Πάμε στο ΣούπερΜάρκετ;





Γεια σας Dolmadakia μου! τι κάνετε;
Ηρθε ο Σεπτέμβρης, τα κεφάλια μέσα και επιστροφή στην "ρουτίνα"
Ποδαρικό στη νέα "σχολική" χρονιά με ένα διαφορετικό ποστ
Σήμερα δεν έχει συνταγές αλλά μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ της Τσεχίας, και συγκεκριμένα σε αυτά της Πράγας και του Μπρνο .

Στην Ελλάδα δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοια υπερμάρκετ όπως στο εξωτερικό. Τουλάχιστον στην Κοζάνη, αυτό που θεωρούσαμε σαν τεράστιο σούπερ μάρκετ στην Τσεχία μπορεί να θεωρηθεί σαν μεσαίου μεγέθους γειτονικό κατάστημα.

Την πρώτη φορά που πήγα σε ένα τέτοιο, ήταν το 2011 όταν είχα επισκεφθεί την αδερφή μου. Πήγαμε στο TESCO για ψώνια και θυμάμαι την κρίση πανικού που με είχε πιάσει απ τον κόσμο, τα φώτα, τους μεγάλους διαδρόμους και τα πολλά προϊόντα.
Στο τέλος, αυτά τα σούπερ έγιναν ο παράδεισος μου! Η Disneyland μου!

Θα βρεις τα πάντα μέσα. Και όταν σου λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα! 
Επίσης έχουν και καφετέριες, φαγάδικα, φαρμακείο και είναι σα μίνι εμπορικά - εκτός αν το σούπερ είναι στο ισόγειο απο ένα εμπορικό

Και λογικό να υπάρχουν φαγητά μιας και θα ξοδέψεις 1 ώρα, και περισσότερο, για να δείς όλα τα ράφια! 

Στην είσοδο θα βρεις αυτά τα γκατζετάκια. Scan&go δηλαδή το έχεις μαζί σου και σκανάρεις εσύ τα προϊόντα που βάζεις το καλάθι/ σου εμφανίζει το τελικό ποσό, τα προιόντα που έχεις και γενικά έχεις μια φουλ εικόνα τι ψωνίζεις.
Όταν τελειώσεις, πας στα ειδικά ταμεία και σκανάρεις ένα barcode οπου θα συγχρονιστεί με το μηχανηματάκι και θα σου δείξει τα ψώνια σου. Πληρώνει με κάρτα και φεύγεις τσακ μπαμ
Είναι τέλειο για τέτοια σούπερ μάρκετ καθώς γλυτώνεις ουρές και να βγάζεις - βάζεις τα ψώνια στο ταμείο


Επίσης, άλλο ένα πράμα που μου αρέσει ειναι τα αυτόματα ταμία, που πάλι σκανάρεις μόνος σου αν έχεις μέχρι 10-15 πράματα



Σοκολάτες πολλές σοκολάτες!!!
πολλές εταιρίες πολλοί συνδυασμοί,  παράδεισος για όσους αγαπάνε τη σοκολάτα






Οι τσεχοι αγαπούν τα τουρσιά και στα σούπερ έχει πάρα πολλά. Κρέας με κρεμμύδια, λαχανικά αυγά, και πάρα πολλά άλλα που συνοδεύουν τις μπύρες τους άλλα τα τρώνε και για πρωινό!
Επίσης τα αλλαντικά είναι μέρος της ζωής τους! Λίγο ψωμί και λίγο σαλάμι ή λουκάνικο είναι το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες αλλά και το καλύτερο συνοδευτικό για μια παγωμένη μπύρα!


ΜΠΥΡΕΣ!
πολλές μπύρες!
Με μεγάλη βιομηχανία στην παραγωγή μπύρας, η Τσεχία είναι στις πρώτες χώρες κατανάλωσης & παραγωγής μπύρας
Το "υγρό ψωμί" όπως την λένε, είναι ο θησαυρός τους για πάνω από 1000 χρόνια.
Κάθε νομός βγάζει την δική του, η όποια πωλείτε σαν draft στην εστίαση.
H πιο διάσημη τσέχικη μπύρα είναι η Πιλσνερ, που παράγεται στην ομώνυμη πόλη. Είναι σχετικά κοντά απο Πράγα, οπότε αν σας βγάλει ο δρόμος κάντε μια στάση στο εργοστάσιο της.




Οι Τσέχοι εκτός από μπύρα πίνουν κ κρασί και μάλιστα κάθε σαββατοκύριακο από Σεπτέμβρη με Οκτώβρη υπάρχουν γιορτές κρασιού.
Οι δρόμοι του κρασιού είναι διάσημος τουριστικός προορισμός

Η γωνιά με τα σφολιατοειδή και τα ψωμιά είναι παράδεισος!




Η κατανάλωση νερού δεν είναι κ τόσο συνηθισμένη στην Τσεχία, ίσως γιατί το νερό τους δεν είναι ότι καλύτερο. Γι αυτό υπάρχουν σιρόπια για να βάζεις στο νερό και να παίρνει γεύση. Επίσης υπάρχουν νερά με γεύσεις φρούτων και τα περισσότερα είναι ανθρακούχα λόγω των πηγών. Θα πρέπει να ζητήσετε μη ανθρακούχο και περισσότερο το πίνουν οι ξένοι


Χυμοί με πολλά φρούτα κ συνδυασμούς που δεν υπάρχουν Ελλάδα Μέχρι κ χυμό με κάκτο θα βρείτε!!

Μπορείτε να δείτε το βιντεάκι που είχα ετοιμάσει, βολτάροντας  στα μεγάλα σουπερ μάρκετ


Από τον Μάρτιο η είσοδος στα σούπερ άλλα και σε εμπορικά & ΜΜΜ και άλλους εσωτερικούς χώρους είναι μόνο με χρήση μάσκας.
Εκτύπωση

4 σχόλια:

  1. Ντολμαδάκι μου πριν...45 χρόνια που παντρεύτηκα στο Βέλγιο είδα για πρώτη φορά τέτοια σούπερ. Από καρφίτσα μέχρι αυτοκίνητο, φαντάσου την έκπληξη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη για την καθυστερηση ενος ετους!! τωρα ενεργοποιηθηκαν τα σχολια !!! ωωωωω φανταζομαι στο βελγιο τι σουπερ εχει!! ειναι λιγο σοκαριστικα ειδικα αν εισαι απο μια μικρη πολη οπως η Κοζανη .... η χαρα μου ηταν να πηγαινω στο σουπερ!

      Διαγραφή
  2. ααααααααα να και κατι που αγαπησες στην ΤΣΕΧΙΑ
    αλλα χωρις νερο πως τα καταφερνεις????
    στο βιντεο ακουγεσαι πολυ ηρεμη ησυχη
    σαν επαγγελαματιας χαχαχαα καμια σχεση με το ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙ
    που γνωρισα εγω που ειναι ολα χαχανα!!!! φιλακιαααααα και γω θελω να ρθω για την σοκολατααααααααααααααααα!!!
    καλα να περνας παναταααααααααααααα φιλεναδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχα ηρεμη λεει !!! ισως γτ ειχα παρει αποφαση να επιστρεψω ελλαδα και ησυχασε η ψυχη μου, ή γιατι ήταν μετα απο το μαθημα γιογκας που εκανα εκει για να ηρεμω χαχα τωρα ροδανι παει η γλωσσα και τσιριζω !! :)

      Διαγραφή