Παραδοσιακό κοζανίτικο γλυκό το οποίο συνηθίζονταν στους γάμους. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλυσίβα (σταχτόνερο) αλλά πλέον στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρούμε μιας και οι σόμπες έχουν καταργηθεί, η συνταγή προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.
Αν και υπάρχει ο διαχωρισμός οτι τα σαλιάρια στην Κοζάνη είναι τα σιροπιαστά, ενώ τα σαλιάρια στη Σιάτιστα και Καστοριά είναι με το σταχτόνερο
Υλικά:
- 2 ποτήρια ηλιέλαιο
- 1 ποτήρι νερό (ή μισο νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέικιν
- αλεύρι οσο πάρει
Σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερό
- λίγο χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια ή ενα φύλο αρμπαρόριζας
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό, το μπέικιν και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη οχι πολύ σφιχτή
2. Παίρνουμε λίγο λίγο απο το ζυμάρι και κάνουμε μπαλίτσες
3. Πλάθουμε καθε μπαλίτσα σε στενόμακρο σχήμα και πατάμε με τον δείκτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με τα καρύδια. Κλείνουμε και δίνουμε το σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί
4. Ψήνουμε στους 200βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να πάρουν χρώμα.
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και οταν βγάλουμε απο τον φούρνο τα σαλιάρια τα σιροπιάζουμε. Τα γυρίζουμε και απο την ανάποδη να τραβήξουν σιρόπι.
6. Οταν είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε στην άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή στο ινδοκάρυδο.
για την αυθεντική συνταγή με το σταχτόνερο δείτε εδώ
και το βιντεο με τη συνταγη εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου