Trdelnik - Γλυκό Καμινάδα





Ενός λεπτού σιγή για αυτό το πόστ, το οποίο το είχα να αραχνιάζει μέχρι να δημοσιευτεί.

Γενικά το 2019 δεν ήταν η χρονιά μου και ήρθε το 2020 με τον κορωνοιό να με αποτελειώσει. 

Τώρα παίρνω τα πάνω μου και αρχίζω να γράφω πάλι στο μπλογκ και να επικοινωνώ μαζί σας. 

Στο θέμα μας, σε αυτό το ποστ θα σας δείξω ένα αγαπημένο ευρωπαϊκό γλυκό, το οποίο μπορείτε εύκολα να κάνετε και στο σπίτι. 


Το γλυκό αυτό ζυμάρι θα το συναντήσετε συνήθως σε όλη την κεντρική Eυρώπη, αν και υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
Μερικές ενδεικτικές ονομασίες του:

Trdelník ή trdlo στην Τσεχία & Σλοβακία
Kürtőskalács στην Ουγγαρία
Cozonacul secuiesc στην Ρουμανία, απ όπου προέρχεται κιόλας
Prügelkrapfen στην Αυστρία
Baumstriezel στην Γερμανία
Chimney cake στην Ελλάδα & άλλες μεσογειακές χώρες.


Είναι ένα αφράτο ζυμάρι, το κλασσικό πασπαρτού, το οποίο τυλίγεται σε "σούβλες", σα γλυκό κοκορέτσι, και ψήνεται στα κάρβουνα.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα έρθει Τσεχία το 2011 στην αδερφή μου, και τα είχα δει απο μακρυά νόμιζα οτι ήταν κοκορέτσια! 
φεστιβάλ χριστουγέννων, παντού ψητά και σπιτάκια με φαγητό, ε! λογικό να ούρλιαξα " κ ο κ ο ρ ε τ σ ι!!!"  (ακόμα με κοροϊδεύει η μικρή!)
Το είχα δοξάσει σε ένα προϊστορικό ποστ , πίσω στο 2014 τότε που ήμουν αθώα τουρίστρια εις την Τσεχίαν. Που να φανταζόμουν οτι θα ξενιτευόμουν εδώ και θα έτρωγα κάθε μέρα trdelnik !


Εδώ στας Ευρώπας, πωλούνται αυτές οι ειδικές σούβλες για σπιτικά trdelnik.

Εμείς πάντως κάναμε πατέντες με τενεκεδάκια και βάζα, όπως οι περισσότεροι!
Εννοείτε οτι η γεύση διαφέρει στον φούρνο. Στα κάρβουνα το ψήσιμο γίνεται πιο ωραίο, αλλά απ το τίποτα..... καλός και ο φούρνος!

Η αδερφή μου το φτιάχνει συχνά μιας και τα μικρά μας καλικατζαράκια ξετρελαίνονται για αυτό το γλυκό.
Μπορείς να πεις οτι αντικατέστησε το κουλούρι θεσσαλονίκης. Οπου και να πας εδω θα το βρεις.

Στις "ψησταριές" κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις. Όλα ψήνονται τυλιγμένα σε ζάχαρη & κανέλα και αφού βγουν απ τη φωτιά διαλέγεις εσύ που θα το ξανατυλίξουν
- απλό με ζάχαρη- κανέλα
- κακάο
- ινδοκάρυδο
- καρύδια
- γεμιστό με πραλίνα σοκολάτας
- γεμιστό με σαντιγί και φρέσκες φράουλες
- γεμιστό με παγωτό


Υλικά (10 κομμάτια):
  • 500-600γρ αλευρι
  • 80γρ βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 250 γρ γάλα χλιαρό
  • 25γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • λίγο σπορέλαιο για άλειμμα
  • ζάχαρη & κανέλα ανακατεμμένα
  • έναν πλάστη ξύλινο, χωρίς πλαστικά εξαρτήματα
  • τενεκεδάκια αναψυκτικών ή γυάλινα βάζα
  • αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα με 1 κουταλιά ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
3. Ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.
4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι
5. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσεις για 30 λεπτά, περίπου
6. Ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο, όχι πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.
7. Με ένα μαχαίρι ή την ρόδα για πίτσα, κόβουμε λωρίδες.
8. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο τα τενεκεδάκια και τον πλάστη. ΠΡΟΣΟΧΗ ο πλάστης να μην έχει πλαστικά εξαρτήματα! Επίσης, αν βάλετε βάζα, να τα γεμίσετε με νερό μέχρι τη μέση για να μη σπάσουν
9. Τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και τα κυλάμε στην κανελοζάχαρη να καλυφθούν ομοιόμορφα
10. Τα βάζουμε όρθια σε ένα ταψακι & τον πλάστη να στηρίζετε στον αέρα απ τις λαβες. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200, αέρα, και καλό είναι στο δεκάλεπτο να τα γυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
11. Τα αφήνουμε να σταθούν 2-3 λεπτά, και αφαιρούμε τα τενεκεδάκια με το αλουμινόχαρτο. 


* μπορείτε να βάλετε και σπασμένα καρύδια ή φουντούκια στην κανελοζάχαρη

* μπορείτε να τα αλείψετε με σοκολάτα απο μέσα





Η δόση βγάζει 10 κομμάτια στο μέγεθος ενός κανονικού τενεκεδιού απο αναψυκτικά. Φουσκώνει αρκετά στο ψήσιμο και είναι πολύ χορταστικά. 
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για 4-5 μέρες.
Αν θέλετε να τα κάνετε για πάρτυ, σουαρέ ντε γκαλά ή να τα κεράσετε σε κάποια μάζωξη, απλά είτε κόψτε τα στη μέση όταν κρυώσουν ή για ευκολία, τυλίξτε 2 κομμάτια ανα τενεκεδάκι (αφήνοντας μια κενή γραμμή στη μέση να τα χωρίζει)

Μπορείτε να δείτε και στο κανάλι μου στο Youtube, ένα βίντεο με αναλυτικά βήματα για αυτό το γλυκό.

ΜοΟd: καλοκαίρι στους Μπαλκόνιους Νήσους! που ούτε μπαλκόνι έχουμε στα ξένα, οπότε λεκανίτσα με νερό στο σαλόνι!
Print Friendly and PDF

3 σχόλια:

  1. Τέλειο! Μου αρέσει πολύ αλλά δεν μου είχε ποτέ περάσει από το μυαλό να το φτιάξω. Ωραία συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρια! ειναι πιο ευκολα απ οτι φαινονται χαχα! αντικατεστησε το κουλουρι θεσσαλονικης εδω, αυτο το γλυκο!

      Διαγραφή
  2. καλα φαινονται φοβερα αλλα για να πεις το ονομα τους θα στραμπουληξεις την γλωσσα χαχαχαχα
    κ γω το χω με τις γλωσσες αλλαααααααααααα εδω δεν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή