Σπιτικά Μπέργκερ (Ψωμάκια για σάντουιτς & Μπιφτέκια)



σπιτικα μπεργκερ

καλημέρα τι κάνετε ;
που σας πέτυχε ο 15αυγουστος; 
πάλι πλατσουρίζετε ;;; καλά κάνετε.... 

Τις προάλλες κάναμε μπεργκερ πάρτυ.
Ξέρεις, τα παραδοσιακά burger party που κάνει κάθε σωστός ξενιτεμένος. Νταξει μας έχει φάει και η μόδα τους, που μέχρι κι ο μπαρμπέρης στη γειτονιά έβγαλε στο μενού με κάθε κόντρα ξύρισμα δώρο ένα μπέργκερ....... 
Πας στο καφενείο του χωριού, παίρνεις το τσιπουράκι και αντί μεζέ τσουπ! μπέργκερ με κεφτέδες!!!! 
Μόδα είναι θα περάσει....

Τα μινι μπεργκεράκια μπορεί να τα θυμάστε απ αυτό το ποστ. Πιο εκλεπτυσμένα, πιο γκουρμεδιάρικα, για ενα σουαρέ ντε γκαλά. Με αυγό και βούτυρο στο ζυμάρι, αφράτα, μαλακά με ελαφριά γεύση και κεφτεδάκια μέσα. Τα σημερινά μπέργκερ είναι πιο "αντρίκια", πιο βαρβάτα, πιο χορταστικά , πιο πολύ μπεργκερ βρε φίλε καλοφαγά!! Με ζυμάρι κανονικό για ψωμί, που άνετα τρώγεται και σκέτο με κρατσανή κόρα για απολαυστικές βουτιές σε σαλάτες και φαγητά.


Εννοείτε το ψωμί σπιτικό, ζυμωτό αλλιώς τι homemade θα ήταν!! Σε στυλ χωριάτικο καρβελάκι. Άκρως χορταστικά και απολαυστικά. Βάζεις και λίγες πατατούλες απο δίπλα ή τσιπς και έτοιμο. Και δε το χρυσοπληρώνεις ;) 
Το πόσο μεγάλα θα κάνεις τα ψωμάκια εξαρτάται απο το πόσο πεινάς! Προσοχή γιατί διπλασιάζονται στο ψήσιμο. Μπορείς να βάλεις και σουσάμι, και παπαρουνόσπορο και οτι θες ή απλά τα αφήνεις σκέτα.
Το ζυμάρι απ τα ψωμάκια μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για την επόμενη φορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση πίτσας, κουλούρια, καλτσόνε και ψωμί . Επίσης τα ψωμάκια, ψημένα, μπορούν επίσης να αποθηκευτούν κατάψυξη.

ψωμακια για σαντουιτς


Υλικά:
Σπιτικά Μπέργκερ / Homemade Burgers

Για τα ψωμάκια
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 700μλ γάλα χλιαρό
  • Λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
  • Λίγο σπορέλαιο για το πλάσιμο
Για τα μπιφτέκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος –ή και λίγο χοιρινό-
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κουταλιά ξύδι ή ένα φλυτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
Εκτέλεση:
1.Ετοιμάζουμε πρώτα το ζυμάρι. Ανακατεύουμε 500γρ αλεύρι με τη μαγιά και λίγο αλάτι.
2.Σιγά σιγά προσθέτουμε γάλα και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε και αλέυρι μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι μαλακό και λίγο κολλώδες (800γρ αλεύρι περίπου)
3. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε το ζυμάρι να φουσκώσει
4.  Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά  και ζυμώνουμε πολύ καλά να είναι σαν πλαστελίνη. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα ψωμάκια και μετά θα τα πλάσουμε
5. Εφόσον φούσκωσε το ζυμάρι (1,5 ώρα περίπου) αρχίζουμε να κόβουμε κομμάτια και να τα δίνουμε στρόγγυλο σχήμα. ΠΡΟΣΟΧΗ  δεν το δουλεύουμε πολύ γιατί κολλάει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να το ταλαιπωρούμε. Μπορούμε να βρέχουμε τα δάχτυλα σε λάδι και να δίνουμε σχήμα στο ζυμάρι. Το πόσο μεγάλα θέλετε τα ψωμάκια, κόβετε και το ανάλογο ζυμάρι – προσοχή γτ διπλασιάζονται στι ψήσιμο-
6. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα στους 200 για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα για να μείνουν μαλακά
7. Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι. Λαδώνουμε τα χέρια και κάνουμε μπιφτεκάρες, μπαμπάτσικα, γιατί με το ψήσιμο μαζεύουν.
8 Ετοιμάζουμε τα μπέργκερ με ότι μας αρέσει. Απλά ή σπέσιαλ και απολαμβάνουμε!
*ΜΗΝ βάλετε ψωμιά, αυγά, και μη τα φορτώσετε με μυρωδικά! Όχι οτι θα σας κάνω ντα, αλλά το μπιφτέκι εδώ πρέπει να είναι κρέας  ζουμερό, να μην μπερδεύονται γεύσεις και μυρωδιές

For buns
• 1 kg of flour
• 2
packs yeast (1 pack=8gr)
700ml milk
•  pinch of salt and sugar
•  oil for the hands
For burgers
• 1 kilo ground beef
• 1 medium onion chopped
• Salt Pepper
• 1 tablespoon of  vinegar or ¼ cup red wine
.
1. Prepare the dough first. Mix 500g of flour with yeast and salt.
2. Slowly add milk and knead.
Mix together until you have a soft dough and little sticky (800g flour approximately)
3. put oil in a bowl and put the dough to double in size
4. Prepare the burgers by stirring all the ingredients and knead very well. Put it in the fridge until the breads are cooked 5.  When the dough is rise (about 1.5 hours), cut to pieces and give them a round shape.
WARNING we don’t work it too much because it  gets sticky. We can wet our fingers in oil and shape the dough.
6. Bake the breads in a baking sheet in 200C for about 30. Cover them with a towel to stay soft
7. Bake the burgers in a non-stick pan.

8 Prepare the burgers with  whatever you like and enjoy!

* DO NOT put bread, eggs, and do not load them with herbs! the burgers here must be juicy meat.



η σπέσιαλ εντίσιον: και μπέικον και αυγά και κασέρια και σαλατικά και τα πάντα όλα!!! Διότι έχουμε καιρό μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι να χτίσουμε κορμί !
 
συνταγη για ψωμακια

Είναι πολύ πιο εύκολα απ όσο φαίνονται.  Καλέστε την παρέα και απολαύστε τα με μπυρίτσα, σπιτικά κοκτέιλ ή μια παγωμένη πορτοκαλάδα/λεμονάδα (λουξ ή έψα) στην υγειά μου που τις πεθύμησα :( 

κι ενα "μινι" μπεργκερ με σπιτικό "μοχίτο" για να απολαύσουμε το GOT
Νέξτ πάρτυ είναι το "greek gyros" πάρτυ!!  Φυσικά, όλα φτιαγμένα απ τα χεράκια μας!
Προλαβαίνετε να έρθετε! Αρκεί να μου φέρετε μια πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα. Α! και λίγη φέτα και λίγο ελαιόλαδο. Και καμιά σοκοφρέτα. Δεν θα έλεγα όχι και σε κάνα μαρούλι και κολοκυθάκι. Επίσης φρέσκο ελληνικό καφέ, μια πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα. Μια σοκολάτα ιον αμυγδάλου και ένα κακάο σκόνη. Κάνα κιλό μήλα, κάνα καρπουζάκι, λίγα φασολάκια και αρακά. Και αν έχεις χώρο στην τσάντα πές μου να σου πω κάνα δυο ακόμα! ;) 

Μπορέις να δείς και το βιντεάκι ΕΔΩ
ΜοΟd: μου λείπει η κουζίνα μου και η αυλή μου......
Εκτύπωση

1 σχόλιο: