Μπάμιες Μπολονέζ




Καλημέρα απ την καραντινάτη Κοζάνη!!

Τι ποδαρικό έκανα; μετά την καραντίνα της Τσεχίας ήρθα στην καραντίνα της Κοζάνης.

Σήμερα σας έχω ένα φαγητό, όχι και τόσο συνηθισμένο.
Ως γνωστόν, οι μπάμιες είναι αγαπημένο φαί μικρών και μεγάλων, ειδικά τα παιδιά τις ζητάνε συνέχεια.
Τους δίνεις κεφτεδάκια; ΟΧΙ μπάμιες θα ζητήσουν!
Τους δίνεις πατάτες; ΟΧΙ δεν θέλουν, θέλουν μπάμιες...!

Τη συνταγή αυτή την είχα δει στο instagram της Χρυσαυγής απο το Food For Thought 
Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τις μπάμιες με το κοτόπουλο αλλά απ ότι φαίνεται με τον κιμά είναι ακόμα καλύτερες!!
Βασικά, όπου και να βάλεις κιμά όλα είναι πιο νόστιμα!!

Προσωπικά δεν είμαι φαν και ξεκίνησα να τις τρώω τo 2013 όταν είχα βάλει στόχο να δοκιμάσω κάποια φαγητά. Μπορείτε να δείτε την πρώτη απόπειρα εδώ
Στην Τσεχία η μπάμια δεν υπάρχει ούτε σαν δείγμα! Δε γνωρίζουν την ύπαρξη της (τυχεροί!!!) ούτε οταν τους δείχνω εικόνες στο ίντερνετ!
Ήθελα να τη δοκιμάσω καιρό τώρα, αλλά ποιον ξέρετε να λέει "ουουου  ανυπομονώ να πάω Ελλάδα να φάω μπάμιες;" ΚΑΝΕΝΑΝ

Και εγώ οταν ερχόμουν προτιμούσα να μαγειρέψω άλλα πράματα. Αλλά τώρα που έκατσα  σχεδόν 1 μήνα βρήκα τη ευκαιρία να φύγει το απωθημένο γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξαναέχω την ευκαιρία...


Την τροποποίησα λιγάκι για να ταιριάζει στα γούστα μου, για 1η φορά, αλλά κράτησα το γαρύφαλλο γιατί μου αρέσουν οι τσαχπινιές.

Υλικά:
  • 400 γραμμάρια μπάμιες φρέσκιες, καθαρισμένες (ή κατεψυγμένες) 
  • 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια 
  • ελαιόλαδο 1 φλυτζανάκι του καφέ 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο 
  • 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα 
  • 1 τσιμπιά γαρύφαλλο τριμμένο 
  • μισό φλυτζάνι χυμό ντομάτας 
  • 500 ml νερό 
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
Εκτέλεση:

1) Σοτάρουμε τον κιμά με το λάδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί υγρά του.
2) Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις μπάμιες και απο πάνω τον κιμά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (την σάλτσα, αλάτι και πιπέρι)
3) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσεκτικά ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μπάμιες και βγάλουν «σάλια» και απλώνουμε το φαγητό ομοιόμορφα στο ταψί. Ρίχνουμε και το νερό
4) Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να δούμε τις μπάμιες να έχουν μαλακώσει πολύ και το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και κουνάμε το ταψί με τα δυο χέρια μας χωρίς να το ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού το υγρό.

*τις φρέσκιες μπάμιες αφού τις καθάρισα, τις άφησα με ξύδι στον ήλιο για καμιά ώρα. Ξέπλυνα καλά και σωτάρισα σε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να ανακατεύω, απλά κουνώντας το τηγάνι. Οι κατεψυγμένες μαγειρεύονται κατευθείαν



Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο νόστιμο!
Με φρέσκο κρατσανό ψωμάκι και μια φέτα τυρί η γεύση απογειώθηκε ακόμα πιο πολύ.

Προτάσεις:
MoOd: - Τί να φτιάξω; Κοτόπουλο με μπάμιες ή κιμά με μπάμιες;
- Κοτόπουλο με κιμά
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου