Επιτροφη στα θρανια/ Σουφλε με μπεσαμελ!





Καλημέραααα απ τον Βορρά!

Επιστροφή στα θρανία!!
Η μάλλον στα μπλογκ !!
Νομίζω ότι το έχετε καταλάβει ότι με έχει βαρέσει η κατάθλιψη εδώ πέρα. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και τελικά ισχύει το ότι αν είσαι σε μεγάλη πόλη 24 ώρες δε σου φτάνουν!
Δεν έχω όρεξη να μαγειρέψω γιατί καταλήγω να τα τρώω μόνη μου. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που κερνάς ή κάνεις τραπεζώματα

Να γυρίσει ο άλλος να πει για τον μπακλαβά/πίτες/τούρτες ότι παχαίνουν ή ότι έχουν πολύ ζάχαρη, ε! δεν θέλω και πολύ να αρχίσω να δέρνω!!! Ναι, ναι τα γλυκά μας για αυτούς εδώ είναι η προσωποποίηση του διαβήτη.

Να δώσεις εδώ σε έναν ξένο, φαΐ ή γλυκά χωρίς λόγο είναι σα να τον προσβάλλεις ότι δεν έχει να φάει…..

Λίγους Έλληνες που έχω , τους έχω παχύνει σαν τα γουρούνια τα Χριστούγεννα!! 😝

Θα σας κάνω ένα ποστ να δείτε τι φαγητό έχουμε στη δουλειά. Αν δεν έχετε facebook να παρακολουθείτε τις ιστορίες μου, θα σας κάνω ένα λεπτομερέστατο ποστ με τις «γκουρμιεδιες» 

Πάμε να ανασκουμπωθούμε και βουρ στην κουζίνα.
Ποδαρικό στη νέα σχολική χρονιά με μια εύκολη συνταγή.
δεν το λες φαγητό
δεν το λες πίτα
δεν το λες σουφλέ
δεν ξέρω πως το λες.
Θα το πω τεμπελοσουφλεδόπιτα!!!

Μου έχει λύσει τα χέρια όταν πεινάω και δεν έχω κάτι να μαγειρέψω ή βαριέμαι τα πολλά πολλά. Επίσης με βγάζει ασπροπρόσωπη όταν έρχονται φίλοι και θέλω κάτι γρήγορο να φάμε.

Πολλές οι παραλλαγές, φαντασία και υλικά να έχετε.

Η βάση του οφ κορζ είναι η μπεσαμέλ. Πλούσια, βελούδινη, κρεμώδης μπεσαμέλ.

Μη στεναχωριέστε αν βγει σβολιασμένη! 8 στις 10 φορές και γω σβολιασμένη την έχω! και μάλιστα λέω και επιμένω οτι τα γραμπαλάκια την κάνουν νόστιμη και πιο τσαχπίνα. Αλλά κακά τα ψέμματα, αν είμαι ήρεμη και μαγειρεύω με την ησυχία μου και μου βγει λεία, παίρνω την κατσαρόλα και την βγάζω στην πλατεία να τη προσκυνάνε και πανηγυρίζω για το κατόρθωμα!

Είστε κι άλλες εκεί έξω που όταν θέλετε να κάνετε μπεσαμέλ για επίσημο πιάτο σας γίνεται λες και έχει πετρούλες μέσα ενώ αν την ετοιμάζετε μόνο για εσάς και μάλιστα λίγη ποσότητα, σας βγαίνει λεία σαν αεροδρόμιο και πιο νόστιμη; 

Ακριβή ποσότητα υλικών δεν μπορώ να σας δώσω. Είναι αυτό που λέμε "με το μάτι"  - έλα μη θυμώνεις! 

Ανάλογα τα γούστα και τη διαθεσιμότητα του ψυγείου παίξτε και δημιουργήστε ! Η βάση είναι η μπεσαμέλ, σαν ένας λευκός καμβάς που περιμένει τα χρώματα  να πάρει μορφή.



Υλικά:
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 15 κουταλιές αλεύρι
  • 500 μλ γάλα + λιγο νερό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι , πιπέρι
  • μπρόκολο βρασμένο
  • καλαμπόκι κονσέρβα
  • μανιτάρια
  • πιπεριά
  • τυρί
  • κασέρι
Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει σαν άμμος
2. Προσεχτικά ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις, τόσο γρήγορες σα να τελειώνει ο χρόνος και αφού πάρει τη μορφή κρέμας ρίχνουμε και το αυγό
3. Αν σφίξει πολύ, προσθέτουμε σιγά σιγά νερό , μισό φλιτζάνι για αρχή.
4. Ρίχνουμε τα μυρωδικά
5. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα ανακατεύουμε μέσα στη μπεσαμελ. Ρίχνουμε και λίγο τυρί η κασέρι
6. Βάζουμε το μίγμα σε πυρέξ ή σε λαδωμένο ταψάκι, απλώνουμε ομοιόμορφα και απο πάνω μπορείτε να ρίξετε είτε τριμμένο κασέρι είτε φρυγανιά για κρούστα
7. Ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για να κόψουμε κομμάτι αλλιώς αν δε σας νοιάζει τόσο η εμφάνιση, σερβίρεται αμέσως μόλις βγει σα σουφλέ!


*Επειδή τα καλά φρέσκα λαχανικά είναι δυσεύρετα εδώ, έχω γεμίσει την κατάψυξη με κατεψυγμένα και τα έχω έτοιμα ανα πάσα στιγμή. Εχω βάλει κουνουπίδι (ναι άρχισα να τρώω κουνουπίδι :P ), μπρόκολο, κομμένα καρότα και πιπεριές. Επίσης μπορείτε να βάλετε αλλαντικά και κασέρια ή κοτόπουλο που έχει περισσέψει ή ακόμα και κιμά!

*Μή βάλετε μεγάλο ταψί και σας βγει λεπτό το μίγμα γιατί θα καεί πιο εύκολα στο ψήσιμο

Απ τις αγαπημένες γεύσεις μου είναι αυτό που βάζω ότι τυριά-κασέρια-αλλαντικά περίσσεψαν στο ψυγείο ( μου φέρνουν και οι φίλοι μου ότι έχουν), το ψήνουμε και το τρώμε ζεστό βουτώντας μέσα φρυγανισμένο ψωμί ή ψητές σουβλακόπιτες.
Νο σάμερ μπόντυ φορ ας!!!!!




Επίσης είναι ωραία ιδέα αν σας περισσέψει η μπεσαμέλ απ το παστίτσιο/μουσακά και δεν ξέρετε πως να την αξοιποιήσετε. Στο ψυγείο αντέχει για 2-3 μέρες και αν βαρίεστε να την κάνετε πίτα, κάντε την ένα σουφλε για βραδυνό.


MoOd: εχω κάνει το Τσεχία - Κοζάνη σαν Θεσσαλονίκη - Κοζανη!

Εκτύπωση

9 σχόλια:

  1. Αχ βρε Ντολμαδάκι τι τραβάς κι εσύ εκεί στα ξένα! Καλά αυτοί εκεί δε χαίρονται το φαί, δε χαίρονται τον ήλιο, μόνο μπύρες ξέρουν να πίνουν? Καλές οι τσέχικες μπύρες, αλλά και με μια σπιτική τυροπιτούλα/χορτοπιτούλα από δίπλα γίνονται ακόμα καλύτερες! Η μπεσαμέλ όπως τη φτιάχνεις με μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί είναι η αγαπημένη μου. Είναι πράγματι σαν καμβάς κι εσύ ζωγράφισες! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν εχω μοσχοκαρυδο :( να θυμηθω να φερω απο ελλαδα γτ εδω δν βρισκω!!! αυτοι εχουν καλες μπυρες εμεις καλο φαι !

      Διαγραφή
  2. Πολυ στενοχωριεμαι που δεν περνας τοσο καλα.μηπως να την κανεις σιγα σιγα.Πολλα τα κακα εδω αλλα χαιρομαστε τοσα αλλα της καθημερινοτητας μας.(βλεπε συμπεθερες).θα ακολουθησουμε τη συνταγη αφου τα λαχανικα εδω δεν λειπουν και ειναι ευκαιρια να τα φανε τα πιτσιρικια.φιλακια και μη κολωνεις με τα γλυκα.αυτοι χανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηδη το σκεφτομαι κ εχω αρχισει σιγα σιγα να το σχεδιαζω. με τη δουλεια δν εχω θεμα κανω αυτο που μ αρεσει, καλα λεφτα. αλλα η ζωη εκτος δουλειας δν παλευετε. μιζεροι ανθρωποι, μετα τις 9-10 το βραδυ ερημια (που το Μπρνο ειναι η θεσσαλονικη της τσεχιας και καλα...), δν ειναι κ τοσο φιλικοι με τους ξενους, γρηγοροι ρυθμοι.

      μου ελειψαν οι συμπεθερες μου, τα σαντουιτς τα ψωμια οι τυροπιτες η θαλασα το βουνο τα κατσικακια ολα.....

      κρατα μου ενα κομματι γωνια!!!

      Διαγραφή
  3. Κοριτσάκι μου Ελλαδίτσα και πάλι Ελλαδίτσα..πάντως τα τεμπέλικα μου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ αχτιδα μου!!! ελλαδαρααααα κ ας φτασουμε τα 100 μνημονια!!
      ελα να τεμπελιασουμε παρεα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα επισης απο το Βορρά!
    Πολύ ωραια μπεσαμελ με λαχανικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα Αριαδνη! τα φιλαι μου στον βορρα χαχαχα
      ξεγελας μικρους και μεγάλους ;)

      Διαγραφή
  5. αμαααααααααααααααν φαινεται πολυ γιαμι...... ο,τι έχουμε περίσσεμα δλδ το ενωνουμε με μια μπεσαμελ κ ετοιμο γκουρμε πιατο να λεν οι αλλοι τι έκανες!!!!! ααααχ ποσο λυπαμαι αν νιωθεις μονη εμεις εδω ειμαστε καλε να τα λεμε ολες δειλα δειλα ανοιγουμε τα σπιτακια να αεριστουν λιγακι .οπότε αμα δεν εχεις με ποιον να το μοιραστείς κ ένα τοστάκι να κανεις αναρτησε το καλε ετσι για καλημερααααααα φιλιααααααααααα απο Έβρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή