Petit Fours παστάκια mini κέικ



petit four

Μια μικρή παύση και επιστροφή στα γιορτάσια!!
Μια παύση για να σας κεράσω πτιφουράκια!
Αλλά..... δεν είναι τα γνωστά πτι φουρ 😉😉
Τις προάλλες κάλεσα τις συμπεθέρες για ενα coffee party. Τα παιδιά σχολείο, σύζυγοι σε δουλειές, να η ευκαιρία είπα για ενα πρωινό πάρτυ!

Καιρό είχαμε να μαζευτούμε για σουαρέ ντε γκαλά.

μπουφες

Τι καλύτερο να μαζεύεσαι με τις φίλες σου! Αλλάζει η ψυχολογία, φτιάχνει η μέρα σου!

Μπορεί να μην ήταν πλούσιο το μπουφέ, αλλά ήταν πρωϊνιάτικο {9 η ώρα μαζευτήκαμε!} οπότε άμα δεν ανοίξει το μάτι, τι να φας!

Μιας και ανασκουμπώθηκα να ετοιμάσω τις πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες {πρασόπιτα παραμονή & κρεατόπιτα ανήμερα} κράτησα λίγο ζυμαράκι και κουλούριασα μια σπανακοτυρόπιτα.
Ετοίμασα και τα τρουφάκια πορτοκαλιού, να βρίσκονται και τα χριστούγεννα.
Το σκηνικό συμπληρώθηκε απο τοστάκια και κάτι μπισκοτάκια που είχα στο ντουλάπι και ευτυχώς θυμήθηκα να τα βγάλω!

σπανακοτυρόπιτα

σοκολατακια πορτοκαλι

Την τιμητική τους όμως είχαν τα μίνι παστάκια. Μικρά κεκάκια, με γέμιση μαρμελάδα ή πραλίνα σοκολάτας και επικάλυψη γλάσο και σοκολάτα!
ευκολα παστακια

Αν και έχει επικρατήσει να συνδυάζουμε τα petit fours -πτι φουρ- με τα βουτυρένια μπισκότα με μαρμελάδα ανάμεσα, η κανονική τους μετάφραση είναι μικρός φούρνος,  αλλά σε ελεύθερη μετάφραση μικρά ζυμαροζαχαρωτά. Ειναι στο μέγεθος μπουκιάς και μπορεί να είναι είτε μπισκότο, είτε κεκάκια, είτε ζυμάρι, τα οποία στολίζουμε με κάποιο είδος γλάσου. Μπορεί να είναι και αλμυρά.

Το επικρατέστερο γλάσο είναι το υποβρύχιο βανίλια {fondant} αλλά και ένα πηχτό γλάσο με άχνη ζάχαρη, λίγο γάλα και λίγη γλυκόζη.
Εγώ δεν έβαλα γλυκόζη, μιας και δεν είχα. Στα 500γρ αχνη ζάχαρη = 1 κοφτή κουταλιά σούπας γλυκόζη.

Υλικά:(46-48 κομμάτια διστάσεις 3,5χ4εκ)
  • 1 δόση παντεσπάνι ή κέικ
  • μαρμελάδα ή πραλίνα
  • 450γρ άχνη ζάχαρη
  • γάλα
  • 150γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ/παντεσπάνι. Κατά προτίμηση θέλουμε λευκό και όχι σοκολατένιο. Είτε βανίλια ή πορτοκάλι ή λεμόνι. ΠΡΟΣΟΧΗ για το ψήσιμο θα ρίξουμε το μίγμα σε τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψάκι (ενδεικτικά 36χ27) με λαδόκολλα απο κάτω.
2. Όταν ψηθεί, το αναποδογυρίζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το τυλίγουμε με πετσετούλα να κρυώσει
3. Κόβουμε γύρω γύρω τις άκρες να το "καθαρίσουμε" να ευθυγραμμιστεί. Έπειτα, κόβουμε το κέικ στη μέση, οριζόντια. Αλείφουμε με μαρμελάδα ή πραλίνα σοκολάτας {εγώ το χώρισα στη μέση, μισό μαρμελάδα μισό πραλίνα}, βάζουμε το άλλο μισό  απο πάνω και το βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα να σταθεροποιηθεί για να το κόψουμε χωρίς να ψιχουλιάζει.
4. Μετράμε τις πλευρές και κόβουμε ίσα κομματάκια, συνήθως τετράγωνα.
5. Ετοιμάζουμε ένα γλάσο απο άχνη κοσκινισμένη με γάλα {αν θέλουμε χρωματίζουμε} ή λιώνουμε σοκολάτα σε μπεν μαρί με λίγο σπορέλαιο. Για το γλάσο, κοσκινίζουμε την άχνη και σιγά σιγά προσθέτουμε γάλα μέχρι να πετύχουμε ένα πηκτό γλάσο αλλά να τρέχει απ το κουτάλι.
6. Βάζουμε τα κομματάκια σε σχάρα και τα περιχύνουμε με το γλάσο. Κάτω απ τη σχάρα βάλτε ένα βαθύ πιάτο να μαζεύετε το γλάσο και να το ξανά χρησιμοποιήσετε
7. Στολίζουμε με κας κας ή τρούφα ή σχέδια με ζαχαρόπαστα ή ζαχαρωτά. Τα αφήνουμε σε ένα δίσκο να στεγνώσουν και μετά τα φυλάμε σε ένα ταπεράκι. Για 3-4 μέρες διατηρούνται άνετα εκτός ψυγείου

παντεσπανι





Έχουμε 2 επιλογές στο κόψιμο:

* Η να το κόψουμε οριζόντια στη μέση όπως στις τούρτες 

* Η αν το κάνετε πολύ λεπτό να το κόψετε στη μέση και να βάλετε το ένα πάνω στο άλλο.


*ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑ. το γλασο αφού το ετοιμάσετε, αφήστε το λιγο να σταθεί για να έχει καλύτερη υφή και να είναι πιο σταθερό

**Ενα άλλο γλάσο, και πιο ωραίο, είναι να λιώσετε υποβρύχιο βανίλια και να καλύψετε τα παστάκια. Λιώνετε σε μπεν μαρί ή σε κατσαρολάκι {χωρίς την μαύρη επίστρωση}, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σαν πηχτό σιρόπι.


μινι κεκακια

Τελικά έγιναν πολύ χαριτωμένα!!! Αφού και η βασίλισσα της Αγγλίας τα ζήλεψε και έφτιαξε και αυτήν!
Μπορείτε να πειραματιστείτε σε γεύσεις και στολισμούς. Με τα χαρτάκια είναι ιδανικά για κεράσματα πχ γενέθλια, γιορτές, βαφτίσεις.

παστάκια

βίντεο συνταγής  {εδώ}

Και που λες, είχα και τα τυχερά μου εχτές! Αντί να κεράσω, κεράστηκα σούπερ τούρτα! Η σακούλα με το ταπεράκι μπορεί να έγινε φραπές μέχρι να φτάσω σπίτι, αλλά ευτυχώς δεν χάλασε την γεύση της τούρτας!
Τα τυχερά του "επαγγέλματος"!!!


Μου έδωσε και τη συνταγή, ένα απλό κέικ χωρίς γάλα, με βούτυρο όχι σπορέλαιο. Ψήσιμο σε ταψί με λαδόκολλα. Το αναποδογυρίζουμε, βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε στη μέση και βάζουμε λίγη κρέμα.
Για την θεϊκή κρέμα, κάνουμε βουτυρόκρεμα σοκολάτας με 250 βούτυρο Fl*** και 250 άχνη κοσκινισμένη. Όταν γίνει σα κρέμα θα προσθέσουμε και 3-4 κουταλιές πραλίνα σοκολάτα. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε 200γρ κρέμα γάλακτος. Όταν ενσωματωθεί, ανακατεύουμε με σπάτουλα και έτοιμη! 
Διακοσμούμε με τρούφα -η οποία κόλλησε στο καπάκι!-

*συμβουλή Dolma αν δε θέλετε βουτυροκρεμα, δοκιμάστε το απλό: σαντιγί με πραλίνα!!! αφράτη ωραία σοκολατένια σαντιγί 

Τώρα βουρ στην κουζίνα για τις πρωτοχρονιάτικες ετοιμασίες!!

ΜοΟd: κάτι άλλαξε...
Εκτύπωση

2 σχόλια: