το φαγητό της εργατιάς





Είχα ενδοιασμούς να κάνω αυτό το ποστ, μη ρωτάτε γιατί!!!
Το μενού της δουλειάς το συζητάω συνέχεια με την παρέα μου στην ελλάδα αλλά και στην ομάδα του μπλογκ στο FB 

Στρώστε το κόκκινο χαλί, πάρτε αγκαλιά έναν κουβά ποπ κορν – αν σας βρίσκετε εύκαιρος κάνας μελαχρινός μουσάτος πάρτε τον και αυτόν αγκαλιά- και ελάτε να γελάσουμε παρέα.

Που λέτε, εδώ στας Ευρώπας πέρα από τον μισθό έχουμε και κάποια οφέλη, μπένεφιτς, που λέμε και στην Κοζάνη. 
Για κάθε μέρα που δουλεύουμε μας δίνουν κουπόνια αξίας 2 -4 ευρώ ανάλογα την εταιρία, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε σούπερ μάρκετ, καφετέριες, οπτικά, γιατρούς, ταξιδιωτικά, μεταφορικά, κλπ 

Πρόσφατα έγινε μόδα κάποιες μεγάλες εταιρίες αντί κουπόνια να σου δίνουν το μεσημεριανό αντί του κουπονιού, αν το θες και εσύ.

Φέτος δυστυχώς αποφάσισα να αφήσω τα κουπόνια και να δεχτώ την Καντίνα, όπως την λέμε, για πιο οικονομικά. Να μη μαγειρεύω κάθε μέρα αλλά και πιο «ξεκούραστα» γιατί είχα περίεργα ωράρια. 
Δυστυχώς – εις διπλούν-, δε υπολόγισα σωστά το τι θεωρώ εγώ φαγητό και τι θεωρούν αυτοί. 

Κάθε μήνα δικαιούμαστε ένα ποσό ανάλογα πόσες μέρες δουλέψαμε το οποίο το χρησιμοποιούμε για να τρώμε στην καντίνα. Κάθε Πέμπτη βγαίνει το μενού της επόμενης εβδομάδας και πρέπει να προπαραγγείλεις το μεσημεριανό σου ανάλογα ποιες μέρες θέλεις. 

Προσωπικά επιλέγω τι θεωρώ νορμάλ και ισομοιράζω το ποσό ώστε και τις 4 βδομάδες του μήνα να έχω και φαγητό στην καντίνα αλλά και ταπεράκι απ το σπίτι. 


Σημείωση:  πέρα απ το πιάτο, έχει έναν μικρό μπουφέ με ρύζι, πατάτες βραστές,  μπρόκολο βραστό, κουνουπίδι σνίτσελ και μια έξτρα θέση είτε για κοτόπουλο τηγανιά είτε σβαν τηγανιτό είτε λουκάνικα είτε κρέατα. Ότι πάρεις το ζυγίζεις και αφαιρείτε απ το ποσό που έχεις για την Καντίνα.. Ιδανικό για όσους  δεν τους αρέσουν τα πιάτα της ημέρας ή θέλουν έξτρα συμπλήρωμα γιατί με 100-120γρ μερίδα δεν χορταίνει ούτε η Ζιζέλ!!!

Τοπ συνοδευτικά είναι πάντα ο πουρές, (με υφή ανάμεσα σε σούπα και τσιρλιο . Γεύση σαν εκείνη την πρώτη φορά που αποφάσισες να μαγειρέψεις και πήρες πουρέ του κουτιού. Πέταξες έναν κουβά νερό και ήλπιζες να μοιάσει σαν αυτόν που είχε το κουτί φωτογραφία!! Αλλα δεν.....) και τα μακαρόνια που φτουράνε!

Πάρτε μάτι παρακάτω, ή καλύτερα ας αρχίσει η πασαρέλα των πιάτων που μας σερβίρουν!!

Ας ξεκινήσω με το Γκούλας. Κλασσικό τσέχικο φαγητό που δεν λείπει απ το καθημερινό μενού. Πιο σταθερό και απ το σταθερό τηλέφωνο. Με 2 σάλτσες για να έχουμε επιλογή..#νοτ!
Δες μερίδα το κρέας, ρε φίλε!!! ούτε για δοκιμή δν φτάνει!


svickova

Γκούλας


Δεύτερο είναι το Κοτόπουλο με ρύζι. Μαζί με το Γκούλας είναι τα 2 φαγητά που θα βρεις κάθε μέρα στη δουλειά. 

Η σάλτσα είναι στάνταρ για όλα τα φαγητά, πηχτή σα ζελέ και άνοστη.....
Το ρύζι είναι αλ ντέντε, να παπαριάζει με τη σάλτσα και να μαλακώνει....




