καλοκαιρινά φαγοπότια στην αυλή: Σπιτικά κοκτέιλ και μεζεδάκια



η ρομαντική πλευρά της Κοζάνης.....

Καλημερέντες και καλή εβδομάδα!!
Τι κάνετε; Ολο πλατσουρίσματα είστε και σας ζηλεύω!!
Η μόνη μου βουτιά ως τώρα είναι οταν γλίστρησα  καθώς έπλενα την άυλη!!!!
Αλλά δεν πτοούμαστε! κάπου κάπως κάποτε με περιμένει και μένα μια ακρογιαλιά...
Σήμερα δεν έχω κάποια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ απο μεζέδες και χυμούς και ποτά! 
Καταρχήν να ξεκινήσω από ένα καλό νέο, τουλάχιστον για μένα γιατί επιτέλους η τύχη μου χαμογέλασε!! είμαι γκαντέμω πολύ. Μπορεί να σου πω κανε αυτό κανε εκείνο και να κερδίσεις αλλά αν το κάνω εγώ θα χάσω και αυτά που έχω!! ουουουου φτου φτου ξξξξ....
Πήρα μέρος σε ένα διαγωνιμό στο facebook που το διοργάνωνε το ΧΩΡΙΟ  . Είναι τα παραδοσιακά προϊόντα Μινέρβα Χωριό που είμαι σίγουρη τα ξέρετε όλοι. 
Κέρδισα ένα καλάθι με προϊόντα ΧΩΡΙΟ και χάρηκα τόσο πολύ και γιατί δεν κερδίζω ποτέ αλλά και γιατί αυτά τα προϊόντα τα χρησιμοποιώ και εγώ!


Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν το σουφλέ με πατάτες ή πατάτες ογκρατέν. Χρησιμοποίησα την πικάντικη ποικιλία τυριών και τη φέτα Χωριό. Για άρωμα προτήμησα το δικό μας κοζανίτικο αρωματικό αλάτι με δυόσμο, λεβάντα, θυμάρι απο τα προϊόντα DIOSCURIDES. Εξαφανίστηκε αμέσως ζεστό ζεστό!!


Αντε να σπάσει η γκαντεμιά!!

Δεν μου αρέσει το καλοκαίρι, αυτό το ξέρετε. Αυτό που μου αρέσει όμως είναι η αυλή μου.
Ένα απο τα καλά της επαρχίας είναι οτι υπάρχουν ακόμα μονοκατοικίες με τις αυλές τους, τους μπαξέδες, τα λουλούδια. Είμαι τυχερή που μένω σε ένα τέτοιο σπίτι. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να προσαρμοστώ σε μια πολυκατοικία.
Στην αυλή μου, γίνεται πανηγύρι κάθε μέρα. Αυτό είναι το κάλο- αλλά και κακό καμιά φορά- κάθεσαι έξω με τον καφέ και όλο και καμιά συμπεθέρα θα περάσει να πείτε τα νέα.
Στην αυλή μου, μου αρέσει να καλώ παρέα και να ετοιμάζω μεζεδάκια. Να καθόμαστε κάτω απ τα δέντρα στη δροσιά - ψύχος το βράδυ μπρρρρ- να μασουλάμε να πίνουμε και να κουτσομπολεύουμε.
Στην αυλή μου, όλοι οι καλοί χωράνε!
Ελάτε στην αυλή μου να σας τρατάρω!
Πρώτα θα σας σερβίρω ενα απεριτίφ!

Εννοείτε καφεδάκι να ανοίξει το μάτι και να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα!! Κλασσική ελληνική παγωμένη φραπεδιά!!

 Για εμάς που δεν πίνουμε καφέ, {ναι υπάρχουμε κι εμείς τα μυθικά πλάσματα που δεν πίνουμε καφέ} Σπιτικό παγωμένο τσάι ή όπως το λέμε στo χωριό μου, ice tea


Για να το ετοιμάσουμε, θα χρειαστούμε φακελάκια τσαγιού σε ότι γεύση θέλουμε. Βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε 3 φακελάκια τσαγιού. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε 10 λεπτά να βγάλουν το άρωμα και το χρώμα. Αδειάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στο μπουκάλι που θα το αποθηκεύσουμε ρίχνουμε 3 κουταλιές ζάχαρη. Το αδειάζουμε, το σφραγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού το βάλουμε στο ψυγείο. Για να το σερβίρουμε βάζουμε μισό ποτήρι τσάι, μισό ποτήρι νερό, παγάκια και φέτες λεμόνι! 

Ένα δροσιστικό χυμό καρπούζι ή ενα καρπουζοκοκτέιλ!


Στο μπλέντερ ή στο μούλτι βάζουμε καρπούζι και το λιώνουμε. Καλό είναι να βγάλουμε τα κουκούτσια προτού το πολτοποιήσουμε. Στο σερβίρισμα οι απόψεις διίστανται. Αν το θέλετε πηχτό χυμό το ρίχνεται όπως είναι στο ποτήρι. Αν το θέλετε καθαρό χυμό το στραγγίζετε με ενα σουρωτήρι. Συμπληρώνουμε με χυμό ανανά ή ροδάκινο. Εναλλακτικά μπορούμε να πολτοποιήσουμε μαζί με το καρπούζι και τον ανανά ή το ροδάκινο. 
Για μεγάλα παιδιά, βάζουμε λίγη παγωμένη βότκα μέσα!!

Συνεχίζουμε με λικέρ βερίκοκο! Τα κουκούτσια απ τα βερίκοκα που θα περισσέψουν απο τη μαρμελάδα ή απο αυτά που τρώμε  τα βάζουμε σε ένα μπουκάλι με τσίπουρο ή βότκα και το αφήνουμε στον ήλιο για 30 μέρες. κάθε δυο μέρες το ανακινούμε.Κάποια κουκούτσια τα σπάμε λίγο για να βγει το πικραμύγδαλο απο μέσα που θα δώσει το άρωμα και τη γεύση. Για 1 λίτρο τσίπουρο θα χρειαστούμε 50-80 κουκούτσια. Μετα το σουρώνουμε σε καθαρό μπουκάλι. Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με ζάχαρη και νερό { 3,5 φλ ζάχαρη 2 φλ νερό} και το ρίχνουμε στο ποτό.


Το αγαπημένο μου: λεμονάδα με τριμμένο τζίντζερ!! 
Μπορείτε να κάνετε τη λεμονάδα με την κλασσική συνταγή: στυμμένα λεμόνια και ενα σιρόπι με ζάχαρη και νερό. Εμένα μου αρέσει να στύβω τα λεμόνια να τα ανακατεύω με ελάχιστη ζάχαρη και να συμπληρώνω παγωμένο νερό. Για το συγκεκριμένο ρόφημα, τρίβω λίγο τζίντζερ στο ποτήρι. Σερβίρω με φέτες λεμονιού και δυόσμο!!! 


Περνάμε στα βαριά:
Σπιτικό μοχίτο: μαύρη ζάχαρη, δυόσμος, ρούμι, χυμό λεμόνι, σόδα!!! 
Το συγκεκριμένο είναι με τσίπουρο {Greek Mojito } το ένα και με βότκα το άλλο γιατί δεν έχω ρούμι και χωρίς σόδα!!! 

σφηνάκι βότκα με φράουλα!!



Με τόσο ποτό ανοίγει η όρεξη!! κάτι πρέπει να φας για να μη σε πιάσει το κεφάλι!!
στο αγαπημένο μου τεπανγιάκι, ετοίμασα μπιφτεκάκια ψητά σαν να είναι στα κάρβουνα!! 
Αρκετά κομμάτια, γιατί "οι συμπέθεροι" είναι φαταούλες!!



στρώσιμο τραπεζιού στην αυλή με 1000 καλούδια!! τηγανιτά κολοκυθάκια και μελιτζάνες, σαλάτες τυριά παραγωγής μας, λαγό στιφάδο, γεμιστά

 μεταμεσονύκτιο φαγοπότι για να κοιμηθούμε σα πουλάκια! παστίτσιο {ενα ποντικοχέρι ορμάει, δεν κρατιέται!!}, σαλάτα, ρεβυθοσαλάτα, γεμιστά, τσιπουράκι, ρετσινούλα....



μπορεί θάλασσα να μην έχουμε, το ψαράκι όμως θα το φάμε και ο ήχος των τζιτζικιών θα μας ταξιδεύει μέχρι τις μπαχάμες!!  ψήσιμο στο τεπανγιάκι μου που μου λύνει τα χέρια!! σολομός και σαβρίδια!!


και για το τέλος το καλύτερο: δεν λέω καλή και η παρέα αλλά ακόμα καλύτερο το αραλίκι μονάχος, στη δροσιά της αυλής με τη μυρωδιά του βασιλικού, τον έναστρο ουρανό {οσοι ζείτε σε μεγαλουπόλεις με τα φώτα, δεν ξέρετε τι χάνετε!!} και ενα ποτήρι παγωμένο τσάι συνοδευτικό της πίτσας και της τεμπελοκολοκυθόπιτας!!..... αρχόντισσα!! 



εννοείται έχουμε και γλυκάκι! τι έτσι μέσα στην αλμύρα και το αλκοόλ θα σας άφηνα;;
Κλασσικό, αγαπημένο και πανεύκολο παγωτό σάντουιτς!! έτοιμο σε κομματάκια και δροσερό!


Αυτό το πσκ είχαμε την πανσέληνο!!! τι ωραίο φεγγάρι!! 
μια φεγγαράδα ΝΑΑΑ, με το μπαρδόν, να κάνεις μια το χέρι να το αρπάξεις, ξεπροβάλει πάνω απ τον Όλυμπο και να χρωματίζει το σούρουπο. 


τελικά αυτή η πόλη που είναι ανοργάνωτη και δεν έχει μια σωστή δομή, ώρες ώρες έχει μια μαγεία..... μα μια μαγεία...

ΜοΟd: στην αναμονή.....
Εκτύπωση

32 σχόλια:

  1. Μην τρομάξεις αλλά βρίσκομαι πολύ κοντά..εκεί που ανατέλλει το φεγγαράκι στην πρώτη φωτογραφία!!
    Και λέω μην τρομάξεις γιατί θα σε επισκεφτώ και θα φάω όλα τα φαγιά σου!!!!
    Κοίτα να δεις..τώρα σε ανακάλυψα ντολμαδάκι!
    Τί καλά..να κανονίσουμε κανένα αντάμωμα, συνηθίζονται στην περιοχή μας-Σέρβια!
    Είμαι Φλωρινιώτισσα, μην παρεξηγηθώ έτσι;;;;
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου στελλα!!! καλως βρεθήκαμε!! αααα εισαι απεναντι να βγεις στο μπαλκονι να χαιρετιόμαστε!! τα σερβια τα τιμάμε συχνα και το βελβεντό λόγω ορειβασίας και πεζοπορίας!! θα βγάλουμε τα ταψια να κάνουμε γλέντι!!
      και η φλώρινα μια χαρα ειναι ! κοντοχωριο και αυτην!!
      ελπίζω να τα λέμε συχνά!!

      Διαγραφή
  2. Καλέ εσείς τρώτε καλά! Πολύ καλά μπορώ να πω! Το μενού είχε από όλα! Λέω να περάσω κι εγώ καμιά βόλτα το σκ, θα είμαι στην άλλη παραδιπλανή πόλη σας, ξέρεις πλέον ποια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμε να ερθεις!! η αυλη ειναι πάντα ανοιχτή!!! τα χαιρετίσματα στη διπλα πόλη!! να πάρεις μανιτάρια!!

      Διαγραφή
  3. Πω πω Ντολμαδάκι, σε διαβάζω και με πιάνει λιγούρα! Φοβερό το μοχίτο με το τσίπουρο, έφτιαξες και ψαρικό, μου φαίνεται θα νοικιάσουμε πούλμαν όλες μαζί οι bloggers να σου έρθουμε για κέρασμα! :)
    Με την πανσέληνο ένα κάτι σκοτεινορομαντικό και μένα με έπιασε, βέβαια αν κοιτάζοντας το φεγγάρι έχεις και κάτι να τσιμπάς μαζί, είναι καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα εξωτικος προοριμος η αυλη μου!! ελατε!!! συμφωνω το φεγγάρι ειναι πολυ καλυτερο αν μασουλας!! και μονο που το βλεπεις σ ανοιγει η ορεξη για πιτσες κρεπες κασεροκεφαλές!!!

      Διαγραφή
  4. σε τετοια αυλη ζω και εγω. και φετοσ την απολαμβανω περισσοτερο γιατι η θαλασσα ειναι παγακια.ποιος μας καταραστηκε να μην κανουμε μπανια φετος;μηπως ξερεις ντολμαδακι μου;αλλα πληηζ μη βαζεις τετοια τραπεζωματα.αναβεις φωτιες.κρατηστε θεση και για μενα στο λεοφωρειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ αυτος που μας καταραστηκε σοκολατα να τωει μπάμιες να γευεται!!! εννοειται εχεις θεση στο λεοφωρειο!! αν εσυ εχεις και αυλη και θαλασσα να ξερεις σε ζηλευωωωωω!!! :)

      Διαγραφή
  5. Ντολμαδάκι μου, πολύ σε ζηλεύω που μένεις σε ένα τέτοιο σπίτι!
    Είναι πραγματικό βάλσαμο! Ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία, όσο όμορφο και αν είναι, δεν παύει να είναι διαμέρισμα με ότι αυτό συνεπάγεται!
    Συγχαρητήρια για το δωράκι σου, εύχομαι να είσαι πάντα τυχερούλα!
    Τώρα για τα μαγειρέματά σου τι να πω;
    Υπερπλήρες το μενού σήμερα, μου άρεσε πάρα πολύ το κοκτέιλ με το καρπουζάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ!!! ελπίζω να αλλαξε επιτελους η τυχη μου!!! οι μονοκατοικίες ειναι δωρο θεου ή εστω μια πολυκατοικια 2 οροφων με αυλη κηπο.... εχει αλλη χαρη!! αμολας τα παιδια κ ησυχάζεις!!
      καλο βραδυ φιλάκια!!

      Διαγραφή
  6. ντολμαδακι μου καλημερα.μη με ζηλευεις καθολου.διοτι οπως ξερεις η αυλη εχει και πολλη δουλεια.ευτυχως βοηθαει και το ετερον υμισυ οσο για τη θαλασσα πολυ ευχαριστως να ερθεις να τη χαρουμε μαζι.παρε το λεοφορειο αν δεν οδηγεις και βουρ.απο εγνατια θα εισαι εδω σε 4 περιπου ωρες.να κανει μονο καλο καιρο μη κλειστουμε μεσα.θα χαρω να τα πουμε.παρε και τη μαμα μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!! οτι εχει πολυ δουλεια εχει, πες το ψεμματα!!! αλλιως θα μας φαει η ζουγκλα!! θύμισε μου που εισαι;; 4 ωρες η βολο η καβαλα η χαλκιδικη εμ κινηση εισαι!!

      Διαγραφή
  7. Με ζάλισες με ΄΄ιδέες" και γεύσεις!Άκου να δεις σύμπτωση , κάποια φίλη μπλόγκερ μου ζήτησε προχθές αν ξέρω συνταγή για λικέρ με ..κουκούτσια βερίκοκου και δεν ήξερα!! Τώρα το βλέπω σε σένα και θα της κάνω προώθηση τη σελίδα σου.Σκέπτομαι ότι τον Οκτώβρη που θα έρθω στη Κοζάνη για την έκθεση που οργανώνει η Αννιώ ίσως ειδωθούμε ντολμαδάκι μου αγαπημένο! Πάντα τυχερούλα να είσαι και βέβαια Αχτιδένια φιλάκια από τη..γιαγιά των μπλογκς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σας καλημερα!!! θα ειμαι και εγω στην εκθεση της αννιως οποτε εννοειτε θα συναντηθούμε και θα τα πουμε απο κοντά!!! ο καλυτερος τροπος για να αξιοποιήσουμε τα κουκουτσια ειναι αυτο το λικερακι!!

      Διαγραφή
  8. ντολμαδακι μου λαθος υπολογισμους εκανες.για ναυπακτο μιλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααα μονο 4 ωριτσες ειναι;;; δεν το ηξερα!!!! μεχρι αγρινιο εχει φτασει η χαρη μου!!!

      Διαγραφή
  9. Αρχίζουμε με τα συγχαρητήρια που κέρδισες ένα καλάθι από το "ΧΩΡΙΟ"Πάντα τυχερή λοιπόν και πάντα να πιάνει τόπο ότι κάνεις!
    Το να ζεις σε ένα όμορφο σπίτι είναι ευχή! Οπότε σε αυτό τουλάχιστον είσαι καλά.
    Τώρα έφτιαξες τόσα ωραία πραγματάκια που σκέφτομαι να έρθω να σου κάνω επίσκεψη και να με περιποιηθείς! Θα σε βάλω να μου τα φτιάξεις όλα, χαχαχα
    Πρόσεξε τι θα πεις, ως άνεργη έχω πλέον (μόνο) χρόνο και με βλέπω να σου κάνω έκπληξη, χιχιχ
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ!!!! αμε να ερθεις οποτε σε βγαλει ο δρομος 1000 καλουδια θα ετοιμασω!!! και εγω ανεργη ειμαι ελα να ενωσουμε τις ανεργιες μας! χαχαχα
      ελπιζω απο σεπτεμβρη που θα τελειωσει το καλοκαιρι να είμαστε τυχερες -ολοι οσοι ειναι ανεργοι- να βρουμε δουλεια

      Διαγραφή
  10. Περασα να κεραστω ενα παγωτο σαντουιτς και μια παγωμενη καρπουζαδα (με ολιγη βοτκα)! Ωραια τα καλοκαιρινα απογευματα και βραδια στην αυλη με καλη παρεα και μεζεδακια. Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαράς Ευαγγέλια, είναι τούτες οι φιλόξενες αυλές, Ντολμαδάκι μου!!!

    Κι' αν έχουν και ωραία κεράσματα από καλό-νοικοκυρές, ε, τότε είναι μεγάλη υπόθεση :-)))

    Να περάσετε και φέτος όμορφα εύχομαι, κομματάκι πίτσα και κολοκυθόπιτα, ότι πρέπει για το επερχόμενο βραδάκι (που μοιάζει άκρως δροσερό, μετά τις βροχές της μέρας).

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου πηνελοπη!!! δροσιστήκαμε για τα καλα με τις βροχες!!
      ε ναι ολο και κατιτις θα φερει η καθε μια να κεραστουμε!!
      καλο απογευμα!!

      Διαγραφή
  12. Πωπω...μου άνοιξες την όρεξη...
    Τι ωραία που τα περνάτε στην αυλή σου....
    Με τέτοιους μεζέδες και τόση φιλοξενία είναι σίγουρο πως πάντα θα έχεις παρέα τα καλοκαιρινά βραδάκια...
    Συγχαρητήρια για τα δωράκια σου!!
    ΄Ηρθαν στον κατάλληλο άνθρωπο! Θα τα αξιοποιήσεις με το παραπάνω....
    Εύχομαι γρήγορα να καταφέρεις να βρεθείς σε μια ακρογιαλιά, που θα σου σερβίρουν δροσερά κοκτέιλ και θα σε περιποιούνται ... γιατί, είναι ωραίο να αλλάζουν οι ρόλοι, το έχουμε ανάγκη...
    Πολλά φιλιά Αναστασία μου...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!!! εσυ ελα οποτε θες στην αυλη!!! κερναω καφεδακι!! "γειτονισσες" ειμαστε!!
      αχ καημο το χω να αραξω και να με περιποιουνται!!! να δω ποτε...
      φιλια πολλα και μεχρι να τεελιωσει το καλοκαιρι ευχομαι και οι 2 μας να δουμε λιγο γαλαζιο!!

      Διαγραφή
  13. Ούτε εγώ κερδίζω ποτέ και το'χω παράπονο! Αλλά αφού κέρδισες εσύ τότε έχω ελπίδες κι εγώ ;) Υπέροχη συλλογή από κοκτέιλ και πολύ όμορφη η ρομαντική Κοζάνη! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και στα δικα σου τοτε!!! καλα τυχερα απο δω και περα!! να χαρουεμ και λιγο με την τυχη μας!! τυφλα να χει το παρισι με τετοια ροματζαδα η κοζανη!!! χαχαχα
      καλημερουδια!!

      Διαγραφή
  14. καλημερα.υπολογισε αλλη 1,30 και εφτασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πωπωωωω! Πάλι άργησα δυό μέρες!!!! Πότε θα ξαναέχεις τέτοιο τσιμπούσι και τόσα καλούδια στην αυλή των θαυμάτων σου!!! Δεν είμαι και τόσο μακριά... θα σου έρθω... εσείς εκεί περνάτε υπέροχα!!
    Φιλιά καλημέρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!!!! καιρου επιτρεποντος τα καλουδια ειναι παντα στην αυλη!!! μολις σε βγαλει ο δρομος περνα κερναω καφε και πτιφουρακια!!!

      Διαγραφή
  16. Επιτέλους και κάποιος που δεν λατρεύει το καλοκαίρι! Η αυλή είναι απόλαυση, δεν το συζητάω και εμένα το πατρικό μου είναι μονοκατοικία με κήπο και σε καταλαβαίνω. Την απολαμβάνουμε μια χαρά και την άνοιξη! Μπράβο που κέρδισες το δωράκι, να το αξιοποιήσεις κατάλληλα.
    Απολαυστικά τα κεράσματα σου.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε πολλοί οι χιονάνθρωποι αλλα σκόρπιοι!!! :) ευχαριςτω πολυ!!!

      Διαγραφή