Αφράτα Καλτσόνε- Πεϊνιρλι




Χρόνια και ζαμάνια!!
τι κάνετε ντολμαδάκια μου; 
εγώ εδώ περιμένω να ανοίξουν τα σύνορα να έρθω Ελλάδα επιτέλους!
70 μέρες καραντίνα, σχεδόν, και έχω αποτρελαθει!

Μου έχει λείψει το γράψιμο, μου έχει λείψει το μαγείρεμα, μου έχει λείψει η ελλάδα....μου έχω λείψει ΕΓΩ ! 

Σε αυτό το ποστ θα σας ξανά-παρουσιάσω τα πεϊνιρλί!
Μια αραχνιασμένη ανάρτηση στα άδυτα του αρχείου του μπλογκ, που καιρός ήταν να την ξαραχνιάσω και να την θυμηθούμε όλοι μαζί.

Το πεϊνιρλί, όπως ξέρετε, έχει το γνωστό σχήμα βαρκούλα. Έχει τα κασέρια του, το μπείκον το ξεροψημένο, το αυγουλάκι για τους γκουρμεδιάρηδες ή το λουκάνικο για τους μερακλήδες.

Εγώ τα έκανα σε σχήμα "καλτσόνε", μιας και μας τα θύμισε η κουμπάρα της αδερφής μου η οποία είναι στον Βόλο.
Θα μου πείς, τι σχέση έχει τώρα το καλτσόνε με το πεϊνιρλί και τον Βόλο;

Ενα θα πω για δυνατούς λύτες, "παταούγκα" δλδ πεϊνιρλι γεμιστό με πατάτες και ουγγαρέζα!!
Έχουμε κανένα Βολιώτη στο φαν κλαμπ; 





Εμείς τα κάναμε XXL για να φτουρήσουν και μερικά σε σχήμα κρουασάν για τα μικρά της παρέας






Τα ετοιμάσαμε μαζί με την αδερφή μου για να κάνουμε πικ-νικ κοντά σε ένα πάρκο, μιας και σιγα σιγα αρχίζουμε να κυκλοφορούμε!

Αν απ τη χαρά σας που άνοιξαν τα σύνορα, αρχίσετε να τρέχετε χωρίς σταματημό και σας βγάλει ο δρόμος στο Πάρκο Stromovka της Πράγας, ελάτε να κεράσω καφέ! 😀😊



Λοιπόν ανασκουμπωθείτε και βουρ στην Κουζίνα!




Το ζυμάρι είναι το κλασσικό πασπαρτού που μπορείτε να κάνετε ψωμιά, πίτσα, τυροπιτάκια, καλτσόνε, κρουασανακια, οτιδήποτε γλυκό ή αλμυρό.



Αν και η αναλογία είναι συνήθως 1 φακελάκι μαγιά - 1 αυγό 1 φλ γάλα - λίγο σπορέλαιο, εγώ πρόσθεσα 3 αυγά στη ζύμη για να αφρατέψει και αντι σπορέλαιο έβαλα λιωμένο βούτυρο.
Εξτρα τιπ η βανιλίνη! ναι μην παραξενευτείτε! μυστικό της αδερφής μου και της κουμπάρας της. 

Υλικά:

  • 1 μαγιά νωπή 30γρ
  • 1,5 φλ χλιαρό γάλα
  • 3 αυγά
  • 1 βανιλίνη
  • λίγο αλάτι
  • λίγο ζάχαρη
  • 5 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • αλεύρι περίπου 1 κιλο
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • υλικά της αρεσκείας μας όπως τυριά, αλλαντικά, πιπεριές, κιμά, σάλτσα ή κέτσαπ, ελιές κλπ
Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
2. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 -1,5 ώρα να φουσκώσει, να διπλασιαστεί
3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες, ανάλογα πόσα θέλουμε να κάνουμε.
4. Για σχήμα καλτσόνε,  ανοίγουμε το ζυμάρι στρόγγυλο, βάζουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και κλείνουμε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν καλά και βάζουμε στο ταψί
5. Αλείφουμε με κρόκο αυγού & λιγο νερό , ψήνουμε στους 200 για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα
6. Για σχήμα κρουασάν, ανοίγουμε στρόγγυλο ζυμάρι, κόβουμε σε τρίγωνα και τυλίγουμε κρουασάν. Για βαρκούλες, πατάμε με το χέρι το ζυμάρι να απλώσει και απο πανω βάζουμε τα υλικά μας Η κλείνουμε τις άκρες σα γόνδολες και στη μέση βάζουμε γέμιση.






Αλλες συνταγές με το ζυμάρι - πασπαρτού
ΜοΟd: αλλαγή πλεύσης
Print Friendly and PDF

4 σχόλια:

  1. Ξερω γιατι τα κανεις αυτα.επειδη εσυ εκει στα ξενα εγινες ζιζελ.(καλα μη φωναζεις.στο περιπου).θες να μας παχυνεις εμας.να σκασουμε απ τη ζηλεια μας αφου πρωτα σκασουμε απο τα πεινιρλι και τα καλτσονε.Καλη επανοδο Αναστασουλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμααααααααααν κολαση.... ασε το τι φαγαμε με την καραντινα δεν λεγεται
    κατσε να μαζευτουμε λιγο γιατι δεν μας βλεπω καλα......χχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ασε! μια απ τα ιδια κ εδω!!! πολυ φαι κ ειδικα γαριδακια σοκολατες κ τετοια χαζα....

      Διαγραφή