Επιχείρηση Νο6: Μπαϊλντι(σμένο) μενού για κορμο(στασιά)!!





καλημερέντες τι κάνετε;;;; καλή εβδομάδα!!

πάλι πλατσουρίζατε στις παραλίες βρε;; 
εμείς εδώ στα ορεινά ευτυχώς δροσιστήκαμε με μια βροχή και ήρθαμε στα ίσα μας.
Το ξενυχτήσαμε χτες με την εθνική και σήμερα δεν έχω δύναμη ούτε νερό να βράσω....πάει γέρασα!

Έχει και μια ζέστα σήμερα....πφφφ! Δεν είμαι φαν του καλοκαιριού, το χω ξαναπεί. Θέλω χειμώνα και φθινόπωρο. Αν πάει το θερμόμετρο πάνω απο 25 πεθαίνω!!! Δεν είμαστε μαθημένοι στα καλοκαίρια εμείς.
Ασε που με τη ζέστη δεν έχεις και όρεξη να κάνεις τίποτα!! και γω δεν μπορώ να μη δεν κάνω τίποτα....

Όπως είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους τα λαδερά. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ!!! Ναι μεν έχεις φρέσκα τα λαχανικά σου και έχουν άλλη νοστιμιά αλλά να κάτσεις να μαγειρεύεις μέσα στο κατακαλόκαιρο μουσακάδες, γεμιστά και ιμάμ είναι μαζοχισμός!! Άσε που θα βγουν όλοι νοκ αουτ με το πρώτο κομμάτι γιατί είπαμε, λαδερό φαγητό χωρίς να κολυμπά στο λάδι γίνετε μάνα μ'; ΌΧΙ δεν γίνεται!!


Φέτος αποφάσισα να κάνω πρώτη φορά ιμάμ Μπαϊλντί. Η συνταγή φυσικά, είναι μια ευγενική χορηγία του τσελεμεντέ "μαμά, πως το φτιάχνεις αυτό;;", με μερικές αλλαγές στην εκτέλεση. Πήγα λαϊκή το Σαββάτο και πήρα φρέσκες μελιτζανούλες στρουμπουλές, και συγκρατιόμουν να μη της πετάξω στο τηγάνι αντί για ιμάμ. Με τις μελιτζάνες δεν έχω και την καλύτερη σχέση εκτός αν είναι τηγανιτές ή μπουρεκάκια . Είμαι περίεργος άνθρωπος, δεν χρειάζεται να σας το θυμίζω!!! 
Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί ενθουσιάζονται όλοι με το ιμαμ -εκτός αν πρόκειται για το συγκρότημα, τότε ενθουσιάζομαι κι εγώ!- !!! Λίγο κρεμμύδι λίγες μελιτζάνες και βουαλά!!! Θα προτιμήσω σκέτο το κρεμμυδάκι με τη σαλτσούλα το οποίο το ανακατεύω με λίγο κριθαράκι ή μακαρόνια και έχω ένα σούπερ φαγάκι.
όλως περιέργως το ιμαμ μου ενθουσίασε τα "πειραματόζωα" μου!! Αλλά μιας και δεν υπήρχε περίπτωση να φάω τη μελιτζάνα, το μπαϊλντί μου είναι εκτός της "επιχείρησης" δοκιμών. Το κρεμμύδι πάντως μια χαρά το τίμησα.


Το λιγουρευτίκατε κι εσείς ε;;; βουρ στην κουζίνα...

Υλικά:
  • μελιτζάνες
  • κρεμμύδια
  • σκόρδο
  • ντομάτα ή σάλτσα
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγη ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

1.  Το μπελαλίδικο σημείο είναι η προετοιμασία της μελιτζάνας. Κόβουμε το κοτσάνι απ τη κάθε μελιτζάνα. Κάνουμε 4 ανοίγματα λωρίδες χαράζοντας με ένα μαχαίρι μέχρι μέσα στη σάρκα, τα οποία ξεκινάνε λίγο πιο κάτω απ το κοτσάνι μέχρι λίγο πιο πάνω απ τη βάση.
2.  Ρίχνουμε αλατάκι σε όλη τη μελιτζάνα και μέσα στα ανοίγματα και τις αφήνουμε 30 λεπτά περίπου στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά
3.  Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε τις ντομάτες στο μουλτι μαζί με το σκόρδο,ζάχαρη, πιπέρι αλάτι, μαϊντανό. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες όπως στη σαλάτα . Προαιρετικά μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε και αυτά μαζί με τη ντομάτα
4. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στύβουμε να φύγουν τα νερά. Τις απλώνουμε σε ενα λαδωμένο ταψάκι
5. Με ενα κουτάλι βάζουμε μπόλικη γέμιση στα ανοίγματα σε κάθε μελιτζάνα. Αν μας περισσέψει σάλτσα την σκορπάμε στο ταψί. 
6. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι μόνο και να έχουν μελώσει οι μελιτζάνες. Λίγο πριν το βγάλουμε απ το φούρνο, αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη φέτα

ΜοΟd1:πάρτε χωριάτικο κρατσανό ψωμάκι, αφήστε τους άλλους να τρώνε τις μελιτζάνες και ορμήξτε  μακροβούτι στα κρεμμύδια!

Mετά το φαί εννοείτε θέλουμε και το απαραίτητο γλυκό για να έρθουμε στα ίσα μας. Το πιο εύκολο και καλοκαιρινό γλυκό είναι φυσικά ο κορμός σοκολάτας ή μωσαϊκό ή σαλάμι. Όπως και να το πούμε δεν έχει σημασία, σημασία έχει να το φάμε, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνου για το προφιτερόλ.
Είναι το γλυκό «της μαμάς» και το γλυκό για τις ξαφνικές λιγούρες, αφού μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να το ξεπαγώνουμε όποτε χρειαστεί. Οι παραλλαγές πολλές, αλλά η νοστιμιά και η εξάρτηση είναι ίδιες!! Αν βαριέστε, δείτε εδώ την τεμπέλικη εκδοχή του.
Το γλυκό το αφιερώνω στην ανιψιά μου, που της δώσαμε πρώτη φορά να φάει και νομίζω μετατράπηκε σε κανίβαλο!!μες στην τρελή χαρά!!!  Αφού την εγκρίνει αυτή τη συνταγή, τότε σας την παρουσιάζω ανεπιφύλακτα!!!

κορμος σοκολατας

Υλικά:
  • 500γρ μπισκότα πτι μπερ
  • 125 γρ βούτυρο
  • λίγη άχνη (μισό φλ περίπου ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 1 φλ. του καφέ γάλα
  • 150 γρ κουβερτούρα
  • ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλιες ή κονιάκ
  • λίγα καρύδια ψιλοκομμένα
  • προαιρετικά: ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα
Εκτέλεση:
1. Σπάμε τα μπισκότα σε κομματάκια, όχι τελείως θρύψαλα γιατί θα λιώσουν
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με λίγο βούτυρο
3. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψει, ρίχνουμε το γάλα, το κακάο και το ξύσμα. Χτυπάμε όλα τα υλικά,
4. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε τα μπισκότα και ζυμώνουμε το μίγμα με προσοχή. Εδω πρέπει να βάλετε χέρι! ο κορμός θέλει χέρι εκεί είναι η νοστιμιά!!
6. Στρώνουμε το μίγμα σε αλουμινόχαρτο και του δίνουμε σχήμα ρολού. Μπορούμε να το χωρίσουμε σε 2 ρολά.Το τυλίγουμε σφιχτά να πάρει σχήμα και το βάζουμε στο ψυγείο όλη νύχτα για να σταθεροποιηθεί. Μπορούμε να το βάλουμε και κατάψυξη να παγώσει πιο γρήγορα


ΜοΟd2:"τρώτε" κι εσείς τα χέρια σας μετά το πλάσιμο ή μόνο εγώ είμαι σαν πρωτοξάδερφη του Χάνιμπαλ;  πι ες: Αγαπώ μουτράκια σοκολατένια!!!
Εκτύπωση

22 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι, θα το έτρωγα ευχαρίστως το ιμάμ, το λατρεύω! Και το γλυκάκι σου όμως... κλασική αξία! Πώς να μην της άρεσε της μικρής.... (και μην αγχώνεσαι, είμαστε όλοι Χάνιμπαλ!)
    Φιλιά καλοκαιρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιμαμ!!! Πεθαινω, λιωνω σου λεω. Φαε εσυ τα κρεμμυδια και δωσε μου το κουφαρι της μελιτζανας. Χωρις ψωμι, χωρις τιποτα!! Ιμαμ for ever. Το τρως δεν το τρως παντως... Μια χαρα το εφτιαξες! Λουκουμι που λενε!

