Κεφτέδες μι ζμι




"-Φάε νύφη και λίγο ζμι
- Καλά ειν' και τα κομμάτια" 
{διάλογος πεθεράς-νύφης στην κοζάνη, γιατί η νύφη είχε ταράξει τους κεφτέδες και δεν θα έφταναν για όλους}

Αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό {μετά τα κιχιά και τα γιαπράκια βεβαίως βεβαίως}  με μπόλικη σάλτσα για μακροβούτια με το ψωμί. 
Οι κεφτέδες με ζμι, γίνονταν συνήθως όταν το κρέας ήταν λίγο και η νοικοκυρά ετοίμαζε λίγη σαλτσα με το λάδι που τους τηγάνισε για να μπορέσουν να χορτάσουν.
 
Υλικά:
  • μισο κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισό χοιρινό -μισό μοσχάρι)
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουσκεμένο σε νερό
  • 2 κρεμμύδια
  • δυόσμος ψιλοκομμένος
  • αλατοπίπερο
αλεύρι και λάδι για τηγάνισμα

Ζμι {πρωτευουσιάνικα : Σάλτσα}:
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (βάλτε 2 αν σκοπεύεται να φιλήσετε κανέναν!!) 
  • 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
  • 1 ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα ντομάτας
  • 3-5 κουταλιές αλεύρι
  • αλατοπίπερο
Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ ολα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει
2. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες (κάντε τα λίγο μπαμπάτσικα μη τσιγκουνεύεστε ) και τα περνάμε απο το αλεύρι. Τα τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περίσιο αλεύρι
3. Μόλις ζεσταθεί το λάδι τηγανίζουμε τους κεφτέδες και μόλις γίνουν τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί
4. Αφού τελειώσουμε το τηγάνισμα, σουρώνουμε το λάδι {προαιρετικά, αν μας έχει αρπάξει κάνας κεφτές και μαύρισε} και τσιγαρίζουμε τα σκόρδα. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. Μέτα ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το αλεύρι. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα
5. Οταν αρχίσει να χυλώνει ρίχνουμε τους κεφτέδες μέσα και βράζουμε για λίγο ακόμα

*Υπάρχει και η εκδοχή που δεν βάζουν πελτέ {συνήθως η ποντιακή εκδοχή} και είναι άσπρη η σάλτσα. {Κεφτέδες μι κουρκούτ' }


Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου