Κορεάτικη Λεμονάδα





Οχι δεν μας έκλεψαν οι Κορεάτες την Λεμονάδα! Μη ξεσηκώνεστε!
Που λέτε, αν δεν υπήρχε η πανδημία, τέτοιον καιρό το 2021, θα γυρνούσα ή θα ετοιμαζόμουν για Κορέα!
Ο γέα!
Τέτοια ώρα θα σας έκανα λάιβ απ τα Κορεάτικα σουπερ μάρκετ και τους αυτόματους πωλητές
Τέτοια ώρα θα άνοιγα το τάπερ με τα κεφτεδάκια και θα έκανα ρομαντικό πικ νικ στις ανθισμένες κερασιές της Σεούλ!
Αντ' αυτού, θα πνίξω τον πόνο μου με κορεάτικη λεμονάδα εις τους μπαλκόνιους νήσους!
Θα με πει τώρα η συμπεθερά (τόνος στο Α), δεν έχουμε λεμονάδες στην Ελλάδα; Οταν κάναμε εμείς έτσι τα λεμόνια, οι Κορεάτες ξεκινούσαν την καλλιέργεια τους!
Το θέμα συμπεθέρα, δεν είναι ποιος την ανακάλυψε! το θέμα είναι οτι έχουμε τρόπο να κρατάμε τα λεμόνια για σπιτική λεμονάδα γκουρμεδιάρικη!

Μετά το κεφίρ και τα προζύμια, ήρθε η ώρα να μεγαλώσει η συλλογή μου με ένα ιδιαίτερο "κατοικίδιο", που δε το λες και κατοικίδιο αλλά μια φροντίδα την θέλει!
Dolmaδάκια, ο Unagi
Unagi, τα Dolmaδακια!
Πες τους ένα γεια, μην είσαι ξινός!

Έχεις λεμόνια και έχεις βαρεθεί τις μαργαρίτες και τις βότκες;
Πάρτε λεμόνια - ή μαζέψτε απ τον γείτονα!- πάρτε και βαζάκια, και αναμείνατε στη γραμμή!
Ούτε στύψιμο, ούτε ταλαιπωρία!

Τόσα χρόνια, τα λεμόνια τα έπλενα, έπαιρνα το ξύσμα σε μπολάκι στην κατάψυξη για να το βάζω σε γλυκά, και τα έστυβα να φυλάξω τον χυμό σε παγοκύστες

Εναλλακτικά, τα έστυβα, και έκοβα λίγες φλούδες.
Ανάλογα τον πόσο χυμό είχα, έβραζα ένα σιρόπι με ίση ποσότητα νερό και ζάχαρη μαζί με φλούδες. 'Οταν κρύωνε, το ανακάτευα με τον χυμό και το φυλούσα στο ψυγείο. 
Ανακάτεμα πριν το σερβίρισμα, έβαζα λίγο σε ένα ποτήρια και συμπλήρωνα νερό. Έτοιμη η λεμονάδα!

Το 2019 ανακάλυπτα την Κορέα και ετοιμαζόμουν να κάνω σχέδια να την επισκεφθώ.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, το διαδίκτυο ήταν το εισιτήριο μου για εκεί .
Λιώσιμο στο λαπ τοπ να βλέπω βίντεο με μαγειρικές, street food, καφέδες, βόλτες κλπ

Σε πολλά από αυτά τα βίντεο, είδα πως έφτιαχναν λεμονάδα ή φραουλάδα ή σαγκουινάδα ή με ακτινίδιο, και ενθουσιάστηκα!

Το κακό βέβαια ήταν οτι εν μέσω πανδημίας και ειδικά σε μια χώρα που δύσκολα έβρισκα ακέρωτα λεμόνια, άργησα να το δοκιμάσω....

Το δοκίμασα βέβαια με φράουλες, που έχει αρκετές στην Τσεχία και μάλιστα πήγαμε τις μαζέψαμε εμείς.

Στο επόμενο ποστ θα σας πω για τις φράουλες ;) 


ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1:1

Υλικά:
  • 100γρ λεμόνια ακέρωτα σε φέτες
  • 100γρ ζάχαρη
  • βαζάκια αποστειρωμένα
Για το σερβίρισμα:
  • παγάκια
  • ανθρακούχο νερό, ή σόδα ή νερό 

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Εάν έχουν σημάδια, απλά ξύνουμε το σημείο
2. Κόβουμε τις άκρες και τα κόβουμε πολύ λεπτές φέτες. Φυσικά αφαιρούμε τα κουκούτσια!
3. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε είτε να τα ανακατέψουμε μαζί με ζάχαρη, είτε να τα βάλουμε σε ένα βάζο κατευθείαν
4. Βάζουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στον πάτο του βάζου. Απο πάνω βάζουμε τις φέτες εναλλάξ με ζάχαρη. Αν α ανακατέψετε απ την αρχή με τη ζάχαρη, απλά τα βάζετε κατευθείαν στο βάζο
5. Όταν τελειώσουν οι φέτες, σκεπάζουμε με ζάχαρη απο πάνω, καλύπτουμε με μεμβράνη και βιδώνουμε το καπάκι
6. Φυλάμε το βάζο 3-4 μέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Αν χρειαστεί το κουνάμε να λιώσει και η ζάχαρη που μαζεύετε κάτω
7. Για να σερβίρουμε λεμονάδα, σε ένα ποτήρι βάζουμε 2-3 φετούλες με λίγο σιρόπι. Προσθέτουμε παγάκια και ανθρακούχο νερό ή απλό νερό 
8. Φυλάμε το βάζο στο ψυγείο

*μπορείτε να προσθέσετε φέτες λεμόνι και ζάχαρη ώστε να μην τελειώσει ποτέ!!



Επίσης, αντί ζάχαρη μπορείτε να το κάνετε με το μέλι.
Στην Κορέα συνηθίζετε να το φτιάχνουν με μέλι και κομμάτια τζίντερ, αλλά για το χειμώνα συνήθως. Βάζετε φέτες λεμόνι στο βάζο μαζί με τζίντζερ και καλύπτετε με μέλι.
Σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, βάζετε μια κουταλίτσα απ το μέλι και μια φέτα λεμόνι. Γιατρικό!

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ακέρωτα λεμόνια, αυτά που θα πάρετε θα τα ζεματίσετε σε ζεστό νερο για 2-3 λεπτά.
Θα κάνετε ένα μίγμα απο μαγειρική σόδα και χοντρό αλάτι και ένα ένα θα τα τρίψετε με αυτό το μίγμα.
Πολύ καλό τρίψιμο την φλούδα, σαν πίλινγκ!
Ξανά βουτιά σε ζεστό νερό, μετά ξέπλυμα καλό με άφθονο νερό και καλό σκούπισμα με πετσέτα

Για να μη λέμε μόνο για την Κορέα, και στην Τσεχία αλλά και σε άλλες χώρες, η λεμονάδα έτσι σερβίρετε. Δεν έχουν σαν τις δικές μας στο μπουκαλάκι με το ανθρακικό.
Σερβίρουν ανθρακούχο νερό και μέσα βάζουν ότι φρούτο θέλεις
Πχ η ανανάδα, με σιρόπι και ανανά απο κομπόστα. Φραουλάδα με φράουλες λιωμένες με ζάχαρη και μέντα. Βατόμουρα, λεμόνια, σταφύλια, ότι φρούτο θες!


Να έρχονται οι συμπεθέρες στην αυλή, να μαζευόμαστε πάλι όλες μαζί.
Ανθισμένες τριανταφυλλιές, λουλούδια, δέντρα
Να βγάζω τον δίσκο με τις λεμονάδες
Οι συμπεθέρες να έχουν φέρει η καθε μια απο ένα κέρασμα, κέικ λεμονιού, κουλουράκια, αλμυρό κέικ....
Να καθόμαστε να τρώμε, να πίνουμε, να κουτσομπολεύουμε και να γελάμε.
Όπως παλιά......

Δείτε και το βίντεο!




ΜοΟd:Μου είπαν το λεμόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα, και έχω στύψει μια λεμονιά στα μπριζολάκια!

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου