Το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς




Καλημέεεεερα Dolmaδάκια μου !!
Τί κάνετε;
Σας έλειψα;
Ναι, σας έλειψα!
Λάιβ απ την Ελλάδα και την αποκλεισμένη Κοζανάρα, αναμεταδίδω αυτό το νέο ποστ, να κάνω ποδαρικό την νέα χρονιά.

Βγάζω τον δίσκο με το σεμέν, τα φοντάνια, ψήνω καφέ και σας κερνάω ένα κομμάτι να πούμε τα νέα μας.

Γαλακτομπούρεκο, φίλε!

Κάνεις μια γαλατόπιτα, βάζεις άχνη - κανέλα και γίνεται μπουγάτσα! Βάζεις σορόπι και γίνεται γαλακτομπούρεκο. Κάνεις τα φύλα τρίγωνα και έχεις τρίγωνα πανοράματος!

Αν και έχω βάλει συνταγή παλιά, το δοξασμένο 2012, αυτή τη φορά είπα να το ξανακάνω και να σας πω και ιστορίες της ξενιτιάς.

Που λέτε, αυτό το γλυκάκι το είχα φτιάξει να κεράσω στην δουλειά.
Μουλτικούλτουραλ εταιρία, πολλά γούστα
Και έρχεται η Αγγουροτσέχα και μας λέει, "οοοοοο δις ιζ ντάϊμπέτις, του ματς σούγκαρ εντ σίροπ! χάου γιου ιτ διζ κρέζι γκρικσ;"

Τι είπες μαρή διασταύρωση κινόα με ρυζογκοφρέτα; Ασε κάτω το κομμάτι!
Δε το εκτιμά ο ξένος το γαλακτομούρεκο. Εκτός αν πάει σε κάνα νησί και το χρυσοπληρώσει...

Διστακτικά δοκίμασαν τα μικρά ρολάκια που είχα φέρει. Ευτυχώς σε πολλούς άρεσε αλλά υπήρχαν και κάποιοι που παραήταν γλυκό για τα γούστα τους. 
Στην Τσεχία τέτοια γλυκά δεν είναι διαδεδομένα γιατί είναι υπερβολικά γλυκά για τα γούστα τους.

Με αυτό το γλυκό είμαι σε δίλλημα. Δεν ξέρω αν προτιμώ το κομμάτι ή σε ρολάκι- φλογέρα! Απ τη μια θέλω το κομματάκι, με φύλλο πάνω-κάτω και στη μέση μπόλικη κρεμούλα. Απ την άλλη, το ρολάκι, είναι μια χαψιά. Ούτε ίχνη αφήνει.


Υλικά:
  • 500gr φύλλο κρούστας(10 φυλλα) 
  • 70 γρ σιμιγδάλι ψιλό 
  • 70γρ σιμιγδάλι χοντρό 
  • 1,5 λίτρο γάλα 
  • 2-3 αυγά 
  • Βανίλια 
  • 350 ζάχαρη 
  • 2 κουταλιές βούτυρο 
  • Εξτρα λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
Σιρόπι 
  • 450gr ζάχαρη 
  • 400μλ νερό 
  • Φλούδα από ένα λεμόνι 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα για να κρυώνει. Ζεστένουμε το γάλα και ρίχνουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. 
2. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, ρίχνουμε 2 κουταλιές βούτυρο
3. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Αφήνουμε να κρυώσει
4. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε εναλλάξ τα φύλλα βουτυρώμενα. Μισά φύλλα πάνω και μισά κάτω. Στη μέση η κρύα κρέμα
5. Χαράζουμε ελαφρά  βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο
6. Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι

*Για ένα πυρέξ 24-26εκ εγώ έβαλα 6 φύλλα και τα υπόλοιπα 4 τα έκανα φλογέρες
Απ τα 6 φύλλα, 3 έστρωσα κάτω.
Τα υπόλοιπα 3 τα έκοψα στην μέση να γίνουν 6
2 μισά τα έβαλα πάνω απ τα άλλα φύλλα.
Έριξα την κρέμα και δίπλωσα τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να κλειστεί η κρέμα να μη φύγει στο ψήσιμο.
Πάνω απ την κρέμα έβαλα τα υπόλοιπα φύλλα.
Βουτύρωνα φυσικά όλα τα φύλλα καθώς και  πάνω στο τελευταίο φύλλο ώστε να πάρει χρώμα.
Χάραξα προσεχτικά και έψησα


Το τσιρτσίρισμα όταν σιροπιάζεις είναι ουράνια μελωδία. Σε γαληνεύει. 
Μαζί με τον ήχο της βροχής, το τηγάνισμα πατατών και κεφτέδων,  είναι οι αγαπημένοι μου ήχοι!

Για να κάνω τα ρολλάκια, έκοψα τα 4 φύλλα στη μέση.
Πήρα ένα μισό φύλλο, το βουτύρωσα ελαφρά και το δίπλωσα στη μέση.
1-2 κουταλιές κρέμα, βουτύρωμα τις άκρες, δίπλωμα οι πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και ρολλάρισμα.
Σα ντολμαδάκι!



Αχ, θυμάμαι που είχα κεραστεί ένα κομμάτι σε μια επίσκεψη και ήταν τόσο ξινό που απ την ξινίλα τα μάτια γύριζαν σαν κουλοχέρης!
Τι έφταιγε; Ξύσμα λεμονιού στην κρέμα και χυμό με φλούδες στο σιρόπι.....
"Μμμμμμ γεια στα χέρια σου" είπαμε με δυσκολία ολες οι συμπεθέρες και άνετα κερδίζαμε όσκαρ υποκριτικής. 
Τόσα χρόνια πέρασαν απο τότε και ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω πως κάποιος κατάφερε και κατέστρεψε το γλυκό!

MoOd: Θα σε πάρω να φύγουμε σ άλλη γη, σ άλλα μέρη...

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου