Ποντιακά Ωτία





Καλημερέντες Dolmaδάκια μου τι κάνετε;
Πως πάει η καραντίνα;

Ξεσκόνισα το μπλογκ για συνταγές που είχα καταχωρήσει στα πρώτα μου "συγγραφικά" βήματα, αλλά δεν έλαβαν αναγνώριση, γιατί μονο εγώ τα διάβαζα τότεΣ τα ποστ! Μια απ αυτές ήταν και η σημερινή που το κείμενο και οι φωτογραφίες ήταν σαν εργασία νηπειαγωγίου!

ΜΟΥΑΧΑΧΑΑΑ!!

Που λέτε, τις προάλλες με έπιασε μια λιγούρα. Ξέρετε, αυτές που δεν ξέρεις τι ακριβώς θές να φάς.

Την ώρα που ανοιγόκλεινα το ψυγείο για 100ή φορά, με παίρνει τηλέφωνο η συμπεθερούλα να μου πει τα νέα της.

Η συμπεθέρα Κ. είναι πόντια και μου ήρθε αναλαμπή να κάνω ωτία.

Δεν τα είχα ξανακάνει μόνη μου. Πάντα κερνιόμουν απ τις συμπεθέρες κολλητές, ή έβλεπα τις μανάδες και γιαγιάδες τους να τα κάνουν. 
Εμείς κάνουμε τις πετλίδες - που είναι σαν τσούφιοι λουκουμάδες, κάτι ανάμεσα σε πανκέικ και λουκουμά.

Στην Κοζάνη έχουμε πολλούς Πόντιους. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου στο δημοτικό ήταν Πόντιοι.
2 απ αυτές ήταν και οι τωρινές συμπεθέρες μου, κολλητές.
Μια μέρα σε ένα διάλειμμα, η Κ. είχε στο αλουμινόχαρτο κάτι σα λουκουμάδες σε περίεργο σχήμα.
Εγώ είχα αυγόφετες, οχι οτι σας νοιάζει!
Την ρώτησα τι είναι και μου λέει "αυτιά"....
Ντάξει, λίγο φρίκαρα αλλά εδώ τρώμε πατσά και κοκορέτσια!

Μετά απο λίγες μέρες το ίδιο.
Λέω στη μαμά οτι η Κ. στο σχολείο τρώει αυτιά! 
Αφού πέρασε το 1ο σοκ η μόδερ, δεν έδωσε σημασία στα λεγόμενα μου γιατί ως γνωστόν τα παιδιά έχουν φαντασία.
Εγώ συνέχισα να της λέω οτι η Κ αλλά και άλλοι τρώνε αυτιά!

Μέχρι που συναντήθηκε η μαμά μου με την μαμά της Κ. και ξεκαθαρίστηκε το θέμα!
Στην Ποντιακή διάλεκτο, ωτίν=αυτί, οπότε ωτία είναι τα αυτιά

Την ονομασία την πήραν απο το σχήμα τους μοιάζει με αυτί, αλλά και γιατί οι Πόντιοι έχουν μεγάλα αυτιά!!! (εσωτερικό αστείο της Κοζάνης) 💔😊

Τα ωτία λοιπόν είναι οι ποντιακοί λουκουμάδες, τα ποντιακά ντόνατς!
Σερβίρονται με άχνη ζάχαρη ή μέλι και κερνιούνται συνήθως στις λεχώνες, σε βαφτίσεις και χαρές!


Έκαστος στο είδος του και οι Πόντιοι στα ωτία!
Πόση ώρα παιδεύτηκα να βγάλω το σχήμα!
Πήρα στο viber κλήση την Κ. να με καθοδηγήσει πως περνάω τις μύτες απ τη μέση για να βγει το αυτί.

Τα πρώτα μου βγήκαν σαν αυτιά τραβηγμένα απ τις πολλές πλαστικές!
Καμία σχέση με ωτία, αλλά φαγώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα!
Αυτά που είχαν καλό σχήμα, κρατήθηκαν στην άκρη για τις ανάγκες του μπλογκ.

Τα φωτογράφησα, τα τράβηξα και βίντεο. 
Βγάλαμε και σέλφι οικογενειακώς, έστειλα φώτος σε όλους να τα δουν.
Ένα καλό το κράτησα στην κατάψυξη να έχω να λέω,  μια σιούρδα έφτιαξε ωτία!!!

Η συνταγή ποντιακή, δοκιμάστε την!

Υλικά:
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200γρ
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 3-4 κούπες αλεύρι, προσθέτουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι, το λάδι και το αλεύρι
2. Το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, περίπου 30 λεπτά
4. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2, για να το χειριστούμε εύκολα
5. Το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό! Θέλουμε να φουσκώσει στο τηγάνισμα.
6. Κόβουμε ρόμβους διαγώνια, και σε κάθε κομμάτι χαράζουμε μια μικρή γραμμή στη μέση.
7. Περνάμε τη μια γωνία μέσα απ την τρύπα και την βγάζουμε από κάτω.
8. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρνώντας τα να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.




Μπορείτε να δείτε και το βίντεο, εδώ



ΜοΟd: γίνεται να ξαναπάμε το 2020 απ την αρχή;
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου