Τσουρέκια Νηστίσιμα





Ποιος μπορεί να κρατηθεί μέχρι το πάσχα για να απολαύσει τα μοσχοβολιστά τσουρέκια;;!! Η νηστίσιμη εκδοχή τους, θα σας ενθουσιάσει και μέχρι την ανάσταση που τελειώνει η νηστεία δεν θα μείνει ψίχουλο! Αρκετά πιο εύκολη απο τα κανονικά τσουρέκια και πιο λάιτ, για να μη μας ζώνουν οι τύψεις οταν τσιμπολογάμε ειδικά αν τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή πουρέ κάστανου! Επίσης είναι κατάλληλη και για διαβητικούς (την κάνουμε για τον πατέρα μου), για να μη μένουν παραπονεμένοι.

Υλικά (για 3-4 τσουρέκια):
  • 2 καλουπάκια μαγιά νωπή
  • μαχλέπι, κακουλέ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1,5 ποτ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερο χλιαρό
  • αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση:

1. Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά και το αφήνουμε τον χυλό σκεπασμένο με μεμβράνη και κουβέρτα για 30-45 λεπτά να φουσκώσει
2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ το αλεύρι
3. Προσθέτουμε το προζύμι και λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει απ τα τοιχώματα
4. Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (2 ωρίτσες)
5. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια
6. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν
7. Αφήνουμε το ταψί με τα τσουρέκια μέσα στο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά

* Μέσα στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς ή νιφάδες σοκολάτας
** Μόλις βγουν απ το φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει με νεράκι για να γυαλίσουν ή κουβερτούρα λιωμένη με λίγο σπορέλαιο



(τσουρέκια με σοκολάτα)
Print Friendly and PDF

4 σχόλια:

  1. Αν και νηστίσιμα, θα είναι νοστιμότατα και πολύ πολύ μυρωδάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη διαφορα απο τα κανονικά είναι και πιο ελαφριά και τρως χωρίς τύψεις!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια τσουρεκάκια και η ιδέα με τον πουρέ κάστανου είναι άπαιχτη!!! Με βάζεις σε πειρασμό να τα φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσουρέκι γεμιστο με πουρε καστανου είναι το ξακουστό τσουρέκι του Τεκερνλή στη Θεσσαλονίκη που ορμανε όλοι να το αγοράσουν και γίνεται χαμος!! Εγώ κάνω μαρμελάδα καστανο το χειμώνα κ γέμιζω τα τσουρέκια Απο πάνω λιωμενη κουβερτούρα και είναι κολαση!!!

      Διαγραφή