Ρεβανί Βεροιώτικο & τούρτα Φράουλας



ραβανί

καλησπέρα ντολμαδάκια μου τι κάνετε;;;
όπως υποσχέθηκα, επέστρεψα με το ρεβανί!!! στις τελευταίες αναρτήσεις στο blog σας είχα ταράξει στα φαγητά. Ευκαιρία να επανορθώσω και να σας αφιερώσω κάτι γλυκό!! και επειδή το αφεντικό τρελάθηκε, επειδή το ζάχαρο έχει πέσει, επειδή έτσι για να σκάσει η Ζιζέλ, αφιερωμένες 2 συνταγές!!! 
Το απόλυτο μπόμπα ρεβανί και μια τούρτα φράουλα της τεμπέλας!!

Οπως σας είπα και στο προηγούμενο ποστ, την Κυριακή του πάσχα μεταξύ άλλων το μενού είχε και ρεβανί! εγώ προτίμησα να φάω ενα κομμάτι εκμέκ και το ρεβανί να το πάρω στο αλουμινόχαρτο για το σπίτι {μαζί με τα κατσίκια και τα κοψίδια!!} - καλά εντάξει το παραδέχομαι ότι ήθελα να το φάω με παγωτό και παγωτό στο κτήμα δεν υπήρχε!! .....




Τα επιφωνήματα γνωστά όταν έφτασε {ά! ού! ουάου! ωωωω!!} και φυσικά τα πειράγματα περί βεροιώτικης. γνησιότητας, γιατί όλες περηφανευόμαστε ότι κατέχουμε την αυθεντική συνταγή.
ρεβανί
Η Βέροια όπως ξέρετε, φημίζεται για το ρεβανί της . {ρΕβανί το λέμε στα βόρια, Ραβανί το λέτε οι υπόλοιποι! όπως και να το πούμε το σίγουρο είναι οτι θα το φάμε!}
Σελίδες έχουν γραφτεί, μελάνια έχουν τελειώσει για το ποια είναι η αυθεντική συνταγή και άκρη κανένας δεν βρίσκει!!
Σίγουρα οι καλύτεροι κριτές είναι οι βεροιώτες και φυσικά όσοι έχουν φάει στη Βέροια ρεβανί και έχουν ένα μέτρο σύγκρισης.

Το ρεβανί ή ραβανί δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό σιροπιαστό κέικ! Η διαφορά είναι ότι έχει σιμιγδάλι αντί αλεύρι αν και μερικές φορές υπάρχει ελάχιστο αλευράκι για πιο σφιχτό κέικ. Ίσως πρόκειται για το πιο παλιό γλυκό, μιας και τα υλικά του είναι πάνω κάτω οτι υπήρχε στη διάθεση τους εκείνα τα χρόνια. Αρχοντικό γλυκό, τίγκα στο σιρόπι, όπως είναι το σωστό, και φυσικά αγαπημένο του ταίρι είναι το παγωτό, βανίλια κατά προτίμηση ή καϊμάκι.

Ένα λάθος, ας μου επιτραπεί η λέξη, σε αρκετές συνταγές είναι το γιαούρτι και η μαστίχα. Συχνά υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ  σάμαλι και ρεβανί.  Το σάμαλι είναι πιο μαστιχωτό, όχι πολύ φουσκωτό, έχει γιαούρτι, μαστίχα και αμυγδαλάκι ενώ το ρεβανί είναι πιο ψιχουλιαστό.

Η παρακάτω συνταγή πάντως μοιάζει αρκετά σε γεύση με το βεροιώτικο. Η συνταγή αυτή κυκλοφορεί χρόνια στα παλιά τεφτέρια των νοικοκυράδων εδώ στην Κοζάνη και αποτελεί κοινό μυστικό!! Ο άσσος στο μανίκι είναι το ΝΟΥΝΟΥ!! ;)


Υλικά Ταψί Ν35 ως Ν38
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτί γάλα ΝΟΥΝΟΥ μεγάλο, χωρίς νερό
  • 2 μπέϊκιν 
  • 2 βανίλιες
  • 5 αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 8 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 12 φλιτζάνια τσαγιού νερό 
Εκτέλεση:
  1. Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα 2 μπέϊκιν. 
  2. Χτυπάμε τα αυγά, μαζί με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και μετά ρίχνουμε το γάλα.  
  3. Αφού τα ανακατέψουμε καλά αφρατέψουν, ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη να είναι μαλακή, όχι σφιχτή. 
  4. Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς προθερμασμένο για 45 λεπτά. . ΠΡΟΣΟΧΗ: Να ψηθεί καλά, γιατί  με το ζεμάτισμα θα λασπώσει. Οταν το βγάλουμε το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθει.
  5. Το σιρόπι το βράζουμε 25 λεπτά, από την στιγμή που αρχίζει να βράζει. 
  6. Το σιρόπιασμα  γίνεται ζεστό το σιρόπι και χλιαρό  το ρεβανί. Το αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι, μετά τις 3 ώρες σερβίρουμε.

*ΔΕΝ κόβουμε κομμάτια το ρεβανί πριν το σιρόπιασμα γιατί θα πάει όλο το σιρόπι κάτω. 

**Μερικοί λένε ζεστό ραβανί ζεστό σιρόπι, εγώ θα σας πω αυτό που λέει και η θεία μου, που το έφτιαξε κιόλας, "αν είναι ζεστό απ το φούρνο το γλυκό θα λασπώσει μόλις ρίξεις το σιρόπι γιατί παρόλο που το έβγαλες ακόμα ψήνετε μέσα"....
***θές να ρίξεις ινδοκάρυδο απο πάνω;; ρίξτοοοο! θές λίγη μαστίχα; βαλέέ! θές γλάσο;; δικό σου!! θές λεμόνάτο και όχι πορτοκάλι; νο πρόμπλεμ!
**** θυμάσαι το πορτοκαλένιο ψευτορεβανί ;;

ούουφ! αφού σφουγγάρισα τα σαλάκια απ την μπλογκοκουζίνα μου, περνάμε στο 2ο γλυκό..
βαριέσαι, θές κάτι γλυκό, δεν θές μπελαλίδικα πράματα, ωπ! φράουλες είναι αυτές στο ψυγείο;; ...




Το γλυκό της 2ης μέρας του πάσχα, απο τον 2ο γύρο ψησίματος σε άλλη θεία....
Τούρτα φράουλα τεμπέλικη εκδοχή!
Ελαφρύ, δροσερό, πανεύκολο....
Ανασκουμπώσου....


Υλικά:

  • 1 τενεκεδάκι σαντιγί
  • 1 κεσεδάκι φράουλες
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • λίγο λεμόνι
  • 1 φακελάκι ζελέ φράουλα
για τη βάση
  • μπισκότα 300γρ
  • 2 κουταλιές βούτυρο (για digestive μπισκοτα υπολογίστε μισό φλ λιωμένο}
Εκτέλεση:

1. Για τη βάση: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει. Πατάμε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα. Βάζουμε ψυγείο να σταθεροποιηθεί
2. Χτυπάμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει
3. Στο μούλτι λιώνουμε τις φράουλες, να μην έχουν κομματάκια. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 2 κουταλιές τις σούπας ζάχαρη και λίγο λεμόνι μέχρι να βράσουν να γίνουν σάλτσα.
4. Ετοιμάζουμε το φακελάκι με το ζελέ.Το διαλύουμε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ρίχνουμε και το μίγμα της φράουλας. ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείτε ελαφρά.
5. Ανακατεύουμε τη σαντιγί με το ζελέ και το ρίχνουμε πάνω στη βάση.
6. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά (περίπου 4 ώρες)

*Στη βάση μπορούμε να βάλουμε και τσουρέκι που μας περίσσεψε. Το θρυμματίζουμε και το ανακατεύουμε με ένα σιρόπι απο νερό, κακάο και ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να βάλουμε παντεσπάνι ή σαβαγιάρ
***στη βάση επειδή 2 κουταλιές βούτυρο δεν ξέρω πόσο είναι καλού κακού βάλτε και μια 3η γιατί τα μετρήματα με το μάτι είναι λίγο περίεργα.


Διάβασε τη μινι συνέντευξη μου στην Greekista !!! 

MoOd:
 το λένε και τ' 'αστρα......

Εκτύπωση

28 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Με καιμακι το θελω! Πραγματι εδω χάμου το λεμε Ραβανι. Εγω για παραδειγμα μπερδευα παλια το σάμαλι με το ρεβανί... ημουν μικρη δεν ήξερα χα χα.
    Ε ναι δεν μας ετρεξαν αρκετα τα σαλια με το ρεβανί μας κότσαρες και την φράουλα που τρελαινομαι.
    Αααααα τα εμαθες οι Ζιζελ πηρε σύνταξη ;)
    Πάω να διαβάσω το interview!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα καλημερα!!! Ραβανι με καιμακι ολ δε μονευ!!! ολοι μικρα ειμασταν δεν ξεραμε ;)

      αααα ανοιξε δλδ θεση;; που στελνω βιο;;;
      λες να βγηκε συνταξη να μπορει να τρωει χωρις τυψεις;;; το ματιαξα το καημενο!!!

      Διαγραφή
  2. Κι εμείς, που βορρά δεν μας λες στο Αγρίνιο, ρεβανί το λέμε αλλά το κάνουμε και διαφορετικά βέβαια!
    Η τούρτα είναι της στιγμής και σούπερ φραουλένια!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα !! Χαιρετίσματα στο Αγρίνιο!!! Επικρατεί το ρεβανί γενικά ....

      Διαγραφή
  3. Το ραβανί σου (καθότι Αθηναία) μου έκλεψε την καρδιά.
    Το διάβασα πολύ προσεκτικά και εννοείται ότι βρήκα τη συνταγή στην οποία θα ανατρέξω.
    Συμφωνώ ότι ο συνδυασμός με παγωτό καϊμάκι είναι απίστευτος, παρόλο που γενικά το συγκεκριμένο παγωτό δεν αρέσει ιδιαίτερα!
    Διάβασα και τη συνέντευξη σου! Μα ο τραχανάς το αγαπημένο σου φαγητό;;;
    Καλό!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια ερμιονη μου!!!! δεν αρεσει αυτο το παγωτο γιατι δεν ξερουν να το τρωνε σωστα ;) σωρις βυσσινο απο πανω χωρις ενα ρεβανι απο διπλα...χαχαχα!
      αγαπω τραχανα!!! δοξαζω κατσαρολες με τραχανα τι να κανω..... κανεις δεν ειναι τέλειος!!! ;)
      φιλιάαα!!!

      Διαγραφή
  4. Πω πω, τι γλυκό είναι αυτό παιδάκι μου!!! Όλο το ταψί μπορώ να φάω, δεν το συζητώ. Την κρατάω τη συνταγή, θα βρει κάποια στιγμή σίγουρα το δρόμο της στην κουζινούλα μου. Διότι, οσονούπω βλέπω να σε ζητάνε από το Χόλιγουντ, έτσι όπως εξελίσσεσαι σε μεγάλη σταρ και δεν ξέρω αν θα μπορούμε να επικοινωνούμε τόσο εύκολα και όχι μέσω κάποιου ατζέντη! Μα τι συνέντευξη, τι μπρίο, τι χιούμορ, όλα μου άρεσαν, εύγε!!! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σημείωσε την στο τεφτέρι για τα προσεχώς....!!!
      εχει το χολυγουντ πανηγύρια με σουβλακια κλαρίνα και ρεβανί;;;; οχιιιι!! αρα δεν το κουνάω απ εδω!! εκτος αν κανω καριερα ζιζελ , μια ςκαι αυτη συνταξιοδοτηθηκε!!! χαχαχα
      ευχαριστω πολυ αμαλια μου!! καλημέρα!!

      Διαγραφή
  5. Γειά σου Ντολμαδάκι! Λοιπόν περί διαφοράς ρεβανί/ραβανί (κι εγώ στην σχετικά βόρεια Κέρκυρα ρεβανί το έλεγα :) και σάμαλι θα συμφωνήσω μαζί σου. Με γάλα εβαπορέ δεν το έχω κάνει ποτέ, φαίνεται καλή η συνταγή από το τεφτέρι!
    Μια χαρά η συνέντευξη, στο γνωστό κεφάτο στυλ που σε έχουμε συνηθίσει (τι γλυκιά που είσαι στη φωτο ρε συ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδιαααα!!! ααα μ αρεσει που συμφωνουμε!! το εβαπορε του δινει πιο απαλη γευση απ το φρεσκο πιο πλουσια....
      ευχαριστω πολυ!! φτου φτου μη με ματιάσετε ;) χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. Και τα δυο γλυκά υπέροχα! Το ραβανί μου αρέσει πολύ αλλά δεν καταφέρνω να το φτιάξω όπως μου αρέσει! Θα δοκιμάσω το δικό σου με νουνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!!!! α εγω δεν εχω θεμα!! κεικ με σιροπι να ειναι και ας μην ειναι ρεβανι!!!! η αληθεα ειναι οτι με τοσες ρεβανοσυνταγες ευκαιρια ψαχνουμε οι λιχουδες να πειραματιζομαστε!!! δοκιμασε και πες εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά!!!!
    Κι εγώ που μπορώ να πω πως αντιστέκομαι στα γλυκά έχω ξετρελαθεί!!!! Με παγωτό καϊμάκι και το δικό μου παρακαλώ!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να αντισταθεί κανει σε ρεβανι με παγωτο !!! Εφτασεεεεε !
      Καλο βράδυ !

      Διαγραφή
  8. Εντάξει, ρεβανί χωρίς παγωτό καϊμάκι δε γίνεται! Αχ στείλε ένα μεγάάάλο κομμάτι από δω πληζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε δεν γίνεται !!! Έστω παγωτο βανίλια !!! Εφτασεεεεεε ... !!

      Διαγραφή
  9. Αχ, τι να κάνω που τα θέλω και τα δύο. Γιατί και του παραδοσιακού είμαι και του γρήγορου, εναλλακτικού φραουλογλυκού επίσης. Λοιπόν, για να μην παιδεύομαι θα ζητήσω 1 κομμάτι από το καθένα και θα περιμένω να τα λάβω (για να σου πω και εντυπώσεις μετά τη δοκιμή). Σλουρπ!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω ραβανί!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μ' αρέσει πολύ, κρατάω τη συνταγή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωπω...Ωραία και τα δυο γλυκάκια αλλά το ραβανί με τελείωσε!!! Αντιγράφω τη συνταγή...Καλή Κυριακή, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρεβανι και μεις!!!αρχοντικο κιμπαρικο γλυκο ρε παιδι μου!
    καλα αυτο με το αβαπορε θα τρεξω να το πω στη μαμα μου...ηδη φανταζομαι τον ενθουσιασμο στο ματι της αλλα και την παραλληλη αμφιβολια στο φρυδι....!!!!
    τελειο τελειο οπως πρεπει να ειναι το ρεβανι,ζουμερο και χορταστικο αλλα και αφρατο!!!!
    το φραουλενιο γλυκο εξπρες καλη φαση, σου πεσε το ζαχαρο?φτιαξε μια φραουλοτουρτα και τρελανε τους ολους!!!!μπραβο τασα!!!
    πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα κανω εικονα τη μαμα με αμφιβολια και ενθουσιασμο και μου ρχετε στο μυαλο η μανα μου!!! χαχαχα
      ειπα να ισορροπήσω τον διαβήτη με τη χοληστερίνη!!!
      φιλια πολλα!!

      Διαγραφή
  13. Το ρεβανί σου τέλειο!! Και με μία μπάλα παγωτό μαστίχα ...γιαμ γιαμ! Φιλιά πολλά Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωωωωωωω μποοοοοο τι μου θυμισες!! παγωτο μαστιχα!!! καιρο μη πω και χρονια εχω να φαω... δεν εχουμε εδω τετοιο!! βαζω το ρεβανι βαζεις το μαστιχοπαγωτο;;;

      Διαγραφή
  14. ντολμαδάκι μου ένα ραβανί με παγωτό καϊμάκι είναι ο πιο τέλειος συνδυασμός!!
    το φραουλογλυκό σου τέλειο για λύση της τελευταίας στιγμής!
    φιλιά πολλά! τρέχω να διαβάσω την συνέντευξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή