Γεία σας και χαράς και αέρα στα πανιά σας!
Τι κάνετε ; τελος το καλοκαίρι επιστροφή στη ρουτίνα.
Μετα το μπέργκερ πάρτυ ήρθε η ώρα του γκρικ γύρος πάρτυ!
Σπιτικός γύρος στο πι και φι πανεύκολα και νόστιμα. Χρόνια είχα να το κάνω, ούτε θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά. Μου φαίνεται τους καλόμαθα με κοψίδια και μαμαδοφαγητά και δεν έφτιαξα ένα σωστό σπέσιαλ σπιτικό φαστ φουντ.
Η δόση παρακάτω είναι αρκετή. Σχεδόν 24-28 πίτες για γύρο και αρκετό κρέας. Για 8 -10 άτομα είναι μια χαρά! Οι πίτες αποθηκεύονται άνετα στην κατάψυξη όταν κρυώσουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν βάση πίτσας ή σαν αραβικές πίτες σάντουιτς. Ή αν καμιά σας βγεί σαν φρίσμπι, τούβλο - όπως εμένα- χρησιμοποιήστε την σαν πατατάτι βουτώντας σε σάλτσα ή στον φούρνο εναλλάξ με σάλτσα, τυριά σαν ψευτολαζάνια -σουφλέ!
Υλικά για τον γύρο
- 1 κιλό Κρέας χοιρινό σε φέτες
- 1 μεγάλη Ντομάτα
- 1 Κρεμμύδι
- 1 Πιπεριά
- Ελαιόλαδο
- Πιπέρι
- Κόκκινο πιπέρι
- Ρίγανη
- Σκόνη μουστάρδας ή μιξ για γύρο
- Ξύδι
Για τις πίτες
- 800γρ-1κ Αλεύρι
- 1 Μαγιά
- 1,5 κούπα χλιαρό Νερό
- λίγο Αλάτι
- 1 κουτ γλ Ζάχαρη
- 1 κγ Μέλι
- Ρίγανη
Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε τον γύρο απ την προηγούμενη μέρα ή έστω 4-5 ώρες νωρίτερα για να μαριναριστεί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας με όλα τα υλικά. Οι ντομάτα-κρεμμύδι- πιπεριά χοντροκομμένα να βγάλουν τα υγρά και να δώσουν γεύση. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο
2. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, η οποία προεξέχει για να μπορέσουμε να το κάνουμε ρολό. Αρχίζουμε να "χτίζουμε " τον γύρο, βάζοντας τα φιλέτα κρέατος το ένα πάνω στο άλλο εναλλάξ με τα λαχανικά. Σαν να κάνουμε έναν κορμό σοκολάτας, παράδειγμα!
3. Σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα, σφιχτά σα ρολό, και επίσης καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι.
4. Ψήνουμε 45 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα. Για πιο τραγανό και ξεροψημένο, μπορούμε να απλώσουμε το κρέας στο ταψί.
5. Για τις πίτες, διαλύουμε την μαγιά με μισή κούπα νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί
6. Όταν έχει κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Το ζυμάρι θα είναι μαλακό και ελαστικό, όχι πολύ σφιχτό. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
7. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το κόβουμε σε μπαλίτσες ανάλογα πόσες πίτες θα κάνουμε. Αν θέλετε οι πίτες να είναι λεπτές, σαν αραβικές, θα ανοίξετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό πιτάκι. Αν τις θέλετε ψωμένιες, όπως του γύρου, δε θα τις ανοίξετε τόσο λεπτές.
8. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, το περνάμε με λίγο λάδι και βάζουμε μια μια τις πίτες να ψηθούνε. Οταν αρχίζει να φουσκώνει, το γυρνάμε απ την άλλη πλευρά
9. Σε μια σακούλα βάζουμε πετσέτα για να μην έρθει σε επαφή η καυτή πίτα με το πλαστικό, και τις κλείνουμε εκεί για να μείνουν μαλακές ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε τον γύρο
6. Όταν έχει κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Το ζυμάρι θα είναι μαλακό και ελαστικό, όχι πολύ σφιχτό. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
7. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το κόβουμε σε μπαλίτσες ανάλογα πόσες πίτες θα κάνουμε. Αν θέλετε οι πίτες να είναι λεπτές, σαν αραβικές, θα ανοίξετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό πιτάκι. Αν τις θέλετε ψωμένιες, όπως του γύρου, δε θα τις ανοίξετε τόσο λεπτές.
8. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, το περνάμε με λίγο λάδι και βάζουμε μια μια τις πίτες να ψηθούνε. Οταν αρχίζει να φουσκώνει, το γυρνάμε απ την άλλη πλευρά
9. Σε μια σακούλα βάζουμε πετσέτα για να μην έρθει σε επαφή η καυτή πίτα με το πλαστικό, και τις κλείνουμε εκεί για να μείνουν μαλακές ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε τον γύρο
και όταν πλέον είναι όλα έτοιμα, ξεκινάς τη συναρμολόγηση!!! που πίστεψε με είναι πιο εύκολη απ το να συναρμολογήσεις τραπεζάκι του ικεα !
ετοιμάζεις και σπιτικό τζατζικάκι - ή θα το κάνεις σωστά το πιτόγυρο ή μην το κάνεις - , τηγανίζεις και πατατούλες - βρες κατεψυγμένες να σε διευκολύνει γτ ολοι θα έχουν φάει μέχρι να κάτσεις και εσυ να φάς-, ντοματούλα, κρεμμύδι, μουστάρδα, κέτσαπ και έτοιμα!!!
Πιάσε δυο σπέσιαλ για μένα ;)
Για τις εκλεπτυσμένες τις παρέας αλλά και για μένα που χρυσοπλήρωσα το νέο κόκκινο κραγιόν μου, γύρος μερίδα στο πιάτο! Η πετσετούλα στα γόνατα έλειπε και ένας πρεύσβης.
Και φυσικά, το κλασσικό μερακλίδικο πιτόγυρο. Μπαμπάτσικο, χορταστικό, νόστιμο , σλουρπ!
Αν δε θελετε να περιμένετε τόσο πολύ για να ψηθεί, μπορείτε να απλώσετε το κρέας κατεθείαν στο ταψί. Ψήνετε πάλι με αλουμινόχαρτο ή καπάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ να βάλετε ελάχιστο νερό στο ταψί για να έχει υγρά να μην κολλήσει. Στα 20-30 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνεται στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλέστε την παρέα ή την οικογένεια μια κυριακή, ετοιμάστε σπιτικό γύρο και απολάυστε τα ζητωκραυγάσματα τους!!
Άνθρωπο που σας λέει "δεν τρώω γυρο" ή "δεν μ αρέσει" να τον φοβάστε!
Άνθρωπο που σας λέει "δεν τρώω γυρο" ή "δεν μ αρέσει" να τον φοβάστε!
Πω πω...λαχταριστά! Και ο γύρος τέλειος αλλά και οι πιτούλες φανταστικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ !! Ειναι ειναι μούρλια !!
ΔιαγραφήΞενιτεμενο μου παιδι.ποσο σου λειπουν τα πιτογυρα.φιλακια βρε και να περνας καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχχαχαχα ο σωστός ξενιτεμένος βρίσκει τροπο να ερθει κοντα στο πιτογυρο ;) φιλιαααα
ΔιαγραφήΜιλάμε για υπερπαραγωγή!! Ποιότητα.. Ποσότητα...και αγώνα δρόμου για το ποιος θα το γευτεί πιο γρήγορα ένα τέτοιο σουβλάκι, Αναστασία μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελοπη δεν προλάβαινε να τυλιχτεί το πιτογυρο !!! Πανω απ το ταψι όρμησαν οι πειναλες !! Χαχαχαχαχ
ΔιαγραφήΛατρευω να φτιαχνω σπιτι γύρο! Ειναι υπεροχηβκ η δικη σου πρόταση
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Αριάδνη !! Πλεον θα τον καθιερώσω μιας κ δύσκολα θα τον βρω εδω στα ξενα !
ΔιαγραφήΕντάξει ... μου τρέχουν τα σάλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμο. Οι πιτούλες τέλειες και οι εναλλακτικές που δίνεις σουπερ ;)
Φιλιά πολλα
Οταν οι πιτες σου βγαινουν παραπανω απ τα άτομα βρίσκει τροπο αξιοποίησης ;) αχαχαχα !! Ελα να κεράσω !
Διαγραφή