Party με σπιτικά mini burger, σοκολατίνα απ τα παλιά & χριστουγεννιάτικο bazaar



μινι μπεργκερ

καλημέρααα πέρα ως πέρα !!! τι κάνετε ;; καλό και γιορτινό μήνα!!
φέτος δεν έχω όρεξη για Χριστούγεννα {για πολλούς λόγους}.... και το λέω εγώ που όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω βοηθός του άγιου Βασίλη, που αν μπορούσα να έχω 365 μέρες το χρόνο στολισμένο σπίτι και να τραγουδάω κάλαντα, να ψήνω γλυκά, να είμαι καλικατζαράκι και χωρίς να χαρακτηριστώ "η τρελή της ελλάδας",  θα το έκανα!!!! ...  4 πήγε ο μήνας και τα μόνα στολίδια στο δέντρο είναι οι αράχνες.... πφφφφφφ 

ίσως περνάω την "κατάθλιψη των χριστουγέννων", που λέει και η φίλη μας ή ΤζένιφΑρ απ το μασατσούτσες και η φιλενάδα της η Κάρυ {εκ του Κατίνα} απ το μανχάταν, που κάθεσαι χουχουλιασμένη στον καναπέ μασουλώντας μπισκοτάκια, πίνοντας ζεστή σοκολάτα και χαζεύεις τη βροχή απ το τζάμι....το παράπονο κυλάει στα μάτια σου και ένα ερώτημα βασανίζει την ψυχή σου "πώς θα στεγνώσουν τα ρούχα ρε @$$!$^%!!??? "
Και πνίγεις τις σκέψεις σου σε ακόμα μια κούπα ζεστή σοκολάτα και καρτεράς ένα θαυματάκι για να αναθεωρήσεις πολλά πράματα......

Για να μην σας ισοπεδώσω κι άλλο την ψυχολογία και σας κοπεί η όρεξη, ας αλλάξω θέμα!!!
Το προηγούμενο σ/κ μια φίλη μου θα έκανε ένα μικρό πάρτυ στο νέο της σπιτάκι για το νέο ξεκίνημα της ζωής της! Εννοείτε το βαρύ πυροβολικό, η ομάδα των σούπερ συμπεθέρων, θα έδινε ένα χεράκι βοήθειας! 
Φορέσαμε τις ποδιές μας, ανασκουμπωθήκαμε, ρωτήσαμε μαμάδες/ θείες/ πεθερές για συνταγές και βγάλαμε το μενού. Finger Food που λέμε και στο χωριό μου, μεζεδάκια μιας μπουκιάς για να συνοδέψουν τη μπύρα, το κρασί και την πορτοκαλαδίτσα μου!!! Για να μη τα κάνει όλα η Ε. και κουραστεί είπαμε να κάνουμε η κάθε μια απο κάτι. Εγώ έκανα τα κεφτεδάκιατα μισά θα έμπαιναν στα μπέργκερς και τα άλλα θα ήταν σκέτα. Οχι να το παινευτώ, αλλά οι δικοί μου οι κεφτέδες κολάζουν μέχρι και μοντέλα!! ;)
Το μενού είχε τυροπιτάκια, πίτσα, σπιτικά κλαμπ σάντουιτσς και μπεργκεράκια. Για γλυκό τούρτα σοκολατίνα συνταγή της Ε. που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!!! θυμίζει την κλασσική σοκολατίνα των ζαχαροπλαστείων της Κοζάνης με λίγες παραλλαγές δικές μας!
Θα σας παρουσιάσω τις τοπ 2 μαστ χάβ λιχουδιές που έκλεψαν τις εντυπώσεις! Σπιτικά μίνι χαμπουργκεράκια και μια τούρτα σοκολατίνα !!!

Για τα μπεργκεράκια, κάναμε δικά μας ψωμάκια {που να βρεις κιόλας τόσο μικρά!!}. η συνταγή είναι μια διασταύρωση πίτσας και ψωμιού. Είναι τόσο αφράτα και νόστιμα που είναι σαν τα ψωμάκια σάντουιτς των φούρνων!!

Υλικά:
  • 200μλ γάλα
  • 100μλ νερό
  • 50γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 μαγιά νωπή
  • 1 κουτ.σουπ. ζάχαρη
  • μισό κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 500γρ αλεύρι, ίσως και λίγο ακόμα
  • για την επάλειψη: 1 αυγό λίγο γάλα και σουσάμι
Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα.  Σε αυτά θα διαλύσουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 15-20 λεπτά να αρχίσει η μαγιά  να ενεργοποιείται 
2. Ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη να μην κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ωρίτσα να φουσκώσει
3.  Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια. Μια ζυγαριά θα μας βοηθήσει να έχουν όλα το ίδιο βάρος και να είναι ομοιόμορφα. Τα πλάθουμε στρογγυλά και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα
4. Χτυπάμε 1 αυγό με λιγο γάλα και τα αλείφουμε. Πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι
5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20- 30 μέχρι να ροδίσουν

Συναρμολόγηση:
  • κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση βάζουμε λίγη μαγιονέζα ή σως ταρτάρ με μουστάρδα, κέτσαπ, λίγο μαρούλι, μια φέτα κασεράκι και το κεφτεδάκι μας! Τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες
ψωμακια για σαντουιτς


Για την υπέρτατη τούρτα σοκολατίνας τι να πώ!! για να ενθουσιάστηκα και εγώ που δεν είμαι της σοκολάτας, φαντάζεστε τι σοκόλαση είναι!! Παρακολούθησα απο κοντά την δημιουργία της για να την μάθω καλά! Βέβαια εκνεύριζα την Ε. που χωνόμουν να βγάζω φώτος αλλά μ αγαπά και μένα και τους κεφτέδες μου και δεν μου κάνει μούτρα!!! { το πως δεν μου ρθε κάνας κεφτές στο κεφάλι γιατί τους φώναζα "μη! μη! μη φάτε!! να βγάλω φώτος πρώτα" ενας θεός ξέρει....} Πάρτε στυλό χαρτί και σημειώστε :

Υλικά:
κρέμα:
  • 200γρ ζαχαρούχο
  • 700γρ κουβερτούρα
  • 500μλ κρέμα γάλακτος ή 2 τενεκεδάκια σαντιγί
Γλάσο:
  • 200γρ κουβερτούρα
  • 1 κουτ.σουπ βούτυρο
  • 1 κουτ. σουπ. κονιάκ
  • 4 κουτ. σουπ. νερό
  • 1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι απ την προηγούμενη μέρα για να κρυώσει εντελώς. Το χωρίζουμε στη μέση να έχουμε δυο δίσκους
2. Για την κρέμα: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ή  τη φυτική σαντιγί μέχρι να αφρατέψει και ρίχνουμε το ζαχαρούχο.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τη ρίχνουμε στη σαντιγί ανακατεύοντας είτε με μίξερ είτε με σύρμα για να γίνει σαν μια πηχτή κρέμα. 



4. Βάζουμε τον ένα δίσκο απ το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, σιροπιάζουμε και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Καλύπτουμε με το 2ο παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα να καλυφθεί ομοιόμορφα. Βάζουμε ψυγείο να πήξει τουλάχιστον 2 ωρίτσες
5. Ετοιμάζουμε το γλάσο λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο το κονιάκ και το νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το απλώνουμε πάνω στην τούρτα
6. Διακοσμούμε με λίγη κρέμα και κερασάκια γλασέ η γλυκό κουταλιού κεράσι {στραγγισμένο απ τα σιρόπια} και τρούφα



** το παντεσπάνι μπορεί να είναι οποιαδήποτε συνταγή. εμείς βάλαμε της μπλάκ φόρεστ. το τετράδιο έλεγε την κλασσική 4 αυγά 1 κούπα ζάχαρη 1 κούπα φαρίνα 2 βανίλιες


MoOd 1: ξύπνησα το ξωτικό μέσα μου και ετοίμασα τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα βαζάκια με το μαγικό μίγμα για μπισκότα τα οποία θα είναι στο Art καφέ στην κοζάνη για όλο τον δεκέμβριο για το φιλανθρωπικό bazaar !! 

ΜοΟd 2 : μέχρι την κυριακή  τρέχει ο διαγωνισμός μας στο FB  . Το dolmadaki μαζί με το Axiochori Garden κληρώνουν ένα σακουλάκι αρωματικές δάφνες για να νοστιμίσετε τα χριστουγεννιάτικα φαγητά σας!! 



MoOd 3: christmas grinch
Εκτύπωση

35 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Στην Αθηνα με τετοιο ηλιο, αδυνατο να σε πιάσει καταθλιψη χα χα. Και μη φοβασαι η ορεξη μου δεν κόβεται ευκολα ;)

    Ναι ρε γ.... ποτε θα στεγνωσουν τα ρουχα με τοση υγρασια αυτο τον καιρό?

    Παρ οτι ειμαι της σοκολάτας... τα μπεργκεράκια μου πήραν τον νου!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμεις ολο μουνταδα ειμαστε και κρυο..... μ αρεσει αυτος ο καιρος αλλα με πιασε τωρα το αναποδο!! χαχαχα!!! αστα να πανε!! τα μπεργερακια ειναι πλεον το απολυτο μαστ για εναν μπουφε!!!

      Διαγραφή
  2. τι ωραιος μπουφες,τι ωραια μπεργκερακια,τι ωραιο το γλυκο μα φανταζομαι απ ολα πιο ωραια η παρεα των "συμπεθερωωων!!!!!!!
    φιλακια σε σενα και στις συμπεθερες σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστουμε!!!!!!! ολα ωραια και καλα να ναι κ τα παιδια καλα να γιορταζουμε συνεχεια!!

      Διαγραφή
  3. Ο πρόλογος τέλειος!!!! Ειδικά με το finger food το λέγαμε και στο χωριό μου... :))
    Και εγώ μια από τα ίδια με εσένα.. τρελαίνομαι με τα Χριστούγεννα και φέτος είμαι... σέρνομαι.. δύο μέρες είχα στήσει το δέντρο και δεν έβαζα στολίδι πάνω.. Ο άντρας μου με κορόιδευε.
    Τα μπεργεράκια μου τραβήξανε και εμένα το ενδιαφέρον και επειδή καιρό τώρα σκέφτομαι να πάμε να φάμε ένα ζουμερό burger, λέω να τα κάνω Homemade και σε λίγο μεγαλύτερη φάση!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) :) λες να ειναι κολλητικη αυτη η χριστουγεννιατικη μελαγχολια;;;
      αλλη χάρη εχει το σπιτικο απ τα ετοιματζίδικα!! και ναι γινεται και σε χορταστικη μεριδα το μπεργκερ ξεχασα να το πω !!!

      Διαγραφή
  4. Και τα μπέργκερ τα ζήλεψα αλλά και αυτή τη σοκολατίνα... αχ αχ! Μου αρέσει γιατί ενώ είναι πάρα πολύ εύκολη, φαίνεται πάρα πολύ λαχταριστή!
    Πολύ όμορφο που φτιάξετε όλες οι συμπεθέρες από κάτι!
    Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστουμε!!! :) η σοκολατινα εκλεψε τις εντυπωσεις και πλεον εχει καθιερωθει σαν γλυκο της Ε. !!! δεν σε λιγωνει πολυ και αυτο ειναι το υπερ της!!

