Ενα Μυρμηγκάτο για τα πρώτα βήματα




Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Πέρασε και η πασχαλιά, ένας 15Αύγουστος έμεινε και μετά καλά Χριστούγεννα!!

Πάσχα στην πατρίδα,οικογενειακά!
Κατεβήκαμε με την αδερφή μου και την οικογένεια της να περάσουμε το Πάσχα στην Κοζάνη.

Αυτό σημαίνει μαμαδίστικο φαί και πολύ παιχνίδι με τα ανίψια στην αυλή και την μύηση τους στο κοζανίτικο μενού!

Η μικρή ντολμαδίτσα έκανε σιγά σιγά τα πρώτα της βήματα!
Πέρα απο ανηψιά, την έχω και βαφτηστήρα οπότε η χαρά μου ήταν διπλή!
Για να το γιορτάσουμε, ετοίμασα μια Περπατόπιτα.




Η περπατόπιτα είναι ένα έθιμο εδώ στη Βόρεια Ελλάδα για να γιορτάσουμε τα πρώτα βήματα του παιδιού. Είναι ένα κέικ που συνήθως το ετοιμάζει η μάνα, όταν το παιδί αρχίζει να περπατάει, και κερνάει για να του ευχηθούν καλές στράτες και να ειναι γλυκός ο δρόμος που θα πάρει στην ζωή του.
Δεν υπάρχει συνταγή, είναι ένα απλό κέικ που μπορεί να κάνει η κάθε και συνήθως πριν μπει στον φούρνο, βουτάμε τα ποδαράκια του μέσα στο μίγμα. #not 
Για τα πάντα έχουμε ένα φαϊ/γλυκο! Ευκαιρίες ψάχνουμε να τρώμε μου φαίνεται.

Εγώ αντί για ένα απλό κέικ, σε στρόγγυλο ταψί και καλυμμένο με άχνη,  ετοίμασα ένα μυρμηγκάτο, για να έχει η μικρή βαφτηροανηψιά πιο γκλαμουράτο δρόμο.

Αχ αυτό το γλυκό!! Πόσες μνήμες!
Μαμαδίστικο και αγαπημένο.
Έχει μεγαλώσει πολλές γενιές και είμαι σίγουρη οτι όλοι πιστεύαμε οτι έχει μυρμήγκια μέσα και δεν θέλαμε να φάμε! Και απ' οτι βλέπω, σήμερα το πιστεύουν και τα παιδιά των φίλων μου και τα ανήψια μου!!



Το μυρμηγκάτο, είναι ένα κέικ σιροπιαστό. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι η τρούφα που έχει μέσα και από πάνω.

Στο δικό μου, η τρούφα υπάρχει μόνο μέσα γιατί την υπόλοιπη την φάγανε τα μικρά και δεν έφτασε για γαρνίρισμα!!

Εμείς την τρούφα την λέμε: σκουληκάκια !!



Υλικά (το ταψί που χρησιμοποίησα για να βγουν πολλά κομμάτια είναι 42ρι):
  • 6 αυγά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 125γρ βούτυρο
  • 100γρ τρούφα
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1,5 κούπα αλεύρι
  • ξύσμα πορτοκάλι ή βανίλια
σιρόπι
  • 3 φλ ζάχαρη
  • 3 φλ νερό
γλάσο
  • 125γρ βούτυρο
  • 4 κουταλιές κακάο
  • 2 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 1,5 ποτήρι γάλα (περίπου 400μλ)
  • 5 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το λάδι,μπέκιν
  3. Όσο ψήνετε το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώνει. Σιροπιάζουμε χλιαρό γλυκό - κρύο σιρόπι.
  4. Το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσει και να γίνει σαν κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία και το ρίχνουμε στο κέικ. 
  5. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί αλλά δεν σκεπάζουμε για να μην ιδρώσει το γλάσο.
*αν θέλετε να γαρνίρετε με τρούφα θα χρειαστείτε άλλο ένα φακελάκι των 100 γρ
*Αν δεν πήξει το γλάσο όταν το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, πριν το ρίξουμε στο κέικ, απλά ζεσταίνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα κόρν φλάουερ και κακάο
* Η δόση αυτή γίνεται και σε 28ρι ταψί και σε 32ρι
*αντί για γάλα στο γλάσο, μπορούμε να βάλουμε νερό. Είναι το ίδιο γλάσο για καρυδόπιτα και κωκ ταψιού

Και για να γελάσουμε λίγο, βρές το λάθος στην παρακάτω φώτο




Η μάνα μου έχει 2 ίδια βαζάκια με καφέ και κακάο, γιατί μας ξεγελούσε όταν ήμασταν μικρά οτι τάχα μας κάνει καφέ.
Επίσης, πάντα μου αρέσει να ανακατώνομαι στην κουζίνα όταν μαγειρεύει και πάντα καταλήγουμε να κυνηγιόμαστε με την παντόφλα γιατί δεν πετυχαίνει το φαΐ.
Που λέτε, εγώ σιρόπιαζα το κέικ και η μάνα μου ετοίμαζε το γλάσο. Ε, είπα να προσθέσω λίγο ακόμα κακάο αλλά αντί να πάρω το βάζο με το κακάο πήρα αυτό με τον ελληνικό καφέ! Και ευτυχώς έβαλα ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού και δεν έριξα χούφτα!!!!
Το κατάλαβα όταν το έριξα στην κατσαρόλα και άρχισε να μυρίζει χαρμάνι!!
Πλέον αντί για φλιτζάνι θα λέμε το ταψί για σίγουρα μελλούμενα! Τρέξτε!

Κι όμως έχει υπέροχη γεύση ! Όλοι ενθουσιάστηκαν και όταν είπα οτι έχει ελληνικό καφέ μέσα δεν με πίστευαν.



Τύφλα να έχει το μάστερ σεφ και η γαλλική ζαχαροπλαστική 😛😛

ΜοΟd: καθε φορά που πάω Ελλάδα και γυρίζω, πρέπει να ξανασυστήνομαι στη δουλειά γτ παχαίνω απ το μαμαδίστικο φαί και δεν με αναγνωρίζουν!! 

Εκτύπωση

11 σχόλια:

  1. Εμείς την περπατόπιτα την κάνουμε σαν τη πίτα του Αγίου Φανουρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εγω με σταφιδες την ξερω.αλλα ειπαμε αυτη ειναι πιο γκουρμε.παχυνες ειπες?τωρα με τη μικρη εχεις να ριξεις τοσο τρεξιμο που θα τα χασεις.οποτε μην ανησυχεις γα αυτο.χρονια πολλα αναστασουλα μου.να περνας καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λιτσα μου !! τι κανεις ; χαχαχα εμ χορτασα μαμαδιστικο φαί 2 βδομαδες ολο ψωμι-τυρι-πιτες και τηγανιτες πατατες!! αφρατεψε το μαγουλο χαχα
      η μικρη σιφουνας ειναι θα την αμολαω στις αλανες κ θα τρεχω παο πισω , νεα γυμναστικη1

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Ντολμαδάκι! Πρώτη φορά διαβάζω για το έθιμο της περπατόπιτας αλλά μια χαρά το βρίσκω! Με το κέικ που το βλέπω έτσι τούμπανο θα περπατάει η ανιψιά και θα γίνεται σεισμός, χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ειναι συνηθισμενο εδω στον βορρα! χαχαχαχα νταρντανογυναικο καθε βημα κ σεισμος !

      Διαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη!
    Καλοπάτητη και με δρόμους ανοικτούς πάντα μπροστά της η βαφτιστήρα!
    Όσο για το γλυκάκι, κάθε μάνα που σέβεται τον εαυτό της και τα καλόφαγα παιδάκια της το έχει φτιάξει τούτο το γλυκό, Αναστασία μας.
    Δύναμη πολύ για την επάνοδο εκεί στον βορρά εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πηνελοπη μου χρονια πολλα! σε ευχαριστω πολυ για τις ευχες :)

      Διαγραφή