Γλυκό κουταλιού Τριαντάφυλλο & ροδόνερο



τριαντάφυλλο γλυκό κουταλιού


Καλησπερέντες και καλή εβδομάδα!!
τι κάνετε dolmadaki α μου;
ήρθε και ο Μάης, αλλά ακόμα έχει κρύο!
Τώρα που ανθίζει όλη η φύση, ανθίζουν και τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Που κολλάει αυτό θα με πείτε, αλλά κολλάει και παρά κολλάει σα σιρόπι απο γλυκό κουταλιού!! ;)
Εκτός απο αρωματικά και όμορφα τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα, είναι τα κατάλληλα για γλυκό κουταλιού αλλά και για ροδόνερο.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, ευκαιρία φέτος να μαδήσετε τις τριανταφυλλιές {αν δεν έχετε δικές σας, επισκεφτείτε νύχτα της γειτόνισσας!!!!} 
Εχει υπέροχο άρωμα, σα να έκλεισες την άνοιξη σε ένα βάζο, και γεύση. Μπορεί στην αρχή να νιώσετε περίεργα τα πέταλα στη γεύση, να  κρατσανίζουν αλλά μετά θα φάτε όλο το βάζο σίγουρα. Το σιρόπι ειναι κατάλληλο για φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής! Επίσης ταιριάζει πολύ με παγωτό και γιαούρτι.

Αυτή η συνταγή είναι περσινή και είπα να σας την παρουσιάσω τώρα μιας και απέχω λίγο απ την κουζίνα αυτές τις μέρες.
Η κατάλληλη τριανταφυλλιά για γλυκό είναι η εκατόφυλλη που ανθίζει τον Μάιο και είναι ροζ. Φυσικά να είναι αράντιστη!! μη κεραστούμε και φωσφορίζουμε το βράδυ!!!
Απ όσο ξέρω δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κόκκινα, και ειδικά τα βελούδινα, γιατί ξινίζουν και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία.


Εμείς έχουμε μια μαγιάτικη τριανταφυλλιά εκατόφυλλη, της οποίας η μοίρα τα 40 χρόνια ζωής της είναι το γλυκό κουταλιού.



Θυμάμαι τη γιαγιά μου με πόση φροντίδα και αγάπη την πρόσεχε {σίγουρα ζήλευαν και οι υπόλοιπες τριανταφυλλιές στον κήπο}, για να ξυπνήσει ενα μαγιάτικο χάραμα και να τη μαδήσει. Ακόμα και το μάδημα το έκανε με φροντίδα και αγάπη.
Για να πετύχει το γλυκό, έλεγε, πρέπει να σηκωθείς πρωί πρωί με τη δροσιά τότε που ακόμα έχει την υγρασία της και βγάζει όλο το άρωμα.


Όταν η γιαγιά έφυγε για...."αμερική", η τριανταφυλλιά έμεινε μόνη της. Απλά άνθιζε και ομόρφυνε τον κήπο. Κι όμως παρόλο που την προσέχαμε δεν είχε αυτή την τσαχπινιά που είχε παλιότερα. Πέρυσι τη λυπήθηκα και πήρα την απόφαση μαζί με τη μαμά μου να κάνουμε γλυκό τριαντάφυλλο. Συνταγή δεν είχαμε, κλασσικά!, και την κάναμε στα κουτουρού όπως τη θυμόμασταν απ τη γιαγιά.

Ξύπνησα ενα ωραίο μαγιάτικο πρωινό, στο τσακ πρόλαβα τον ήλιο, και άρχισα να κόβω τα τριαντάφυλλα με προσοχή. Δεν έπρεπε να χαλάσουν τα μπουμπούκια.




Αφού κόπηκαν όλα {με είχε πιάσει η ψυχή μου να την βλέπω άδεια μετά}, άρχισε το μπελαλίδικο μέρος της συνταγής. Έπρεπε να χωρίσουμε τα πέταλα. Όσα ήταν μαραζωμένα ή τρύπια ή σκισμένα τα πετούσαμε. Επίσης με ενα μικρό ψαλιδάκι κόβαμε το άσπρο σκληρό μέρος στη βάση του πετάλου γιατί εκεί μαζεύονται όλες οι ουσίες.
Κατόπιν τα ζυγίσαμε έτσι όπως ήταν. Έβλεπες ένα βουνό απο πέταλα και έλεγες Παναγιά μου 1 κιλό μάζεψα!!! και οταν η ζυγαριά έδειξε 300 γρ ΜΟΝΟ, ένιωθες βλάκας! χαχαχαχα
κι όμως με 300 γρ πέταλα έβγαλα περίπου 1 κιλό γλυκό!! 

Θα σας δώσω τις αναλογίες για 100 γρ, γιατί τόσα περίπου βγάζει μια μέση τριανταφυλλιά. Εμείς έχουμε 3 ρίζες σε μια, και είναι ζούγκλα! γιαυτο μου βγήκαν περίπου 300γρ.
  • 100γρ ροδοπέταλα
  • 400 -450γρ ζάχαρη
  • λίγο χυμό λεμόνι
  • νερό (στα 300γρ έβαλα σχεδόν 1 λίτρο, άρα στα 100 υπολογίστε το μισό περίπου}
Εκτέλεση:
1. Αφού μαζέψαμε τα πέταλα και τα καθαρίσαμε και τα ζυγίσαμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τα αφήνουμε 10 λεπτά, ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, στραγγίζουμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στο νερό για 10 λεπτά να φύγουν τυχόν ζουζούνια, σκόνες κλπ. Τα ρίχνουμε σε ενα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε. Τα πατάμε ελαφρά να φύγει το νερό ή τα απλώνουμε σε πετσέτα.
2. Στην κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν.
3. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα πέταλα και το λεμόνι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
4. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα πέταλα και να αρχίσει να κοκκινίζει το σιρόπι. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και νερό. Τα πέταλα αρχίζουν και ασπρίζουν σιγά σιγά στα 30 λεπτά βρασμού. Υπολογίστε περίπου 45-50 λεπτά βράσιμο


5. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να δούμε αν έδεσε ρίχνουμε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι του αντίχειρα ή βάζουμε σε ενα πιατάκι το οποίο είχαμε στην κατάψυξη. Αν στέκεται είναι έτοιμο.
7.  Οταν με το καλό είναι έτοιμο το γλυκό μας, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Κλείνουμε καλά το καπάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

*η γιαγιά μου έριχνε και μια σταγόνα κονιάκ όταν ήταν έτοιμο το γλυκό για αποθήκευση.
  • Για λικέρ, αφού καθαρίσουμε τα πέταλα και τα πλύνουμε τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. τα ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη να γίνουν σαν πάστα και τα βάζουμε με τσίπουρο σε ενα μπουκάλι ή βάζο. Αφήνουμε 40 μέρες να βγάλει το άρωμα και τα χρώματα. Σουρώνουμε σε καθαρό μπουκάλι. Ετοιμάζουμε ενα σιροπάκι με νερό και ζάχαρη και το προσθέτουμε. Ανακινούμε και αφήνουμε 3-4 μέρες να ενωθεί με το τσίπουρο και μετά σερβίρουμε. 
  • Για το ροδόνερο είναι πιο μπερδεμένα τα πράματα. Για καλλυντική χρήση και αιθέριο έλαιο, απλά βάζουμε αρωματικά πέταλα σε ενα βάζο με λίγο καθαρό οινόπνευμα και απιονισμένο νερό {οχι κανονικό νερό!} και το αφήνουμε στον ήλιο για 1 εβδομάδα περίπου, κουνώντας μέρα παρά μέρα.  Στραγγίζουμε σε φίλτρο του καφέ και μαζεύουμε το έλαιο. Το φυλάμε στο ψυγείο.
Για ροδόνερο που χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική είναι 2 εκδοχές: Η βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά πέταλα με απιονισμένο νερό, τα στραγγίζουμε να βγάλουν όλο το λάδι και το περνάμε απο φίλτρο καφέ πριν το αποθηκεύσουμε Η ο μπελαλίδικος τρόπος που είναι αυτός:



καλύτερα δείτε τον γιατί αν σας τον περιγράψω δεν θα καταλάβετε ντίπ!!

καλή και τριαταφυλλομυρωδάτη νύχτα σας!!

ΜοΟd: σιγα σιγα που θα μπούμε σε σειρά θα επανέλθω με άκρως γκουρμεδιάρικες συνταγές! ειδικά με το κεικ τρε λέτσε που αυτό το σ/κ σάρωσε τα φουντ μπλογκς!! ουτε συνεννοημένοι να ήμασταν!

Εκτύπωση

24 σχόλια:

  1. Μοσχοβόλησε ο τόπος από το γλυκό τριαντάφυλλο, είναι από τα αγαπημένα μυ και όπου το βρω το τιμώ! Δυστυχώς εμείς δεν διαθέτουμε τριανταφυλλιά για να τη μαδήσω. Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμα σε βγάλει ο δρομος κατα δω θα σου δώσω !! ουτε η γειτονισσα διαθετει;; :P ειναι πολυ μυρωδατο ναι. καλημερα!

      Διαγραφή
  2. Ήξερες ότι είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, έτσι;
    Λίγο παγωτό ντουντουρμά και δε θέλω τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχω μαντικές ικανότητες!!! ντοντουρμα δεν εχω εχω βανιλια και καιμακι!! να βάλω;;;

      Διαγραφή
  3. Τη λάτρεψα την ανάρτηση σου! Μέσα στο άρωμα και στη γλύκα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει τέτοιο γλυκό κουταλιού! Στείλε βαζάκιιιιι χαχα
    Φιλιά πολλά^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτοιμο στο εχω!! Ειναι πολύ ωραίο γλυκό και αρωματικό για κεικ και γλυκά.

      Διαγραφή
  4. Γειά σου τριανταφυλλένιο Ντολμαδάκι! Αν σε διάβαζε ο Μικρός Πρίγκηπας νομίζω πως θα "καθάριζε" για τα καλά το μονάκριβο τριαντάφυλλό του για να φτιάξει αυτό το γλυκό (δεν είχε και πολύ φαΐ ο πλανήτης του :p)
    Με παγωτό καϊμάκι πρέπει να είναι τέλειο! Δυστυχώς στην Αθήνα ούτε εγώ, ούτε οι γείτονες έχουν τριαντάφυλλα. Με κόβω να πηγαίνω κανένα πρωί στον Εθνικό Κήπο με το ψαλίδι μου κρυμμένο στην τσάντα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ο μικρός πρίγκιπας!! οχι να μη το χαλασει το τριαντάφυλλο του! θα του στειλω εγω τα δικα μου! χαχαχα βλεπω πρωτοσελιδα αυριο μεθαυριο "σπειρα εκανε επιδρομη στους κηπους και εξαφάνισε ολα τα 30φυλλα"!

      Διαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου φαινόταν κάπως περίεργο το συγκεκριμένο γλυκάκι, μιας που φτιάχνεται από λουλούδι!
    Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα, αλλά ακούω από παντού ότι είναι εξαιρετικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν πεις στον αλλο τι ειναι θα νομιζει ειναι βυσσινο!! αν το βρεις δοκίμασε το!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω το γλυκό τριαντάφυλλο! Πέρυσι που ήμουν στην Αθήνα αγόρασα 4 βάζα και για να τα κάνω δώρα σε φίλους αλλά τελικά αποφάσησα να τα κρατήσω και να τα φαω εγώ! Μακάρι να είχα μια τέτοια μυρωδάτη τριανταφυλλιά! Θα κρατήσω όμως τη συνταγή σου για το μέλλον! Ποτέ δεν ξέρεις...κάποιος από τους γέιτονες θα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γει αοσυ μαρια!! χαχαχα ελπίζω να μη διαβασει κανεις φιλος σου το σχολιο και ερθει να ζητησει το 30φυλλο!! καλου κακου εχε ενα κλαδευτήρι στην τσαντα ;)

      Διαγραφή
  7. κουκλα καλησπερα.χαθηκες αυτες τις μερες.αλλα οπως παντα εκανες θριαμβευτικη επανοδο.γλυκο τριανταφυλλο.απο τα αγαπημενα μου.οπως και το κολοκυθι που κανετε.τριανταφυλλιες εχω αλλα οχι σαν αυτες.τον οκτωβριο περιμενω να στειλεις ενα κλαδακι για φυτευμα.κλαδακι λεω οχι βαζακι.αυτο θα ηθελα αλλα τελος παντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!! το κλαδακι στο δεμα στεκετε καλυτερα με ενα βαζο απο διπλα!! αν εισαι κοντα κοζανη παρε κλαδευτηρι κ ελα παρε αλιως δεμα!! ναι το κολοκυθατο ειναι η αγαπημενη λιχουδια του κοζανιτη!! και σκετο το σιροπι τρωμε, τετοια τρέλλα!!!

      Διαγραφή
  8. δυστυχως ειμαι μακρυα.αλλα που θα παει.σαμ ντει σαμ χαου ετσι να μην ξεχναμε και τα αγγλικουλια μας θα με φερει ο δρομος και απο εκει.κρατησε μου και απο τα δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερούδια και καλή εβδομάδα!!!
    Μα τί υπέροχο το γλυκό σου και σαφής η συνταγή!!!
    Φιλιά καλημέρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ντολμαδακι μου καλησπερα.εισαι ακομα κρυμμενη στη ντουλαπα και τρως κρυφα το γλυκο τριανταφυλλο που εκανες;περιμενουμε θριαμβευτικη επανοδο.μη σου πω να σε βγαλουμε στο ανετο και δημαρχο.φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λαέ μου!!!! χαχα!! λιτσακι ευχαριστω!! θα επανελθω συντομα! μεχρι τοτε συνεχίστε να πειραματίζεστε στην κουζίνα και φάτε κι ενα ταψι παραπάνω για μενα να με γλυκάνετε! οι θερμίδες στα ψυχικά δεν υπολογίζονται!! :)

      Διαγραφή
  11. απα πα ντολμαδακι.τερμα οι πειραματισμοι.βρισκομαι υπο τις οδηγιες διαιτολογου .γκρρ, αλλα θα κανω 2 γλυκα για του αγ.κωνσταντινου καθως υπαρχουν εορταζοντες στην οικογενεια.εως τοτε φερμουαρ ζαμα.ρωτα τη μαμα σου τι θα πει αυτο.φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα τη ρώτησα!! να θελουμε να αγιασουμε και να μη μας αφηνουν!! παντου γιορτες και φαι!

      Διαγραφή
  12. Πωπω τι ωραία αρώματα!!!!!!!!!!!!!! Το ροδόνερο το έχω και σαν αποσμητικο χωρου. Λίγες σταγόνες να ρίξω μοσχοβολάει ο τόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή