Μουσακάς




Κυριακή σήμερα και είπαμε να τιμήσουμε το αγαπημένο κυριακάτικο μαμαδίστικο φαγητό, τον Μουσακά! Είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας.  Λατρεμένο φαγητό συνήθως καλοκαιρινό που δεν λείπει απο καμία παραθαλάσσια ταβέρνα στην οποία πηγαίνουν τα τουριστάκια για να γευτούν αυτή την ελληνική λιχουδιά.
Ο κλασσικός μουσακάς γίνεται απο μελιτζάνες, κιμά, πατάτες και μπεσαμέλ. Υπάρχουν και οι πιο...γκουρμεδιάρικες εκδοχές όπως με μανιτάρια αντί κιμά για την νηστεία ή αντι μπεσαμέλ να βάλουμε πουρέ πατάτας (ω! ναι, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.)
Μπορεί αν φαίνεται μπελαλίδικο με το τηγάνισμα, και τη σύνθεση άλλα έχω βρεί το κουμπί  Ετοιμάζω απο την προηγούμενη τις μελιτζάνες και τις πατάτες τα οποία τα ψήνω στο γκριλ του φούρνου. Ουτε κουζίνα λερώνω με λάδια και γλυτώνω και θερμίδες για να βγάλω την κορμάρα μου το καλοκαίρι ;)

Υλικά:
  • 6 μελιτζάνες
  • μισό κιλό πατάτες
  • 500-600γρ κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 φλ σάλτσα ντομάτας
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Μπεσαμέλ:
  • 2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα περίπου
  • 1 αυγό προερετικά 
  • αλατοπίπερο
  • μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:

1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες ή φέτες τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν τα υγρά. Κόβουμε και τις πατάτες με τον ιδιο τρόπο
2. Σε δυο ταψιά βάζουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Τις γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε απο την προηγούμενη μέρα)
3. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ο κιμάς  Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο,τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει
4. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες. Απο πάνω βάζουμε τον μισό κιμά. Καλύπτουμε με πατάτες, τον υπόλοιπο κιμά και ξανά μελιτζάνες
5. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε σιγά σιγά τό γάλα χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Η μπεσαμέλ πρέπει να έχει την υφή κρέμας. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο.
6. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στο μουσακά να καλύψει ομοιόμορφα το ταψί μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς γιαι 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει προτού σερβίρουμε

*Εναλλακτικά τις πατάτες τις κάνουμε πουρέ και τις απλώνουμε αντί για μπεσαμελ



Print Friendly and PDF

2 σχόλια:

  1. Αχ βαχ! Από τα αγαπημένα μου φαγητά, που όμως δεν φτιάχνω συχνά. (βλ. τεμπέλα)
    Παρ΄όλα αυτά αφού μου τον θύμησες και τον έχω λαχταρίσει τόσο, λέω να ξεκουνηθώ και να τον μαγειρέψω! Με πουρέ δεν τον έχω φτιάξει ακόμα... Μπορεί και να μου τη δώσει να τον δοκιμάσω κι έτσι!
    Από τη φώτο φαίνεται ότι σου βγήκε υπέροχος! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα φίλη μου!! η αλήθεια ειναι οτι οσο και να τρέχουν τα σάλια άλλο τόσο δεν τρέχουν τα ποδάρια για να τον κάνουμε!
      Αν και η μπεσαμέλ μου βγήκε λίγη και στεγνή έγινε νόστιμος.
      Δοκίμασε πάντως και με πουρέ που δεν ειναι τόσο μπελαλίδικος και είναι και πιο λαιτ ;) !!

      Διαγραφή