μακαρονόπιτα & προφιτερόλ της τεμπέλας με σάλτσα σοκολάτας




makaronopita

Όπως είδατε και στο προηγούμενο πόστ, στο αγρίνιο έπαθα μια εξάρτηση απ την μακαρονόπιτα!
και αφού έκανα μια έρευνα για συνταγές, τελικά κατέληξα σε αυτήν που έδειξε η αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος. Δηλαδή φύλλο, μακαρόνια ανακατεμένα με γάλα, τυριά, αυγά και ξανά φύλλο.
όλη διαφορά την κάνει το φύλλο σε αυτή την πίτα! 
τι εννοώ;
μπορεί πχ να κάνεις το πιο απλό φύλλο με σκέτο αλεύρι, νερό, λάδι, αλλά η τεχνική ανοίγματος διαφέρει από χέρι σε χέρι!

εγώ προσωπικά δε μπορώ να ανοίξω τέτοιο ζυμάρι χωριάτικο, χοντρό, κατευθείαν απ το ζύμωμα! 
έχω μάθει με τα "πιταρούλια" όπως λέμε εδώ, δλδ να κάνω μικρά πιτάκια με βούτυρο ανάμεσα {δείτε εδώ} τα οποία αφήνω να ξεκουραστούν και μετά τους αλλάζω τα φώτα στο δίπλωμα!

πιτα με μακαρονια

όταν μας είπαν "μακαρονόπιτα", κοιταχτήκαμε και λέμε τι εννοεί ο ποιητής; μακαρόνια μέσα σε πίτα;; τρελάθηκε ο μάγειρας!!
δεν την ξέραμε αυτή την πίτα εδώ στα βόρεια.
τώρα πλέον την μάθαμε για τα καλά!

ανασκουμπωθήκαμε και βουρ στην κουζίνα...

Υλικά:
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • τυρί φέτα περίπου 400γρ
  • 5 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι,
  • 1 μεγάλο τενεκεδάκι εβαπορέ
φύλλα για πίτα: 2 κάτω - 2 επάνω
Εκτέλεση:
1. Θα ετοιμάσουμε τη γέμιση να κρυώνει. Βράζουμε λίγο τα μακαρόνια, ίσα ίσα να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι. Αφήνουμε να κρυώσουν
2. Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι, πιπέρι και τα ρίχνουμε στα μακαρόνια ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το εβαπορέ και την φέτα σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε ομοιόμορφα
3. Ετοιμάζουμε τα φύλλα για την πίτα*
4. Σε ενα λαδωμένο ταψί απλώνουμε το πρώτο φύλλο,  ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βιταμ , ρίχνουμε το δεύτερο φύλλο και απο πάνω τα μακαρόνια. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το 3ο φύλλο, ξανά λίγο βούτυρο και τέλος το τελευταίο φύλλο.

5. ΔΕΝ χαράζουμε σε κομμάτια. Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 200 μέχρι να ροδίσει και να κρατσανίσει.
6. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.





*για το φύλλο έκανα ΑΥΤΗ τη συνταγή. Μπορείτε να κάνετε και το εύκολο ζυμάρι σα σφολιάτα {εδώ} ή την σφολιάτα για πίτες {εδώ} ή όποιο άλλο ζυμάρι για πίτες σας είναι οικείο και εύκολο.

** δες και το βίντεο εδω

το ταψί σχεδόν φαγώθηκε! δεν πρόλαβε να κρυώσει η πίτα και ήδη είχαν πάρει φωτιά τα μαχαίρια!



για πρώτη φορά καλά τα πήγα, την πέτυχα! μη σας πω καλύτερη η δική μου με το τραγανό φύλλο απ ότι το ψωμένιο αγρινιώτικο!
έχω πάει ήδη σούπερ και εξοπλίστηκα με τα μακαρόνια! να σου πώ και κάτι;;; θα την κάνω παστίτσιο πίτα!
κιμάς γιαμ
μακαρόνια γιαμ
πίτα γιαμ
άρα μακαρονόπιτα σούπερ γιαμ !

και εκεί που καθάριζα το ταψί απ τα ψίχουλα, ντριν το τηλέφωνο....
το έχετε πάθει και εσείς να σας έρχονται ξαφνικά επισκέψεις και να μη προλαβαίνετε να κάνετε ένα γλυκό;
ε σας έχω λύση!
προφιτερόλ της τεμπέλας 

προφιτερόλ

για μένα το πιο γρήγορο γλυκό, όταν μου έρχονται είτε ακάλεστοι είτε τηλεφωνούν τελευταία στιγμή, είναι να κάνω κρέμα κορν φλάουερ σε ατομικά μπολ ή ποτήρια με σπασμένο μπισκότο αν έχω ή κέικ και λίγο γλυκό κουταλιού ή κανέλα από πάνω.
Αφού τους έχω ταράξει με αυτό το γλυκό, αυτή τη φορά είπα να πειραματιστώ σε κάτι πιο ιδιαίτερο πιο γκουρμέ πιο ουάου:  και εγένετο τεμπελοπροφιτερόλ!

δε το λες ακριβώς προφιτερολ, αλλά θα μπορούσε να είναι!
τα κρουασανακια που ξέμειναν απ το ταξίδι βρήκαν σκοπό.

Υλικά (4-5 μερίδες)
  • 1 σακουλάκι κρουασανάκια με γέμιση κρέμα
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • γκανας σοκολάτας  ή κρέμα σοκολάτας ή σάλτσα σοκολάτας
Εκτέλεση:
1. κόβουμε τα κρουασανάκια στη μέση και τα βάζουμε στα μπολάκια
2. ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά με μισό φλυτζάνι λιγότερο γάλα {εγώ έβαλα 2,5 φλ γάλα) και ρίχνουμε απο 2 -3 κουταλιές πάνω απ τα κρουασάν
3. τέλος ρίχνουμε σοκολάτα



profiterolle

προφιτερολ με κρουασαν

να σου πώ ένα μυστικό;
έχω την υπέρτατη σάλτσα σοκολάτας!
ιδανική για γλυκά, παγωτά αλλά και σκέτη!
την θες το ξέρω.... 
  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 μικρό εβαπορέ 170γρ
  • 1 κουταλιά κακάο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 5-6 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι
  • λίγο κονιάκ*
Εκτέλεση:
1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο
2. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τη σοκολάτα ψιλοκομμένη ανακατεύουμε μακρυά απ τη φωτιά για να μην καεί. Προσθέτουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας καλά.

3. Αν βγει πολύ πηχτή ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα. Πρέπει η υφή της να είναι λίγο σταθερή όχι τελείως νερουλή ή στόκος. Όσο κρυώνει πήζει πιο πολύ. Την φυλάμε σε βαζάκι στο ψυγείο και όταν σερβίρουμε την αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Αν είναι νερουλή,, απλά ζεστάνετε την με λίγο κακάο ή σοκολάτα ή κορν φλάουερ





τρώγεται με το κουτάλι στο δευτερόλεπτο!!! ειδικά παγωμένη σαν κρέμα...


MoOd: τα μάζεψα τα πράματα....
Εκτύπωση

6 σχόλια:

  1. Δεν εχω καταφερει ακομη να δοκιμάσω μακαρονόπιτα, αν και τον τελευταιο καιρό εχω πέσει σε πολλές συνταγες!

    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τετοια ωρα , τετοιες αναρτησεις διαβαζω και αντε να ηρεμησω!
    Κολαστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα !! γρηγορα ενα κομματι μακαρονοπιτα να στανιαρεις!

      Διαγραφή
  3. αααααααααααα αφωνηηηηηηηηη...καλα την μακαρονοπιτα ευκολη φαινεται βεβαια εμεις ετσι τα τρωμε τα μακαρονια τα παιδια δεν θελουν κιμα κ βαζω μπεσαμελ κ τυρακι...μια χαρααααααα υπεροχο αλλα το προφιτερολ να τ αλλαξεις ονομα να το πεις της ΣΟΦΙΑΣ....αχχχααα γιατι θα γινει...θα το κανω απο βδομαδα να τελειωσει η νηστειαααααααααα........ελα κοπιασε να δεις κ το δικο μου τραπεζι και να το κρινεις ομως αυστηρα!!!θελω ν ακουσω την γνωμη σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σοφουλιιιιι <3 ααααα θα ερθω κ γω με τα παιδια ετσι θελω κ εγω χαχαχα
      διαδικασια μετονομασιας σε εξελιξη!!! αφιερωμενο !! χαχαχα πανευκολο γλυκο τσακ μπαμ ! ερχομαιιιι βγαλε σερβιτσιοοο !!!

      Διαγραφή