Τούρτα Πραλίνα & μεζέδες






Καλημέρααααααα ντολμαδακια μου!! 

Καλη χρονιαααα 

Καλη χρονιααααααα 
Χαρούμενη η χρυσή πρωτοχρονιά!!! 

2020!! Πωωωω σαν ψέματα! 
Άλλη μια νέα χρονιά ξεκίνησε, να δούμε πότε θα τελειώσει κι αυτήν 
Τι κάνετε; πως είστε; χωνέψατε;

Φέτος, μετά από 2 χρόνια, κατάφερα γιόρτασα KAI πρωτοχρονιά στην πατρίδα, μιας και συνήθως έφευγα μετά τα Χριστούγεννα λόγω δουλειάς. Επίσης απαγόρεψα τα μαγειρέματα και τα τρεχάματα, πέραν των βασικών, για να μπορέσω να χορτάσω λίγο μανούλα. Να καθόμαστε περισσότερο και να συμμαζεύουμε λιγότερο.
Πέραν των μεζέδων για τις ονομαστικές γιορτές μας – όλη η φαμίλια σχεδόν- και της πρωτοχρονιάτικης πίτας , ετοίμασα μια εύκολη και πεντανόστιμη τουρτίτσα. 


Μια τούρτα αφρός και αεράτη σαν το Λενιώ του Κωνσταντογιωργάκη, τρως όλο το ταψί και δεν το καταλαβαίνεις! 

Εύκολη, γιατί δεν θέλουμε να μας χαλάσει το μποτέ και το νύχι

Οικονομική, γιατί θέλουμε να ξοδέψουμε τα λεφτά σε shopping ;)

Τούρτα πραλίνα φουντουκιού! 
Και ΟΧΙ δεν έχει σοκολάτα!! 

Λανθασμένα πολλοί πιστεύουμε ότι λέγοντας πραλίνα εννοούμε το σοκολατένιο άλειμμα, μιας και έχει επικρατήσει να είναι η σοκολατένια κρέμα που περιέχει ξηρους καρπούς. Εκ της γαλλικής «praline», είναι το κουφέτο. Το αμύγδαλο επικαλυμμένο με ζάχαρη ή καραμελωμένο. Αν πάτε στην Γαλλία και ζητήσετε μια πραλίνα θα σας φέρουν ένα κουφετάκι να το βάλετε και κάτω απ το μαξιλάρι να δείτε τον γαμπρό!! Γενικά είναι οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, που δαγκώνεις και μένει η μασέλα πάνω!




Πεθύμησα να φτιάχνω ταψί με γλυκά!
Εδω οι ξένοι δεν τα τρώνε γτ τους φαίνονται υπερβολικά γλυκά και βαριά στη γεύση! Κάνα 2-3 άτομα που έχω και τα κερνάω, έχουν αποκτήσει ήδη διαβήτη και χοληστερίνη!!!

Ανασκουμπωθείτε και βουρ στην κουζίνα! μη Σας τρομάζει η περιγραφή! δεν είναι τόσο δύσκολη συνταγή....

Υλικά:
παντεσπάνι 

  • 5 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ)
  • 1 κούπα αλεύρι (200γρ)
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Κρέμα 

  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 τενεκεδάκι σαντιγί

Πραλίνα 

  • Μισό φλ ζάχαρη (περίπου 100 γρ)
  • 2 κουταλιές νερό
  • 1 φλ φουντούκια

Σιρόπι 

Ένα φλυτζάνι καυτό νερό στο οποίο διαλύουμε 1 κουτ γλ νες καφε και 2 κουτ ζάχαρη 
Η χρησιμοποιούμε απλό σιρόπι ή γάλα κακάο 
Εκτέλεση: 

1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. 

2. Προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο ανακατέψαμε το μπέικιν και το κακάο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (2-3 κουταλιές) μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα, όχι νερουλό ούτε πολύ σφιχτό 

3. Λαδώνουμε το ταψί και το ρίχνουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180 

4. Μόλις το βγάλουμε απ τον φούρνου το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ξεϊδρώσει και το καλύπτουμε με πετσέτα να μείνει αφράτο. Το κόβουμε στη μέση οριζόντια όταν κρυώσει
5. Για την κρέμα χτυπάμε τη σαντιγί μαζί με το ζαχαρούχο να αφρατέψει
6. Για την πραλίνα, λιώνουμε τη ζάχαρη σε ένα αντικολλήτικο τηγάνι με 2 κουταλιές νερό. Όταν αρχίζει να παίρνει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε να καραμελώσουν και τραβάμε απ τη φωτιά 
Απλώνουμε την καραμέλα σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς! Όταν κρυώσει την σπάμε με τον γουδοχέρι (προσοχή στο μούλτι γτ μπορεί να σπάσει η λεπίδα!!! Εκτός αν την κομματιάσετε καλά και την βάλετε στο μούλτι) 
7. Κόβουμε το παντεσπάνι, σιροπιάζουμε την βάση και απλώνουμε την μισή κρέμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, ξανά λίγο σιρόπι και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Ρίχνουμε λίγη πραλίνα, ίσα ίσα να κάνει την βάση. Την υπόλοιπη θα την ρίξουμε αφού παγώσει καλά η κρέμα γτ η καραμέλα λιώνει. 

Προσοχή στα μεγάλα κομμάτια καραμέλας να τα σπάσετε καλά 

Αντί φουντούκια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα!

Αν θέλετε έντονη γεύση, δοκιμάστε να καβουρντίσετε τα φουντούκια για λίγο στο γκριλ

Μπορείτε να παραλείψετε το κακάο και να αφήσετε το παντεσπάνι λευκό, προσθέτοντας ξύσμα πορτοκάλι ή βανίλια. Αντί φουντούκια, καραμελώστε αμύγδαλα και θα έχετε μια σούπερ πάστα αμυγδάλου!




Τα μεζεδάκια λίγα και καλά. 

Απαραίτητο αξεσουάρ κεράσματος ο δίσκος με το σεμεδάκι της προίκας που το χουν φάει οι αράχνες, και τα κουραμπιεδομελομακάρονα! 

Πίτες, τυροπιτάκια, γιαπράκια, λικέρ δυόσμο και σπιτικό κρασί υποδέχτηκαν τους γιορτινούς μουσαφίρηδες αλλά και τις αγαπημένες συμπεθέρες που πεθύμησα!





MoOd: νιου γιαρ, νιου μι .. σα να λέμε, άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!!

Εκτύπωση

5 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά, δυνατή και νόστιμη αγαπητό Ντολμαδάκι! Τι μας κάνεις πρωί - πρωί, και γλυκό και μεζέδες και σπιτικό κρασί και λικέρ! Τα θέλω όλα!! Ισχύει αυτό που λες για την πραλίνα, πολλοί νομίζουν ότι είναι η νουτέλα. Ένα κολπάκι που κάνω εγώ αν δεν προλαβαίνω να την φτιάξω όπως εσύ, είναι να βάζω κοπανισμένες μαντολες ή παστέλι με αμύγδαλα, κάνει την ίδια δουλειά. Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα καλη χρονια!!! βασανιστειτε με γλυκες καλημερες!! χαχα

      ωωωωωω τι σουπερ ιδεα ειναι αυτη με το παστελι!! πολυ σωστη !!! υπαρχουν παστελια με ξηρους καρπους τα κοπανιζεις και τσουπ ετοιμο!!!

      Διαγραφή
  2. Το αγαπημενο μου γλυκο εβερ.μεταξυ μας πολλα ειναι μεχρι και λουκουμια αλλα ας μη το κανουμε θεμα.Το γλυκο του μπαμπα που ειναι?μαλλον φαγωθηκε και δεν το βλεπω στις φωτο.ετσι?καλη χρονια Αναστασια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα το θυμασαι βλεπω το γλυκο του μπαμπα!!!! ειπα να μην κλεψει την παρασταση απ την τουρτα !!
      καλη χρονια και οτι καλυτερο !!! ελα να σε κερασω :)

      Διαγραφή
  3. κολαση φαινεται .........καλη χρονιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή