σεργιάνι στο Brno με Blueberry Muffins




καλημερέντες dolmadakia μου τι κανετε;; καλη εβδομάδα και καλό μηνα!!
Αύγουστος ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και ο μήνας των διακοπών!!
εδω στο μπρνο δεν έχει θάλασσα αλλά εχει ποτάμια και τρέχουν τα τσεχάκια και δροσίζονται!! εγώ προσωπικά έχω κάποιες επιφυλάξεις, φοβάμαι μη φωσφορίζω το βράδυ και βγάλω λέπια....γιαυτό θα προτιμήσω την ασφάλεια της ντουζιέρας!!
Το μπρνο ειναι η 2η μεγάλη πόλη της τσεχίας και θεωρείται βιομηχανική πόλη, μιας και είναι η έδρα για πολλές εταιρίες και εργοστάσια. Έχει πανεπιστήμια, στα οποία φοιτούν και Έλληνες. Υπάρχει και μια ελληνική γειτονιά καθώς και πολλά ελληνικά μαγαζιά με γύρο, τυριά, λάδια και λοιπά προϊόντα τα οποία όμως είναι πανάκριβα σε σχέση με την Ελλάδα. Γιαυτό μου έρχετε φτηνότερο να κάνω ένα δέμα και να το στείλω στην αδερφή μου παρά να τα αγοράσει απο εδώ.

Είμαι ήδη 2 βδομάδες εδώ και νιώθω σαν να είμαι χρόνια!! Δεν χρειάζεται να σας πω την ανωτερότητα που έχουν σα λαός σε σχέση με την Ελλάδα γιατί πάνω -κάτω τα ξέρουμε όλοι πως είναι στο εξωτερικό. Δεν θα βρείς πουθενά ενα σκουπιδάκι κάτω ούτε καν τσίχλα στο πεζοδρόμιο, όλοι περνάνε απ τις διαβάσεις μόλις ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι και αν εισαι σε διάβαση χωρίς φανάρι ο οδηγός υποχρεούται να σταματήσει για να περάσεις. Η συγκοινωνία είναι πολύ πολύ οικονομική και συχνή. Επίσης ολα τα άτομα με κάποια αναπηρία, οι έγκυες, ηλικιωμένοι, μάνες με παιδιά, σπασμένα χέρια/πόδια έχουν προτεραιότητα παντού!! ειτε στην ουρά του σούπερ είτε σε δημόσια υπηρεσία είτε στα ΜΜΜ, κανένας δεν θα διαμαρτυρεί αν παραχωρήσει τη θέση του. 
Επίσης μου αρέσει που η πόλη δεν χάνει την ταυτότητα της. Δηλαδή όλα τα κτήρια και τα σπίτια έχουν ενα στάνταρ ρυθμό και σχέδιο που δεν ξεφεύγει απο το παραμυθένιο. Υπάρχει μαι ομοιομορφία που ηρεμεί το μάτι. Όπως στην Αμερική, που η πρόσοψη είναι ίδια για όλους αλλά πίσω στην αυλή σου κάνε οτι θες, βάψτην μωβ με πράσινους δράκους και κίτρινες βούλες, βάλε και εναν μικρό παρθενώνα στη μέση για κιόσκι και καμάρωνε!!
Στην ελλάδα δεν το έχουμε αυτό, παντού πολυκατοικίες, μονοκατοικίες ανακατεμένες άλλο χρώμα η μιά άλλο η άλλη. Μη σας πω γαι την κοζάνη που είναι σα να πέταξε ο θεός οτι σπίτι περίσσεψε και όπου έπεσε το καθένα. Δεν έχουμε ούτε οικοδομικά τετράγωνα!! σα φιδάκι είμαστε!!

Σήμερα είχα κάτι δουλειές κέντρο και αποφάσισα να πάω ποδαράτα και να κάνω χάζι την πόλη. Συν οτι  ειναι επίπεδη πόλη χωρίς ανηφόρες/κατηφόρες όπως η κοζάνη που κοψομεσιάζεσαι! η χαρά του ποδηλάτη.... Πάρτε το τάπερ με τους κεφτέδες και τον καφέ στο πλαστικό και ακολουθήστε με!!

τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν μπαλκόνια! μόνο παράθυρα. οι τσέχοι το μπαλκόνι το έχουν σαν αποθηκευτικό χώρο. Αν δεις μπαλκόνι στο οποίο να έχει τραπεζάκι καρέκλα σίγουρα θα είναι ή έλληνας ή ισπανός. σπάνια θα δεις τσέχο να απολαμβάνει καφέ μπαλκονάτο!!

