10 μέρες έμειναν και αγχώνομαι....

ΜοΟd2: η κοζάνη τον Νοέμβριο θα φιλοξενήσει το bazzar των μπλόγγερς. H έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8, και 9 του Νοέμβρη. Το "θέμα" του φθινοπωρινού bazaar, είναι το ξύλο! Η υπεύθυνη εδώ στην κοζάνη είναι η Άννα {απο το blog Της Αννιώς } με τα υπέροχα χαρούμενα μαξιλάρια της!




{αυτά τα υπέροχα μαξιλάρια έχουν δώσει χαρά στα ανιψάκια μου και στα παιδιά των φίλων μου!!} 

Αν θέλετε να λάβετε μέρος στο φιλανθρωπικό μπαζάρ, αποστέλλοντας τις δημιουργίες σας, ενημερωθείτε στη Δράση Ελληνίδων Bloggers  και επικοινωνήστε με  την Άννα εδώ
Εκτύπωση

20 σχόλια:

  1. καλησπερα ντολμαδακι μου.δυστηχως και εδω χειμωνιασε.τελικα το τελευταιο μερος του ταξιδιου ητν το καλυτερο.να εισαι καλα να ξαναπας για διακοπες και ουχι μονιμα.φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!!! Μ αρέσει όταν χειμωνιάζει... Ευχαριστώ!! Τώρα που ειναι η αδερφή μου μόνιμα εκει θα την επισκέπτομαι !!

      Διαγραφή
  2. Αχ τωρα τι μου τα θυμησες τα σκυλια (βασικα για τους ιδιοκτητες τους)! Που εχει πάρει ο κάθε ασχετος ενα σκυλί στην Αθηνα και δεν μας αφηνουν να κοιμηθουμε, ολα τα παρκα (λες και εχουμε) ειναι γεματα απο δαυτα (τα σκυλια) και δαυτους (τους σκυλοβιους). Το μονο καλό ειναι οτι στο πλαισιο του ειμαι Ευρωπαιος , μαζευουν τις ακαθαρισιες, αλλιως θα σκυλοβρωμαγαμε εδωθε.
    Κι εκει που νομιζα οτι ειχαμε κρίση και σου λέει ο ενας και άλλος δεν εχω να φάω, τσιμα τσίμα βγαινω στο σουπερ μάρκετ, ξαφνικά σου συνεχίζει για τα πόσα εδωσε στο πετ-σοπ για φαγητο, πουλοβερακι, μαξιλαρακια κτλ. για τον μπούμπι (που τον μοσχοαγορασε γιατι ειναι καθαρόαιμο... λες και αμα δεν ηταν θα υπήρχε διαφορά). Ηθελα να ξερα ποιος εφερε αυτη την μόδα με τα σκυλιά στην Αθήνα να τον πάρω στο κυνήγι!
    Α για τα πάρκα που έλεγες... ε στην Αθηαν δεν εχουμε τιποτα τις προκοπής, ουτε καν σε πλατεία για να πίεις εναν καφέ σε παγκάκι.

    Της συμπεθέρας μου αρεσει πιο πολύ το ice cream γιατι έχει και σοκολάτα, αλλά εσυ εχεις πιο ταρατατζούμ μανικιούρ :)

    Πιάσε ένα λουκανικάκι και μια κρεπούλα απο τις φωτογραφίες σου γιαμένα χι χι!
    Καλό βραδυ, καλό Σουκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ειμαι μεσα στη μόδα σετάροντας νύχι-παγωτο!! Καλα Αθήνα πρέπει να ειναι χάος! Όσο για τα ζώα τα βλέπω κ κοζανη αντι για συντροφιά τα έχουν για μόστρα κρίμα ειναι τα λυπάμαι. Εφτασεεεεε μια κρέπα με τσεχικής μερεντα απο φυστικια!!! Καλό βραδυ

      Διαγραφή
  3. Εγω όμως τωρα με τα κρεατικα κολαστηκα!!!!!!!!!!!!!
    Καλό μήνα, καληνύχτα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εδώ χάλια είναι ο καιρός Ντολμαδάκι μου!! Τί όμορφα την έκανα τη βόλτα μου κι αυτή την εβδομάδα και ενθουσιάστηκα με όσα είδα και διάβασα... ειδικά με τα πάρκα... να, όπως εμείς έχουμε το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη για να μαζεύονται όλοι οι ...ανώμαλοι, κακοποιοί και περίεργοι και να μην τολμάς να περάσεις ούτε καν το απόγευμα από κει!!!!!! Γέλασα με τον σιδερά και λάτρεψα το μπισκότα!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χειμωνιατικες καλησπερες!!! τουλαχιστον στη θεσσαλονικη εχετε μια παραθαλασια λωριδα για πεζοδρομο που κουτσα στραβα μπορεις να περπατησεις να ηρεμησει λιγο το κεφαλι σου!!!! καλο απογευμα!!!