      Διαγραφή
  5. Μπορείς να στείλεις λίγη (όλη καλύτερα) από τη σοκολατίνα προς τα εδώ σε παρακαλώ? Και γω δεν είμαι στα καλύτερα μου τώρα και τα Χριστούγεννα που έρχονται δεν μου κάνουν και πολύ αίσθηση να σου πω την αλήθεια, αλλά σιγά σιγά και βλέπουμε, χανγκ ιν δερ ρα που λέμε και μεις στο διπλανό χωρίο :) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxa τα διπλανα χωρια καταλαβαινονται ;) εφτασεεε ενα σοκολατοκομματακι με λιγη μαγικη χρυσοσκονη για μαγικα χριστουγεννα!!! και γω το διο λεω σιγα σιγα βλεπουμε ελπιζουμε για το θαυματακι που θα μας φτιαξει τη διαθεση!!

      Διαγραφή
  6. Μωρέ τι ωραία χαμπουργκεράκια που κάνετε εσείς εκεί στα βόρεια! Να ναι το κλίμα που τα νοστιμίζει? Πολύ όμορφα βγήκαν, με βάζεις σε ιδέες. Έχω να οργανώσω ένα παιδικό πάρτυ μέσα στις γιορτες, σα να μου φαίνεται ότι θα εκτιμηθούν πολύ από τα πιτσιρίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οντως το κλιμα βοηθα και δινει μια αλλη νοστιμια!!! ετσι οπως χουχουλιαζεις στα ζεστα και εξω εχει 0 βαθμους ακομα και ενα ταψι κοκκινιστες μπαμιες αποκτά αλλη αίγλη!!! χωρίς πλάκα!! τα πιτσιρικια θ αξετρελαθουν πιστεψε με!! εδω ξετρελαθηκαμε εμεις κοτζαμ γομάρια!! μπορεις να κανεις κ μπιφτεκι λαχανικων να τα ξεγελασεις ;)

      Διαγραφή
    2. Να σε ρωτήσω και κάτι επεξηγηματικό, πόση ώρα πριν το σερβίρισμα κάνατε τη συναρμολόγηση? Σε ρωτάω γιατί θα είμαι μόνη μου με τα πιτσιρίκια οπότε δεν έχω και πολλά χρονικά περιθώρια για καλλιτεχνίες της τελευταίας στιγμής, αντέχουν τα χαμπουργκεράκια αν τα έχω φτιάξει νωρίτερα?

      Διαγραφή
    3. ναι αντεχουν! το παρτυ ηταν στις 7 εμεις τα ετοιμασαμε απ τις 3. 4 παρα ειχαμε τελειωσει. τα βαλαμε ψυγειο και τα βγαλαμε στις 6 στην πιατελα να ζεσταθουν.... αν τα ετοιμασεις απ την προηγουμενη πχ να κοψεις τα ψωμια να κοψεις το κασερακι και το μαρουλι μετα τσακ μπαν τα συναρμολογεις... εξαρταται και το μεγεθος και αν εχεις κ μια βοηθεια.. τα ψωμακια τα ψηνεις απ την προηγουμενη εννοειτε και τους κεφτεδες

      Διαγραφή
  7. Μην το φοβάσαι, θα σου'ρθει η όρεξη εκεί που δεν τη περιμένεις! Κι αν δεν έρθει, δε θα σκάσουμε!
    Με τέτοια σοκολατίνα, θα τα ξεχάσεις κιόλας! Και τα ψωμάκια πολύ ωραία ιδέα, γλυκούτσικα και σίγουρα πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γω αυτο λεω.... θα μ ρθει ξαφνικα!! μαλλον πρεπει να στολισω για να μπω στο πνευμα!!! ναι τα ψωμακια εκλεψαν τις εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  8. ε να .κατι τετοια κανεις και αντε να αντισταθουμε.η τουρτα μπαινει στα υποψιν.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα επιτηδες το κανω για να δω ποσο εγκρατείς είστε!!!! φιλια καλο βράδυ!!

      Διαγραφή
  9. Ωραία φαγητά κάνετε στα πάρτυ σας, να μας ενημερώνετε εγκαίρως να έρθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxaxa και ακαλεστοι ξαφνικα να ερθετε παλι θα κανουμε κατι γκουρμεδιες αλλο πραμα!!!! παντα περιποιουμαστε τοςυ μουσαφειραίους μας!!! :)

      Διαγραφή
  10. Έλα βρε Ντολμαδάκι πάρε τα πάνω σου, σ' έχουμε συνηθίσει χαρούμενο!
    Με τα ψωμάκια και ζύμες με μαγιά γενικώς τώρα τελευταία ανακάλυψα το τέλειο κόλπο φουσκώματος μέσα στον φούρνο (σε θερμοκρασία 35 - 40 εννοείται, όχι παραπάνω), οπότε με βλέπω να τα κάνω τα ψωμάκια μέσα στο Σ/Κ!
    Για τούρτες και σοκολατένια θα κρατηθώ μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα πέσω με τα μούτρα! :)
    Φιλιά & καλό Π/Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα τα παρω θα τα παρω..... απλα αργησα φετος λογο πολλων γεγονότων... αλλα θα με πιασει για τα καλα το χριστουγεννιατικο!!! μεσα σε φουρνο δν εχω φουσκωσει ποτε!! εγω συνηθως το τυλιγω με κουβερτες διπλα στη σομπα !!! και γω τωρα κανω διατροφη για να χασω θερμιδες και να τις παρω ολες τα χριστουγεννα και να υπαρχει μαι ισορροπία !! χαχα καλο πσκ επισηςςςςςς

      Διαγραφή
  11. Βλέπω οι συμπεθέρες μεγαλουργήσατε!

    Σε σκοτσέζικο ντους μας πας από τη μια στην άλλη άκρη...
    Στείλε επειγόντως τη σοκολατίνα, μήπως και εξιλεωθείς;

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα δωσε διευθυνση και ερχεται!!! τετοιες συμπεθερελικια βλεπει κ η βασίλισσα και σκαζει!!! :)

      Διαγραφή
  12. Εγώ δεν διάβασα τίποτα σήμερα γιατί πεινάω και θέλω να τα φάω όλα! Δεν μπορώ βρε παιδί μου να συγκεντρωθώ μερικές φορές όταν μιλάει η σοκολατίνα, εγώ φταίω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι δεν φταις εσυ!!!!! ειναι παγκοσμιο φαινομενο που μελετατε απο επιστήμονες!!!! σοκολατίνες rules!!

      Διαγραφή
  13. Πολύ λαχταριστά τα μπεργκεράκια και φυσικά η τούρτα σοκολατίνα!!! Εύχομαι να αλλάξει η διάθεσή σου σύντομα και να απολαύσεις τη γιορταστική περίοδο..Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επισης καλο σ/κ!!!! ειπα να στολισω σημερα μπας κ μου φτιαξει η διαθεση θα σας πω.... ως τωρα σκεφτομαι ποιος τα ξαναμαζευει αυτο το χαος!!! τοσο κρισμαςμουντ!!

      Διαγραφή
  14. Χθες μας είχες στη δίαιτα και σήμερα μας κερνάς χάμπουργκερ και σοκολάτίνες! Τι σου φταίξαμε και μας βασανίζεις έτσι;
    Δεν θα σχολιάσω τα σημερινά εδέσματα. Και φυσικά είναι υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxa σκωτσεζικο ντους για να δω ποσο επιρρεπείς είστε σε πειρασμούς !!!καλημερα!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραία η σοκολατινα θα την δοκιασω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσα μπέργκερακια βγάζει η συνταγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 50 εβγαλα εγω στο μεγεθος κεφτεδας μιας και τα εκανα μινι. αν τα κανετε λιγο πιο μεγαλα θα βγουν λιγοτερα 30-40 ποσο μαλλον να τα κανετε σε μεγεθος κανονικο ψωμακι .

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ...Κ εγώ έτσι μικρά έλεγα να τα κανω για το πάρτυ μας

      Διαγραφή