.....ή αλλιώς «λάχανο τουρσί» στα πρωτευουσιάνικα!. Η αρμιά όπως είναι γνωστό είναι το κύριο συστατικό για τα γιαπράκια, το εθνικό φαι της Κοζάνης, μετά τους κεφτέδες και τα κιχιά. Την αρμιά την φτιάχνανε ανήμερα του αγίου Φιλίππου (14/11) και την ανοίγανε γύρω στα Χριστούγεννα να ετοιμάσουν τα γιαπράκια. 40 μέρες έπρεπε να μείνει το λάχανο μέσα στο βαρέλι για να είναι έτοιμο. Ειναι και ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα λάχανα τον χειμώνα. Εκτός απο τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες) τρώγεται και σε σαλάτα με λαδάκι λεμόνι και ξύδι.
Υλικά:
Υλικά:
- 6-7 λάχανα μέτρια, όχι πολύ σφιχτά
- χοντρό αλάτι
- νερό
- 3 λεμόνια κομμένα στη μέση
- πλαστικό βαρέλι που να κλείνει αεροστεγώς
Εκτέλεση:
2. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι και βάζουμε τα λάχανα μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι.
4. Κάθε 2-3 μέρες ανακατεύουμε τα λάχανα για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
* Αν δεν θέλετε να κάνετε αρμιά γιατί δεν θέλετε τόσο μεγάλες ποσότητες ή σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο:
Αν έχετε χώρο στην κατάψυξη, πάρτε 1- 2 λάχανα. Κόβετε το κοτσάνι ανοίγοντας μια τρύπα. Ρίχνετε αλάτι μέσα και το χυμό απο ένα λεμόνι. Το κλείνετε σε μια σακούλα και το βάζετε στην κατάψυξη. Σε 2 βδομάδες είναι έτοιμο να κάνετε τα γιαπράκια! Το μόνο αρνητικό σε αυτό είναι ότι δεν θα έχετε αρμόζουμο για να συνέλθετε απ τα ξενύχτια των χριστουγέννων!
**κάποιοι μέσα στην αρμιά βάζουν και ρεβύθια ή καλαμπόκι...
**κάποιοι μέσα στην αρμιά βάζουν και ρεβύθια ή καλαμπόκι...

πως μου αρέσουν αυτά τα έθιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήειδικα τα γιαπρακια που ειναι το σημα κατατεθεν μας, δεν προκειται να χαθουν απ την ιστορια μας!!!
ΔιαγραφήΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή