Παραδοσιακή Αρμιά Κοζάνης {λάχανο τουρσί}






.....ή αλλιώς «λάχανο τουρσί» στα πρωτευουσιάνικα!. Η αρμιά όπως είναι γνωστό είναι το κύριο συστατικό για τα γιαπράκια, το εθνικό φαι της Κοζάνης, μετά τους κεφτέδες και τα κιχιά. Την αρμιά την φτιάχνανε ανήμερα του αγίου Φιλίππου (14/11) και την ανοίγανε γύρω στα Χριστούγεννα να ετοιμάσουν τα γιαπράκια. 40 μέρες έπρεπε να μείνει το λάχανο μέσα στο βαρέλι για να είναι έτοιμο. Ειναι και ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα λάχανα τον χειμώνα. Εκτός απο τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες) τρώγεται και σε σαλάτα με λαδάκι λεμόνι και ξύδι.

Υλικά:

  • 6-7 λάχανα μέτρια, όχι πολύ σφιχτά
  • χοντρό αλάτι
  • νερό
  • 3 λεμόνια κομμένα στη μέση
  • μισό κουταλάκι ξυνό
  • πλαστικό βαρέλι που να κλείνει αεροστεγώς

Εκτέλεση:



1. Ανοίγουμε μ΄ένα μαχαίρι μια τρύπα αφαιρώντας το σκληρό μέρος του λάχανου.




2. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι και βάζουμε τα λάχανα μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι.

3. Ρίχνουμε μια δυο χούφτες αλάτι, ξυνό, τα λεμόνια και γεμίζουμε με νερό. Κλείνουμε καλά το βαρέλι

4. Κάθε 2-3 μέρες ανακατεύουμε τα λάχανα για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.


* Αν δεν θέλετε να κάνετε αρμιά γιατί δεν θέλετε τόσο μεγάλες ποσότητες ή σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο:
Αν έχετε χώρο στην κατάψυξη, πάρτε 1- 2 λάχανα. Κόβετε το κοτσάνι ανοίγοντας μια τρύπα. Ρίχνετε αλάτι μέσα και το χυμό απο ένα λεμόνι. Το κλείνετε σε μια σακούλα και το βάζετε στην κατάψυξη. Σε 2 βδομάδες είναι έτοιμο να κάνετε τα γιαπράκια! Το μόνο αρνητικό σε αυτό είναι ότι δεν θα έχετε αρμόζουμο για να συνέλθετε απ τα ξενύχτια των χριστουγέννων!

**κάποιοι μέσα στην αρμιά βάζουν και ρεβύθια ή καλαμπόκι...
Εκτύπωση

5 σχόλια:

  1. πως μου αρέσουν αυτά τα έθιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειδικα τα γιαπρακια που ειναι το σημα κατατεθεν μας, δεν προκειται να χαθουν απ την ιστορια μας!!!

      Διαγραφή
  2. Κάποιος αν έχει λίγο χρόνο ,ας μου εξηγήσει αυτό το λάχανο δεν θα είναι αλμυρό πολύ ,για να φτιάξουμε λαχανοντολμάδες; Και ποια είναι η διαδικασία του; Δεν ξέρω καθόλου κ τίποτα.Εγω μόνο όμω το λάχανο για ντολμάδες ξέρω.Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα σας. ναι ειναι αλμυρο αλλά όχι λυσσα! τρώγεται και σαν σαλατα ειναι χωνευτικό. γιαυτό δοκιμάζουμε την αρμια που λεμε, το νερο δλδ που κραταμε το λαχανο αν αλμυριζει το αριαωνουμε με νερο. το αλατι το θελουμε σαν συντηρητικό οπως πχ κανουμε τον γαρο για το τυρι

      Διαγραφή