θα μας κρεμάσουν...κυδώνια!




Κυδώνια γλυκό κουταλιού, κυδώνια με κρέας, κυδωνόπαστο, τάρτα με κυδώνια κλπ

τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, τελευταία του φθινοπώρου, μιας και σιγά σιγά μπαίνουμε στον χειμώνα, επέλεξα να δοξάσω το αγαπημένο μου κυδώνι. 
Το κυδώνι είναι το χρυσό μήλο {έναν τίτλο που μοιράζεται και με τον Λωτό!}

Μιας και μεγάλωσα με μια κυδωνιά στην αυλή {τώρα δεν υπάρχει}, πάντα θυμάμαι να υπάρχει γλυκό κουταλιού κυδώνι στο σπίτι!! το χέρι να μας έκοβες, σιρόπι από κυδωνάτο θα έβγαινε!!

Επίσης εδώ στην Κοζάνη τα τιμάμε και σα φαγητό με κρέας!! ω ναι!! όπως έλεγε και η γιαγιά μου "τα κυδώνια είναι η πατάτα του φτωχού". Άσχετα που στις μέρες θεωρείται γκουρμεδιάρικο και πιο ακριβό απ την πατάτα.

Φέτος ρημάξαμε τις κυδωνιές {Νόμος, ότι πέσει στο δρόμο ή είναι έξω απ το φράχτη είναι δημόσιο κέρασμα} και ανασκουμπωθήκαμε. Για γλυκό κουταλιού ξεκινήσαμε και πήραμε φόρα και για άλλα.




Επειδή πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι, κάθε φορά που κάνω κουταλιού ή μαρμελάδες ορμάω στην κατσαρόλα .... και μετά απορώ γιατί από 3 κιλά φρούτο φτάνει σχεδόν 1 στο βάζο :P



ανασκουμπωθείτε λοιπόν:

Κρέας με κυδώνια


  • κρέας είτε μοσχάρι είτε χοιρινό σε κομματακια
  • κυδώνια καθαρισμένα
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο πελτέ
  • τριμμένο κρεμμύδι
  • ένα σφηνάκι κρασί
  • προαιρετικά κάστανα, σταφίδες, κάστανα

Εκτέλεση:
1. αν χρησιμοποιήσουμε μοσχάρι το βράζουμε να μαλακώσει. Σε ενα τηγάνι σωτάρουμε τα κομματάκια απ το κρέας με το τριμμένο κρεμμύδι.
2. Προσθέτουμε το κρασί, τον πελτέ τα κυδώνια κομμένα σα πατάτες και λίγο νερό. Καπακώνουμε και αφήνουμε να βράσει /*αν θέλουμε και σταφίδες , κάστανα κλπ

3. Προς το τέλος  αλατοπιπερώνουμε 

*ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσει κανείς τα κυδώνια απο τις πατάτες!! μπορεί να έχουν λίγο ξυνούτσικη γεύση αλλά αν βάλετε κ μια πατατούλα μέσα για τη γεύση, δεν θα ξεχωρίζει το κυδώνι


Τάρτα με κυδώνια

η δόση αυτή είναι για μια μικρή τάρτα 8 κομματάκια περίπου.
έπρεπε να βάλω 2 κυδώνια να γίνει χορταστική.
επειδή το κυδώνι είναι λίγο ξινούτσικο αν θέλετε βάλτε περισσότερη ζάχαρη


  • 2 φλ αλεύρι
  • 150 γρ βούτυρο απ το ψυγείο
  • νερό
  • αλάτι
  • 1 αυγό {μπορεί να παραλειφθεί}
  • 1 μεγάλο κυδώνι ή 2 μικρά
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
Eκτέλεση:
1. ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλατι να γίνει σαν άμμος το μίγμα και προσθέτουμε το αυγό και σιγά σιγά νερό  ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη
2. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30΄πριν τη χρησιμοποιήσουμε
3. Καθαρίζουμε τα κυδώνια τα κόβουμε σε μισοφέγγαρα λεπτές φέτες
4. σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο το μέλι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα κυδώνια και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

5. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Αφού κρύωσαν τα κυδώνια, τα βάζουμε πάνω στη ζύμη και ρίχνουμε και το σιρόπι τους
6. Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά περίπου


σκέτη η τάρτα δεν λέει και πολλά, αλλα με παγωτό, γιαούρτι, σαντιγί ή βουτυρόκρεμα είναι ολ δε μόνεϋ!!!!
εγώ την εγκαινίασα με το φετινό κουταλάτο και ολίγη βουτυρόκρεμα που είχα ξεχασμένη στο ψυγείο.

κυδώνια ψητά / γλυκό κουταλιού στο φούρνο


μια άλλη γκουρμεδιάρικη πρόταση, και μάλιστα η αγαπημένη μου, είναι τα ψητά κυδώνια!!! δεν υπάρχει καλύτερο! 
υπάρχουν 2 τρόποι ψησίματος για διαφορετικούς λόγους ο καθένας

1ος τρόπος απλό ψήσιμο

όπως και τα ψητά μήλα


τρίβουμε με μια πετσετούλα τα κυδώνια να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε πάλι με την πετσέτα. τα κόβουμε στη μέση ή στα 4 καθαρίζουμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ με την φλούδα από πάνω. Ραντίζουμε με λίγο κρασί ή κονιάκ και ρίχνουμε λίγο νερό στο πυρέξ. Ψήνουμε περίπου μια ώρα. στο μισάωρο περίπου τα γυρνάμε ανάποδα και περιχύνουμε με το ζουμάκι
Προαιρετικά, στην αρχή μπορούμε να ρίξουμε λίγη ζάχαρη και μέλι και να ψήσουμε.
Είναι τέλεια με μαρμελάδα απο πάνω ή με γιαούρτι

2ος τρόπος γλυκό κουταλιού 
Τα κυδώνια γίνονται υπέροχο γλυκό κουταλιού στο φούρνο. Το μυστικό τους είναι το κρασί!


το κάθε κυδώνι το κόβουμε στα 8 αφού το πλύνομε ΚΑΙ το ξεφλουδίσουμε.
τα αραδιάζουμε στο πυρέξ, ρίχνουμε ζάχαρη και κόκκινο κρασί με ελάχιστο νερό ισα ισα να τα καλύψουν ως στη μέση. 
ψήνουμε γυρνώντας τα που και πού μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει το σιρόπι
υπολογίζω, 2 φλυτζάνια ζάχαρη 1 φλιτζάνι κρασί και μισό φλιτζάνι νερό

και τα 2 τα φυλάμε σε ενα ταπεράκι. δεν χρειάζονται ψυγείο αν καταναλωθούν άμεσα. τα ψητά κυδώνια γίνονται και στην κατσαρόλα φυσικά!! με κρασί κανέλα ζάχαρη! αλλά όταν έχεις να κάνεις αρκετά ο φούρνος βολεύει.

και για να δείτε πόσο τα αγαπάμε τα ψητά κυδώνια, ορίστε το γλυκό απο ταβέρνα!! χαλβάς σιμιγδαλένιος και κυδώνι ψητό! ουάου !



πελτές κυδώνι

Πολλοί μπερδεύουν τον πελτέ με το παστοκύδωνο / κυδωνόπαστο. Μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο ακριβώς.
Ο πελτές είναι σα ρευστό ζελέ και χρησιμοποιείτε σα μαρμελάδα αλλά και σαν τάτσ γκουρμεδιάς σε γλυκά και φαγητά.
Το παστοκύδωνο είναι πιο συμπυκνωμένο, σα πολύ σφιχτό ζελέ σα σφιχτή μαρμελάδα.  Στη λευκάδα το έχουν σαν παραδοσιακό μέσα σε ζελατίνες
Το μόνο που χωρίζει αυτά τα δύο είναι η ποσότητα ζάχαρης και η διαδικασία παρασκευής


Ο πελτές είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια απ τα κυδώνια.
Σε μια  κατσαρόλα τα βάζουμε όλα μαζί ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη και ελάχιστο νερό.

Βράζουμε μέχρι να δέσει σα σιρόπι. Στραγγίζουμε τις φλούδες καλά με ένα τουλπάνι να πάρουμε όλο το ζουμί και την πηκτίνη.

βάζουμε σε ένα ταψάκι / ταπεράκι και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει λίγο. Ανάλογα πόση ζάχαρη θα ρίξουμε θα πήξει παραπάνω. ΠΡΟΣΟΧΗ την αναλογία νερού.

Για το παστοκύδωνο, βράζουμε τα κυδώνια να γίνει πολτός μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τούλι. Στραγγίζουμε πολύ καλά να πάρουμε το ζουμί. Το ζουμί το αφήνουμε στην άκρη και το κάνουμε πολτό ενώ τον πελτέ τον βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη. Για 1 ποτήρι πολτό = 1 ποτήρι ζάχαρη. 
Όταν βράσει και γίνει σφιχτό το αδειάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή ινδοκάρυδο ή αμύγδαλα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Το αναποδογυρίζουμε και κόβουμε κομμάτια. Το φυλάμε σε τάπερ αεροστεγή να μην έρχεται σε επαφή με υγρασία.


και τέλος αφιερωμένο από τη συμπεθέρα Α, πάστα φλώρα με γλυκό κυδώνι!! 
το βιντατζ πιάτο το θέλω για τη συλλογή της προίκας....


ΜοΟd: ετοιμάζω ταπεράκια για ταξίδι
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Το ένα καλύτερο από το άλλο! Κι εγώ, που κρατάω από Ήπειρο, το ξέρω το κυδώνι με το κρέας και ταιριάζει υπέροχα!!
    Έχω ένα βάζο γλυκό κυδώνι, μου έδωσες ιδέα για την πάστα φλώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ταιριάζει λέει!!!! μικρη το σνομπάριζα τωρα του δίνω και καταλαβαίνει!!!
      ωωωωω τελεια θα γίνει με κυδωνι!

      Διαγραφή
  2. Όλες οι συνταγές σου με κυδώνια είναι υπέροχες, ο Δημήτρης έκανε κι όλας γλυκό κυδώνι από τα δικά μας.Είχαμε υπέροχα κυδώνια ούτε ένα σημάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι συλλογικές αναρτήσεις σου μου αρέσουν πολύ Αναστασία!
    Και στην προκειμένη περίπτωση μου αρέσει που μας δίνεις τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το κυδώνι.
    Ο συνδυασμός του με κρέας και η εκδοχή του ως γλυκό του κουταλιού έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω ερμιονη μου!! :)
      η αληθει αειναι οτι το κρεας με κυδωναι το λατρεψα τωρα που "μεγαλωσα" !!!

      Διαγραφή
  4. Είναι αυτά που "χάζευα" τις προάλλες κι' έλεγα από όλα όσα φαίνονται στις φωτογραφίες σου Αναστασία τα κυδώνια είναι που ζηλεύω!!
    Ε, τώρα ζηλεύω κι΄ένα ψητό κυδωνάκι αλλά και την ταρτούλα επίσης...όχι ότι με την πάστα φλώρα πως θα είχα πρόβλημα... Λέμε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζήλεψα την τάρτα με κυδώνια!! Γιαμ γιαμ!! Καλό ταξίδι εύχομαι ντολμαδάκι μου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα υπέροχα και κανένα δεν θα σνόμπαρα αλλά αυτή η τάρτα είναι μια τρέλα και τη θέλω κι εγώ σε πακετάκι με... ονοματεπώνυμο!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή