Μοσχαράκι σουπίτσα, σεργιάνια και ετοιμασίες




καλημέρα πέρα ως πέρα!!! τι κάνετε πως είστε;;
Μην τρέχετε να πάρετε βαλίτσες!! δεν πάμε πουθενά. δεν έχει άλλη τσεχία {προς το παρών...} τώρα σεργιάνι στην εξωτική κοζάνη!!!
Εδώ από το Σαββάτο έβρεχε μέχρι χτες!! λόντον γίναμε! Όχι τίποτα άλλο αλλά μας χάλασε και τις βόλτες στο πανηγύρι, με τη βροχή δεν μπορούσαμε να σεργιανάμε για πολύ. 
Τα μάθατε τα νέα;; από αυτή τη βδομάδα θα έχουμε νέα στήλη στο dolmadaki! Μιας και όλες είμαστε μοντέλα και προσέχουμε τι τρώμε {μη γελάτε θα κάνετε ρυτίδες και μετά θα γελά η ζιζέλ}, η αδερφή μου Εμμανουέλα, απ τας εξωτικάς Τσεχίας, θα μας δίνει συνταγές βασιζόμενες στην Dukan δίαιτα.
Στο μενού πάνω θα δείτε την κατηγορία Dukan. Εκεί θα βρείτε τα λινκ για γλυκά, αλμυρά, φαγητά κ.α. Ηδη μας έδωσε την πρώτη συνταγή που είναι τα παγωτάκια Μόκας 
Η εμμανουέλα και οι φίλες της δοκιμάζουν αυτή τη δίαιτα, που απ οτι ξέρω γίνεται χαμός. Αν είστε κι εσείς φαν ή απλά θέλετε να δοκιμάσετε πιο λάιτ εκδοχές ελάτε στην παρέα μας. Στη σελίδα Dukan του Dolma η Εμμα θα σας λύσει απορίες σχετικά με τις συνταγές. 

Απο το σάββατο μέχρι σήμερα είχαμε την καθιερωμένη εμποροπανήγυρη που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη τρίτη του οκτώβρη. Το τι σουβλάκι και λουκάνικο έπεσε αυτές τις μέρες δεν φαντάζεστε!! Την τιμητική του φυσικά είχε ο χαλβάς φαρσάλων, ο πανηγηριώτικος χαλβάς!!!


κάθε νοικοκυρά ετοιμάζει ένα ταψάκι να κερνά τους μουσαφειραίους {μιας και όλοι βγαίνουν για τα ψώνια στο πανηγύρι μετά πάνε και απο έναν καφέ σε όσους είναι εκεί κοντά.} οι νοικοκυραίοι αγοράζουμε απ το πανηγύρι λίγο, έτσι για το καλό και τον σπιτικό τον κερνάμε! Παρόλο που είμαι φαν του σιμιγδαλένιου, έφτιαξα κι εγώ ένα μικρό ταψάκι τηρώντας την παράδοση!!

Όπως είπα έξω χειμώνιασε σιγά σιγά, κι ας έβγαλε ήλιο σήμερα!! Ο καιρός σηκώνει σούπα. Η αγαπημένη μου είναι το κριθαράκι με μοσχάρι καρότα και σέλινο!! Και χωρίς μοσχάρι αν είναι ακόμα καλύτερα δεν με χαλάει! 
Αν και σας κρυώνει η κοιλίτσα βουρ στην κουζίνα...! 

Υλικά:
  • μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κομματάκια
  • καρότα ψιλοκομμένα
  • σέλινο ψιλοκομμένο {το πράσινο μέρος όχι τη ρίζα}
  • κριθαράκι
  • αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
  • ελαιόλαδο
  • μισή πιπεριά
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • λίγο πελτέ

Εκτέλεση:

1. Βράζουμε το κρέας. Καλό είναι μόλις αρχίσει να βράζει να πετάξουμε το πρώτο νερό και να συνεχίσουμε το βράσιμο με καθαρό νερό. Το στραγγίζουμε αλλά δεν πετάμε το νερό
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με την πιπεριά και τα καρότα. Βάζουμε και τα κομμάτια κρέας να πάρουν ενα τσιγάρισμα.
3. Ρίχνουμε το σέλινο, την ντομάτα και τον πελτέ. Ρίχνουμε και το νερό που έβρασε το κρέας και λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί. Αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο μπούκοβο
4. Τέλος προσθέτουμε το κριθαράκι.Προσθέτουμε κι άλλο νερό αν χρειαστεί για να είναι σούπα. Το κριθαράκι θα τραβήξει το περισσότερο νερό. Ανακατεύουμε να μην κολλήσει. Το κριθαράκι δεν θέλει πολύ. 10 λεπτά υπολογίστε και είναι έτοιμο μόλις μαλακώσει.


ΜοΟd: μια βδομάδα έμεινε.... δεν θέλω να μεγαλώώώσωω σνιφ σνιφ. Μέχρι να ετοιμάσετε το φαί, φεύγω για μια τελευταία βόλτα στο πανηγύρι !!! κερνάω κοψιδάκια και χαλβά!


Εκτύπωση

36 σχόλια:

  1. Σουπίτσα πεντανόστιμη, ό,τι πρέπει για τις ψυχρές νύχτες! Για τον χαλβά δεν έχω λόγια, αγαπημένη μου γεύση από το παζάρι της Λάρισας που πήγαινα μικρή με τον παππού μου! Λουκάνικο σε ψωμί και χαλβάς για επιδόρπιο. Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα αμαλια!!! ναι!! κλασσικη σταθερη αξια το λουκανικο κ ο χαλβας!! στη λαρισα εχετε και πιο μεγαλο παζαρι το ειχα επισκεφτει 2 φορες!! ντισνειλαντ!!

      Διαγραφή
  2. ντολμαδακι μου ωραιο το φαγητο.μεζεστο ψωμακι οτι πρεπει.χωρις παρεξηγηση απο την εμμανουελα προτιμω τισ δικες σου γκουρμεδιες.περιμενω το δικο μας παζαρι που γινεται στις 26 οκωμβριου να τσακισω το χαλβα φαρσαλων.εδω εχει πολλη γουρουνοπουλα που δεν την παω καθολου γιαυτο θα την πεσω στα σουβλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα δεν παρεξηγουμε εννοειτε!!! αα εχετε κ εσεις πανηγυρι;;; ορμα στον χαλβα και στα σουβλακια!!!απο που εισαι; γουρουνοπουλα δεν εχω δει σε κανενα πανηγυρι εδω σε μασ

      Διαγραφή
  3. ντολμαδακι το ξεχασες.απο ναυπακτο ειπαμε.νομος αιτωλ\νιας.και το ετησιο τραπεζι για το σοι περιεχει οπωςδηποτε γουρουνοπουλα.τα παζαρια εδω αρχιζουν στις 26 και τελειωνουν σε μια εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα σωστα εχεις δικιο!! ναι μαι βδομαδα κρατανε κανονικα απλα κοζανη λογω ελλειψης μερους πλεον κρατανε κυριακη με τριτη. λογο κακοκαιριας ομως πηρε παραταση.

      Διαγραφή
  4. Το κρύο με τη σούπα ταιριάζει σαν ζευγάρι αγαπημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σούπα με μοσχαρίσιο κρέας και ντομάτα! Έφτιαχνε και η μητέρα μου το χειμώνα, πολύ ωραίο φαγητό ειδικά αν έχει και αρκετό κόκκινο πιπέρι! Ο χαλβάς φαρσάλων δεν μου πολυαρέσει, είναι από τα ελάχιστα γλυκά που σνομπάρω. Ίσως να φταίει βέβαια που ακόμα δεν έχω δοκιμάσει τον the best! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααα πρεπει να σε φερουμε στα πανηγυρια μας να πας απο σπιτι σε σπιτι να δοκιμαζεις!! αλλα ναι ειδικα αυτος κ ο σιμιγδαλενιςο ειναι ιδιοτροπα γλυκα πρεπει να βρεις το κουμπι να τα πετυχεις!! εεε σουπιτσα χωρις κοκκινο πιπερι το χειμωνα δεν γινεται!! ανοιγουν τα πνευμονια!!

      Διαγραφή
  6. Αααα πολύ ωραια η σουπίτσα... χτες επρεπε να την ειχα που εβρεχε και ηταν μέρα για χουχούλιασμα!

    Ε ρε τι θα γινει με την Chef-Emma μανκέν θα μας κάνει όλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα θα βγουμε στις παραλιες το καλοκαιρι καιθα κανουμε θραυση!!! βαλτη στο προγραμμα για τις προσεχής βροχερες μερες!

      Διαγραφή
  7. Μου αρεσουν οι σούπες, ειδικά με μοσχαρακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα την δίαιτα, γιατί μας την θύμησες καλή μου κοπέλα;

    Πιάσε ένα γεματούτσικο πιάτο...κι' άσε μας να το απολαύσουμε με την ησυχία μας λέμε...

    Καλό βράδυ ευχόμαστε στην εξωτική Κοζάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα διαιτα κανει η αδερφη μου {για καλο λογο} εγω προτιμω το φιδισιο κορμι μου κι ας ειναι κ ανακοντα!! καλο βραδυ και σε σας!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ χειμωνιάτικο και χουχουλιάρικο το σημερινό φαγάκι σου!
    Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός αποζητά σουπίτσες όλο και περισσότερο.
    Καλή αρχή και στην αδερφούλα σου και καλορίζικη η καινούρια στήλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστουμε!! ειδικα εδω πανω στ αβορεια που χειμωνιαζει για τ ακαλα ειναι οτι πρεπει οι σουπες!!

      Διαγραφή
  10. ααα τι διαβαζω.δεν αρεσει οχαλβας φαρσαλων;.να στειλουμε να δοκιμασουν τον αυθεντικο.βεβαια περι ορεξεως .αλλα καποια πραγματα ειναι σταθερη αξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα να τους στειλουμε τον αυθεντικο οπως λες που ειναι κ στα πανηγυρια!!! εχει και ενα δικιο ομως ειναι πως θα τον πετυχεις!! εχω μια θεια και τον κανει αηδια {εκανα και τραγουδι}

      Διαγραφή
  11. Αυτές οι δίαιτες που τρως, πολύ τις συμπαθώ βρε παιδί μου χαχα Εγώ βέβαια θα κολλήσω στην απίθανη σουπίτσα και στον χαλβά! Καλορίζικη η στήλη σου όμως και θα τη παρακολουθούμε με χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαι διαιτα μονο με γλυκα να βγαλουν και ολες θα ειμαστε χαρουμενες!!! παντως οτι τρωει η λιτλ σιστερ τρωει και μου κανει κ εντυπωση!! μερσι!!

      Διαγραφή
  12. Αναστασια καλη αρχη στη νεα ενδιαφερουσα στηλη σου!!!!!!
    Την σουπιτσα αυτη εμεις τη λεμε "βραστό¨"και ειναι απο τις αγαπημενες μου σουπιτσες(στα φοιτητικα μου χρονια καθε φορα που επεστρεφα σπιτι για κανενα σουκου εβαζα τη μαμα μου να κανει βραστο) αλλα δεν βαζουμε κριθαρακι και βαζουμε περισσοτερα λαχανικα(τελικα μηπως ειναι αλλη σουπα?!),μου αρεσε παρα πολυ η ιδεα αυτη!!
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα κικη μου!!! βραστο εμεις εδω κοζανη λεμε τη σουπα με μοσχαρι πατατα καροτο και σελινο. σκετη χωρις ζυμαρικα η ρυζι. αυτη απλα τη λεμε σουπα κριθαρακι με μοσχαρι!!! δεν ξερω αν εχει καποια επισημη ονομασια!! χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  13. Σουπίτσα-βάλσαμο! Από τις αγαπημένες μου! Μου αρέσει που βάζεις και μπούκοβο, είναι ό,τι πρέπει για το χειμώνα! Και λίγος χαλβάς φαρσάλων στο καπάκι, και δε θέλω τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λόντον ξε-λόντον, η σουπίτσα έγινε σούπερ! Στη δική μου θα βάλω έξτρα μπούκοβο! Και μάλλον θα ζητήσω και δεύτερη μερίδα... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια χειμωνιάτικη σουπίτσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτική η σουπίτσα σου, από αυτές που μοιάζουν θεραπευτικές θα έλεγα, και η μαμά μου έφτιαχνε μια παρόμοια όταν ήμασταν μικρές.
    "Δεν μας έβαλες και τη συνταγή του χαλβά Φαρσάλων, είναι η αγαπημένη του μπαμπά μου" - έγραψα και μετά είδα το link για τη συνταγή!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. comfort food που λεμε και στο χωριο μου!! χαχαχα
      ανασκουμπωσου και κανε ενα ταψι για τον μπαμπα!!

      Διαγραφή
  17. Δε ψηφίζω δίαιτα... Ψηφίζω κρεατόσουπα δαγκωτό!!! ;))) Έχω πόσο καιρό να τη φάω και μου το θύμησες!! Αν και θα σκάσουμε... αλλά δε πειράζει, μου άνοιξες την όρεξη!! Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ζητω τα κοκορέτσια!!! βαλτην στα προσεχώς με τα πρώτα κρύα!!! καλημερα

      Διαγραφή
  18. Τέλεια η σούπα σου!!! Και μάλιστα με τέτοιο καιρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή