Πως Φτιάχνω Προζύμι




Καλημέρα ντολμαδάκια μου τι κάνετε ; 

Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευούλα μέλι! 

Αχχχχχ με το ΠΑΣΟΚ το παλιο του Αντρέα, περιμέναμε την Παρασκευή σαν σκύλες της λύσσας, να αμοληθούμε στα λιβάδια μέχρι την Κυριακή, να πάμε ταξίδια, να πάμε μπουζούκια. 
Τώρα με τον Κυριάκο, έχουμε μετρήσει τα πλακάκια και τα σοβατεπιά στο σπίτι....  


Δεν θέλω να σχολιάσω τις εξελίξεις, δεν είμαστε για άλλα ψυχοπλακώματα !



Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι έχασα την άδεια του Μαρτίου και την πασχαλιάτικη, για να έρθω Ελλάδα! καλό καλοκαίρι τώρα και αν...
Το καλό με αυτή την καραντίνα είναι ότι θυμηθήκαμε να φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί και όχι μόνο!!

Αυτό το πόστ το είχα στο "περίμενε" απο πέρισυ, αλλά δν μου έκανε και τόσο κέφι η γραφή του! Σημάδι η εξαφάνιση της μαγιάς απο παντού! πως θα κάνω ψωμιά και τσουρέκια;
Οπότε, τσουπ ! να το το προζύμι!
Αυτό το ποστ είναι κατηγορία "σεντόνι", οπότε θα έχετε να διαβάζετε σε όλη της διάρκεια της καραντίνας! 

1) Προζύμι παραδοσιακό
Ξεκινάμε με το απλό και βασικό προζύμι με νερό και αλεύρι. Θέλει υπομονή και τόλμη για να ανασπαστείτε. 
Θα γίνει το νέο σας κατοικίδιο και θα σας συντροφεύει στην καραντίνα! 
Μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια και να έχουν να λένε τα δισέγγονα σας ιστορίες πλασίματος!
Ξεκινάμε βάζοντας ίσα μέρη αλεύρι και νερό και περιμένουμε και περιμένουμε και περιμένουμε…

Μπορείτε να ξεκινήσετε και με 60γρ ώστε να το παρακολουθείτε πιο εύκολα μέχρι να του πάρετε τον αέρα... 

  • 100 γρ αλεύρι (6 κουταλιές σούπας)
  • 100γρ νερό εμφιαλωμένο 7 κουταλιες
1η μέρα➔ Ανακατεύουμε σε ένα καθαρό βάζο να γίνει πηχτός χυλός χωρίς σβώλους. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 48 ώρες (μη το κλείσετε αεροστεγώς, θέλει να αναπνέει)

2η μέραΑπλά το κοιτάμε και του λέμε γλυκόλογα (γτ είναι ζωντανός οργανισμός), κρατώντας το ζεστό

3η μέρα➔ Θα δείτε ότι έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να μυρίζει μαγιά (μην απογοητεύεστε αν δεν δείτε πολλές φουσκάλες ή δεν μυρίζει έντονα, είναι νωρίς ακόμα) Σε αυτό το σημείο θα «ταΐσουμε» για 1η φορά. Για το τάισμα, αφαιρέστε λίγο μίγμα (η αφαιρεση ειναι προαιρετικη. απλα θα χρειαστει περισσοτερο αλευρι σε καθε ταισμα αν εχετε ολο το μιγμα) και προσθέστε 1 κουταλιά αλεύρι και 1-2 νερό να γίνει πάλι ένας σφιχτός χυλός. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε

4η-5η-6η μέρα➔ Ταΐζουμε αφαιρώντας πάλι μισό μίγμα και προσθέτουμε με ίσα μέρη αλεύρι και νερό (2-3 κουταλιές)
7η μέρα➔ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ!! Συγχαρητήρια! Το πρώτο σας προζύμι είναι γεγονός! Ως τώρα θα έχει διπλασιαστεί, θα έχει φουσκαλίτσες και ξινή μυρωδιά μαγιάς. Θα μοιάζει σαν λιωμένα μασμέλοους, κολλώδες υφή δλδ σαν γλίτσα.

Για να δείτε ένα είναι έτοιμο κάντε το τεστ ρίχνοντας λίγο, στη μύτη απ το κουτάλι, σε ένα μπολάκι με κρύο νερό. Αν επιπλέει, είναι έτοιμο. Αν δεν είναι έτοιμο, μη στεναχώριεστε! Είναι απόλυτα λογικό, γιατί επηρεάζετε απ το αλεύρι, νερό, θερμοκρασία, κλπ.

Συνεχίστε το τάισμα για 1-2 βδομάδες και θα δείτε ποτε θα είναι έτοιμο.
Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να το μεταφέρετε σε ένα καθαρό βάζο και να το φυλάξετε ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Στο ψυγείο το τάισμα γίνετε μια φορά τη βδομάδα και όχι κάθε μέρα.





Για να χρησιμοποιήσετε, αφήστε το από βραδύς σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε χλιαρό νερό στη μισή ποσότητα του προζυμιού και άλλο τόσο αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός πάλι και το αφήνουμε να φουσκώσει (θέλει πάνω απο 5-6 ώρες).
Κρατάμε λίγο για να έχουμε προζύμι και το υπόλοιπο το χρησιμοποιούμε.

Αν για χ,ψ λόγους δεν θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε & θέλετε να το φυλάξετε, βάλτε το σε αεροστεγές μπολ στο ψυγείο και στην επιφάνεια βάλτε ελαιόλαδο

200γρ προζύμι με 1 κιλό αλεύρι είναι αρκετά

παιδιά ο Τζίμης, Τζίμη τα παιδιά!! Κάθε μου προζύμι το ονοματίζω!
Είχα τον Μάκη και την Μένια, τώρα έχω τον Τζίμη 
κολλώδες υφή με ίνες.


update #8Apr2020 αν στις 7 μερες το προζυμι δεν έχει γινει (δειτε το τεστ παραπανω, και δνε έχει φουσκώσει πολυ, στο πόμενο τάισμα βαλτε χλιαρό νερο που θα λιώσετε ελάχιστο μέλι. Ισα στη μυτη απ το κουταλακι. Η ζαχαρη του μελιου ειναι η καλυτερη τροφη για να ζωντανεψει το προζυμι.


2) Προζύμι με μπύρα

Είναι σαν νωπή μαγιά (βγάζει περίπου 50γρ νωπή μαγιά)
  • 100μλ μπύρα
  • 1 κ. γλ ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας αλεύρι (ισως και 2η)
Ανακατεύουμε να γίνει σφιχτός χυλός και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 νύχτα

Εδω οι απόψεις διίστανται, γιατί χρειάστηκε να το δοκιμάσω 2 φορές να σιγουρευτώ οτι δεν κάνω κάτι λάθος.
Η μπύρα έμεινε στην επιφάνεια και απο κάτω το αλεύρι είχε γίνει σαν λάσπη. Το ανακάτεψα με ένα πιρούνι και έμοιασε σαν νωπή μαγιά διαλυμένη.
Η συγκεκριμένη ¨μαγιά" δεν θα έλεγα οτι κάνει για ψωμιά και τσουρέκια. Προτιμήστε το για κουλούρια θεσσαλονίκης, τυροπιτάκια, πίτες για γύρο και γενικά πιτοειδή ζυμάρια.  Ισως η προσθήκη μπείκιν στη ζύμη να το ενίσχυε,  θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.

*Το ποστ θα ανανεώνετε συνεχώς με τα στάδια του προζυμιού

**Το επόμενο ποστ θα είναι με μπυρόψωμο (μπύρα & αλεύρι να γίνει σφυχτός χυλός και ψήνουμε σε φόρμα στενόμακρη) καθώς και ψωμί με προζύμι

*Μπορείτε να παρακολουθείτε και τα βίντεο στο κανάλι μου, αναλυτικά για το ψωμί



MoOd: είμαι σίγουρη οτι αυτή η κατάσταση στον πλανήτη προκλήθηκε απο μανάδες, με σκοπό να νοικοκυρευτούν οι καριερίστες κόρες τους και οι εργένηδες γιοι τους!
Εκτύπωση

6 σχόλια:

  1. Καλως την.Εγω εχω ξερη μαγια. Μου την ειχαν φερει απο Αμερικη το καλοκαιρι αλλα φετος θα κανω τσουρεκθα με φυσικο προζυμι.Η φιλη μας απο το Κρητη γαστρονομικος περιπλους εχει ολη τη συνταγη και λεπτομερεις.Αξιζει να ριξετε μια ματια.φιλακια Αναστασια μου και να εισαι καλα οπου και να βρισκεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου λιτσα!! τυχερη που εχεις μαγια, εδω εχει εξαφανιστει!!! αα θα τηνκοιταξω, τη γνωριζω τη σελιδα Κρητη γαστρονομικο περιπλου, θα ψαξω να δω για προζυμι !! ευχαριστω!
      φιλια και καλη δυναμη

      Διαγραφή
  2. μπαααααααα εγω δεν θα το τολμουσα
    ειμαι αστα να παν με τα ζυμαρια χαχχαχαα
    χαιρομαι που εισαι στο σπιτακι σου...... να προσεχεις
    να περνας καλα απολαυσε το οσο κραταει γιατι μετα θα τους λειψεις φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να τους λειψω να με παρακαλεν να γυρισω πισω να λεω "μη αφηστε με σας παρακαλω, η ελλαδα με χρειαζετε δν μπορω να ξαναφυγω!" ;) τα ζυμαρια ειναι αγχολυτικα! δοκιμασε τα ! ασε που μπορεις να ξεσπας πανω τοςυ και να τους φωναζεις και δν σε παρεξηγουν!

      Διαγραφή
  3. Το κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο που μου έρχεται να το προσπαθήσω. Κάποια στιγμή, κάποτε, εγώ αυτό τον καιρό αντί να νοικοκυρευτώ ξενοικοκυρεύομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ... ειναι πολυ πιο ευκολο απ οσο φανταεσαι!!! κ αμα αρχισει να γεννοβολαει (πολλαπλασιαζεται δλδ) εκει να δεις χαρα που δν θα προλαβαινεις να ζυμωνεις χαχα!!! ας όψεται η καραντινα... το κεφιρ καιτο προζυμι ειναι τ ακατοικιδια μου κ τους λεω τον πονο μου που δν μπορω να ερθω ελλαδα...

      Διαγραφή