Νηστίσιμα τσουρέκια με Πατάτα




πατατοψωμο


Ένα, Δύο, τοστ
Ένα, Δύο, τοστ 
Λαμβάνει; 
είναι κανείς εκεί έξω ή τρέχετε στα ανθισμένα ανοιξιάτικα λιβάδια;; εδώ μας έχει φάει ο χειμώνας!! (όπως κ στην κοζανη που χιόνισε απο προχτές!)

Ελπίζω να μη με ξεχάσατε!!  Εγώ δε σας ξέχασα πάντως! Ζω και βασιλεύω!
Μια οι περίεργες ώρες στη δουλειά και οι γρήγοροι ρυθμοί, μια που μου μπλοκαρίστηκε το gmail γτ συνδέθηκα απο άγνωστη τοποθεσία (σημάδιιιιι να γυρίσω στηνΕλλάδα !!), μια η δισκοκήλη και μια ενα μικρό dolmadaki που μου χει πάρει τα μυαλά (οχι δεν γέννησα! απ το φαΐ είναι η κοιλιά... σούπερ θεία είμαι !) χάθηκα απ τον μπλογκο-κοσμο! 

Συν. οτι με όλα αυτά δεν έχω έμπνευση για νέα μαγειρέματα και έμεινα στα κλασσικά.

Τώρα όμως θα επανέλθω δριμύτερη......


Αν και δεν είμαι της νηστείας, νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα να δοξάσω αυτή τη συνταγή που έμεινε καταχωνιασμένη στο συρτάρι μου τόσα χρόνια.
Τσουρέκια νηστίσιμα, σιγά τον άθλο θα μου πεις.... Αλλά, εγώ θα σου πω περίμενε και θα δεις :)

Αυτά τα τσουρέκια που λέτε, είναι αρκετά διάσημα στην περιοχή μου , ειδικά απο πόντιες νοικοκυρές. Τη συνταγή αυτή την έχω απο την πεθερά της φίλης μου. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που με κέρασε τσουρέκι. Κόντεψα να φάω όλη την πλεξούδα!!! Είχα ζητήσει συνταγή και είπε θα ρωτούσε την πεθερά της. Μ αυτά κ με κείνα ξεχάστηκε η συνταγή.
Την επόμενη χρονιά, ξανά κέρασμα! χαρά εγώ. και τότε αποκαλύφθηκε το μυστικό!! Δε μου έδινε συνταγή γτ ήξερε οτι θα πω  μπλιαξ! 
Ενα σοκ το παθαίνεις στην αρχή, είναι η  αλήθεια/

Είναι σαν το σοκολατένιο κέικ με παντζάρια ή κολοκυθάκια! Η σαν γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι και καρότο... Η πατάτα, το άμυλο της βασικά, βοηθάει στο φούσκωμα και στο να αποκτήσει ελαστικότητα το τσουρέκι.

Επίσης την πατάτα την χρησιμοποιούσαν και σε ψωμί, σε κέικ αλλά και λουκουμάδες. Βλέπετε, έχουμε άφθονες καλλιέργειες πατάτας εδώ, οπότε την αξιοποιούμε.
Αυτό το ζυμάρι μπορεί να σας τρομάξει! Μη φοβάστε όμως .... μπορεί να κολλάει και να είναι σαν να σας τραβάει μέσα αλλά θα στρώσει σιγά σιγά. 


Υλικά για 6 τσουρέκια
  • 500 gr πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες
  • 500γρ ζάχαρη
  • 1 μαγιά νωπή
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερο
  • 1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
  • μαχλέπι κακουλέ ή ξύσμα πορτοκάλι με βανίλια
  • μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κιλά αλεύρι περίπου
Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε τις πατάτες  με τη ζάχαρη να λιώσουν
2. Προσθέτουμε τα υγρά και τα μυρωδικά. 
3. Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό και την ρίχνουμε στο μίγμα. 
4. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες και πλάθουμε τα τσουρέκια.  Αλείφουμε με μέλι αραιωμένο με νερό και πασπαλίζουμε σουσάμι
5. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 μέχρι να πάρουν χρώμα

*οι πατάτες να είναι καλά βρασμένες για να μπορέσουμε να τις λιώσουμε
** αλεύρι απλό για όλες τις χρήσεις όχι σκληρό. μπορεί να πάρει 1,5 κιλό μπορεί να πάρει και τα 2 κιλά ανάλογα το αλεύρι. σίγουρα θα χρειαστούμε κ λίγο για το πλέξιμο
**** το ζυμάρι αυτό πρέπει να είναι μαλακό και λίγο κολλώδες. μην ρίξετε πολύ αλεύρι γτ θα καταλήξει ψωμί.




Μη τρομάξετε αν δείτε κάνα κομματάκι πατάτας μέσα! ούτε που θα το καταλάβει κανένας

Όταν είναι ζεστά, δε μπορείς να σταματήσεις να τρως. Όταν κρυώσουν τα τυλίγετε με μεμβράνη και τα φυλάτε . Καλό είναι Αν τυχόν τα κρατήσετε πάνω απο 6 μέρες και έχετε ζέστη στο σπίτι καλύτερα βάλτε τα ψυγείο λόγο πατάτας.

Αν δεν είστε ριψοκίνδυνοι, μπορείτε να δοκιμάσετε τα κλασσικά νηστίσιμα τσουρέκια. Επίσης τα διάσημα τσουρέκια με ζαχαρούχο Η τα ολ ταιμ κλασικ, που μεγάλωσαν γενεές ολόκληρες! 


δείτε και το βίντεο < εδω >
Δεν έμεινα όμως στα τσουρέκια..... σου ετοίμασα και κάτι άλλο πατατένιο που πάλι θα αναφωνήσεις ΟΥΑΟΥΥΥΥ  !!! 
Περίμενε στο επόμενο ποστ ;) 


   MoOd: Φήμες λένε ότι αν δεν αλείψεις σοκολάτα στο πασχαλινό τσουρέκι, το αυγό σου θα σπάσει πριν καν το τσουγκρίσεις !   



Print Friendly and PDF

9 σχόλια:

  1. Γουάτ; Με πατάτα; Φαίνεται υπέροχο. Νομίζω θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οοο γες!!! με πατατα!! και κανεις δεν την καταλαβαινει ;)

      Διαγραφή
  2. Με γλυκοπατάτες θα είναι νόστιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σε ξεχνάμε,, don't worry!! :)

    Με αυτά που κάνεις πως να σε ξεχάσουμε?? χιχι
    Καλά φανταστικά είναι. Και πόσο φούσκωσαν. Απίστευτο.
    Πρώτη φορά τα ακούω με πατάτα. Τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. <3 μη με ξεχνατεεεε χαχαχαχα
      ναι ειναι πολυ ωραια κ χορταστικα.
      δοκιμασε να κανεις ζυμαρι για λουκουμαδες με πατατα !! ειναι πολυ ωραιο το ζυμαρι αυτο !

      Διαγραφή
  4. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!
    Δεν σ' έχουμε ξεχάσει βρε Ντολμαδάκι, αλλά εκείνο που βλέπω ότι όλες μας πια, γράφουμε λιγότερο και αφιερώνουμε σαφώς λιγότερο χρόνο στο blogging. Να είσαι καλά και να χαίρεσαι το/την ανηψάκι σου. Με το καλό στο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστωπολυ πηνελοπη μου!!!
      το χαιρομαι το χαιρομαι !!
      δεν ξερω αν φταινε οι υποχρεωσεις αν μεγαλωσαμε μεγαλωσαν κ αυτες! για μενα ξερω οτι φταιει η ξενιτια που μου στερησε την ορεξη κ εμπνευση κυριως να γραψω κ να μπω στην κουζινα...

      Διαγραφή