      Διαγραφή
  5. πειράζει που εγώ θέλω κι άλλο??????????
    σου το έχω ξαναπεί, απόλαυσα πολύ αυτές τις αναρτήσεις σου!!
    φιλιά ντολμαδάκι!

    ΥΓ. το Slivovice είναι πραγματικά πολύ δυνατό!! αλλά με το κλίμα που έχουν όμως εκεί το σηκώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστωωωω!!! εε τωρα εχει σεργιανι στην εξωτικη κοζανη!! χαχαχα
      ναι για εκει το slivovice ειναι οτι πρεπει γι αεδω ειναι πολυ βαρυ μια γουλια και ειναι σα να ηπιες την κολαση!!!

      Διαγραφή
  6. Μας άνοιξες πάλι την όρεξη Ντολμαδάκι, και για τα υπέροχα και καθαρά πάρκα τους
    αλλά και για τα γρήγορα φαγητά τους. Σε αυτές τις γιορτές μπόλικο θέαμα και άρτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλος κοσμος!!! σας ευχομαι να πατε τσεχια να τα δειτε και live!! καλο βραδυ

      Διαγραφή
  7. Νομίζω πως πρέπει να το κάνεις επάγγελμα, να πηγαίνεις ταξιδάκια και μετά να μας γράφεις τα υπέρ και τα κατά με τον μοναδικό σου τρόπο!Φιλιά^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα αμα βρω πλουσιο γαμπρο η κερδισω το τζοκερ θα παω μονη μου να τα χαρω!!! να με δεις στην τηλεοραση να προσπαθω να δοκιμασω φαι που δν μ αρεσει να δοκιμαζω να αηδιαζω και να κλαιω θα χτυπησει η τηλεθεαση 100% χαχαχαχαχαχαχαχα αν δεν ηταν η αδερφη μου εκει μονο στις καρτ ποσταλ θα εβλεπα την πραγα κ την βιεννη!!

      Διαγραφή
  8. Πόσο πολύ και ωραίο φαγητό πια!
    Τέτοια ώρα και νιώθω το στομάχι μου να παραπονιέται μετά από τις φωτογραφίες σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισια και μακρυα να σε στειλω ταπερ!!! χαχαχα καλο βραδυ!!

      Διαγραφή
  9. Αυτά τα μεγάλα πανηγύρια ή φεστιβάλ φαγητού, όταν ταξιδεύεις σε μια ξένη χώρα, είναι εμπειρία ζωής τελικά! Τι ωραίες εικόνες για μια ακόμη φορά Ντολμαδάκι μου.

    Καλή επιτυχία και στο Bazzar σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απιστευτη εμπειρια!!! ειδικα αν εισαι απο επαρχία οπως εγω είναι σα να βλέπεις άλλο κοσμο!!! ευχαριστούμε!!

      Διαγραφή
  10. Γεια σου ντολμαδακι!!!
    δεν ξερω τι μου λες εσυ για τους ποδηλατοδρομους και την Κοζανη,εγώ διαβασα το σουκου οτι η πολη με τους πιο ευκαταστατους πολιτες στην Ελλαδα ειναι....η Κοζανη....
    Αχ τασα μου ποσο τρελαινομαι με τιςξεναγησεις σου!!!!Τι να πρωτο πω,για την πατατα στο ξυλακι(μου κανε πολυ εντυπωση)...το ψωμακι της συμπεθερας που ειχε μεσα τουρσι.....ο αλλος με τα σπαθια και τα μανταλατα.....ολες αυτες οι τελειες φωτογραφιες σου που με κανουν να θελω σαν τρελη να κανω το ταξιδακι μου!!!!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ναι κοιτα να δεις που ειμαστε πλουσιοι και δεν το ξέραμε!! σημερα ολοι τρεχουμε να κανουμε επενδυσεις στον νταουν τζόνι :P ετοιμαζε βαλίτσες!!!! και αν πας περιοδο χριστουγεννων απο τελη οκτώμβρη που αρχίζει το χαλογουιν μεχρι πρωτοχρωνια θα παθεις πλακα με τις εκδηλώσεις!!! πως εχουμε εμεις τα κλαρινα και τον ρουβα να γλενταμε κατω απ το χριστουγεννιάτικο δεντρο στην πλατεία, αυτόι έχουν όπερα!! ναι οπερα και κλασσικη μουσικη!!

      Διαγραφή