αν είσαι αρχιτέκτονας η τσεχία είναι μια χώρα που θα σε εμπνεύσει!! ουτε ένα κτήριο δεν έχει γκράφιτι!! σοκ ε;;;

το πανεπιστήμιο του Brno 

η κόκκινη εκκλησία στο κέντρο

η πλατεία με το παλιό τραμ το οποίο κάνει μόνο μια μικρή κεντρική διαδρομή




 στην πλατεία, έχουν βάλει άμμο ξαπλώστρες και μπαρ! πίσω έχει και ένα σκάμα με άμμο για να παίζουν τα παιδιά!! ποσό μπροστά αυτοί οι ευρωπαίοι!! και πάνε κανονικά οι τσέχοι κάνουν ηλιοθεραπεία πίνουν και τα κοκτέιλ!

ουρανοξύστες θα συναντήσεις πολύ έξω απ το κέντρο όπου στεγάζονται εταιρίες ή πολυτελή διαμερίσματα!!

το αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της πλατείας. Για να δεις την ώρα πρέπει να είσαι απόφοιτος πυρηνικής σχάσης και εφαρμοσμένης φυσικής της ΝΑΣΑ.... Κανένα απο αυτά τα τουριστάκια δεν κατάφερε να δει την ώρα. Απαιτώ να βγει ένας τσέχος να μας πει υπεύθυνα πως διαβάζεται η ώρα σε αυτό το ρολόι!!

Καθώς βολτάριζα ανακάλυψα μια λαϊκή!! και νόμιζα δεν θα ξαναδώ παζάρι ποτέ...!! το συγκεκριμένο γινόταν λίγο πια κάτω απ την πλατεία, σε ένα πάρκο!
Χάζεψα αρκετή ώρα και ξεχώρισα κάτι περίεργες κολοκύθες, τα κόκκινα μούρα {που ειναι παγωμένα!}  και τα φρέσκα blueberries!!! Αγόρασα μερικά που τα έχω αποθημένο και ετοίμασα λίγα σπέσιαλ μάφινς. Τα υπόλοιπα θα τα φάω για βραδινό με γιαούρτι!! τέλεια!!


Για τα muffins με τα blueberries έκανα τη βασική συνταγή για κέικ και τα ανακάτεψα μέσα. Αρωμάτισα με λίγο ξύσμα λεμονιού. έγιναν μούρλια!! Εξαφανίστηκαν σχεδόν!



μπορεί για την ελλάδα ο εοτ να λέει "live your myth", για την τσεχία θα πρέπει να λένε "live your fairytail".... περπατάς και περιμένεις να πεταχτεί απο κανένα σοκάκι κάποιος ήρωας των παραμυθιών. σα να ζείς μέσα σε βιβλίο του χανς κρίστιαν άντερνσεν!.......


ΜοΟd: μέχρι την επόμενη βόλτα, να είστε καλά!!
Εκτύπωση

20 σχόλια:

  1. Πολιτισμος!!!!!!
    Τι αλλο να πει κανεις;
    Να βρασω τον ηλιο, τη θαλασσα και το γκρικ σουβλακι!!! Τι τυχερη που εισαι! Μαγευτικα απο τη βολτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλος κοσμος!! ειδικα αν εισαι απο επαρχια οπως εγω το παθαίνεις ενα πολιτισμικό σοκ!!

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ ωραία φαίνεται να είναι στο Μπρνο- πώς τα καταφέρνουν οι Τσέχοι με τόσα σύμφωνα στις λέξεις τους;;!
    Ναι, έχουν αυτήν την γλυκιά ηρεμία αυτές οι πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης! Κι όντως είναι πολύ φθηνές...και πολύ καθαρές... (οι συγκρίσεις αναπόφευκτες)


    Να περνάς πολύ πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ δυσκολη γλωσσα τα τσεχικα και δεν μιλάνε και αγγλικα!! ευχαριστω!!

      Διαγραφή
  3. Ζήλεψα, το ομολογώ! Η βόλτα σου με ξεσήκωσε, να περνάς καλά και να απολαμβάνεις πολλές τέτοιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετοιμασε βαλιτσες και ταπερακια και οργάνωσε ενα ταξιδάκι!!! :)

      Διαγραφή
  4. Ωραία η Τσεχία κούκλα! Αυτά παθαίνουν όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τους μπαίνουν ιδέες για πολιτισμένες συμπεριφορές και διαβάσεις και γυρίζοντας χαλάνε την πιάτσα! :p Φαντάσου πώς τα βλέπω εγώ που έζησα κι έξω ... Καλά να περνάς και με το καλό να γυρίσεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αν ζησεις για ενα διαστημα εξω μετα μολις γυρισεις ελαδα δαιμονίζεσαι!! ευχαριστω!!! :)

      Διαγραφή
  5. Αχ, αυτό το fairytale θέλω κι εγώ... Να το ζω τρώγοντας μάφιν... Να χορταίνει το μάτι υπέροχα τοπία και το στομάχι υπέροχες γεύσεις!
    Να περνάς τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζηλεύωωωωω!!!!!!!!!!! Να έρθω κι εγώ;;;;; Πρέπει να είναι πανέμορφα!!!
    Να περνάς καλά Ντολμαδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα ελα φερε μου καφε ελληνικο και γω βαζω τα μαφινς!!!!! :) ειναι πολυ ωραια!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία ξενάγηση! Η Τσεχία είναι όντως μια χώρα πολύ όμορφη, αν κρίνω από την Πράγα που έχω επισκεφτεί.Και το Μπρνο δεν πάει πίσω. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την πραγα την εχω στα αμεσα σχεδια να την επισκεφτω!! ειχα παει ενα χειμωνα αλλα σαν τουριστας τωρα θελω να τη γνωρισω καλυτερα που εχω χρονο!!

      Διαγραφή
  8. Αχ ποσο σε ζηλευω...αχ ποσο σε ζηλευω.....ναι αχ ποσο σε ζηλευω!!!!
    Μου χει λειψει ενα ταξιδι στο εξωτερικο.....α δεν ξερω αν στο ειπα...αχ ποσο σεζηλευω!!!καλα να περνας ντολμαδακι,θελουμε και αλλες φωτο(ο νηστικος καρβελια ονειρευεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σου ευχομαι να κανεις κι εσυ συντομα ενα ταξιδακι!!! θα ρθουν πολλες φωτο κ συνταγες ετοιαμστειτε!!

      Διαγραφή
  9. Δυστυχώς όταν επισκέπτεσαι την Ευρώπη, η σύγκριση με την Ελλάδα μόνο ντροπή σε γεμίζει! Αν δεν είχαμε τη θάλασσα, τον ήλιο και τους αρχαίους, άνθρωπος δεν θα πατούσε!
    Είσαι τυχερή, πολύ όμορφη η πόλη που ζεις να την χαρείς όσο μπορείς πριν επιστρέψεις. Περιμένουμε κι άλλες φωτοξεναγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αυτη ειναι η αληθεια, και να μη θες μια σιγκριση θα την κανεις. εγω συγκρινω με την κοζανη που ουτε θαλασσα εχω ουτε ηλιο ουτε αρχαια αλλα εχω ποταμια πλατειες βουνα λιμνες και ειναι ολα παρατημενα!!! εδω εχουν ποταμι που κολυμπανε κ ειναι σα θαλλασα εριξαν και αμμο να ξαπλωνεις. παρκα μεγαλα περιποιημενα διαδρομες στο βουνο.. πολιτισμος... ερχονται φωτο και συνταγες!!

      Διαγραφή
  10. ΜΙα χαρα την περνάς Μις Ντολμαδίτσα!
    Μεσα στην δροσια και ευρωπαικη αυρα.
    Ασε η Ελλαδα ειναι χαμενη απο χέρι, ευγενεια+παιδεια, δεν γνωριζουμε ουτε τα βασικα.
    Αχ ναι βρε παιδι μου αυτο με τις ΒΔ χωρες που ειναι φλατ πολύ το ζουλευω...
    εδω στην Αθηνα μου εχει βγει ο τάκος, ανεβα-κατεβα ολη την ωρα. Και στο περίφτερω να πάω πρεπει να κατέβω σκαλοπάτια.
    Πω πω τι μαφινς ειναι αυτα μιαμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι με χτυπησε ο πολιτισμος στο δοξα πατρί!!! τελεια τα μαφινς και εννοειτε θα τα ξανακανω τωρα που βρηκα τα φρουτακια!!

      Διαγραφή