    Ο δε κορμος ειναι κλασσικη και παντα σταθερη αξια. Ολοι τρωμε τα χερια μας μετα το πλασιμο.... Μην ανησυχεις!! Σε φιλω και σου ευχομαι καλη ξεκουραση μετα τα σουπερ μαγειρεματα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενα ταπερ με μελιτζανες και για σενα!! χαχαχα
      καλο μεσημερι :)

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο γεύμα μας ετοίμασες Αναστασία μου!
    Πολύ καλοκαιρινό και πάρα πολύ νόστιμο! Φανταστικό το πιάτο με τις μελιτζάνες και ο κορμός πολύ αγαπημένος και πάντα ευπρόσδεκτος!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω το κριτσανιστό καστανό ψωμάκι να κάνω βούτες, βάλε και δυο στρουμπουλές μελιτζάνες, και μία μωσαϊκό to go, και φύλαξέ μου κάτι και για αύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλοκαιρινό το πιάτο σου Αναστασία. Παρόλο που το ιμάμ είναι το μόνο φαγητό με μελιτζάνα που δεν τρώω, αναγνωρίζω τη μοναδικότητά του! Στο κορμό δεν θα έλεγα όχι με τίποτα, το κλασικό αγαπημένο, εύκολο γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμεις 8α βουταμε στ ακρεμμυδια και ασε τις μελιτζανες στις άλλες!!! σταθερη αξια ο κορμος!!

      Διαγραφή
  6. δοκιμασε τις ασπρες.ειναι τοσο γλυκες.κορμο εχω ηδη στο ψυγειο.καλα που μου το θυμισες ννα σηκωθω να το τσακισω.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυσκολο να βρω ασπρη μελιτζανα!!! τρεχα γρηγορα τον καημενο τον αγηνεις στο ψυγειο να ξεπαγιαζει!! χαχαχα καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  7. Λόγω δίαιτας θα αποφύγω τα βλαβερά..............παραδόξως ότι έχει να κάνει με μελιτζάνες το λατρεύουμε οικογενειακώς!!!!!!!!!!
    Καλημέρα και καλό μας μήνα !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα καλο μήνα!!!! το ιμαμ δεν ειναι τοσο βλαβερο!! και γω λογο διατροφης το εχω στο μενου με σαλατουλα!! ο κορμος ειναι μεταξυ μας ;)

      Διαγραφή
  8. Και το ιμάμ υπέροχο αλλά και ο κορμός φανταστικός! Καλοκαιρινό γεύμα μας ετοίμασες!
    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α, τέτοια κορμο... στασιά εννοείς! :)
    Εννοείται πως τρώω τα χέρια μου κι εγώ και μια που άρχισα ανάποδα από το γλυκό, να σου πω πως κι εγώ για μελιτζάνες δεν πολυτρελαίνομαι, κλασικά τα καλοκαίρια η μαμά τις φτιάχνει μπριάμ με άλλα λαχανικά στο φούρνο, ιμάμ σχεδόν ποτέ αλλά εσύ βλέπω το έκανες και πιο ελαφρύ (απέφυγες το τηγάνισμα), οπότε μια χαρά το δοκίμαζα!
    Καλό μήνα Ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τετοια κορμοστασια φυσικα!! η αλλη παει επεσαν τα θεμελια ηδη δεν αλλαζει!! δεν τις τηγανιζουμε εμεις στο ιμαμ τις μελιτζανες. σε μαι κεπομπη ειχα δει οτι τις τηγανισαν και εκαναν και τη σαλτσα κ απλα τα βαλαν λιγο φουρνο. εμεις ολα μαζι φουρνο

      Διαγραφή
  10. Κάπως ετσι το φτιάχνω και γω το ιμάμ και καταλήγω ΠΑΝΤΑ να τρωω τη γέμιση!
    Όσο για το κορμό, ειναι αγαπημένος με μπισκοτακια!
    Καλο μας ξημερωμα
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχχχ αγαπω πολυ τις μελιτζανες (σε αντιθεση με σενα χεχε) και εχω χρονια να φαω μια ωραια,καλογεμισμενη,μπαιλντισμενη μελιτζανα,τη λαχταρισα τωρα. Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα να σε κερασω!! εσυ τις μελιτζανες εγω τη γεμιση! χαχα

      Διαγραφή