Πίτα Μπουγάτσα με Τυρί



mpoygatsa me tyri
  
μετά το σοροπιαστό σάμαλι, ήθελα κάτι αλμυρό να στανιάρω!
Την πρωτομαγιά την τσακώσαμε με μια πιτούλα! αλλά όχι όποια κι όποια!
Καιρό ήθελα να φτιάξω μια περιποιημένη μπουγάτσα, όχι τόσο για να φάω αλίμονο! αλλά γιατί είδα οτι δεν την έχω περάσει τη συνταγή εδώ.

Η μπουγάτσα ως γνωστόν θέλει φύλλο κρούστας να γίνει τραγανή, να κλείσεις τη γέμιση σα  φάκελο.

Αν την έκανα έτσι ποιος να πρωτοπρολάβει να φάει ! Γιαυτό σκέφτηκα να την κάνω σαν πίτα με φύλλο σφολιάτας.  Όμως,  ενέδωσα στον πειρασμό και πήρα έτοιμη σφολιάτα! διότι αν δεν αλητεύσουμε τώρα που είμεθα νέες νοικοκυρές, πότε ..?? 


mpoyg;atsa


Το ακαταμάχητο στην μπουγάτσα είναι η γέμιση!!! σιμιγδαλόκρεμα βελούδινη.
Η διαφορά της με την μπεσαμέλ είναι οτι το σιμιγδάλι την κρατάει κρεμώδη και αφού κρυώσει, δε σφίγγει.
η βάση για μπουγάτσα είναι ίδια : γάλα και σιμιγάλι.
απο κει και πέρα ανάλογα τα γούστα και την όρεξη βάζουμε είτε ζάχαρη για γλυκιά είτε τυρί για αλμυρή.
Επίσης εκτός απο τυρί μπορούμε να ρίξουμε ζαμπόν - κασέρι,  μανιτάρια, κοτόπουλο με πιπεριές, κλπ ενώ αντί για σκέτη ζάχαρη και βανίλια λίγη σοκολάτα να λιώσει ή κακάο, φρούτα, κανέλα, λικέρ, ξηρούς καρπούς κλπ 

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 4 φλ γάλα
  • 1 φλ σιμιγδάλι
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κρόκο αυγού
  • λίγο βούτυρο
  • τυρί φέτα
Εκτέλεση:
1. Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα αν την είχαμε κατάψυξη
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα για να κρυώνει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί.
3. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να γίνει σα κρέμα. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το ασπράδι χτυπημένο και λίγο τυρί θρυμματισμένο. Αφήνουμε να κρυώσει
4. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με τον πλάστη. λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι και το βάζουμε μέσα προσέχωντας να έχει αρκετό περίσσιο στα πλαϊνά για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη γέμιση.
5. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα αφού κρύωσε, για να μη λασπώσει το φύλλο. Πασπαλίζουμε και τυρί φέτα και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Κλείνουμε καλά τις άκρες μεταξύ τους
6. Χαράζουμε τα κομμάτια και αλείφουμε με τον κρόκο αυγού. 
7. Ψήνουμε στους 200 για 45 λεπτά {ανάλογα το φούρνο μπορεί να είναι από 40-50'} εγώ στα 40' έσβησα το φούρνο την κατέβασα κάτω να πάρει και απο κάτω χρώμα. Είναι ωραία φουσκωτή όταν βγαίνει αλλά όταν κρυώνει κάθεται το φύλλο, ξεφουσκώνει.




*προαιρετικά πασπαλίζουμε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
**μέσα στη γέμιση μαζί με το τυρί μπορείτε να τρίψετε λίγο κεφαλογραβιέρα ή κασέρι

***σιμιγδάλι εγώ έβαλα ψιλό αλλά και χοντρό μπορείτε να βάλετε! οτι έχει το ντουλάπι!

****μπορεί να γίνει και ατομικά πιτακια αν κόψετε τη σφολιάτα σε μικρά στρόγγυλα η τετράγωνα! 


Μιας και τον Μάη η φύση είναι ανθισμένη και μαζεύουμε λουλουδάκια, είπα να κάνω λουλουδάτη την πιτούλα να είναι στο κλίμα της ημέρας!
η τσαχπίνικη λουλουδάτη πινελιά πάνω στην πίτα έκλεψε την παράσταση!



οοοοοχιιιι δεν έβαλα την 100φυλλη 30φυλλιά μου πάνω στην πίτα!


αυτή θα καταλήξει σε γλυκό κουταλιού
έκοψα λίγο φύλλο απ το κάτω που περίσσευε και έφτιαξα αυτά τα "τριανταφυλλάκια"


όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, ανοίγω το ζυμάρι και κόβω στρόγγυλα με ένα ποτήρι μικρό. βάζω 4 το ένα πάνω στο άλλο και τυλίγω ρολό απο κάτω προς τα πάνω.
κόβω το ρολό στη μέση και τσουπ! άνθισαν 2 λέλουδα! ανοίγω λίγο τα "πέταλα να φαίνεται ωραίο και να μοιάζει με λουλούδι και το "κολλάω" στην πίτα με λίγο κρόκο αυγού απο κάτω.


σφολιατα πιτα

ΜοΟd: κάποιες φορές θες 1-2 λεπτά να ξεφύγεις απ την καθημερινότητα.... τι καλύτερο αν έχεις ένα τέτοιο πάρκο, όπως εδώ κοζάνη ,να σεργιανίσεις


Εκτύπωση

16 σχόλια:

  1. Καθ'ότι Σερραία λατρεύω την μπουγάτσα με τυρί εξίσου με την κρέμα! Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωωωωωωωωω σερραικη μπουγατσα ειναι εκτος συναγωνισμου!!! τι να πει η δικια μου μαιμου μπουγατσα!!! εγω ειμαι του αλμυρου ;) χροναι πολλα και καλον μηνα!

      Διαγραφή
  2. Εντάξει.. τον γράπωσες τον Μάη για τα καλά με την πανέμορφη πίτα σου.
    Συμφωνώ σε όλα όσα λες για την συμιγδαλόκρεμα. Είναι καταπληκτική στην αλμυρή της εκδοχή. Δεν παίζεται.
    Να σου πω την αλήθεια μου, κι εγώ έτσι θέλω να πιάνω το Μάη... με βρώσιμα λουλούδια πάνω σε υπερτέλειες πίτες! Τέρμα!! Ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο πλέον!!!!

    Χρόνια πολλά είπαμε????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειπαμε να τα πουμεεεεεε?????? χρονια πολλλλλλααααα καλο μηνα :)
      λες να κανω ανθοκομικη με πιτολέλουδα?? χαχαχα
      αχ κ οπως ειναιζ εστη ζεστη ειναι ολα τα λεφτα πςςς

      Διαγραφή
  3. Η κρέμα της μπουγάτσας είναι πραγματικά ανεπανάληπτη.
    Έχει αυτή την απίστευτη υφή που με ενθουσιάζει και με παρασύρει τόσο ώστε να είναι αδύνατο να αρκεστώ σε ένα μόνο κομμάτι.
    Η αλμυρή εκδοχή γευστικότατη και σούπερ λαχταριστή!
    Πολύ μου αρέσει η ανοιξιάτικη πινελιά με τα λουλουδάκια!
    Και το πάρκο σας πολύ το ζήλεψα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα ερμιονη μου!! οντως ενα κομματι δε φτανει ! τετοιο παρκο μας το ζηλευουν και οι ευρωπες :P

      Διαγραφή
  4. Πάλι μπερδευτηκα... μπουγατσα 'δω χάμω ειναι γλυκό πράμα. Δεν ειδα την κανελα/άχνη απο πάνω και λέω τι εγινε ρε παιδιά, χα χα.
    Πολύ ωραιο το ντεσεν με τα λέλουδα ;)

    Καλά σεργάνια κορίτσι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα εμεις εννοουμε την αλμυρη με τυρι ;) χαχαχαχα
      το ντεσεν μοδατο και σταϊλις!

      Διαγραφή
  5. Tι να πω...ωραία εμφάνιση, ωραία γεύση!!
    Η γέμιση φοβερή. Θέλω το κομμάτι μου αμέσως μόλις βγει απο το φούρνο.
    Και τα τριανταφυλλάκια έδωσαν μια μαγιάτικη νότα στην πίτα ;-)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάει για δοκιμή το συντομότερο!!!! Μέρες θέλω να κάνω μία τυρόπιτα και να είναι ζουμερή από μέσα. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι παρόμοιο και μόνο με τις φωτογραφίες με έπεισες!! ;) Έχω φίλους Κοζανίτες εδώ οπότε θα την πάω και για testing μετά να μου πουν αν την πέτυχα!! Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! αααα χαιρετισμους απο την πατριδα δωσε!!! χαχαχα
      πες τους μοιαζει με την μπουγατσα του Θωμα ;)
      καλο σαβατοκυριακο καλη επιτιχια και καλοφαγωτη

      Διαγραφή