Στην αντεπίθεση έρχεται το κους κους, μια φορά στο τόσο. Το σερβίρουν σα σαλάτα ΞΕΡΗ. Συνήθως φέρνω απ το σπίτι λίγο λάδι και λεμόνι να το ρίξω γιατί αλλιώς δεν κατεβαίνει. Άμα έχει κέφια ο μάγειρας πετάει και τίποτα περισσευούμενες κοτοκροκέτες και μας ξεσηκώνει!



Μακαρόνια με κιμά!!! Κοσμοσυρροή στην ουρά για ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά! Αμέσως η μέρα γίνεται πιο όμορφη, όλα μοιάζουν τέλεια, αγαλλιάζει η ψυχή και υπάρχει ελπίδα για αυτόν τον κόσμο…. άμα ρίξει και τριμμένο κασέρι από πάνω, ουάουυυυ πάρτυυυυυ!!!!


Σνίτσελ κοτόπουλο με πουρέ. Το ντεκόρ αξιοθαύμαστο και πάντα ίδιο! Είτε είχε ντέρτια ο μάγερας, είτε ζουζούνισε η φύση και τον έπιασε και αυτόν το ερωτικό μουντ….


Κεφτεδα αγνώστου προέλευσης. Είναι ανακατεμένα κρέατα ή ένα είδος? Τι είναι κανείς δεν ξέρει και ποτέ δεν θα μάθουμε…. Σερβίρετε είτε βραστή είτε σα σνίτσελ. Ωραιότατο άμα σε έχει κόψει λόρδα



κρέας ζυμωμένο σα σνίτσελ, πουρές με γρομπαλάκια, σάλτσα ίσως κράνμπερυ ίσως μαρμελάδα, πίκλα

Τα μακαρόνια βαστάνε γερά στο μενού!! Μη σχολιάσεις σε παρακαλώ το "κρέας" που τα συνοδεύει... μή!





Ομελέτα ΣΚΕΤΗ, με βραστή πατάτα και φασολάκια βραστά με κρεμμύδια τουρσί και μανιτάρια ψητά!



Ψάρι σνίτσελ! Φιλέτο παγκάσιους ή μπακαλιάρος ή το κράκεν. Η γεύση του είναι τόσο νόστιμη όσο το πιράνχας που θα φας όταν ναυαγήσεις σε αχαρτογράφητο νησί.


Διαμαντάκια:
Σουφλέ με χυλοπιτάκι, πατάτες(!!), αυγά και σβαν!


Μακαρόνια με σπανάκι ή …. Σπανάκι με μακαρόνια? Μοιάζει σαν την πάνα της ανιψιάς μου....


τσιλι κον καρνε (μη πεις με τι μοιάζει!) με ψωμί απο κάρδαμο!

Το σοκ το ίδιο, είναι η παρακάτω εικόνα! Αυτά τα περίεργα κεφτεδάκια, κροκέτες, σνίτσελ!
Ότι λαχανικό περίσσευε απ τον μπουφέ, το έκαναν κροκέτες.
Μπρόκολο - ανάμεικτα λαχανικά (καρότο,αρακάς,καλαμπόκι,πιπεριά,φασολάκι) και καμιά φορά είχε ΚΑΙ ρύζι αν τα ανάμεικτα λαχανικά ήταν μέσα στο ρύζι!!!!
Αυτό το μενού, την πρώτη φορά το μετέφρασα στο κινητό (γιατί όλα ήταν στα τσέχικα) σαν κεφτεδάκια λαχανικών και υπέθεσα ότι θα ήταν κάτι νορμάλ!
*η κέτσαπ, δική μου προσθήκη για να φάω τις βραστές πατάτες. 




Για το τέλος αφήνω το παρακάτω, το οποίο δεν το έχω φάει ΠΟΤΕ και ούτε πρόκειται! 
Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Τσεχία θα το βρεις παντού. Να με συμπαθάς, δεν θυμάμαι πως λέγετε.
Είναι σάλτσα μπεσαμέλ με ΠΟΛΥ σκόρδο!, αυγά βραστά και πατάτες βραστές. Κάποιοι αντί πατάτα σερβίρουν με το βραστό ψωμί του γκούλας.

Οι Τσέχοι τρελαίνονται για αυτό. Μπορείς να πεις οτι είναι ο "τσέχικος τραχανάς", που μεγάλωσε γενιές στον κρύο τσέχικο χειμώνα





Για τους περισσότερους, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά. Για τους τσέχους είναι νορμάλ αν και μερικές φορές μας καταλαβαίνουν, ειδικά με το κοτοπουλο-ρυζι.

Που είναι οι φοούρνοι να πάρεις ενα ψωμί, μια τυρόπιτα, τα πάντα όλα, απο τα ράφια και να φας ένα σνακ / μεσημεριανό?
Που είναι τα σαντουιτσάδικα?

ΜοΟd: έχω κάνει κορμάρα με την πείνα, και θα νομίζετε οτι είμαι μονδέλο!



Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Θα εστιασω στο τελευταιο.ετσι εξηγειται η κορμαρα.με τα δικα μας τα λαδερα και τις μεριδαρες τους φουρνους που δεν ξερεις τι να πρωτοπαρεις δενγινεται προκοπη.φιλακια Αναστασουλα μου και τωρα που ερχεται η γιορτη σου κανε τους ενα τραπεζι να τριβουν τα ματια τους οι ξενερωτοι που θελουν και Ευρωπη οι πειναλες.συγχιστηκα παω να φαω 2κομματια σπανακοπιττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα τους εχω κανει κ τραπεζια κ στη δουλεια κερναω αλλα μονο οι μεσογειακοι εκτιμανε το φαι ! σπανακοπιτα;;;; ουου λυπησουμε

      Διαγραφή
  2. Τι να σου πω καρδιά μου... το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο! Με προδιαγραφές στρατού σε άλλες δεκαετίες.
    Προτείνω να αφήσεις το πόστο που εργάζεσαι τώρα και να αιτηθείς θέση σεφ στην καντίνα τους. Σαφώς και θα ΦΑΝΕ οι άνθρωποι καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα μηπως δν φανε γτ θα τους φανει πολυ γκουρμε το δικο μου φαι;;; χαχαχαχα
      στο στρτο καλυτερο φαι ειχαν παντως !!!μ το λενε κ οι φιλοι μ στην ελλαδα στο στρατο καλυτερα ετρωγαν !

      Διαγραφή
  3. Γλυκό μου καλομεγαλωμένο ελληνάκι με το μαμαδίστικο φαγάκι, τα παστίτσια,τους μουσακάδες,τα κοκκινιστά, τους λαχανοντολμάδες, τις πίτες.....όλα μυρωδάτα και νοστιμότατα και σε μερίδες πλουσιοπάροχες ....σου επιφύλαξε η ξενιτειά δουλίτσα και μισθό αλλά από φαγητό....τι να λέμε...Πάντως κι εγώ στα ταξίδια μου στο εξωτερικό,σε συνέδρια κυρίως, που τα γεύματα ήταν σε ακριβά ξενοδοχεία...τι να σου πω, σε Τσεχία και Ουγγαρία κάναμε αμάν οι ΄Ελληνες να βρούμε έστω κανένα ιταλικό εστιατόριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου κλαυδια!!! ναι ουγγαρια τσεχια δυσκολα θα βρεις φαι. αντιθετα η σλαβακια ξεχωριζει λιγο , πιο ευρωπαικη απ τις αλλες δυο ολως περιεργως.... αχχχχχχ σαν το φαι μας πουθενα!!

      Διαγραφή
  4. ψυχη μουυυυυυυυυ
    μην ξαναπαρεις φαι
    παρε κουπονια
    το φαι με απογοητευσε σαν να βλεπω ενα και το ιδιο
    νομιζω στα νοσοκομεια μας τρων καλυτερα!!
    λυπαμαι για σενα αλλααα απ την αλλη ξερεις να μαγειρεψεις
    οποτε ασε αυτα και κανε τα δικα σου να σαι ενταξει
    σε φιλω χοχοοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θες να δεις το φαι στο νοσοκομειο!!! μετατην γενα την αδερφη μου την εφερνα γκουλας την επομενη τηνς εφερνα συκωτι παπιας σε ζελε κ σουπα με κρεμμυδι.... ευτυχως ηταν η μαμα εδω κ την πηγαινε ταπερ απ το σπιτι χαχαχα

      ναι θα ζητησω κουπονια την επομενη φορα !! ταπερ για παντα!!!

      φιλια απ τον βορρα στον βορρα ;)

      Διαγραφή
  5. Καλημερα και καλό μηνα!
    Τρελαθηκα με το ρυζι μεσα στη σαλτσα θα μπορουσα να φαω ενα κιλό!
    χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! να ερθεις να σε κερασω !!! 2 κιλα οχι ενα ! χαχαχα

      Διαγραφή
  6. Ααααα σοβαρά τώρα? Παίζει να είναι οι πιο άθλιες φαγητοφωτογραφίες που έχω δει... κουράγιο βρε Ντολμαδάκι τι να πω, όσο μπορείς να έρχεσαι Κοζάνη να πέφτεις με τα μούτρα στις πίτες και τα μαγειρευτά! Εντάξει εγώ εκεί πιστεύω θα τρεφόμουν αποκλειστικά με μπύρες και φιστίκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα γιαυτο ολο πινουν εδω (φυστικια δν εχει ουτε πατατακια συνοδευτικα) για να ξεχναν την πεινα. μπυρα= υγρο ψωμι
      ερχομαι κοζανη , τρωω παιρνω κιλα , επιστρεφω στον αρκουδοτοπο και τ αχανω απ την πεινα !! και ο σεφ τησ καντινας μας ειναι κ βραβευμενος

      Διαγραφή